Laulaja Jonna Tervomaa, 40, kertoo, miksi hän linnoittautui viideksi vuodeksi kotiin.

Hän ei ole muuttunut miksikään. Vaalea, kerroksittain leikattu rokkitukka sojottaa yhä minne sattuu. Orvokinsinisissä silmissä on läikähdys pikkutyttöä, joka sai vuonna 1983 koko Suomen sekaisin Minttu sekä Ville -hitillä. Aikuisiällä Jonna Tervomaa on saanut kokea myös julkisuuden raadollisuuden: vuoden 2011 Linnan juhlien puheenaiheeksi nousivat Jonnan rintaliivit. Tai pikemminkin niiden puuttuminen.

– Esiintyjän työssä kadottaa helposti itsensä. Aloin kiinnittää huomiota aivan epäolennaisiin seikkoihin, kuten siihen, miltä joku hiuskiekurani näyttää lehtikuvissa tai mitä minusta kirjoitetaan. Tuntui mahtavalta irrottaa itsensä siitä luupista ja antaa ajatusten vaeltaa.

Joulukuussa vuonna 2008 Jonna Tervomaa seisoi Helsingin Aleksanterin teatterin lavalla ja katsoi seisaallaan taputtavaa yleisöä. 10-vuotisjuhlakonsertti oli juuri päättynyt.

– Sillä hetkellä päätin, että tämä olisi viimeinen keikkani. Ilta oli ollut niin täydellinen, että se tuntui urani tilinpäätökseltä. Tajusin, että minun on pakko pysähtyä ja miettiä, mitä elämältä haluan. Kyllästyin itseeni ja tapaani tehdä näitä töitä, Jonna muistelee.

Suhde loppui raskausaikana

Musiikkimaailmassa viisi vuotta on pitkä aika. Jonnan tauon aikana soittolistoille ovat rynnineet Chisun, Jenni Vartiaisen, Anna Puun ja Erinin kaltaiset voimanaiset. Ahkerimmat heistä ovat tehtailleet levyjä vuoden välein.

– Minulle sellainen tahti ei ole ikinä sopinut. Kun jäin pois töistä, tiesin, että luvassa olisi taloudellisesti tiukemmat ajat. Ja onhan se sellaista ollutkin, olen tullut toimeen nippanappa, Jonna tunnustaa.

Yllättävintä oli Jonnan mielestä huomata, kuinka suuri osa hänen identiteetistään oli rakentunut työn varaan.

– Kun olin ollut pois kuvioista vuoden, aloin tajuta, miltä pitkäaikaistyöttömästä tuntuu. Luovuin titteleistä ja työn tuomasta tärkeyden tunteesta. Tuntui yhtä aikaa vapauttavalta ja ahdistavalta katsoa tyhjää kalenteria, Jonna muistaa.

Syyskuussa vuonna 2009 Jonnasta tuli äiti.

– Minusta tuntuu, etten ole koskaan voinut fyysisesti niin hyvin kuin odottaessani vauvaa. Kai siihen liittyi huojennustakin siitä, että ylipäätään tulin vielä 36-vuotiaana raskaaksi.

Äitiyden alkuun liittyi myös ristiriitaisia tunteita, sillä suhde pitkäaikaisen kumppanin, rumpali Jani Ketosen kanssa päättyi jo raskausaikana. Musiikkialalta löytyi myös nykyinen avopuoliso, kitaristi-laulaja Mika Tuokkola eli Tokela.

– Minusta elämässä on turha märehtiä menneitä. Vastoinkäymiset haalenevat ajan myötä, ja vaikeudetkin johtavat lopulta johonkin hyvään. Tällä hetkellä asiat ovat juuri niin kuin niiden kuuluukin: minulla on ihana koti ja perhe, hän kiittelee.

Itsekeskeisyys karisi

Muutama vuosi sitten Jonnan intohimo musiikkiin palasi. Radioiden soittolistoille ylsi ensimmäiseksi hersyvän iloinen Minä toivon. Viime viikolla julkaistiin Mika Ronkaisen ohjaama video koskettavasta Tikapuut-laulusta, joka kertoo omaishoitajan arjesta.

– Halusin pohtia ihmisarvoa ja varsinkin niitä heikommassa asemassa olevia, joita yhteiskunta sysää syrjään. Meidän pitäisi useammin pysähtyä miettimään, mikä on oikeasti tärkeää, Jonna kertoo.

Jonna arvelee, että hänestä on tullut ihmisenä rennompi.

– Väitän, etten ole enää niin itsekeskeinen ja omaan napaan tuijottava kuin aiemmin. Lapsen ansiosta elämään on tullut niin paljon muuta sisältöä. Se on todella vapauttavaa.

Kun Eläköön-albumi ilmestyy syyskuun lopulla, Jonnalla on jälleen edessään uusi kokemus. Tämä on hänen ensimmäinen keikkakiertueensa äitinä.

– Hyvä tukiverkko on kullanarvoinen. Innokkain hoitaja löytyy lähipiiristä, sillä meillä on lapsen isän kanssa yhteishuoltajuus, ja hän on tytön kanssa mielellään.

Jonna Tervomaa täytti alkuvuodesta 40 vuotta. Lue Me Naisista 35/2013, minkälaisella lahjalla ystävät yllättivät laulajan. 

Mitä Jonnalla tulee mieleen sanasta alkoholipolitiikka? Katso video täältä.

Kuuntele myös Jonnan uusin musiikkivideo, keskustelua herättänyt Tikapuut:

Jonna Tervomaa

■ Laulaja-muusikko syntyi 7.1.1973 Forssassa.

■ Asuu Helsingissä avopuolisonsa, kitaristi-laulaja 
Tokelan (Mika Tuokkola) ja nelivuotiaan tyttärensä kanssa.

■ Tuli tunnetuksi vuonna 1983 voitettuaan Syksyn 
sävel -kilpailun Minttu sekä Ville -hitillään. Aikansa 
tunnetuin lapsitähti ehti julkaista kolme albumia.

■ Rock-ura käynnistyi vuonna 1999. Jonna on julkaissut 
7 pitkäsoittoa, joista uusin, Eläköön, ilmestyy 20.9.