Haluan ainakin kolme lasta, sanoo Tanja Vienonen, kolmikuukautisen Tiia Emilian äiti.Kiinan orpokotien lasten kohtalo pysäytti äitiyden herkistämän Tanjan vakavasti harkitsemaan, voisiko yksi lapsista olla adoptiolapsi. Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 1996.

Artikkeli on ilmestynyt Me Naiset -lehdessä vuonna 1996. ( Linkki tiedostoon )
Tanja Vienonen sanoo olevansa elämänsä kunnossa, levännyt ja pirteä, onhan hän viime aikoina ensimmäisiä kertoja Tiia Emilian syntymän jälkeen nukkunut ruhtinaallisia neljän tunnin unia.
Sitä ennen häntä johdateltiin äitiyden aakkosiin viikkojen ”valvo ja pysy silti järjissäsi” -koulutusjaksolla, jonka aikana testattiin kaikki vauvan rauhoittamiseen tarkoitetut hullut ja vielä hullummat ideat.

Vauvan vatsankipristelyistä hätääntyneet vanhemmat tuntevat nykyään perusteellisesti muun muassa pölynimurin uudet käyttömahdollisuudet – sen äänen piti toimia rauhoittavana tuutulauluna.
Ei toiminut.

Yön ja aamun pimeinä tunteina Tanja Vienosen ja Totti Karpelan perheessä on tehty muutakin kummaa.

– Olemme lorotelleet vettä litratolkulla, kantaneet Tiiaa olkapäällä puutumiseen asti, ajaneet tuntikausia autolla pitkin mukulakivikatuja, työntäneet häntä kärryissä pitkin nukkuvaa lähiötä, soittaneet musiikkia klassisesta teknoon, asetelleet otsalle märkää rättiä. Lopulta ostimme äidin kohdunääniä jäljittelevän kasetin ja telkkarissa mainostetun terveystyynyn, jolle Tiia aseteltiin vatsalleen nukkumaan, Tanja kertoo nyt jo naureskellen.

Hyvistä neuvoista ja vanhempien yritteliäisyydestä huolimatta Tiia valvoi ja huusi edelleen.

– Eräänä aamuna kello viisi sekä minulle että Totille tuli yhtä aikaa sama tunne: nyt tätä ei voi enää kestää. On pakko saada nukutuksi edes muutama tunti.

Tanjalle tuli kirjaimellisesti äitiä ikävä, ja niinpä äiti matkusti Turusta Helsinkiin, otti siipiensä suojiin sekä tyttärensä että tyttärensä tyttären ja vei heidät hyvään hoitoonsa.

– Totti tuli työvuoronsa jälkeen perässä Turkuun, menimme peittojen alle ja nukuimme lähes kaksi vuorokautta yhtä kyytiä, Tanja kertoo.

Lopulta löytyi myös tepsivä lääke Tiian vatsanpuruille.

– Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, jostain syystä Bona -äidinmaidon vastike on sopinut Tiialle paremmin kuin oikea rintamaito, Tuttelista puhumattakaan, Tanja kertoo.

Masu täynnä, ilman vatsavaivoja Tiia Emilia on nyt nukkunut kohtuullisia yöunia ja kasvaa nopeata vauhtia.

– Nyt kolmikuukautisena hän on yli seitsenkiloinen jötikkä, omapäinen, määrätietoinen ja tietenkin minusta maailman suloisin lapsi, Tanja sanoo.

Myös isänsä, poliisina työskentelevän Totti Karpelan, tytär on alun vaivoista huolimatta kietonut sormensa ympärille.

– Luulenpa että Tiian kanssa Totin sanavarastosta häipyy ei-sana kokonaan, Tanja naurahtaa.

Alkuajat olivat kuitenkin niin raskaat, että Tanja sanoo nostavansa hattua vanhemmille, joille jatkuva valvominen on arkea paljon pidempään.

