Haluan ainakin kolme lasta, sanoo Tanja Vienonen, kolmikuukautisen Tiia Emilian äiti.Kiinan orpokotien lasten kohtalo pysäytti äitiyden herkistämän Tanjan vakavasti harkitsemaan, voisiko yksi lapsista olla adoptiolapsi. Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 1996.

Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 1996. ( Linkki tiedostoon )
Tanja Vienonen sanoo olevansa elämänsä kunnossa, levännyt ja pirteä, onhan hän viime aikoina ensimmäisiä kertoja Tiia Emilian syntymän jälkeen nukkunut ruhtinaallisia neljän tunnin unia.
Sitä ennen häntä johdateltiin äitiyden aakkosiin viikkojen ”valvo ja pysy silti järjissäsi” -koulutusjaksolla, jonka aikana testattiin kaikki vauvan rauhoittamiseen tarkoitetut hullut ja vielä hullummat ideat.

Vauvan vatsankipristelyistä hätääntyneet vanhemmat tuntevat nykyään perusteellisesti muun muassa pölynimurin uudet käyttömahdollisuudet – sen äänen piti toimia rauhoittavana tuutulauluna.
Ei toiminut.

Yön ja aamun pimeinä tunteina Tanja Vienosen ja Totti Karpelan perheessä on tehty muutakin kummaa.

– Olemme lorotelleet vettä litratolkulla, kantaneet Tiiaa olkapäällä puutumiseen asti, ajaneet tuntikausia autolla pitkin mukulakivikatuja, työntäneet häntä kärryissä pitkin nukkuvaa lähiötä, soittaneet musiikkia klassisesta teknoon, asetelleet otsalle märkää rättiä. Lopulta ostimme äidin kohdunääniä jäljittelevän kasetin ja telkkarissa mainostetun terveystyynyn, jolle Tiia aseteltiin vatsalleen nukkumaan, Tanja kertoo nyt jo naureskellen.

Hyvistä neuvoista ja vanhempien yritteliäisyydestä huolimatta Tiia valvoi ja huusi edelleen.

– Eräänä aamuna kello viisi sekä minulle että Totille tuli yhtä aikaa sama tunne: nyt tätä ei voi enää kestää. On pakko saada nukutuksi edes muutama tunti.

Tanjalle tuli kirjaimellisesti äitiä ikävä, ja niinpä äiti matkusti Turusta Helsinkiin, otti siipiensä suojiin sekä tyttärensä että tyttärensä tyttären ja vei heidät hyvään hoitoonsa.

– Totti tuli työvuoronsa jälkeen perässä Turkuun, menimme peittojen alle ja nukuimme lähes kaksi vuorokautta yhtä kyytiä, Tanja kertoo.

Lopulta löytyi myös tepsivä lääke Tiian vatsanpuruille.

– Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, jostain syystä Bona -äidinmaidon vastike on sopinut Tiialle paremmin kuin oikea rintamaito, Tuttelista puhumattakaan, Tanja kertoo.

Masu täynnä, ilman vatsavaivoja Tiia Emilia on nyt nukkunut kohtuullisia yöunia ja kasvaa nopeata vauhtia.

– Nyt kolmikuukautisena hän on yli seitsenkiloinen jötikkä, omapäinen, määrätietoinen ja tietenkin minusta maailman suloisin lapsi, Tanja sanoo.

Myös isänsä, poliisina työskentelevän Totti Karpelan, tytär on alun vaivoista huolimatta kietonut sormensa ympärille.

– Luulenpa että Tiian kanssa Totin sanavarastosta häipyy ei-sana kokonaan, Tanja naurahtaa.

Alkuajat olivat kuitenkin niin raskaat, että Tanja sanoo nostavansa hattua vanhemmille, joille jatkuva valvominen on arkea paljon pidempään.

– Ihme kyllä, minun ja Totin keskinäisiin väleihin tuo rasittava aika ei vaikuttanut ainakaan tunteita kiristävästi. Päinvastoin, meille tuli oikea urheiluhenki – kyllä tämä kestetään.

Sirkuksen keskellä Tanjan piti huolehtia vielä koiriensa Zinon ja Louisan tunne-elämästä. Nekin olivat selvästi väsyneitä vauvan huutoon ja masentuneita ja flegmaattisia uuden perheenjäsenen vallatessa heille aiemmin kuulunutta elinpiiriä.

