Roope halusi, että häneltä kysytään, milloin viimeksi hän heitti kympin tikassa. ”Koska tein sen just, kun heittelin tikkaa tässä haastattelun aikana.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Roope halusi, että häneltä kysytään, milloin viimeksi hän heitti kympin tikassa. ”Koska tein sen just, kun heittelin tikkaa tässä haastattelun aikana.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Näyttelijä, muusikko ja juontaja Roope Salminen, 26, valvoo vähän väliä läpi yön ja pidättäytyy tuopeista tulevan elokuvaroolin takia.

Milloin viimeksi olit ylpeä omasta työsuorituksestasi?

Kun tein eilen tortilloja. Paistoin väliin karitsanlihaa, ja siitä tuli juuri sopivan kypsää. Noin puolet niistä kerroista, kun kokkaan, teen tortilloja. Kavereiden kanssa mussuteltiin niitä. Kokkaustaitoni ovat legendaariset kaveriporukassani, varsinkin tortillojen tekeminen.

Milloin viimeksi valvoit läpi yön?

Viime yönä melkein. Katsoin House of Cardsia ja yhtäkkiä huomasin, että oho, kohtahan pitää lähteä haastatteluun Ylen Aamu-tv:hen. Roope Salminen & Koirat -bändimme keikoilla  usein pääsee roudaamaan vasta, kun baari menee kiinni. Valvottuja öitä on ollut paljon ja tulee varmasti olemaan jatkossakin.

Milloin viimeksi nauroit vedet silmissä?

Tänään kuin katsoin vierestä, kun näyttelijäkollegani vetivät kohtausta improvisaatioryhmämme Kolinan pressikeikalla. Kohtauksessa Vesa Keskinen osti Ranskasta pippureita Tuurin kyläkauppaan. Se oli helvetin hauska. En pystynyt menemään heti itse kohtaukseen sisään, kun nauratti niin paljon. Sitten piti vain pyyhkiä kyyneleet ja mennä mukaan.

Milloin viimeksi itkit?

Kun katsoin Inside Out -leffan lentokoneessa, kun olin ennen vuodenvaihdetta matkalla Australiaan. Sen jälkeen ei ole ollut syytä itkeä, kun on ollut niin hyvä kevät.

 

#joulukuu #👓🐔

Kuva, jonka Roope Salminen (@roopesalminen) julkaisi

Milloin viimeksi kaduit sitä, että olet laihdutuskuurilla elokuvaroolia varten?

En ole katunut sitä. Toki tulee tiukkoja paikkoja, kun tekisi mieli mennä frendien kanssa bisselle tai ottaa olut ja kattoa Netflixiä. Totta kai se ottaa päähän, kun pitääkin mennä lenkille. Mutta kyseessä on rooli, jota ovat tavoitelleet sadat näyttelijät. Enemmän kaduttaisi, jos söisin munkin, ja pitäisi juosta joku neljä tuntia, että saan sen kulutettua.

Milloin viimeksi olit krapulassa?

Siitä on kyllä aikaa, ehkä alkuvuodesta. Töitä on niin paljon, ettei ole varaa darrapäiviin. Olen aika pitkälti juomatta roolin vuoksi. Jos voitetaan perjantain Emma-gaalasssa, otan skumppaa. Juon yhden lasin jokaista palkintoa kohden. Meillä on neljä ehdokkuutta, joten ei niin kauheita naamoja pysty vetämään.

Milloin viimeksi tapasit isäsi, näyttelijä Eppu Salmisen?

Varmaan viikko sitten. Olemme yhteyksissä melkein päivittäin. Kävin moikkaamassa pikkusisaruksiani, ja juttelimme siitä, miten pärjään ja jaksan kaikkien hommien keskellä.

Milloin viimeksi hyödyit siitä, että olet julkkis?

