”Tämä ruokavalio on hyväksi minulle”, Aki Samuli sanoo. Kuva: Marek Sabogal, Sony Music
”Tämä ruokavalio on hyväksi minulle”, Aki Samuli sanoo. Kuva: Marek Sabogal, Sony Music

Aki Samuli luovuttaa kruunun seuraajalleen hyvävointisena. – En ole syönyt kuuteen kuukauteen särkylääkkeitä.

Aki Samuli on hallitseva tangokuningas enää pari päivää. Torstaina 7.7. hän luovuttaa kruunun seuraajalleen Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

– Vuosi meni liian nopeasti. Olisi mahtavaa, jos saisin kamppailla jatkokaudesta niin kuin presidentit tai paavit, Aki sanoo.

Hän iloitsee kuitenkin sitä, että uusi kuningas saa kokea tangovuoden.

– On tämä minullekin uuden alku.

Yksi voipaketti viikossa

Viime joulukuussa Aki Samuli löi vetoa bändikaverinsa kanssa, että kun hän nousee lavalle luovuttamaan kruunun, tekisi hän sen kymmenen kiloa kevyempänä.

Aki Samuli hommasi itselleen Fit line -valmentajan, joka teki hänelle kuukauden puhdistuskuurin. Ruokavalioon kuuluivat vain puhtaat, kunnon raaka-aineet.

– Laihduin 28 päivän aikana 11 kiloa, kun keho puhdistui kuona-aineista.

Ruokavaliosta on jäänyt pois vehnä, sokeri ja käsitelty ruoka. Aki Samuli valmistaa ruokansa itse aina kun voi. Ruuan paistamisessa hän käyttää voita, ja oliiviöljyä hän suosii kuumentamattomana.

”Autokin tarvitsee oljyä, jotta ei leikkaa kiinni.”

– Vältän rypsi- ja rapsiöljyjä, koska geenimuuntelu ja jalostaminen tekee rasvoista keholle tunnistamattomia. Keho alkaa varastoimaan tuntemattomat rasvat sisäelimien ympärille, kun ei tiedä mihin ne käyttäisi.

Viikossa Aki Samulilla menee yksi suolaton voipaketti.

– Näin pysyy kone käynnissä. Autokin tarvitsee oljyä, jotta ei leikkaa kiinni.

Keikat käyvät liikunnasta

Ennen elämäntaparemonttiaan Aki Samuli söi epäsäännöllisesti. Aamulla hän lipitti paljon kahvia ja söi aterian vasta myöhään iltapäivällä.

Nyt mies syö viisi kertaa päivässä.

– Niin hullulta kuin se kuulostaakin, laitoin aluksi puhelimen hälyyttämään neljän tunnin välein, jotta opin uuden rytmin.

”On asennekysymys, valitsenko huoltamolta täytetyn sämpylän vai pähkinän ja porkkanoita.”

Aki Samuli viettää keikkamatkoilla paljon aikaa tien päällä. Kun hän ennen nappasi huoltoasemilta jotain helppoa ja nopeaa, valmistaa hän nyt aina itselleen eväät.

– On asennekysymys, valitsenko huoltamolta täytetyn sämpylän vai pähkinän ja porkkanoita. Jos otan evääksi lämmintä ruokaa, valmistan usein kanaa ja bataattia.

Runsaan suolan sijaan hän suosii erilaisia mausteita ja yrttejä.

– Maustaminen on tärkeää! Aluksi mausteet maistuivat oudoille, mutta nyt makuaistini on tottunut uusiin makuihin.

Urheilua Aki Samuli toivoo harrastavansa enemmän. Energiset esiintymiset lavalla tosin käyvät nekin liikunnasta.

– Tulee liikuttua liian vähän, mutta kun saan itseäni niskasta kiinni, menen sauvakävelemään. Se on tehokasta liikuntaa. Salilla en käy koskaan, koska se ei tunnu omalta jutulta.

Ei mikään dieetti

Aki Samuli ei ole uuden ruokavalionsa kanssa ehdoton. Hän suo itselleen karkkipäivän kerran viikossa tai kahdessa ja on oppinut erottamaan mieliteon nälästä.

– En saa morkkista, jos olen mättänyt pussillisen karkkeja.

Suunnitelmallisuus takaa Aki Samulin mukaan sen, että pysyy ruodussa.

”Laihtuminen tuli sivutuotteena. Nyt painoa on pudonnut 13 kiloa.”

– Jos söin eilen karkkia, en syö sitä tänään, hän sanoo.

Uusi ruokavalio ei ole dieetti, vaan se on elämänmuutos.

– Laihtuminen tuli sivutuotteena. Nyt painoa on pudonnut 13 kiloa. Kun syö tarpeeksi ja kunnon raaka-aineita, ei painoa tipu liikaa.

Nyt Aki Samuli nukkuu paremmin ja on virkeämpi. Särkylääkettä hän ei ole syönyt puoleen vuoteen, koska päähän ei enää koske.

