Vaikka Anne Berner on aina tehnyt paljon töitä, hänellä on säilynyt hyvä yhteys kolmen poikansa kanssa. "Se on asia, jota kannattaa vaalia. Heidän suojelemisensa on elämäni keskeisin asia." Kuvat Lauri Mannermaa
Vaikka Anne Berner on aina tehnyt paljon töitä, hänellä on säilynyt hyvä yhteys kolmen poikansa kanssa. "Se on asia, jota kannattaa vaalia. Heidän suojelemisensa on elämäni keskeisin asia." Kuvat Lauri Mannermaa
Anne käy kaupassa kerran viikossa. Silloin on aikaa hoitaa myös muita asioita, kuten auton pesu.
Anne käy kaupassa kerran viikossa. Silloin on aikaa hoitaa myös muita asioita, kuten auton pesu.

Leijonan luola -ohjelman sijoittaja Anne Berner oppi jo lapsena, että raha pitää ansaita. Pitkiä työpäivä paiskiva Anne ei juuri edes ehdi tuhlata.

Televisiossa pyörivässä Leijonan luola -ohjelmassa viisi varakasta bisnesenkeliä etsii sijoituskohteita. Yksi heistä on jämäkkä mutta empaattinen Anne Berner, 49. Tähän mennessä Anne on sijoittanut 77 000 euroa omia rahojaan aiesopimuksiin, joista voi tulla pysyvä sijoitus.

Anne on luonut uransa sisustus- ja tekstiilialan yrityksessä Vallila Interiorissa, jonka pääomistaja hän on. Anne on luotsannut isoisänsä Otto Bernerin perustamasta kutomosta menestyneen yrityksen, joka sisustaa kotien lisäksi risteilijöitä, hotelleja ja julkisia tiloja.

Vaikka Annella ei ole nykyään rahasta pulaa, se ei ole koskaan ollut hänelle itsestäänselvyys. Annen isä Rudolf Berner jatkoi perheyritystä Oton jälkeen, mutta Annen lapsuudessa ahkera työnteko ei vielä näkynyt perheen elintasossa. Perhe eli yksinkertaisesti. Neljälle lapselle opetettiin, että rahaa saa työtä tekemällä, ja sitä tulee käyttää harkitusti. Kotona paidan silityksestä maksettiin markka, ja ratsastusharrastuksen Anne maksoi tekemällä töitä tallilla.

– Raha ei tuo onnea, mutta sen puute voi olla onnen este. Olen aina halunnut olla riippumaton muista ihmisistä. Ehkä se johtuu juuri siitä, että lapsuudessani oli tiukkaa, Anne miettii.

Haaveita ja todellisuutta

Nuorena Annen toiveammatti oli patologi. 15- ja 16-vuotiaana hän jopa työskenteli kaksi kesää palkatta sairaalan patologisella osastolla. Suunnitelmat menivät uusiksi, kun Annen äiti Rose-Marie sairastui vakavasti ja sittemmin menehtyi. 18-vuotias Anne oli äitinsä tukena hoidoissa loppuun asti ja luopui lääkärihaaveistaan, sillä häntä tarvittiin perheyrityksessä. Työnteon ohella Anne teki kotona ruuat, tuki isäänsä ja piti huolta kolmesta pikkuveljestään.

– Se oli rankkaa. Mutta siitä selvittiin, kun ei ollut vaihtoehtoja, Anne sanoo.

Lukion jälkeen Anne opiskeli kolmessa vuodessa kauppatieteiden maisteriksi.

– Opiskelin niin nopeasti, koska oli pakko.

Kun hän oli 25-vuotias, isä pyysi tytärtään yrityksen toimitusjohtajaksi.

– Se oli valtava kunnianosoitus isältäni, ja olin siitä innoissani. Olen aina ollut kunnianhimoinen vaikken ole kovin kilpailuhenkinen.