– Ihme kyllä, minun ja Totin keskinäisiin väleihin tuo rasittava aika ei vaikuttanut ainakaan tunteita kiristävästi. Päinvastoin, meille tuli oikea urheiluhenki – kyllä tämä kestetään.

Sirkuksen keskellä Tanjan piti huolehtia vielä koiriensa Zinon ja Louisan tunne-elämästä. Nekin olivat selvästi väsyneitä vauvan huutoon ja masentuneita ja flegmaattisia uuden perheenjäsenen vallatessa heille aiemmin kuulunutta elinpiiriä.

– Nyt meidän on oikein tietoisesti pitänyt löytää aikaa koirille. Vietämme kumpikin Totin kanssa vuorollamme kahdenkeskisiä hetkiä vain niiden kanssa, Tanja sanoo.

TOIVEISSA SUURPERHE

Kaikkein yllättävintä Tanjasta on ollut äidinvaiston voimakkuus.

– En ole luonteeltani erityisemmin lapsirakas eikä minulla ollut ennestään mitään kokemusta pienten lasten hoidosta. – En olisi ikinä voinut kuvitella, että voisin kuolla jonkun ihmisen puolesta. Mutta Tiiaa suojelen viimeiseen saakka kaikelta pahalta. Se tunne on melkein epäinhimillisen voimakas, hän kuvailee.

Jo sairaalan vauvalassa Tanja erotti kymmenien vauvojen huudosta Tiian ja ryntäsi sielu raastettuna pelastamaan omansa nälänhädältä.

– Aluksi olin hysteerinen, kun en tiennyt mitä itkut tarkoittavat. Hätäännyin jos Tiia itki, mutta hätäännyin silloinkin, kun hän oli hiljaa. Jos hän sattuikin nukkumaan, piti kurkistaa monta kertaa peiton alle, että hän varmasti on vielä elossa, Tanja sanoo.

Nyt hän puhuu jo kolmen kuukauden äitiyden tuomalla rintaäänellä ja toteaa luottavansa omiin äidin taitoihinsa. Jo nyt hän haaveilee isosta perheestä, ainakin kolme lasta on suunnitelmissa. Herkistyneessä tilassaan hän on jo pohtinut sitäkin, voisiko hän kenties jakaa rakkautta siitä osattomaksi jääneelle vieraalle lapselle.

– Näin televisiosta Kiinan orpolasten ja Viron heitteille jätettyjen lasten kohtaloita käsittelevät dokumentit. Aloin tosissani miettiä adoptiota omalla kohdallani. Asiasta on puhuttu jo aviomiehen kanssa, ja kumpikin kuvittelee tässä vaiheessa olevansa valmis myös adoptioon.

– Mietin, mitä minä tässä kauhistelen lasten onnettomia kohtaloita. Miksi en tee jotakin asialle tarjoamalla paremman tulevaisuuden vaikka vain yhdelle heistä.

Tanja on tutustunut adoptioasiaan lähinnä lehtijuttujen ja perusteella, mutta ei olevielä kartoittanut asiaa käytännöllisesti.

– Tiedän että prosessi on pitkä ja vaatii paperisotaa. Sinänsä minulle ei ole väliä, mistä päin maailmaa lapsi olisi – hän voi olla yhtä hyvin kiinalainen, virolainen kuin suomalainenkin. Ihonvärillä ei ole väliä, eikä silläkään, minkä ikäinen hän olisi. Vauvan olisi kylläkin helpompi sopeutua uuteen kotimaahansa. Tiedän, että rakastaisin adoptiolasta aivan yhtä paljon kuin biologisiakin lapsiani.

Tanja on kuitenkin päättänyt, että toinen lapsi on hänen ja Totin yhteinen. Adoptio tulisi kysymykseen ehkä kolmannen kohdalla. Toinen lapsi saisi syntyä niin, että Tiialla ja hänellä olisi kahden vuoden ikäero.