– Tämä ruokavalio on parhaaksi minulle ja tuleville vuosilleni. Ehkäisen sairauksia ja teen tämän itseäni varten.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

32-vuotias Elisa on kotoisin Pohjanmaalta. Nyt hän tähtää isommille vesille. Kuva: Jan Lönnberg. Meikki & hiukset: Katja Teinilä
32-vuotias Elisa on kotoisin Pohjanmaalta. Nyt hän tähtää isommille vesille. Kuva: Jan Lönnberg. Meikki & hiukset: Katja Teinilä

Michael Jacksonin suku, Kardashianit ja suomalaisviulisti Elisa Järvelä – kyllä, kaikki nämä liittyvät yhteen. 

Viulisti Elisa Järvelä, olet soittanut muun muassa Haloo Helsingin, Hectorin ja Pepe Willbergin kanssa. Kerro, kuka oikein olet!

”Olen rajoja rikkova, räväkkä viulisti. Olen valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, ja siitä asti olen elättänyt itseni soittamalla. En halua lokeroitua vain yhteen tyylilajiin. Rajuin veto urallani oli, kun lähdin Espanjan Marbellaan klubiviulistiksi.”

Matkustit vuodenvaihteessa Los Angelesiin kuvaamaan musiikkivideota huipputuottajien kanssa. Miten tällainen sauma avautui sinulle?

”Suomalainen Narinder Singh on naimisissa Michael Jacksonin veljentyttären, tuottaja Autumn Jacksonin kanssa. He ovat tuottaneet musiikkia myös Katy Perrylle ja Pit Bullille. Narinder ja Autumn olivat viime kesänä käymässä Suomessa, ja yhteinen tuttumme esitteli meidät toisillemme. He kiinnostuivat musiikistani ja joulukuussa olin jo Los Angelesissa kuvaamassa musiikkivideota.”

Millainen matka oli?

”Pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni Los Angelesiin. Musiikki nauhoitettiin West Coast Customs -studioilla, jossa miksaajana toimi GEMINI, joka on miksannut Justin Bieberille. Videota kuvattiin muun muassa Kardashians-sarjan kanssa samalla studiolla ja Walk of Famella, jossa ihmiset tulivat spontaanisti mukaan jammailemaan. Se oli ihana hetki.”

Kuinka merkittävä juttu tämä on urasi kannalta?

”Video oli sen verran ison budjetin musiikkivideo, että se oli jo itsessään iso juttu. Toivon, että video toimii ponnahduslautana kansainväliselle uralleni. Sisu Entertainment on luvannut auttaa minua näkyvyyden saamisessa ja olemme sopineet muutamia jakelukanavia Etelä-Afrikassa. Toivon, että kansainväliset artistit kiinnostuisivat minusta videon kautta ja pääsisin tekemään musiikkia yhdessä heidän kanssaan.”

Tuleeko sinusta Suomen seuraava Linda Lampenius?

”En halua olla kuin Linda, vaan omanlaiseni artisti. Maailmassa on tilaa monelle erilaiselle viulistille. Minulla on selkeänä omat tavoitteeni sekä tie, jota kuljen.”

 

ADHD on tuonut Riikan elämään masennuskausia ja vakavan shoppailuongelman – mutta myös oman muoti- ja sisustusalan yrityksen, joka työllistää muitakin.

Kun 29-vuotias Riikka Pöllu ryhtyy siivoamaan, hän saattaa yhtäkkiä löytää itsensä järjestämästä CD-levyjään aakkosjärjestykseen. Välillä hän innostuu aivan suunnattomasti kaikesta, toisina hetkinä hän ei taas jaksa ryhtyä mihinkään. 

Sellaista on ADHD-aikuisen elämä.

– Mieheni sanoo usein, että kotona on pahempi kaaos sen jälkeen, kun olen siivonnut, Riikka kertoo.

Riikka sai ensimmäistä kertaa ADHD-diagnoosin noin viisi vuotta sitten. Sitä ennen hän oli kärsinyt keskittymisvaikeuksista ja mielen äkillisistä muutoksista jo vuosien ajan. 

ADHD tunnistetaan useimmiten jo leikki-iässä, kun lapsi käyttäytyy poikkeuksellisen ylivilkkaasti ja lyhytjänteisesti. Aikuisilta se jää herkästi diagnosoimatta. ADHD voi kuitenkin pahimmillaan ajaa arjen kaaokseen – ja parhaimmillaan toimia moottorina mahtaville jutuille.

Riikalla on omakohtaista kokemusta molemmista.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Riikka kokee, että ADHD on auttanut häntä uralla eteenpäin.
Riikka kokee, että ADHD on auttanut häntä uralla eteenpäin.

Shoppailua 15 000 eurolla

Ensimmäiset merkit olivat ilmoilla jo varhain. Riikka ei jaksanut keskittyä koulussa, vaan haaveili ja mietti tuhatta muuta asiaa – ei koskaan sitä, mitä olisi pitänyt.

– En ollut kuitenkaan varsinaisesti ylivilkas, vaan levottomuus oli ennemmin oman pään sisällä, Riikka kertoo.