Maanantai

Kolme kirjaa 68 €

Maanantaina minulla on poikkeuksellisesti kaksi tapaamista kaupungilla. Tapaamisten välissä on tunti luppoaikaa. Hyödynnän sen Akateemisessa kirjakaupassa. Mietin uusimman sijoitukseni, Sanna Kiisken Mormor Cupcakesin, konseptia ja kilpailuasetelmaa. Ostan kolme kirjaa, jotka liittyvät aiheeseen. On harvinaista, että käyn viikolla keskustassa ostoksilla tai hoitamassa asioita.

Tiistai ja keskiviikko

0 €

Viikossa voi olla monta päivää, jolloin minulla ei mene rahaa mihinkään. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että teen keskimäärin 12-tuntisia päiviä. Päivisin en raaski tuhlata aikaa siihen, että kävisin lounaalla. Yritän sopia kaikki tapaamisetkin Vallila Interiorin tiloihin, jotta minulla ei kuluisi aikaa liikkumiseen. Syön aamuisin aamupalan, päivällä pärjään teellä, mehulla, näkkärillä ja pähkinöillä. Lämpimän ruuan syön vasta, kun menen illalla kahdeksan yhdeksän aikoihin kotiin.

Kymmenen aikoihin katson vielä sähköpostit. Teen paljon töitä, mutta minulla on suhteellisen kova sietokyky. Rutiinini ovat olleet samat 30 vuotta. Saan paljon aikaiseksi, koska en pähkäile turhia vaan teen päätöksiä. En ole addiktoitunut työhöni, mutta pidän kyllä työnteosta. Sanonta sillä, jolla on paljon töitä, se saa myös paljon aikaiseksi, pitää paikkansa.

Torstai

Vaatturille 79 €

Minulle on jäänyt nuoruusvuosistani vimma säilyttää kaikki vaatteet. Niitä on ihan liikaa, mutta toisaalta otan vanhoja vaatteita uudestaan käyttöön vuosienkin jälkeen. Tänään vien kaksiosaisen cocktail-puvun lyhennettäväksi ja kavennettavaksi. Yleensä käytän vaatteiden tuunaamiseen ompelimoa, mutta tämän puvun paljettikangas on sen verran vaativa, että se tarvitsee vaatturia.

Olen kurvikas, eikä minulle ei sovi italialais- tai ranskalaistyyppinen mitoitus. Viihdyn parhaiten saksalais-, britti- ja jenkkisuunnittelijoiden vaatteissa. Tuntuu, etten ole pitkään aikaan ehtinyt panostaa vaatteisiin, mutta olen yleensä helposti vietävissä uusiin trendeihin. Vaatteiden lisäksi ostan verkosta paljon kirjoja ja dvd-levyjä. Kirjoihin minulta voi mennä 200–300 euroa kuukaudessa. Viime aikoina olen yrittänyt metsästää netistä suosikkijuomaani hari-teetä, sillä sen myynti loppui Stockmannilta.

Torstai-iltana käyn katsomassa Anna Karenina -baletin Kansallisoopperassa. Se on aivan taivaallinen. Venäläisillä tanssijoilla on uskomaton kyky ilmaista tunnetta kasvoillaan ja liikkeillään. Tällä kertaa olen kutsuvieraana, mutta yleensä
maksan itse omat lippuni. Minulla menee niihin reilu tuhat euroa vuodessa. Rakastan baletin lisäksi oopperaa. Siinä minua viehättää musiikin lisäksi visuaalisuus ja tarinankerronta. Lopussa aina joku kuolee.

Perjantai

0 €

Minulla on joka arkipäivä 6–8 tapaamista. Tällä viikolla olen tavannut asiakkaita, ollut ulkopuolisten yhtiöiden hallituksen kokouksissa, tavannut Leijonan luola -yrittäjiä sekä virkamiehiä ja mahdollisia yksityisiä lahjoittajia, jotka liittyvät Lastensairaala-hankkeeseen. Kun minua pyydettiin hankkeen vetäjäksi ja puheenjohtajiksi, suostuin helposti, sillä minulla on omakohtaista kokemusta asiasta. Parikymmentä vuotta sitten vietin pitkiä aikoja sairaalassa poikani takia. Lastensairaala todella tarvitsee uudet tilat.

