Tanja Karpela jättää eduskunnan, mutta palaa ensin televisioon.

Juonnat Eläinsairaala-ohjelman erikoisjaksoja. Miltä paluu juontajan puikkoihin tuntuu?

"Siitä on elinikä, kun olen viimeksi ollut juontajana, ainakin 15 vuotta. Silloinkin juonsin eläinaiheisiin liittyvään sarjaa Lemmikki-tv. Uuttakin ohjelmaa on ilo tehdä, sillä pidän Eläinsairaalan sisällöstä: siinä on sopivasti tietoa, tarinoita ja tunteita."

Kotonanne on viisi rekikoiraa ja kultainen noutaja. Oletko joutunut kuskaamaan niitä eläinlääkärille?

"Sairauksia valitettavasti tulee aina joskus. Meillä eniten huolta on aiheuttanut epilepsia, jota vanhin koiramme sairastaa. Onneksi se todettiin jo hyvin nuorena, noin vuoden ikäisenä, ja oikealla lääkityksellä hän on pystynyt elämään erittäin hyvää elämää. Kultainen noutaja on perheen lellikki, ja kutsummekin häntä lellivauvaksi."

Miten innostuit rekikoirista?

"Tarinani on tuiki tavallinen: hankin ensin yhden koiran ja innostuin aivan täysin. Kun tapasin nykyisen mieheni, hänkin innostui ja otimme toisen koiran. Niiden takia vaihtuivat autot ja talokin."

Puolustat eläinten oikeuksia. Miltä tuntuvat uutiset eläinten kaltoinkohtelusta?

"Viimeaikaiset eläinrääkkäysuutiset ja -kuvat ovat horjuttaneet uskoa ihmiseen. On ollut mahdotonta käsittää, miten julmiin tekoihin jotkut sortuvat. Onneksi on myös toisenlaisia ihmisiä: eläinlääkärit ja -hoitajat tekevät jatkuvasti hyvää työtä eläinten hyvinvoinnin puolesta."

Miten perhe-elämä isojen koirien, kahden teinin ja pienen lapsen kanssa onnistuu?

"Aivan normaalisti, kuten missä tahansa perheessä, jossa on koiria. Olen elänyt ja kasvanut eläinten kanssa ja kulkenut jo pienenä paljon luonnossa. Ensimmäisen, sekarotuisen koirani sain neljävuotiaana, ja eläimet ovat olleet intohimona koko elämäni."

Mitkä ovat rekikoirien kouluttamisessa tärkeimmät säännöt?

"Rekikoirat pystyvät vetämään perässään satoja kiloja, mutta niitä pitää kouluttaa siihen vähitellen. Maltti, johdonmukaisuus ja keskustelut muiden harrastajien kanssa ovat hyödyllisiä."

Täytät tänä vuonna pyöreitä vuosia. Miten aiot juhlia 40-vuotispäiviä? 

"Vielä ei ole päivän varalle suunnitelmia. Ehkäpä jokin pitkä vaellus- tai patikkaretki koirien kanssa olisi paikallaan."

Mitä pidät uusimmasta Miss Suomesta Viivi Pumpasesta?

"Toivon Pumpaselle kaikkea hyvää. Hän on vielä hyvin nuori tyttö, jolla on elämä edessään. Se tulee olemaan yllätyksiä täynnä."

Tanja Karpela

* Tanja Tellervo Karpela (o.s. Vienonen, ent. Karpela, ent. Saarela) syntyi 22.8.1970 Salossa.

* Naimisissa Janne Erjolan kanssa. Parilla on yhteinen poika Jon, 7 kk. Tiia, 15, ja Thomas, 12, syntyivät aiemmasta avioliitosta.

* Kansanedustaja ja ex-kulttuuriministeri on ilmoittanut, ettei pyri ensi vaaleissa eduskuntaan.

* Tanja ja Eläinsairaalan lemmikit Nelosella 4.4. alkaen.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.