Vaikea sanoa. En itse ajattele sitä. Toki se varmaan vaikuttaa siihen, miten ihmiset suhtautuvat minuun, vaikken itse tietäisi sitä. En koskaan oleta, että ihmiset tietävät, kuka olen. Aina kun tapaan uuden ihmisen, esittelen itseni ja ojennan kättä. En ole ikinä porhaltanut jonon ohi baarissa ja olen ylipäätään huono hyödyntämään julkkisasemaani. Varmaan pitäisi yrittää enemmän. Ehkä joku julkkis voisi antaa vinkkejä.

 

Roope avautui hiljattain Instagramissa siitä, miten hän paiskii töitä menestyksen eteen:

 

terveisiä koe-esiintymisistä! grindi ei lopu siihen että pääsee tekee pari telkkajuttuu ja julkasee yhen levyn. taistelen edelleen alusta loppuun kaikista rooleista siinä missä muutkin enkä ota mitään itsestäänselvyytenä. jokaista roolia kohti jonka oon saanu oon lukenu 10 käsikirjotusta joiden roolit on menny jolleki muulle. jokaista telkkaan päätynyttä proggista kohti oon ollu mukana kymmenessä pilotissa jotka ei saa rahotusta, istunu lukemattomissa palavereissa, valvonu käsikirjottamassa enemmän tai vähemmän hyviä formaatti-ideoita. ennen levytyssopparia me tehtiin koirien kanssa kymmeniä ja kymmeniä keikkoja ja ihan saatanasti demoja jotka ei koskaan päätyny mihinkään. multa kysyttiin Yle Puheella tänään että ärsyttääkö mua että ihmiset luulee että oon päässy tekemään näitä duuneja mitä nyt teen pelkästään suhteilla. henkilökohtaisesti ei ärsytä yhtään. jos se näyttäytyy niin katsojalle niin sitten mä en yksinkertaisesti oo tarpeeks hyvä mun pestissä vielä. mutta toi ajatus ärsyttää mua sen nuoren tyypin takia joka on pyrkiny TeaKiin eikä oo päässy tai koittaa tehdä demoja bändinsä kaa eikä saa huomioo, joka saattaa kattoa mua ja masentua siitä että näköjään mihinkään ei pääse ellei oo kuuluisaa faijaa. haluisin olla esimerkki siitä, että kova työ kannattaa, en nepotismista. rooleja varten oon mm. lihottanut kymmenen kiloa ja kesäksi pudotan 15, oon opetellut soittamaan kitaraa, puhumaan saksaa, tanssimaan (huonosti), uhrannut käytännössä kaiken vapaa-ajan valmistautuakseni kuhunkin proggikseen mahdollisimman hyvin. ja se ei tee musta parempaa kuin kuka tahansa muu, vaan se on minimivaatimus. jos tälle ei oo valmis antamaan kaikkeaan niin sitten on väärällä alalla. mutta jos on valmis painamaan duunia niin kaikki on mahdollista. mä oon suomen lahjattomin räppäri, #facts, mutta mä treenaan vieläkin joka päivä. en ollu kummonen näyttelijä kun alotin mutta opin koko ajan kun katon parempiani. oon juontanu vasta neljä jaksoa suoraa talk show'ta ja teen koko ajan virheitä mutta oon valmis oppimaan. suosittelen oikeesti samaa kaikille. jos teet himmeesti duunia niin sulla saattaa käydä yhtä hyvä tsägä kun mulla on käyny, tod näk parempikin. jatketaan grindii! 💰🍔

Kuva, jonka Roope Salminen (@roopesalminen) julkaisi

Lue myös, miten Roope vastasi milloin viimeksi -kysymyksiin vuosi sitten.

Jari Sillanpää. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jarin mukaan ainoa liikunnaksi kutsuttava asia hänen elämässään on esiintymislavalla oleminen ja seksi.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo pudottaneensa viime aikoina 6–7 kiloa painoa.

Miten hän siinä onnistui? Varsin yksinkertaisilla muutoksilla.

– Olen vähentänyt limsan juontia. Nuorena harrastin kilpauintia, mutta nykyään en urheile mitenkään. En ole käynyt uimassa, koska on ollut niin paljon muuta mukavaa. Mun on pakko mennä joku kerta! Jari kertoo.

