”Meillä on pieni ja tiivis perhe”, Tarja Turunen sanoo. Kuva: Satu Kemppainen
”Meillä on pieni ja tiivis perhe”, Tarja Turunen sanoo. Kuva: Satu Kemppainen

– Kyse on lapsemme tulevaisuudesta ja koulutuksesta. Buenos Aires on turvaton, kuvailee laulaja ja The Voice of Finland -tuomari kotikaupunkiaan Argentiinassa.

Laulaja Tarja Turunen-Cabuli ja hänen pieni perheensä suunnittelee muuttoa Eurooppaan. Tarja asuu tällä hetkellä Buenos Airesissa miehensä Marcelon sekä pariskunnan 3,5-vuotiaan Naomi-tyttären kanssa. 

– Olemme muuttamassa pian Eurooppaan, koska Buenos Aires on turvaton. Muutto on edessä viimeistään kahden vuoden kuluttua, kun Naomi lähtee kouluun, Tarja kertoo.

”Marcelon kanssa voisimme asua missä vain, mutta on kyse lapsestamme.”

Uudeksi kodikseen Tarja ja Marcelo ovat kaavailleet Etelä-Espanjaa, joka sopisi heille sekä kielen, kulttuurin että ilmaston puolesta.

– Marcelon kanssa voisimme asua ja tehdä työtämme missä vain, mutta on kyse lapsemme tulevaisuudesta ja koulutuksesta. Euroopasta pääsisin myös helpommin keikoille ja niiltä yöksi kotiin.

Ei käsilaukkua kahteen vuoteen

Naomi-tytär on kulkenut mukana äidin keikkamatkoilla vauvasta saakka. Marcelo on työskennellyt Tarjan managerina. Syksyllä asiaan on tulossa muutos, sillä Tarja lähtee ensi kertaa kiertueelle ilman perhettään.

– Naomi on kulkenut mukanamme maailmalla syntymästään asti, ja se on ollut enemmänkin rikkaus kuin haaste. Meillä on täytynyt kuitenkin aina olla lastenhoitaja matkassa, sillä kummankin vanhemman aika on mennyt töissä. 

”Elämä turvattomassa kaupungissa on opettanut stressaamaan vähemmän.”

Nykyisen kotikaupunkinsa rytmiin ja turvattomuuteen Tarja kertoo tottuneensa.

– En ole kantanut käsilaukkua mukanani kahteen vuoteen, koska Buenos Airesissa on niin paljon rikollisuutta. Elämä turvattomassa kaupungissa on opettanut stressaamaan vähemmän.

Ulkomailla Tarja on asunut kaikkiaan 12 vuotta. Hiljattain pariskunta luopui Suomen-asunnostaan Kuusankoskella. 

– Ensimmäinen yhteinen kotimme oli Saksassa Karlsruhessa, ja sen jälkeen koteja on ollut neljä: kaksi Suomessa ja kaksi Argentiinassa. 

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.