Sydämeni sykkii helposti monelle asialle, sillä olen itse ollut monta kertaa toisten ihmisten avun ja ammattitaidon varassa lähiomaisteni takia. Hyväntekeväisyys ei minulle välttämättä tarkoita rahan antamista vaan aikaa ja työpanosta.

Lauantai

Ruokaostokset 372 €, pojalle farkut 130 €, autopesu 29 € ja pesula 34 €

Teen kaikki ostokseni aina lauantaisin Stockmannilla. Siellä saan hoidettua ruokaostosten lisäksi näppärästi vaatteiden ja auton pesun. Ostan viikon ruuat aina kerralla, ja kolme poikaani täydentävät jääkaappia viikolla. Jos pojillani on joitain tarpeita ja he haluavat minut mukaan, nekin hoidetaan lauantaisin.

Olen esimerkilläni yrittänyt opettaa pojille järkevää rahankäyttöä. Meillä ei ole ikinä ollut viikko- tai kuukausirahasysteemiä. Pojat ovat pyytäneet rahaa, jos ovat sitä tarvinneet. He ovat aina olleet melko vaatimattomia toiveissaan. Nuorinta poikaani olen joskus joutunut jopa patistamaan vaateostoksille. Viikko sitten hän tosin huomasi itsekin, että hänen ainoat farkkunsa ovat niin repaleiset, että on aika lähteä shoppailemaan.

Sunnuntai

Kampaaja 65 €

Sunnuntaina minulla on työmatka Zürichiin, ja käyn siellä kampaajalla. Leikkautan hiukseni kerran kuudessa viikossa. Yleensä sunnuntai on kuntosalipäiväni. Minulla on kuukausikortti, joka maksaa muistaakseni 35 euroa. En ole kovin aktiivinen palveluiden käyttäjä, en esimerkiksi käy hierojalla tai kauneushoidoissa. Minulla ei yksinkertaisesti ole aikaa sellaiseen. Erilaisia kasvorasvoja käytän paljon, mutta niihinkään minulla ei mene säännöllisesti rahaa. Meikkiä käytän melko vähän. En laita mitään pohjustuksia, vaan minulle riittää, että sipaisen ripsiväriä, luomiväriä sekä hiukan poski- ja huulipunaa.

------------------------------------------------

Annen viikon menot yhteensä 777 €

Anne Berner

Syntyi 1964 Helsingissä.

Asuu merenrannalla Espoossa puolisonsa sekä 16- ja 18-vuotiaiden poikiensa kanssa. Vanhin poika asuu jo omillaan.

Sisustusyritys Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja. Annen aloittaessa yrityksessä 1986, sillä oli 10 työntekijää ja liikevaihto oli 20 miljoonaa markkaa. Nyt firmassa on 137 työntekijää, ja liikevaihto on 40 miljoonaa euroa.

"Elän ihan tavallista elämää. Varallisuuteni on tämä yhtiö, kaikki on kiinni tässä. Rahani eivät vello missään pankkitilillä."

Bisnesenkelinä Leijonan luola -ohjelmassa.

Kolme kysymystä rahasta

Mihin rahaa menee eniten? Ruokaan. Vanhin poikani on jo muuttanut pois kotoa, mutta jos hän on tyttöystävänsä kanssa
meillä syömässä, pöydässä on parhaimmillaan kuusi. Pojat syövät todella paljon, sillä kaikki ovat kovia kuntosalitreenaajia.
Yhdessä vaiheessa kaupasta piti kantaa toistakymmentä maitopurkkia. Banaaneja kuluu iso nippu päivässä.