 TÖIHIN VAUHDILLA

Jo seitsemän viikon kuluttua synnytyksestä, vaiheessa jossa äidit yleensä vasta etsivät kadonnutta vyötäröään, Tanja esiintyi muotimessuilla alusvaatenäytöksessä.

– Kilojen kanssa minulla ei ole ollut ongelmia, päinvastoin. Lihoin raskausaikana kahdeksan kiloa ja nyt olen kaksitoista kiloa kevyempi. Ei ihme, kun kerran valvoin ja kävelin Tiian kanssa viisi viikkoa yötä päivää enkä ehtinyt edes syödä.

Nyt Tanja on jo aloittanut säännöllisesti työnsä kuntosalilla, jossa vetää viikoittain aerobic- tunteja.

– Lihakseni ovat jo nyt jumppaamisen ansiosta yhtä hyvässä kunnossa kuin aikaisemminkin. Olen myös ollut jo juontamassa erilaisissa tapahtumissa. Aloitin myös yhdessä Marianne Kiukkosen kanssa aerobicshown, jonka kanssa kierrämme ravintoloissa, ostoskeskuksissa ja missä tahansa, missä kaivataan tuon tyyppistä ohjelmanumeroa, Tanja kertoo.

– Tykkään tehdä vaihtelevaa työtä ja muutenkin kaipaan neljän seinän sisältä ihmisten ilmoille. Jos olisin pelkästään Tiian kanssa kotona, luultavasti pitkästyisin. On pakko tunnustaa, että olen luonteeltani työnarkomaani ja ilman työtäni elämä kävisi tylsäksi.

Tanja ja Totti ovat jakaneet hoitovuoroja sen mukaan, kumpi pystyy töidensä vuoksi paremmin joustamaan.

– Jos olen joutunut matkustamaan kauemmaksi, Tiia on ollut isänsä hoidossa – se onnistuu, koska Tiialle kelpaa pullomaito.

Tähän asti Tiia on kulkenut myös melko kätevästi mukana Tanjan työtilaisuuksissa. Hän tietää että tulossa on paljon hankalampi vaihe, jolloin lapsi ei tyydykään köllöttelemään kulissien takana vaunuissaan.

– Pienen vauvan kanssa voi kokea pehmeän laskun siinä mielessä, että hän varhaisaikoinaan enimmäkseen nukkuu – jos nukkuu. Nykyään meillä Totin kanssakin on ihan hyvin aikaa myös toisillemme. Ehdimme jutella ja touhuta kaikessa rauhassa, Tanja sanoo.

Tanja aikoo piakkoin jatkaa myös opintojaan ammattikorkeakoulussa, taloushallintolinjalla, josta ennen Tiian syntymää sai kasaan 45 opintoviikkoa.

– Tarvitaan vielä sata lisää, Tanja huokaa ja yrittää ehkä keväällä tenttiä joitakin tenttejä. – Sinänsä olen hiukan pettynyt laitoksen koulumaisuuteen. Alun perin kuvittelin, että itsenäisesti opiskelemalla voisi saada enemmänkin töitä tehtyä. Nyt tuntuu siltä, että pulpetissa istumista vaaditaan aika lailla.

Työsuunnitelmistaan huolimatta Tanja sanoo, että ensi sijalla kaikessa on kuitenkin Tiia ja hänen hyvinvointinsa.

– Hän on ykkönen kaikessa, ja se onkin yksi äitiyden tuoma muutos elämään. Vauvan myötä kypsyy. Ei voi olla yhtä itsekäs kuin ennen ja täytyy osata ottaa vastuu muista ihmistä entistä paremmin.

Vaikka Tanjalla ennen avioitumistaan ja ennen vauvaansa oli tarjolla jos minkälaisia maailman houkutuksia, hän tuntee tehneensä oikean valinnan.

– Päivääkään en antaisi kokemuksistani pois, mutta nyt olen löytänyt elämääni juuri minulle tarkoitetun paikan.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.