Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Laulaja Tarja Turunen aikoo opettaa lapselleen, mitä suomalaisuus on.

Laulaja Tarja Turusen, 35, mielestä Suomeen ja kotikulmille Kiteelle on aina kiva palata, mutta tällä kertaa tunnelma on erityinen. Naomi Erika Alexia Cabuli Turunen on vähän yli neljän kuukauden ikäinen ja ensimmäistä kertaa Tarja-äidin syntyseuduilla Itä-Suomessa. Isänsä Marcelo Cabulin, 43, kotikulmilla Argentiinassa on tapana antaa lapselle vain yksi tai korkeintaan kaksi nimeä, mutta Naomilla niitä on kolme, sukunimiä kaksi ja lempinimenä Namu.

– Luojan kiitos vauvasta tuli tyttö, eihän meillä poikien nimiä ollut mietittyinäkään, Tarja naurahtaa.

Tarja ja Marcelo ovat olleet yhdessä 12 vuotta, naimisissakin kohta kymmenen. Marcelolla on kaksi lasta, 17- ja 19-vuotiaat pojat. Ajatus suuremmasta perheestä heräsi vasta toissa vuonna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Huomasin selkeän muutoksen fiiliksissäni. Aloin nähdä vauvoja kaikkialla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskautensa alkuvaiheen Tarja vietti pitkällä kiertueella rokkilevynsä musiikkia esittäen. Rundin lopulla hän oli jo viidennellä kuulla.

Suomeen uutinen levisi joulukuun alussa, kun Tarja julkaisi vauvakuvan Facebook-sivuillaan.

– Fanit ovat olleet positiivisesti järkyttyneitä.

Alku keskoskaapista

Tarjan äiti menehtyi syöpään 53-vuotiaana, mutta perheensä ajatuksissa hän on päivittäin.

– Äiti on usein ajatuksissani ja kyllähän minun piti itku tirauttaa, kun mietin miten onnellisia ovat ne, joiden perheessä isovanhemmat ovat vielä auttamassa ja tukemassa. On hirveä aukko, kun äitiä ei enää ole.

Namu syntyi kuukauden etuajassa, 2,2 kilon painoisena. Ensimmäiset päivät hän keräsi voimia keskoskaapissa lampaantaljan päällä, ja perhe totutteli pienokaiseen sairaalassa vähän tavallista pidempään. Odottamaton alku säikäytti aluksi, mutta nyt Tarja ajattelee, että ajoitus oli hyvä.

–Kuukaudet kotona olivat ihanaa rauhoittumisen aikaa, saimme olla aivan hissun kissun. Tärkeintä on, että tyttö on terve.

Tarja ei missään vaiheessa ajatellut jättäytyä työstä ja jäädä kotiin vauvan kanssa.

– Jos minun pitäisi jättää urani, minusta tulisi kauhea ihminen. Musiikki pitää minut hengissä, ilman sitä en voi olla onnellinen. Jos minä kärsisin, silloin kärsisi perhekin.

Tarja aikoo opettaa tyttärelleen, mitä suomalaisuus on. Luonto, meri ja kieli tehdään tutuiksi. Marcelolle se sopii, hän asuisi mieluiten täällä, kun taas Tarja nauttii suurkaupungin värikkyydestä.

Tarja sanoo olevansa topakka äiti, vanhemmuudessa tiukempi kuin Marcelo.

– Muuten meillä on yhteinen arvomaailma. Lapsi saa olla lapsi, telmiä ja temuta kunhan rajat tehdään selviksi. Lasta pitää kuulla ja hän saa sanoa mielipiteensä.

Tarja ei ole lukenut yhtäkään vauva- tai kasvatuskirjaa. Hän ei usko, että totuus löytyy kansien välistä.

– Teemme varmasti virheitä vanhempina, mutta olemme tervepäisiä ja löydämme oman tapamme olla vanhempia. Onneksi rentoutta ja varmuutta tulee koko ajan lisää. Silloin tuntuu turvalliselta, kun Marcelo sanoo, että mie olen lapselleni aina se paras äiti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla