Chea Kimny on kotoisin Kambodžasta. Siellä hän näki, millaisissa oloissa vaatteita tehdään. Kuva: Juha Salminen
Chea Kimny on kotoisin Kambodžasta. Siellä hän näki, millaisissa oloissa vaatteita tehdään. Kuva: Juha Salminen

Chea Kimnyn mies murhattiin 11 vuotta sitten, koska hän puolusti Kambodžan tekstiilityöläisten oikeuksia.

Mitkä ovat tekstiiliteollisuuden isoimmat ongelmat?

Työpäivät ovat 12-tuntisia, työntekijät eivät saa tarpeeksi palkkaa, ylitöistä ei makseta kunnolla, eikä ruokaa ole tarpeeksi. Joskus johtajat sulkevat tehtaan ovet ja työntekijöiden pitää tehdä töitä, kunnes ovet taas avataan. Jos tulee onnettomuus tai tulipalo, työntekijät eivät pääse pois. Jos ongelmista ilmoittaa viranomaisille, johtajat siivoavat ne pois silmistä.

Sait turvapaikan Suomesta 11 vuotta sitten. Miltä tuntuu katsoa länsimaista kulutuskulttuuria vierestä?

Ihmiset eivät tiedä ongelmista tarpeeksi. Ei ole helppoa selvittää, mikä on totta ja mikä ei. On tuhlaamista ostaa koko ajan, varsinkin jotain, mitä ei käytä. Suomalaiset ostavat suurimman osan vaatteistaan isoista ketjuista, mutta täällä ei osteta niin paljon turhaa. Suomessa käytetään se, mitä ostetaan.

Pitäisikö länsimaalaisten nähdä työntekijöiden olot omin silmin, jotta jokin muuttuisi?

Ihmiset eivät tiedä, miten vaikeata yhdenkin vaatteen tekeminen on, miten vähän rahaa työntekijät saavat ja missä oloissa he työskentelevät. Tuttuni on töissä tehtaassa, ja jos hän ei saa tarpeeksi rahaa, hän ostaa kolme kananmunaa. Se on ruoka yli viidelle ihmiselle. Ihmiset ymmärtävät tilanteen vasta, kun ovat nähneet tai kokeneet sen itse. He ostavat, eikä heitä kiinnosta, miten vaate on tehty. Se on vaatteen tehneen ihmisen aliarvioimista.

Uskotko, että yksittäinen ihminen voi vaikuttaa valinnoillaan?

Uskon. Kun jokainen oppii ostamaan vastuullisemmin, firmatkin kiinnittävät huomiota ongelmiin.

Vaatevallankumous 24.4. kiinnittää huomiota vaatteen alkuperään. Päivän teemana on pukea vaatteet nurinpäin, valmistusmaalaput esillä vilkkuen.

Vaatevallankumous-tapahtuma Helsingissä Sanomatalossa klo 14–19. Me Naisten pisteellä voit kuvauttaa itsesi teeman mukaisesti nuttu nurin.

Seuraa somessa #FashRev, #vaatevallankumous ja #Whomademyclothes.

Lue myös:

Onko sinunkin päälläsi kotimainen riistovaate?

Kesän kiinnostavin korutyyli sopii jokaiselle

Haluatko olla vastuullinen turisti? Matkusta näihin kohteisiin

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla