Lisääntyneet tulot ovat helpottaneet Niina Lahtisen ja Aku Hirviniemen arkea. "Jos toiselta loppuisivat työt, enää ei tarvitsisi pelätä millä ostaa lapsille ruuat. Kuva: Jouni Harala
Lisääntyneet tulot ovat helpottaneet Niina Lahtisen ja Aku Hirviniemen arkea. "Jos toiselta loppuisivat työt, enää ei tarvitsisi pelätä millä ostaa lapsille ruuat. Kuva: Jouni Harala

Näyttelijä Niina Lahtinen oppi pihistelemään jo lapsuudessa. Enää hänen ei kuitenkaan tarvitse laskea kaupassa, uskaltaako ostaa kalliita cashewpähkinöitä.

Näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtinen, 34, on ollut näyttelemisen kanssa tekemisissä oikeastaan koko elämänsä, mutta vasta viime vuosina se on alkanut tosissaan tuoda hänelle tuloja. Kun Niina aikanaan pestattiin Riihimäen Nuorisoteatterin toiminnanjohtajaksi, hänen palkkansa oli 1 700 euroa kuussa.

– Kieltämättä minua naurattivat ministeritason kyseenalaistukset alle 2 100 euron kuukausiansioista. Edelleen yritän pitää elintasoni sellaisena, että minulla olisi köyhänä apurahataiteilijanakin siihen varaa. Ikinä ei tiedä, milloin koomikon naama alkaa kyllästyttää ja työt loppuvat. Siksi tilini ei koskaan näytä nollaa, Niina kertoo.

Lapsuudenkodissa ei törsäilty

Vaikka Niina voidaan nykytienestiensä perusteella luokitella hyvätuloiseksi, hän ei pahemmin törsäile. Niina pitää kulut kurissa kulkemalla julkisilla, ostamalla vaatteita vain tarpeen mukaan ja asumalla huokeassa omakotitalossa Riihimäellä.

– Saattaa olla, että taipumukseni pihistellä ja säästää laihojen päivien varalle tulee lapsuudestani. Vanhempani olivat pienituloisia duunareita, eikä meillä ollut koskaan varaa ylimääräiseen. Yritän yhä pitää elintasoni ja kuukausittaiset kustannukseni alhaisina, enkä osta oikeastaan mitään turhaa.

Tuloja perheeseen tuo myös Niinan avopuoliso, näyttelijä Aku Hirviniemi. Niinan mukaan omakotitalon ylläpito ja kahden tyttären elättäminen sujuvatkin helpommin, kun rahallinen vastuu arjesta jakautuu kahdelle.

– Pariskuntana ei toisen töiden loppuessakaan tarvitse pelätä millä ostaa lapsille ruoat. Olemme voineet remontoida kotiamme suuremmaksi, eikä kaupassa tarvitse laskea, uskaltaako ostaa kalliita cashewpähkinöitä. Silti lisätulot merkitsevät minulle vain bonusta.

Niina Lahtisen menot viikon ajalta

Maanantai
Salaatti ja juoma 9,15 €
Ruokaostokset 139,20 €

Tiistai
Kausilippu junaan 505 €
Lounassalaatti 9,30 €
Taksi 13,90 €
Siideri 10 €

Keskiviikko
Salaatti 9,95 €
Nuottiteline 39 €

Torstai
Salaatti 10,20 €
Smoothie 3,90 €

Perjantai
Lounas ja valkoviini 16,90 €
Kahvi 2 €
Vyöhyketerapia 65 €

Lauantai
Lauttaliput Suomenlinnaan 17,50 €
Lounas koko perheelle 51 €
Kampaaja 90 €
Apteekki 51 €
Kupillinen teetä 2 €

Sunnuntai
McDonald's-ateriat 35 €

Viikon menot yhteensä 1 080 €

Millaisia rahaoppeja Niina opettaa lapsilleen? Entä mitä kummallisia asioita Aku ostaa ruokakapasta? Lue koko juttu Me Naisten numerossa 41/2014, joka ilmestyy 9.10.

Lue myös:

Katso video: Näin Niina Lahtinen imitoi Aku Hirviniemeä

Niina Lahtinen: "Olen ollut välillä kateellinen miehelleni "

Lisää Viikko kukkarossa -juttuja:

Tämän verran bisnesnainen Anne Berner tuhlaa viikossa

Miki Liukkonen pärjää parilla eurolla päivässä

Marco Bjurström: "Olen tuhlannut hävyttömiä määriä"

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti