Yhdeksän vuoden parisuhde ja kevyt kolmenkympin kriisi ovat saaneet laulajan pohtimaan perheen perustamista.

Tarja Turusen koti Kuusankoskella on ollut niin lumen peitossa, että sieltä on ollut vaikea päästä ulos. 31-vuotias sopraano ei silti ole ollut harmissaan kinoksista. Lumi vaimentaa äänet ihanasti, ja pikkukaupungin hiljaisuudessa Tarja on nukkunut paremmin kuin pitkään aikaan.

Myös argentiinalainen manageripuoliso Marcelo Cabuli, 39, on innoissaan lumesta.

– Marcelo rentoutuu Suomessa. Täällä työntekokin on rauhallisempaa kuin muualla. Puhelimet eivät soi jatkuvasti.

Rätti kädessä

Tarja ja Marcelo ovat olleet yhdessä kohta yhdeksän vuotta ja viiden vuoden ajan heillä on ollut kakkoskoti Kuusankoskella. Keväällä pari vaihtoi vanhan rivitaloasuntonsa remontoitavaan omakotitaloon.

– Laitoimme uusiksi kaiken lattiasta kattoon. Aina kotiin tullessa oli pakko tarttua pensseliin.

Tarja nauraa, että heillä puuhataan koko ajan jotain. Tai ainakin Tarja puuhaa, Marcelo kuulemma istuu tietokoneen ääressä 24 tuntia vuorokaudessa.

– Mutta ei se miuta haittaa, teen mielelläni kaikki kotityöt. Olemme molemmat pölyallergikkoja, ja tartun rättiin tai heitän pyykit koneeseen heti, kun olemme astuneet ovesta sisään.

Joka päivä on päästävä myös juoksemaan, joko ulos tai ainakin juoksumatolle. Silloin kuulokkeissa pauhaa metalli tai poppi, ja muu maailma häipyy kauas pois. Leffojen katselulle on aikaa yleensä vasta puolenyön jälkeen.

– Olemme Marcelon kanssa aikamoisia yöeliöitä. Ilman herätyskelloa nukkuisimme pitkälle iltapäivään. Tykkäämme saunoa ja kutsua ystäviä kylään iltaisin.  Baarissa käymme silti harvoin, ja Buenos Airesin -kodissamme kaupungin sykettä riittää muutenkin.

Suhde ei ole itsestäänselvyys

Moni Tarjan ystävä on ihmetellyt, miten ihmeessä pariskunta jaksaa niin hyvin toisiaan. Koska Marcelo on Tarjan manageri, myös työt tehdään yhdessä.

– Meille työnteon ja rakkauden yhdistäminen on paras vaihtoehto. Jos emme reissaisi yhdessä, emme koskaan näkisi toisiamme.

Viimeksi Tarja ja Marcelo olivat erossa toissa viikolla, kun Tarja matkusti Kuopioon ääniterapiaan. Jo päivän ero tuntui vaikealta.

– Marcelo ehti sinä aikana lähettää jo kolme tekstiviestiä. Olemme niin tottuneita olemaan koko ajan yhdessä. Emme pidä suhdettamme itsestäänselvyytenä, mutta jotenkin siitä on tullut kaiken pohjana oleva turvaverkko.

Tarja ja Marcelo tapasivat vuosituhannen vaihteessa, kun Tarja oli vielä Nightwishin laulaja. Bändi oli Etelä-Amerikassa kiertueella, jonka järjestelyistä yhtyeen mukana kiertänyt Marcelo vastasi. Vähitellen Tarja huomasi työkaveruuden muuttuneen rakkaudeksi.
Tarjaan vetosi etenkin Marcelon kyky olla läsnä.

– Marcelo ei koskaan mielistellyt eikä esittänyt parempaa kuin oli. Hän oli aina aito oma itsensä. Pikkuhiljaa huomasin, että Marcelolla oli myös äärettömän hyvä huumorintaju ja tajusin, miten hyvin meikäläisten kemiat muutenkin mätsäsivät. Olemme sielunkumppaneita.

Lapset jo puheissa

Marcelo on toivonut jälkikasvua jo monta vuotta, mutta Tarja on tähän asti jarrutellut. Nyt kolmenkympin täytyttyä vastarinta on alkanut murtua ja asiasta on keskusteltu tosissaan.

– En tiedä, onko se vauvakuumetta vai mitä, mutta olen alkanut seurata ympärillä vilistäviä pikkuisia uudella tavalla. Tuntuu, että joka toinen tuttu on maha pystyssä. Ei kai sopivaa aikaa tule koskaan, jos sitä jää loputtomiin odottamaan. Haluan kyllä laulaa vielä pitkään, mutta eiköhän perhe kulkisi siinä mukana. Ainakin siihen asti, kunnes lapsen pitäisi asettua kouluun.

Muita viitteitä kolmenkympin kriisistä ei ole näkynyt.

– Kropassani huomaan, että paikat alkavat löystyä, en ole ihan tyttö enää. Onneksi Marcelo antaa positiivista palautetta päivittäin: hänen mielestään olen juuri nyt kauneimmillani.

Tarja Turunen

- 31-vuotias laulaja. Nightwish- yhtyeen solisti 1996–2005. Sai yhtyeestä potkut Once-maailmankiertueen jälkeen julkaistulla avoimella kirjeellä.

- Ensimmäinen sooloalbumi My Winter Storm ilmestyi 2007. Toinen albumi luvassa syyskuussa 2009.

-  Kotoisin Kiteeltä Puhoksen kylästä. Nykyään kodit Kuusankoskella ja Buenos Airesissa. Opiskellut klassista kirkkomusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja klassista laulua Karlsruhen musiikkiyliopistossa Saksassa.

- Naimisissa managerinsa Marcelo Cabulin, 39, kanssa. Kutsuu miestään suomalaisittain Markuksi.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Teemu Laajasalo

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.