– Nyt meidän on oikein tietoisesti pitänyt löytää aikaa koirille. Vietämme kumpikin Totin kanssa vuorollamme kahdenkeskisiä hetkiä vain niiden kanssa, Tanja sanoo.

TOIVEISSA SUURPERHE

Kaikkein yllättävintä Tanjasta on ollut äidinvaiston voimakkuus.

– En ole luonteeltani erityisemmin lapsirakas eikä minulla ollut ennestään mitään kokemusta pienten lasten hoidosta. – En olisi ikinä voinut kuvitella, että voisin kuolla jonkun ihmisen puolesta. Mutta Tiiaa suojelen viimeiseen saakka kaikelta pahalta. Se tunne on melkein epäinhimillisen voimakas, hän kuvailee.

Jo sairaalan vauvalassa Tanja erotti kymmenien vauvojen huudosta Tiian ja ryntäsi sielu raastettuna pelastamaan omansa nälänhädältä.

– Aluksi olin hysteerinen, kun en tiennyt mitä itkut tarkoittavat. Hätäännyin jos Tiia itki, mutta hätäännyin silloinkin, kun hän oli hiljaa. Jos hän sattuikin nukkumaan, piti kurkistaa monta kertaa peiton alle, että hän varmasti on vielä elossa, Tanja sanoo.

Nyt hän puhuu jo kolmen kuukauden äitiyden tuomalla rintaäänellä ja toteaa luottavansa omiin äidin taitoihinsa. Jo nyt hän haaveilee isosta perheestä, ainakin kolme lasta on suunnitelmissa. Herkistyneessä tilassaan hän on jo pohtinut sitäkin, voisiko hän kenties jakaa rakkautta siitä osattomaksi jääneelle vieraalle lapselle.

– Näin televisiosta Kiinan orpolasten ja Viron heitteille jätettyjen lasten kohtaloita käsittelevät dokumentit. Aloin tosissani miettiä adoptiota omalla kohdallani. Asiasta on puhuttu jo aviomiehen kanssa, ja kumpikin kuvittelee tässä vaiheessa olevansa valmis myös adoptioon.

– Mietin, mitä minä tässä kauhistelen lasten onnettomia kohtaloita. Miksi en tee jotakin asialle tarjoamalla paremman tulevaisuuden vaikka vain yhdelle heistä.

Tanja on tutustunut adoptioasiaan lähinnä lehtijuttujen ja perusteella, mutta ei olevielä kartoittanut asiaa käytännöllisesti.

– Tiedän että prosessi on pitkä ja vaatii paperisotaa. Sinänsä minulle ei ole väliä, mistä päin maailmaa lapsi olisi – hän voi olla yhtä hyvin kiinalainen, virolainen kuin suomalainenkin. Ihonvärillä ei ole väliä, eikä silläkään, minkä ikäinen hän olisi. Vauvan olisi kylläkin helpompi sopeutua uuteen kotimaahansa. Tiedän, että rakastaisin adoptiolasta aivan yhtä paljon kuin biologisiakin lapsiani.

Tanja on kuitenkin päättänyt, että toinen lapsi on hänen ja Totin yhteinen. Adoptio tulisi kysymykseen ehkä kolmannen kohdalla. Toinen lapsi saisi syntyä niin, että Tiialla ja hänellä olisi kahden vuoden ikäero.

 TÖIHIN VAUHDILLA

Jo seitsemän viikon kuluttua synnytyksestä, vaiheessa jossa äidit yleensä vasta etsivät kadonnutta vyötäröään, Tanja esiintyi muotimessuilla alusvaatenäytöksessä.

– Kilojen kanssa minulla ei ole ollut ongelmia, päinvastoin. Lihoin raskausaikana kahdeksan kiloa ja nyt olen kaksitoista kiloa kevyempi. Ei ihme, kun kerran valvoin ja kävelin Tiian kanssa viisi viikkoa yötä päivää enkä ehtinyt edes syödä.

Nyt Tanja on jo aloittanut säännöllisesti työnsä kuntosalilla, jossa vetää viikoittain aerobic- tunteja.

– Lihakseni ovat jo nyt jumppaamisen ansiosta yhtä hyvässä kunnossa kuin aikaisemminkin. Olen myös ollut jo juontamassa erilaisissa tapahtumissa. Aloitin myös yhdessä Marianne Kiukkosen kanssa aerobicshown, jonka kanssa kierrämme ravintoloissa, ostoskeskuksissa ja missä tahansa, missä kaivataan tuon tyyppistä ohjelmanumeroa, Tanja kertoo.