Mistä pihistät? En oikeastaan mistään. En ole kitsas ihminen, mutta joinakin päivinä rahaa ei kulu välttämättä mihinkään. Kiellän itseltäni joskus vaatteita, joiden laatu ei vastaa hintaa. Kipurajani on erilainen eri tuotteissa. Käytin aiemmin enemmän rahaa vaatteisiin kuin nykyään. Nytkin minulla on jalassa kuusi vuotta vanhat kengät ja sukassani näyttää olevan pieni reikä.

Mihin säästät? En varsinaisesti mihinkään, mutta yritän huolehtia, että pojilleni jäisi mahdollisimman paljon omaisuutta.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Kun porilaiset tosi-tv-tähdet Aki Manninen ja Rita Niemi-Manninen innostuvat tuhlaamaan, kerralla menee tuhansia euroja.

Se oli 50 000 euron arvoinen puhelu. Italiasta tuotu kuohuviini poreilee Gladiaattoreista tuttujen tosi-tv-tähtien Aki Mannisen, 42, ja Rita Niemi-Mannisen, 38, laseissa. He kippistävät Akin juuri vastaanottamille uutisille: avioparin omistama tontti Leviltä on ostettu pyyntihinnalla.

Pari itse asuu Porissa 140-neliöisessä omakotitalossa. Sen pihalla on neljä autoa: Akin Hummer, juuri myyty Bemari, isoisältä peritty Mersu ja hyvinvointibussi, jota pari vuokraa erilaisiin tilaisuuksiin. Viides auto, Akin Ritalle Italiasta ostama Mini Cooper, on tulossa Suomeen huomenna.

Palkkapussissa Akin ja Ritan vauraus ei kuitenkaan näy. Verotietojen mukaan Akin tulot viime vuodelta olivat 12 363 euroa ja Ritan 6 066 euroa. Kun asiasta kysyy, Aki ja Rita alkavat vitsailla.

– Autotallin taakse ei kannata mennä, siellä on kannabisviljelmä. Ja huumebisnesrahat on tietenkin siirretty Cayman-saarille, Aki sanoo.

Rita on huomannut, että parin ulospäinsuuntautuneisuus herättää kateutta. Porissa pariskunta erottuu katukuvasta niin selvästi, että heidät pysäytetään jatkuvasti. Jokainen tuntuu haluavan vaihtaa Turbon ja Laserin kanssa pari sanaa.

”Olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään.”

– Meistä puhutaan kaupungilla käsittämättömän hulluja juttuja. Ihmiset suhtautuvat meihin epäilevästi: olemme kuulemma pissispariskunta, joka ei osaa mitään. Onneksi olemme niin vahvoja persoonia, ettei meitä todellakaan kiinnosta, mitä meistä ajatellaan, Rita näpäyttää.

Mutta mistä Akin ja Ritan rahat sitten tulevat? Ainakin sitä on kiinni useammassa tontissa, Akin käsin rakentamissa moottoripyörissä ja parin Ritaki Oy -yrityksessä. Kesällä Aki myös voitti Maltalla järjestetyissä EuroCasinon EM-kisoissa 15 000 euroa.

– Olen ollut aina aktiivinen tekemään kauppaa. Huono verovuosi ei tarkoita, että rahamme ovat loppu. Olisi ihmeellistä, jos minulla ei tähän ikään mennessä olisi mitään säästössä. Jos rahat uhkaavat loppua, taiomme sitä jostain lisää, Aki nauraa.

Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.
Tosi-tv-tähdet Aki ja Rita herättävät huomiota kotikaupungissaan Porissa. ”Aki haki minut ensitreffeille Hummerillaan”, Rita sanoo.

Maanantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaan Akilla ja Ritalla kuluu viikossa noin 300 euroa. Aina heidän rahatilanteensa ei ole ollut yhtä ruusuinen. Vuonna 2015 Akin firma osallistui taloprojektiin, jonka tarkoitus oli rakennuttaa Helsinkiin kahdeksan taloa. Projektia vetävä rakennusfirma meni kuitenkin konkurssiin. Sen seurauksena Aki menetti 500 000 euroa omaa rahaa.