Jari kertoo saavansa liikuntaa ainoastaan esiintymislavalla – ja kumppanin kanssa.

– Harrastan seksiä, Jari nauraa.

– En usko, että liikunnalla laihdutetaan. Jos puolen tunnin kävelyllä kuluttaa sata kaloria, sen syö tosta noin vaan, hän pohtii. 

Elämä huumekohun jälkeen

Jari kertoi kuulumisiaan tilaisuudessa, jossa julkistettiin hänen elämästä kertovan Rakkaudella merkitty -musikaalin esiintyjät. Musikaalia esitetään ensi kesänä Suomen kesäteatterissa Valkeakosken Apianniemessä.

Itse Jaria musikaalissa ei nähdä, mutta hän on käsikirjoittaja-ohjaajan apuna tekoprosessissa. Musikaalissa kuullaan kirjo Jarin levyttämiä lauluja.

”Asiat voi sanoa niin monella eri tavalla.”

– Kaikki voidaan kertoa ja näyttää, mutta sen pitää olla tyylikäs. Asiat voi sanoa niin monella eri tavalla. Toivonkin, että siitä tulee moninainen, Jari kertoo.

– Minulla ei ole mitään rajoituksia, kaikki aiheet käyvät. Ja tässä viimeaikoina on tullut vielä lisää, Jari sanoo, ja viitannee syyskuussa tapahtuneeseen kohuun, missä Sillanpään uutisoitiin ajaneen huumausaineen vaikutuksen alla.

Lehdistötilaisuudessa Jarilta kysyttiin, miten hän on selviytynyt kohusta.

– Päivä kerrallaan, Jari vastaa.

Heikki Paavilaisen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa musikaalissa eri ikäisiä Jareja esittävät näyttelijät Martti Manninen ja Jari Ahola. Muina esiintyjinä nähdään muiden muassa Ushma Karnani sekä muusikko Olli Herman, joka esittää musikaalissa Jarin rakkauden kohdetta.

Jatkuvaa ideointia

Jari on parhaillaan konserttikiertueella, ja hän julkaisi äskettäin uuden sinkun, Mä elän taas. Uuden levyn julkaisua ei ole päätetty, mutta pari uutta biisiä on valmiina. Jari kertoo, että hänen mielensä pulppuaa jatkuvasti uusia ideoita ja unelmia.

– Haluaisin kirjoittaa sen tyyppisen tarinan kuin The Producers -musikaali on. Tarina ei kertoisi minusta, mutta käyttäisin siinä omia biisejäni. 

– The Producers on onnistunut ja monipuolinen tarina, jossa on ollut hyvä kynä. En pystyisi sitä kokonaan kirjoittamaan, mutta voisin olla takapiruna. Siinä olisi huumoria, tragediaa ja koko elämän kirjo. Olen konserteissakin tunteiden ja sielujen nuohooja musiikin kautta, Jari kertoo.

Vierailija

Hoikistunut Jari Sillanpää kertoo, miten onnistui painonpudotuksessa: ”En urheile mitenkään”

Media on kohdellut kuin silkkihansikkain kovista huumeista kärähtäneitä Nordinia sekä Sillanpäätä, kyseiset artistit ovat suorastaan asetettu uhrien asemaan vaikka kummallakaan on tuskin ollut mistään yksittäisestä kokeilusta kyse kun käry on käynyt. Toista on ollut kyyti Metsäkedon kohdalla, artisti ei ole mihinkään lain tuntemaan rikokseen syyllistynyt mutta olemassaoleva sekä tuleva ura on järjestelmällisesti tuhottu kaikissa mahdollisissa "vastuullisissa" medioissa.
Lue kommentti
Anna Härön liike on Helsingin Vanhassa kauppahallissa. Kuva: Lasse Lecklin

Lihakauppaa pitävä Anna Härö pisti firman pystyyn neljä vuotta sitten. – Kukaan ei tuntunut kaipaavan perinteistä lihamestariäijää.

Anna Härö on 30-vuotias lihakauppias, jolla on viisi osa-aikaista työntekijää ja liike suositussa Helsingin Vanhassa kauppahallissa.