– Tykkään tehdä vaihtelevaa työtä ja muutenkin kaipaan neljän seinän sisältä ihmisten ilmoille. Jos olisin pelkästään Tiian kanssa kotona, luultavasti pitkästyisin. On pakko tunnustaa, että olen luonteeltani työnarkomaani ja ilman työtäni elämä kävisi tylsäksi.

Tanja ja Totti ovat jakaneet hoitovuoroja sen mukaan, kumpi pystyy töidensä vuoksi paremmin joustamaan.

– Jos olen joutunut matkustamaan kauemmaksi, Tiia on ollut isänsä hoidossa – se onnistuu, koska Tiialle kelpaa pullomaito.

Tähän asti Tiia on kulkenut myös melko kätevästi mukana Tanjan työtilaisuuksissa. Hän tietää että tulossa on paljon hankalampi vaihe, jolloin lapsi ei tyydykään köllöttelemään kulissien takana vaunuissaan.

– Pienen vauvan kanssa voi kokea pehmeän laskun siinä mielessä, että hän varhaisaikoinaan enimmäkseen nukkuu – jos nukkuu. Nykyään meillä Totin kanssakin on ihan hyvin aikaa myös toisillemme. Ehdimme jutella ja touhuta kaikessa rauhassa, Tanja sanoo.

Tanja aikoo piakkoin jatkaa myös opintojaan ammattikorkeakoulussa, taloushallintolinjalla, josta ennen Tiian syntymää sai kasaan 45 opintoviikkoa.

– Tarvitaan vielä sata lisää, Tanja huokaa ja yrittää ehkä keväällä tenttiä joitakin tenttejä. – Sinänsä olen hiukan pettynyt laitoksen koulumaisuuteen. Alun perin kuvittelin, että itsenäisesti opiskelemalla voisi saada enemmänkin töitä tehtyä. Nyt tuntuu siltä, että pulpetissa istumista vaaditaan aika lailla.

Työsuunnitelmistaan huolimatta Tanja sanoo, että ensi sijalla kaikessa on kuitenkin Tiia ja hänen hyvinvointinsa.

– Hän on ykkönen kaikessa, ja se onkin yksi äitiyden tuoma muutos elämään. Vauvan myötä kypsyy. Ei voi olla yhtä itsekäs kuin ennen ja täytyy osata ottaa vastuu muista ihmistä entistä paremmin.

Vaikka Tanjalla ennen avioitumistaan ja ennen vauvaansa oli tarjolla jos minkälaisia maailman houkutuksia, hän tuntee tehneensä oikean valinnan.

– Päivääkään en antaisi kokemuksistani pois, mutta nyt olen löytänyt elämääni juuri minulle tarkoitetun paikan.

Suvi ja Tyler Riggs ovat pian kahden lapsen vanhempia. 

Huippumalli Suvi Riggs (o.s. Koponen), 29, saa lapsen näyttelijä-mallipuolisonsa Tyler Riggsin, 31, kanssa. Hän kertoi perheenlisäyksestä Instagram-sivuillaan julkaisemalla kuvia neuvolasta.

 

👣♥️

Henkilön suviriggs (@suviriggs) jakama julkaisu

Lapsi on Suville ja Tylerille toinen. Heidän esikoisensa syntyi joulukuussa 2016.

Suvi ja Tyler ovat olleet yhdessä vuodesta 2009. Kihloihin he menivät tammikuussa 2012 ja naimisiin elokuussa 2012.

Suvi tuli alun perin tunnetuksi Mallikoulu-ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2005. Nykyään hän on kansainvälisesti tunnetuin suomalaismalli. Häntä edustaa eri puolilla maailmaa kolmetoista mallitoimistoa. Suvi on poseerannut muun muassa usean eri maan Vogue-lehden kansissa.

Amerikkalaisnäyttelijä Alyssa Milano nosti seksuaalisen häirinnän somen ykkösaiheeksi – taustalla on tuottajamoguli Harvey Weinstein tapaus.

Parin viime viikon aikana seksuaalinen häirintä ja sen yleisyys on noussut yhdeksi suurimmista puheenaiheista Yhdysvaltojen medioissa. Kaikki alkoi pari viikkoa sitten, kun New York Times paljasti, että tunnettu elokuvatuottaja Harvey Weinstein on ahdistellut seksuaalisesti lukuisia elokuva-alalla työskenteleviä naisia.