– Kaikki silloiset säästöni menivät. Minut pelasti se, että oma nimeni säilyi puhtaana. Ehdin erota hallituksesta ja myydä ajoissa osuuteni firmasta, Aki kertoo.

Vaikka Akin tili tyhjeni kokonaan, hän sai silti pidettyä talonsa ja autonsa. Yhteiskunnalta hän ei edes yrittänyt saada rahallista apua.

– Luonteeni ei olisi antanut periksi. Sitä paitsi olisi ollut noloa ajaa sossun luukulle Hummerilla. Nehän olisivat sanoneet, että myy se pois. Mutta Hummer oli ollut jo pitkään unelmani, en todellakaan ollut valmis luopumaan siitä.

Aki menetti konkurssin takia myös monta ystävää.

– Ennen sulla oli se rooli, että maksoit aina kaiken, Rita huomauttaa.

”Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin.”

– En koskaan laskenut kuluja, vaan halusin, että kaikilla oli hauskaa. Kun rahaa ei enää ollut, kaikkosivat ystävätkin. Raadollisuus löi vahvasti nokkaan, Aki muistelee.

Vaikeimpina hetkinä Aki istui hiljaisena autotallin lattialla, joi viskiä ja menetti elämänilonsa. Käänteentekevä hetki oli Ritan neuvo: Akin pitäisi antaa anteeksi ystävälleen, joka oli osasyyllinen konkurssiin.

– Lupasin Akille, että yhdessä hankimme kaikki menetetyt varat moninkertaisena takaisin.

Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.
Sopisiko tämä paita minulle, Rita pohtii Porin kauppakeskus Puuvillassa. Pari saa paljon vaatteita myös sponsoreiltaan.

Tiistai

Auto Italiasta 25 000 euroa

Autonrenkaat ja vanteet 1 900 euroa

Akin rahatilanteen pelasti lopulta onnekkaaseen aikaan sattunut julkisuus. Konkurssin aikoihin parista tuli tunnettu Temptation Island -ohjelman kautta. Sen myötä pari on päässyt vetämään muun muassa luentoja, nuorisoiltoja, työhyvinvointipäiviä, messuja, jumppia ja nettivalmennuksia. Yhden laihdutusvalmennuksen hinta on 19,90–49 euroa, ja vuoden aikana niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

– Jos haluaisimme, voisimme molemmat helposti nostaa kolmen-neljän tonnin kuukausipalkkaa yrityksestämme. Mutta miksi? Keräämme mieluummin sinne varoja.

Rahaa pari tekee myös autokaupoilla, kuten nyt Italiasta ostetulla autolla. Aki käy siellä kerran vuodessa, koska Italiassa on Suomea edullisemmat autoverot.

– Tällä reissulla hankimme poikien kanssa yhteensä kymmenen autoa, mutta vain yksi niistä tuli minulle. Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla, Aki vinkkaa.

”Auto menee ensin Ritalle, sitten myymme sen eteenpäin hyvällä voitolla.”

Keskiviikko

Meksikon-matka 4 500 euroa

Aki ja Rita ovat olleet yhdessä neljä vuotta, joista kaksi ja puoli naimisissa. Nelivuotispäiväänsä he aikovat viettää pian Meksikossa. Matkaidea tuli ystäväpariskunnalta, joka lähetti linkin all inclusive -hotelliin Nuevo Vallartassa ja suostutteli Akin ja Ritan mukaan.

– Ostimme reissun ex tempore, mutta maksoimme sen heti. Emme elä luotolla, Aki sanoo.

Matka ei ole pelkkää lomailua varten, sillä pari aikoo ottaa siellä yritykselleen uudet promokuvat.