– En edes kehtaa kertoa, kuinka vähän teen töitä nykyään, Anna Härö nauraa.

Aina tilanne ei ole kuitenkaan ollut sama.

– Aluksi tein hirveästi töitä. Nykyään olen hiljaiset päivät kokonaan pois myymälästä. Loppuviikosta halli vilkastuu. Täytän viikkoloppuaamuisin tiskit itse. Parasta on, kun saan laittaa perjantaina tai lauantaina aamulla tiskin täyteen upeita tuotteita ennen kiireistä päivää.

Kun Vanhaa kauppahallia oltiin avaamassa uudestaan ison remontin jälkeen vuonna 2014, hallissa oli yhden lihakaupan ammottava aukko. Anna oli jo aiemmin työskennellyt hallissa, ja kun liiketila vapautui, Anna tarttui mahdollisuuteen.

– Minä vain tein sen. Näin jälkeenpäin ajatellen aika vähän ehdin sitä miettiä. Lainasin pienen summan rahaa kylmälaitteisiin ja soitin lihatilalle, jossa olin ollut harjoittelussa. Pyysin heitä myymään minulle lihaa.

Pian Anna huomasi tarvitsevansa apua liikkeessä. Nyt tiskin takana työskentelee vaihtelevasti osa-aikaisia myyjiä, toiset opiskelijoita, ja toiset eläkeläisiä.

– Palkkasin ensin Annelin. Hän on myynyt hallissa lihaa yli 40 vuotta ja hän kannusti minua aloittamaan oman liikkeen. Anneli on ilmiömäisen hyvä myyjä. Siitä on koko tiimille tarttunut hyvä myymisen meininki.

”Olin tiskin takana sinä päivänä, kun synnytys alkoi.”

Kirjanpitoa Anna inhoaa, mutta onneksi aviomies ja kirjanpitäjä hoitavat sen.

Ennen lapsen syntymää Anna teki töitä minkä pystyi. Seisomatyö on kuitenkin fyysisesti raskasta. Lapsen syntymän jälkeen Anna päätti jäädä maanantaisin kotiin hoitamaan lasta.

– Olin tiskin takana sinä päivänä, kun synnytys alkoi. Olin myymässä jollekin turistille porosalamia, kun äkkäsin, että nämä taitavat olla niitä supistuksia.

Liike on erikoistunut sesonkituotteisiin ja riistaan. Tiskissä on hirveä, peuraa ja riistalintuja. Firman nimeksikin valiutui Annan Villiliha.

– Kun avasin liikkeen, ihmiset olivat aika viehättyneitä tähän. Kukaan ei tuntunut kaipaavan perinteistä lihamestariäijää.

”Ehkäpä sen hypen takia alku oli helppo, ja kaikki meni niin hyvin. Nyt joutuisin varmasti tekemään enemmän töitä tullakseni tunnetuksi.”

Asiakkaat löysivät Villilihan nopeasti. Tietenkin jotkut pettyivät, kun vanha tuttu lihakauppa ei ollutkaan enää siinä, missä Annan uunituore yritys oli. Suurin osa kuitenkin tykästyi uuteen, asiantuntevaan kauppiaaseen. Sana kulki ja vasta avattu kauppahalli oli muutenkin paljon esillä.

– Ehkäpä sen hypen takia alku oli helppo, ja kaikki meni niin hyvin. Nyt joutuisin varmasti tekemään enemmän töitä tullakseni tunnetuksi.

Anna nauttii siitä, kun saa itse päättä ja tehdä asiat omalla tavallaan.

– Tärkeintä yrittäjyydessä on arvostaa omia työntekijöitä. Heidän pitää olla sydämellään mukana. Jos he eivät työskentele sen eteen, että kauppa menestyy, se ei voi menestyä. Pelkkä hyvä tuote ei riitä.

Villiliha täyttää kesällä neljä vuotta.

– Haaveilen myös siitä, että yritys voisi periytyä tyttärellemme. Jotain muutakin tästä kuitenkin varmaan tulee kuin pelkkä tämä yksi lihakauppa.