Marcus Samuelssonin ravintolat aukeavat lokakuussa Jätkäsaaressa ja lentokentän läheisyydessä Vantaalla. Kuva: Satu Kemppainen
Marcus Samuelssonin ravintolat aukeavat lokakuussa Jätkäsaaressa ja lentokentän läheisyydessä Vantaalla. Kuva: Satu Kemppainen

Ruotsalainen huippukokki Marcus Samuelsson oppi kokkaamaan isoäitinsä keittiössä. 

Värikkääseen kauluspaitaan, kokin essuun ja työmaavarusteisiin pukeutunut mies harppoo reipasta vauhtia rappusia ylöspäin. Ruotsi vaihtuu sulavasti englantiin, kun kansainvälinen huippukokki Marcus Samuelsson kyselee yksityiskohtia: onko tuo laiva syksylläkin ankkuroitu noin lähelle?

Vieressä kohoaa Jätkäsaaren satamamaisemaa hallitseva 16-kerroksien tornihotelli. Sen yhteydessä avataan lokakuussa ruotsalaiskokin ravintola Kitchen & Table

Itse keittiössä Marcusta, 46, tuskin tullaan näkemään. Ruokamaailman rocktähti on useiden ravintoloiden lisäksi kirjoittanut palkittuja keittokirjoja ja voittanut Top Chef Masters -kilpailun. Samuelsson on myös historian nuorin keittiömestari, joka on onnistunut saamaan New York Timesilta kaksi kolmen tähden arvostelua.

”Presidentti on mahtava tyyppi”

Kokemusta Marcuksella on myös Yhdysvaltain presidenttiparin Barack ja Michelle Obaman keittiöstä. Hän kestitsi vieraita presidentin ensimmäisellä valtioillallisella vuonna 2009.

– Silloinen Intian pääministeri oli kasvissyöjä, joten halusin luoda intialaisvaikutteisen kasvisruokaan pohjautuvan menun. Aiemmin illallisella tarjottiin hienoa ranskalaista ruokaa riippumatta siitä, kuka kunniavieras oli. Hullua, eihän kukaan koskaan kutsuisi kylään pähkinäallergista vierasta ja tarjoaisi tälle maapähkinöitä.

Ison tilaisuuden järjestäminen vaatii rautaista keskittymistä ja tiukkaa suunnittelua, sillä jo puolen minuutin viivästys voi sekoittaa koko aikataulun. Neljän ruokalajin tarjoilemiseen on aikaa tasan 44 minuuttia, ei kolmea varttia.

Yrtit ja salaatit valtioillalliselle Marcus keräsi Valkoisen talon pihalta Michelle Obaman puutarhasta. Sekä kokki että presidentin puoliso ovat innokkaita terveellisen kausiruuan kannattajia.

”Obama ja Michelle ovat uskomattoman älykkäitä ja huomaavaisia ihmisiä.”

Valtioillallisesta lähtien Samuelssonia on tituleerattu presidenttiparin luottokokiksi. Hän on kokannut tv:ssä yhdessä Michellen kanssa ja isännöinyt ravintolassaan Obaman järjestämää demokraattien varainkeruutilaisuutta.

– Presidentti on mahtava tyyppi. Obama ja hänen vaimonsa Michelle ovat uskomattoman älykkäitä ja huomaavaisia ihmisiä, Marcus kertoo.

– Totta kai jännitin illallista etukäteen. Minulla on onneksi paljon kokemusta vastaavista tilaisuuksista. 24-vuotiaana kokkasin Clintonille ja Ruotsin kuninkaallisille.

Marcus Samuelsson tarkastamassa tulevan terassin maisemia. Kuva: Satu Kemppainen
Marcus Samuelsson tarkastamassa tulevan terassin maisemia. Kuva: Satu Kemppainen

Mummon opeilla kuuluisuuteen

Huippukokin ura ei ollut Marcus Samuelssonille itsestäänselvyys. Etiopiassa syntynyt poika adoptoitiin siskonsa kanssa Ruotsiin, kun he olivat muutaman vuoden ikäisiä. Siellä sisaruksille annettiin pohjoismaiset nimet, ja Kassahun Tsegiestä tuli Marcus Samuelsson.

– En istuisi tässä, jos vanhempani eivät olisi adoptoineet minua Ruotsiin. Olen hyvin onnekas, sain viettää tavallisen ruotsalaisen keskiluokkaisen lapsuuden. Perheeni on kannustanut minua urallani, vaikka ravintolamaailma oli heille aivan vieras.

Ruuanlaittoon Marcus sai sysäyksen isoäidiltään Helgalta, jonka mukaan hän on nimennyt yhden ravintolansa lihapulla-annoksen.

– Mummo opetti minulle kaiken ruuanlaitosta, savustamisesta säilömiseen. Hänen keittiönsä oli aina täynnä mahtavia kauden herkkuja. Nyt hän katselee minua tuolta, Samuelsson sanoo ja osoittaa hymyillen taivasta kohti.

Marcus valmistui kotikaupunkinsa Göteborgin kulinaarisessa instituutissa ja työskenteli Sveitsissä, Ranskassa ja Japanissa. Aloittelevalle kokille erilaisten ruokakulttuureiden oppiminen oli iso asia.

– Jo 21-vuotiaana olin asunut useassa eri maassa ja rakentanut näyttävän ansioluettelon. Nuorelle pojanklopille kolmen Michelin tähden ravintolassa työskentelemistä parempaa kokemusta saa hakea. 

Helsinki uudessa valossa

Nykyisin Marcus Samuelsson asuu New Yorkin Harlemissa yhdessä etiopialaistaustaisen vaimonsa Mayan ja parin vastasyntyneen tyttären Zoeyn kanssa. Pariskunnan kodista on vain kivenheitto kokin rakkaimpaan ravintolaan, Red Roosteriin.

Lähiaikoina huippukokki viettää aikaa myös Suomessa, kun hän valmistelee uusia, lokakuussa avattavia Kitchen & Table -ravintoloitaan Vantaan Aviapolikseen ja Jätkäsaareen Clarion-hotellien yhteyteen. Viime viikonloppuna Samuelsson ruokarekkoineen oli mukana Flow-festivaaleilla ja vaikuttui.

– Näen Helsingin aivan uudessa valossa. Paikalla oli perheitä, nuoria hipstereitä, vanhoja hipstereitä ja monenlaisia ravintoloita. Flow on yksi parhaista festareista, joilla olen koskaan ollut!

Pääkaupunkiseudun ravintoloissaan Marcus toivoo näkevänsä kaupungin historian.

– Voisitteko lähettää minulle listan kivoista kirppareista ja antiikkikaupoista? Sisustustavarat ja vanhat vaatteet kiinnostavat. Tykkään erityisesti 70-luvusta ja villeistä kuoseista, kuten paidasta varmaan näkyy.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...