– Emme ole koskaan täysin lomalla, vaan puuhaamme aina jotain pientä työtä siinä ohessa. Lennämme esimerkiksi useita kertoja vuodessa Turkkiin, jossa vedämme tutussa hotellissa jumppia. Yrityksemme ala on esittävät taiteet, mikä taipuu monenlaiseen työhön.

Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.
Aki arvioi moottoripyöräverstaansa sisällön noin 100 000 euron arvoiseksi.

Torstai

Bensaa Hummeriin 180 euroa

Kun Aki aikanaan osti Hummerinsa, hän maksoi siitä 53 000 euroa. Nyt hän arvioi sen arvoksi 35 000 euroa.

– On se velattomaksi autoksi varsin hyvä. Bensaa se kyllä syö paljon, 20 litraa satasella. Konkurssi tulee silti jostain muusta, Aki miettii.

– Raha ei ole minulle se juttu, vaan se, että olen voinut toteuttaa sen avulla unelmiani. Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä, sillä ei ole minulle arvoa.

”Raha itsessään on menettänyt minulle merkityksensä.”

Yksi Akin unelma sijaitsee kotipihalla. Se on moottoripyöräverstas, tai pyhättö, kuten hän sitä kutsuu.

Aki arvioi, että verstaan sisältö on noin 100 000 euron arvoinen. Siellä hän esittelee tekeillä olevan pyörän osia: vanteet maksoivat 4 000 euroa, käsityönä tehty putkisto 2 000 euroa ja nahkaistuin 550 euroa. Pyörään on painettu kuva Akin kasvoista.

Yhden moottoripyörän valmistukseen menee vuosi, ja sen myyntihinta on 60 000–80 000 euroa.

– Jokainen pyörä on kuvitettu elämäntarinallani. Ne ovat taideteoksiani. Hiljattain myin Via Dolorosa- eli kärsimysten tie -pyöräni rahoittaakseni Ritaki Oy:n hyvinvointibussin. Se kirpaisi, mutta olen vannonut ostavani kaikki pyöräni takaisin.

Aki ja Rita ovat tehneet sopimuksen, että Aki saa laittaa pyöriinsä rahaa niin paljon kuin haluaa. Vastapainoksi Rita saa ostaa parin yhteiseen kotiin mitä tahansa, eikä kumpikaan marise toisen rahankäytöstä.

Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.
Kippis! Rita ja Aki ovat tonttikauppojen ansiosta 50 000 euroa rikkaampia.

Perjantai

Meikkejä 100 euroa

Iso osa Ritan rahoista menee omasta ulkonäöstä huolehtimiseen. Kun Aki yrittää huomauttaa Ritalle naisen olevan kauneimmillaan luonnollisena, Rita purskahtaa nauruun.

– Koko yhdessäoloaikamme minulla on ollut hiuspidennykset, ripsipidennykset ja tekokynnet. Sellainen minä olen, se on luonnollista minua, Rita sanoo ja jatkaa:

– Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.

”Tykkään satsata kauniisiin asioihin, siksi laitan rahaa itseeni.”

Merkittävä osa Ritan ulkonäköön liittyvistä asioista on kuitenkin saatu sponsoroituna. Rita pystyy tarjoamaan sponsoreilleen näkyvyyttä muun muassa Instagramissa, jossa hänellä on melkein 40 000 seuraajaa.

Akikin sai juuri sponsoriltaan 940 euron arvoisen vaatelähetyksen.

Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.
Parin koira Putin vartioi herkeämättä Ritan kokkailuja.

Lauantai

Ruokakauppa 150 euroa

Ruokaostoksilla Aki ja Rita satsaavat puhtaaseen lihaan, kanaan, kalaan ja tuoreisiin vihanneksiin.

Parilla on myös 3-vuotias amerikanbully Putin. Sen hoitoon kuluu joitakin kymppejä viikossa. Pian Putin saa seuraa, kun Aki ja Rita pääsevät kotiuttamaan Putinin biologisen pojan, pienen pentubullyn Bondin.

