Janne Katajan (vas.) yksi parhaista kesämuistoista on matka Kreikan Santorinille Aku Hirviniemen (oik.) kanssa. Kuva Jannen kotialbumi
Janne Katajan (vas.) yksi parhaista kesämuistoista on matka Kreikan Santorinille Aku Hirviniemen (oik.) kanssa. Kuva Jannen kotialbumi

Janne Katajaa nolotti lapsena hengata Aku Hirviniemen kanssa.

Juontaja-koomikko Janne Katajasta ja näyttelijä Aku Hirviniemestä ei ehkä olisi tullut ystäviä, jos Aku ei olisi valehdellut Jannelle.

– Aku valehteli minulle ikänsä, kun tutustuimme Riihimäen nuorisoteatterissa. Olen häntä kolme vuotta vanhempi ja minua nolotti, että hengailin niin paljon nuoremman kanssa. Vannotin Akulle, ettei sitten kerro kenellekään oikeaa ikäänsä, Janne sanoo.

Pojilla synkkasi niin hyvin, että Janne lähti lomamatkallekin Akun perheen kanssa Kreikan Santorinille 1997. Reissu on yksi Jannen parhaimmista kesämuistoista. Janne oli 17-vuotiaana Akuun verrattuna kokenut matkailija, olihan hän 16-vuotiaana ollut kielikurssilla Jerseyn saarella.

– Santorinilla olin ylpeä, kun sain näyttää Akulle, mitä "yksinmatkailu" on. Meillä oli oma huone, ja vein Akun baareihin.

Matkalla Janne yritti muutaman kerran saada tyttöjen huomiota – huonolla menestyksellä. Akulla oli mielessään vain yksi tyttö, hänen nykyinen avovaimonsa, näyttelijä Niina Lahtinen.

– Niina pyysi Akua tuomaan tuliaiseksi hajuveden, mutta tämä ei osannut valita sopivaa tuoksua. Niinpä minä valitsin sen hänen puolestaan. Oli täysin sattumaa, että tuoksu lumosi Niinan.

Jannen ja Akun ystävyys on kestänyt näihin päiviin asti. He keikkailevat ja pyörittävät yhdessä yritystä.

– Lapsena ja teininä minä olin se, joka sanoi viimeisen sanan. Nykyään Aku on kasvattanut auktoriteettiaan, Janne nauraa.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.