Vuonna 2013 Riikka meni ensimmäistä kertaa lääkäriin. Testit ehdittiin tehdä, mutta kun Riikka tuli raskaaksi, lääkityksen aloittamista päätettiin lykätä.

Kaksi vuotta myöhemmin testit tehtiin uudelleen ja Riikka aloitti lääkityksen. Se ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla.

– Lapseni syntymän jälkeen sain aika pahan shoppailuongelman aikaan. Jos olin surullinen, shoppailin, jos olin iloinen, niin shoppailin silloinkin, Riikka kertoo.

– En pystynyt kertomaan ongelmasta kenellekään. Olin ihan varma, että jos perheeni saisi tietää, kaikki jättäisivät minut.

Sitten Riikan äiti löysi tämän kotoa kasan avaamattomia laskuja.

”Olin hyvä kieltämään ongelmia.”

– Varmaan läheiset olivat jotain jo aavistelleet, mutta olin hyvä kieltämään ongelmia. Sovimme lopulta päivän, jolloin avaamme yhdessä kirjeet ja katsomme, mikä tilanne on. Itselläni ei ollut vielä siinä vaiheessa käsitystä, millaisesta summasta olisi kyse, Riikka kertoo.

– Lopulta paljastui, että olin shoppaillut noin 15 000 euron edestä.

Riikka otti velkoja varten lainan. Samalla hän uskalsi myös myöntää itselleen, että tarvitsee apua. Riikka hakeutui silloisen työpaikkansa työterveyshuollon kautta Kelan ADHD-kuntoutukseen.

– Siellä huomattiin, että lääkitykseni on ihan vääränlainen, ja minulla todettiin myös vaikea masennus. Sain lopulta itselleni sopivan lääkkeen, Riikka kertoo.

Vihdoin oikeassa paikassa

Maksaakseen shoppailuvelkansa Riikka alkoi tehdä töitä peräti neljässä eri vaateliikkeessä.

– Olen aina ollut herkkä innostumaan asioista, mutta en ole saanut juuri mitään tehtyä loppuun. Se on ollut perheen ja kavereiden kesken vitsikin, että keksin tuhansia uusia ammattiehdotuksia viikon sisällä. Joskus halusin olla lentäjä, joskus jotain ihan muuta, Riikka muistelee.

– Vakuuttelin aina itselleni, että tämä on se oma juttu, mutta mikään ei kuitenkaan kiinnostanut puolta vuotta tai vuotta kauempaa.

Töiden ohella hän ryhtyi opiskelemaan muotimarkkinointia Helsinki Design Schoolissa.

”Minulla on rohkeutta tehdä nopeita päätöksiä.”

– Tuli ensimmäistä kertaa koskaan sellainen olo, että nyt olen oikeassa paikassa, Riikka sanoo.

Riikka valmistui ja löysi samalla uralleen oikean suunnan. Opintojen kautta hän pääsi harjoitteluun Marimekkoon ja töihin muoti- ja sisustusyritykseen. 

Lopulta hänelle avautui myös yllättävä tilaisuus ryhtyä yrittäjäksi.

– Entinen omistaja soitti ja kysyi, haluaisinko ostaa yrityksen, jossa olin ollut töissä. Oli heti sellainen olo, että tietenkin, mutta kyllä sitä paljon mietittiin. Loppujen lopuksi tein päätöksen ja kaupat nopeasti, alle kolmessa kuukaudessa, Riikka kertoo.

Nyt Kuulto Shop työllistää jo kaksi henkeä. Riikka kertoo, että vuoden aikana myynti on kasvanut ja asiakasmäärät lisääntyneet. Alkuvuodesta 2018 Riikka laajensi myymälää ja otti valikoimiin lasten ja miesten vaatteet. Samalla hän avasi uuden verkkokaupan.

Rohkeus tehdä nopeita päätöksiä

Tanskalaispsykiatri Anders Hansenin julkaisi hiljattain ADHD:ta käsittelevän teoksen, jossa valotetaan erityisesti ADHD:n hyviä puolia. Hänen mukaansa erityisesti yrittäjillä on paljon ADHD-piirteitä.

Riikka uskoo, että hänenkin urakehityksensä on osittain ADHD:n ansiota.

– Erityisesti ongelmanratkaisukykyni on kehittynyt vuosien varrella, kun on pitänyt metsästää niin usein puhelinta ja muita tavaroita, jotka ovat aina hukassa. Minulla on myös rohkeutta tehdä nopeitakin päätöksiä. Se voi toki olla huono asia, mutta myös piirre, joka voi viedä pitkälle, Riikka sanoo.

”Tajusin, että kaikkea ei tarvitse osata heti.”

Nykyään Riikasta tuntuu, että hän voi puhua sairaudestaan avoimesti, vaikka se aiheuttaa edelleen erilaisia hankaluuksia.

– Ennen häpesin ADHD:tä, mutta nyt en halua piiloutua sen taakse. En vaihtaisi mitään kokemuksiani pois. Ne ovat tuoneet minut tähän pisteeseen. ADHD on opettanut minulle paljon itsestäni, Riikka sanoo.