Lauantaisin pari katsoo televisiosta Gladiaattoreita. Kun he pääsivät ohjelmaan mukaan, alkoi tiukka treenaus. Rita on entinen kilpa-aerobikkaaja, ja hän halusi valmistautua tv-sarjaan yhtä pieteetillä kuin kilpailuihin.

– Koska esiinnyin telkkarissa pienissä bikineissä, halusin, että kroppa on kunnossa, Rita sanoo.

– Minä kyllä otin vähän viiniäkin, sillä olen sinut itseni kanssa. Mutta totta kai sitä haluaa olla kuosissa, kun heiluu televisiossa nelikymppisenä kireissä punaisissa housuissa, Aki jatkaa.

Gladiaattoreista saatu palkka ei parin mukaan ollut kummoinen. Suurempi arvo on ohjelman avulla saadusta julkisuudesta.

– Ei julkkikseksi kannata ryhtyä pelkän julkisuuden takia. Siinä vaiheessa, kun julkisuus ei enää tuota, lopetamme sen, Aki huomauttaa.

Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.
Putin saa kohta kaverin omasta pojastaan Bondista.

Sunnuntai

Kaksi kirjaa 50 euroa

Sunnuntaina Aki innostui ostamaan kaksi Tommy Hellstenin kirjaa, koska hän lukee vain elämäntaitokirjallisuutta. Akin ja Ritan sohvapöydällä onkin kesken Rhonda Byrnen Salaisuus-kirja. Olkkarin seinällä puolestaan koreilee kaunokirjaimilla kirjoitettu Akin keksimä mietelause eli akismi. Siinä lukee: ”Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie vähän enemmän aikaa.”

”Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto.”

– Raha on vain rahaa. Jos se loppuu, sitten myydään vaikka auto. Olen menettänyt aikanani niin paljon, että en enää pelkää. En koskaan stressaa rahasta, Aki vakuuttaa.

Rita ei ole täysin samoilla linjoilla.

– Ovathan niukat ajat olleet ihan perseestä. Olisi minulla muutakin tekemistä kuin miettiä, mitä tehdä, kun talous on notkolla. Raha mahdollistaa sellaisen elämän, jota haluamme elää, joten kyllä raha on meille tärkeää.

Viikon menot yhteensä 32 020 euroa.

Mistä pihistätte?

Aki: ”Emme mistään. Minua ei kiinnosta huominen, elän vain tätä hetkeä.”

Rita: ”Aki on suurten linjojen mies, joka tykkää maalata isolla pensselillä. Mutta miten maalata, jos väriaine on loppu? Minä olenkin meistä raha-asioissa tarkempi.”

Asuntolaina

”Maksamme asuntolainaa 1500 euroa kuussa. Summa sisältää omakotitalomme lisäksi lainanlyhennykset juuri myydystä Levin-tontista ja Raumalla olevasta tontistamme, jonne rakennutamme kolme taloa golf-kentän viereen.”

Työkokemus

Rita: ”Kilpa-aerobicillä ei tienaa, se on intohimolaji. Olisi ennemmin kannattanut alkaa vaikka tennispelaajaksi.”

Aki: ”Olen pyörittänyt AMTY-moottoripyöräyritystäni vaikka miten pitkään. Siitä en luovu.”

Tulevaisuuden haave

Rita: ”Talo meren rannalla.”

Aki: ”Asua talvet lämpimässä.”

Aki ja Rita Manninen

Aki Manninen

42-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Pari meni naimisiin elokuussa 2015.

Nousi Ritan kanssa julkisuuteen Temptation Island -ohjelmasta vuonna 2014. Pari on tehnyt myös Akin ja Ritan rakkausdieetit -ohjelmaa.

 

Rita Niemi-Manninen

38-vuotias, syntyi ja asuu Porissa.

Voittanut EM-kultaa ja MM-hopeaa kilpa-aerobicissa.

Gladiaattorit Nelosella lauantaisin.