Tarja Turusen perhe ei enää pian rundaa yhdessä, sillä tytär Naomi aloittaa koulun Argentiinassa. Kuva: Sari Gustafsson
Tarja Turusen perhe ei enää pian rundaa yhdessä, sillä tytär Naomi aloittaa koulun Argentiinassa. Kuva: Sari Gustafsson

Laulaja Tarja Turunen on ensi vuonna entistä sidotumpi Argentiinaan, kun tytär Naomi aloittaa koulun.

Parhaillaan The Voice of Finlandin tähtivalmentajana toimivan Tarja Turusen elämässä alkaa uusi vaihe ensi vuonna, kun hänen tyttärensä Naomi aloittaa koulun Argentiinassa.

– Marcelo jää koti-isäksi, emmekä enää perheenä samalla lailla vietä kiertue-elämää kuin ennen, Tarja kertoo.

Kansainvälisen brittikoulun ensimmäiselle luokalle mennään jo neljävuotiaana, ja Tarja uskoo tyttärensä nauttivan koulusta.

– Kun Naomi oli pieni, minua hirvitti, että oppiikohan hän puhumaan mitään kieltä kunnolla. Nyt kaikki epäilyt ovat kaikonneet: lapsi on kuin sieni, kun se innoissaan imee itseensä uusia kieliä. Naomi puhuu englantia, espanjaa ja suomea. Ja vaihtaa kieltä lennosta, Tarja kertoo.

Kun Naomi oli pieni, minua hirvitti, että oppiikohan hän puhumaan mitään kieltä kunnolla.

Kun perhe joulun tienoilla lensi Argentiinasta Suomeen, Naomi huomasi heti lentokentällä, että kaikki täällä puhuvat suomea.

– Minun pitikin heti muistuttaa tyttöä, että täällä ei voi sitten huutaa suomeksi, että minulla on nyt kauhea kakkahätä, kun kaikki ymmärtävät kieltä toisin kuin Argentiinassa, Tarja nauraa.

Juuret vahvasti Suomessa

Vaikka Tarjan ja Marcelon perhe elää kosmopoliittia elämää ja on asettunut Marcelon kotimaahan Argentiinaan, Naomi on Tarjan mukaan hyvin suomalainen tyttö.

– Naomi puhuu suomea äidinkielenään, ja meillä on Argentiinassa oma sauna.

Tarja kertoo, että Naomille on muodostunut selkeä kuva äitinsä kotimaasta, jossa perhe vierailee niin usein kuin mahdollista.

– Naomille Suomi merkitsee lumista maata ja ukkia ja mummia. Kun ikävä iskee, hän pyytää, että lähdetään Suomeen tekemään lumienkeleitä.

Skype-puheluita tanssien

Tarja on asunut maailmalla niin pitkään, ettei enää pode koti-ikävää.

– Hektisen elämäntyylimme keskellä kaipaan kuitenkin toisinaan sitä rauhaa, mitä Suomi meille aikoinaan antoi, hän kertoo.

Onneksi nykymaailmassa yhteydenpito on helppoa. Kun Tarja matkustaa kiertueella ilman perhettään, hän soittelee Naomin ja Marcelon kanssa pitkiä skype-puheluita.

– Myös Naomin ja isovanhempien skype-puhelut ovat tosi hauskoja ja tärkeitä hetkiä. Siinä leikitään, esitellään uusia vaatteita ja luetaan kirjoja, Tarja kertoo.

Latinompi kuin latino

Tarja ja Marcelo tapasivat töiden merkeissä vuosituhannen vaihteessa ja ovat olleet naimissa vuodesta 2002 lähtien.

Marcelo on tukenut minua älyttömän paljon ja antanut minun olla oma itseni

– Suhteemme voima on ollut, että olemme saaneet tehdä yhdessä töitä. Marcelo on tukenut minua älyttömän paljon ja antanut minun olla oma itseni, Tarja kertoo  miehestään, joka toimii hänen managerina.

– Marcelo on rento-reino ja hän saa minut rauhoittumaan, jos olen stressaantunut tai räjähdän. Joskus tuttavamme ovatkin ihmetelleet, kuka tässä perheessä on eniten latino, Tarja kertoo.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.