New York Times kertoi viime viikolla, että Weinsteiniä syytetään useista ahdisteluista ja raiskauksista. Esimerkiksi Oscar-palkitut näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie ovat lehden tietojen mukaan joutuneet Weinsteinin ahdistelemiksi aloittelevina näyttelijöinä.

Weinstein on itse kiistänyt syytteet. Tuottajan vaimo Georgina Chapman ilmoitti viime viikolla hakevansa eroa miehestään. Parilla on kaksi yhteistä lasta ja he ovat olleet yhdessä yli kymmenen vuotta.

Haluatko lukea lisää Weinsteinin tapauksesta? Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla laajan koosteen aiheesta. Lue juttu tämän linkin kautta.

Kuluneen viikon aikana maailmantähdet kuten Meryl Streep, Judi Dench, Kate Winslet, Jennifer Lawrence ja Leonardo DiCaprio ovat tuominneet Weinsteinin teot. Myös Hillary Clinton, Barack Obama ja Michelle Obama ovat ottaneet tuikkasanaisesti kantaa aiheeseen.

Tärkeä aihe esiin

Yksi kovaäänisimmistä Weinsteinin tapausta kommentoineista julkisuuden henkilöistä on näyttelijä Alyssa Milano, 44.

Hän kirjoitti pitkässä blogitekstissään, että Weinsteinin käytös kuvottaa ja suututtaa häntä. Näyttelijä kertoi olevansa kuitenkin tyytyväinen siitä, että tapaus on nostanut esiin tärkeän yhteiskunnallisen ongelman.

– Samaan aikaan olen kuitenkin iloinen – suorastaan hurmioitunut – että tämä on avannut keskustelun naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, esineellistämisestä ja väheksynnästä, hän kirjoitti viime viikolla.

Nyt Milano jatkaa kannanottoaan. Hän julkaisi eilen seuraavan twiitin:

Vapaasti suomennettuna viestin sisältö on jokseenkin seuraava:

– Jos kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet naiset kirjoittaisivat ”Minä myös” statukseensa, ihmiset saattaisivat käsittää, kuinka suuri ongelma on.

”Kuka voi sanoa Not Me?”

Tällä hetkellä #MeToo avainsanalla Twitteristä löytyy tuhansia twiittejä. Milanon twiittiin on vastattu yli 30 000 kertaa. Milano on vastannut myös itse omaan twiittiinsä sanoilla ”Me too”, minä myös.

Monet amerikkalaiset julkisuudenhenkilöt ovat twiitanneet Milanon twiittiin sanoilla ”Me too”. Suomessa esimerkiksi malli ja tv-juontaja Maryam Razavi, toimittaja Hanna Sumari, laulaja Chisu ja muusikko Paula Vesala ovat päivittäneet someen Me too -viestin. 

Monet ovat osallistuneet avainsanan avulla keskusteluun, jonka tarkoituksena on tehdä seksuaalisen häirinnän yleisyydestä näkyvämpää:

Eräs Twitter-käyttäjä huomauttaa seksuaalisen häirinnän olevan niin yleistä, että mietityttää, onko sitä kohtaamattomia ihmisiä olemassa.

Me Naisten taannoisen kyselyn mukaan 63 prosenttia lukijoistamme on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi viimeisen vuoden aikana.

Euroopan Perusoikeusviraston mukaan Suomessa 71 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta. EU:n jäsenvaltioiden keskiarvo on 55 prosenttia.

Milanon twiittin alla on huomautettu, ettei pidä kuitenkaan luulla, että seksuaalinen häirintä ja väkivalta koskisi vain naisia. Twitterissä monet ovat kommentoineet, että myös miehet ja transsukupuoliset joutuvat kohtaamaan seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Jutun otsikkoa muutettu 16.10.2017. 

Vierailija

Lukeeko somefeedissäsi #MeToo? Tempauksen tarkoituksena nostaa esiin, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on

Weinstein on kuitenkin käsittääkseni kiistänyt eikä häntä ole kaiketi tuomittu joten julkinen lynkkaus ei sovi oikeustajuuni, vaikka hän saattaa toki olla syyllinenkin. Nykyajan twitter-maailmassa saatetaan joukkohysteriassa tuhota ihmisiä jo ennen kuin oikeus on sanonut sanansa joka saattaa myös olla vapauttava jolloin vahinko on jo tapahtunut. Ennen vainottiin katkerien miesten toimesta noitia, nyt saatetaan katkerien noitien toimesta toisinaan vainota miehiä, noin hieman kärjistäen...
Lue kommentti