Pupulandia-blogia pitävä Jenni Rotonen ja muut lähistöllä asuvat bloggaajat hyödyntävät toisiaan ja ottavat asukuvia välillä yhdessä. Kuvat: Karoliina Paatos ja Liina Aalto-Setälä
Pupulandia-blogia pitävä Jenni Rotonen ja muut lähistöllä asuvat bloggaajat hyödyntävät toisiaan ja ottavat asukuvia välillä yhdessä. Kuvat: Karoliina Paatos ja Liina Aalto-Setälä
Kun Iina-Katariina Haataja lähtee ulos, videokamera tulee melkein aina mukana.
Kun Iina-Katariina Haataja lähtee ulos, videokamera tulee melkein aina mukana.
Jenni aloittaa aamunsa aikaisin. "Nousen koneelle usein jo ennen kuutta. Pidän siitä, että minulla on aamulla muutama tunti tehokasta kirjoitusaikaa."
Jenni aloittaa aamunsa aikaisin. "Nousen koneelle usein jo ennen kuutta. Pidän siitä, että minulla on aamulla muutama tunti tehokasta kirjoitusaikaa."
Jenni kuvaa viikon ajatuksen aina jonkin kauniin taustan päällä.
Jenni kuvaa viikon ajatuksen aina jonkin kauniin taustan päällä.
Maybellinen juhlissa bloggaajat saavat kokeilla kynsilakkoja ja juoda kuohuvaa.
Maybellinen juhlissa bloggaajat saavat kokeilla kynsilakkoja ja juoda kuohuvaa.
Vaaterekkiinsä Jenni asettelee vaaleita asuja. "Ne eivät pienennä huonetta."
Vaaterekkiinsä Jenni asettelee vaaleita asuja. "Ne eivät pienennä huonetta."
Yhden videon tekemiseen menee Iina-Katariinalta jopa neljä tuntia.
Yhden videon tekemiseen menee Iina-Katariinalta jopa neljä tuntia.

Jennin on pidettävä asunsa ja kotinsa aina edustuskunnossa, Iina-Katariina antaa tökkiä itseään vessaharjalla naamaan. He elävät niin, koska heidän bloginsa vaativat kiinnostavaa sisältöä.

Jenni Rotonen, 30, nousee hissillä ravintola Savoyn­ seitsemänteen kerrokseen, josta avautuvat näkymät Helsingin kantakaupungin kattojen ylle. Hän jättää trenssinsä narikkaan, halaa tuttuja ja kyselee kuulumiset. Aamiaiseksi tarjotaan tuoreita marjoja ja täytettyjä leipiä, kahvit tuodaan pöytään. Meneillään on Helsinki Design Weekin pressiaamiainen, ja sitä varten Jenni on pukeutunut Sonia Rykielin silkkipaitaan ja kirkkaanpunaisiin Acnen bootseihin. Alkusyksyn tapahtumasta­ on saapunut kuulemaan kourallinen ihmisiä, suurin osa toimittajia ja tuote-edustajia. Jenni on kutsuttu paikalle, koska hän bloggaa.

Tällaisissa tilaisuuksissa käyminen on osa Jennin työtä. Tapaamisista ja tuote-esittelyistä päästyään hän avaa tietokoneen ja alkaa naputella. Pupulandia-blogista tuli Jennin työ vuonna 2011, kun hän irtisanoutui viimeisestä tavallisesta palkkatyöstään ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Käyn tapaamisissa ja tilaisuuksissa, jotta pysyn ajan hermoilla, Jenni sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pupulandiassa hän kirjoittaa muun muassa muodista, tyylistä, sisutuksesta ja musiikista. Tällä hetkellä eri lukijoita on kuukausittain noin 70 000, ja parhaimmillaan luku on keikkunut jopa 100 000:ssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aloittaessaan seitsemän vuotta sitten Jenni kirjoitti blogiaan salaa. Muutamille kavereille hän kertoi, mutta he eivät oikein ymmärtäneet koko ideaa. Vuonna 2007 bloginpitäminen oli monelle vielä täysin vieras ajatus.

Toisin on nyt. Kesäkuussa­ suomalaiselle Blogilistalle ilmoitettiin viikossa 248 uutta blogia, eikä­ taida olla aihetta, josta ei kirjoitettaisi. Jopa blogin kirjoittamisesta on oma bloginsa.

Pussikaupalla kosmetiikkaa

Pupulandian koti on täällä, kerrostalokaksiossa Helsingin Etu-Töölössä. Asunto on täynnä kauniita yksityiskohtia. Sohva on puhtaan valkoinen, vaaterekki on tehty vesijohtoputkista ja ikkuna­laudalle on aseteltu leikkokukkia. Jennin työpisteenä on siro vaalea pöytä, jonka yläpuolella koreilee monissa blogeissa nähty String-hylly. Tasot ovat täynnä somia­ esineitä, vihkoja, herkullisen värisiä purnukoita – silkkaa harmoniaa.

Sitä eivät riko edes kymmenisen paperikassia­ ja pahvilaatikkoa, jotka ovat pullollaan kosmetiikkaa. Koska meikit eivät mahdu kylpyhuoneeseen, niitä on täytynyt piilottaa myös makuuhuoneeseen. Kyse ei ole siitä, että Jenni olisi himoshoppaaja – hän on saanut tavarat ilmaiseksi.

Kun lifestyle-blogeista tuli yhä suositumpia, niiden arvon huomasivat myös markkinamiehet. He alkoivat lähettää bloggaajille tuotteita siinä toivossa, että nämä kirjoittaisivat niistä. Bloggaajat saavat kosmetiikkaa, elektroniikkaa, vaatteita ja ruokaa. Lisäksi heille tarjotaan ilmaisia palveluita: matkoja ulkomaille ja vaikkapa kokonaisia kylpyhuoneremontteja.

– Kaupallisuus on aiheuttanut sen, että monet aloittavat bloginsa rahan ja maineen toivossa, Jenni sanoo.

Viime vuonna kilpailu- ja kuluttaja­virasto antoikin linjauksen, jonka mukaan­ bloggaajien on huolehdittava siitä, että lukija pystyy erottamaan, mikä on mainos ja mikä bloggaajan oma mielipide. Myös verottaja kiinnostui paketti­rumbasta. Tuoreen lain mukaan tuotteista ei tarvitse maksaa veroa, jos ne ovat pieniä mainoslahjoja. Jos taas on sovittu, että bloggaaja kirjoittaa tekstin vastineeksi saamastaan tuotteesta, on kyse veronalaisesta tulosta. Jennistä päätös on ongelmallinen.­

– Kaipaisin selkeyttä, jotta osaisin toimia oikein. Nyt verottaja sanoo, että asiat hoidetaan tapauskohtaisesti. Tuntuu hullulta, että minun pitäisi laskea jokainen ripsiväripurkki, joka minulle lähetetään. Toisaalta en viitsi omalla rahallani alkaa postittaa tuotteita takaisinkaan, kun en ole niitä pyytänyt.

Kuoharia kuppikunnissa

Helsingin kattojen yllä tapahtuu taas. Savoysta­ seuraavassa korttelissa järjestetään kosmetiikkabrändi Maybellinen juhlat, joissa lanseerataan uusi huulivoide.

– Te olette ensimmäiset, jotka näkevät tuotteen, Tarja Kuusela Maybellinelta hehkuttaa.

Hän puhuu parikymmenpäiselle bloggaajajoukolle, joka on kutsuttu viettämään New York -teemaista iltaa. Bloggaajien kynsiä laitetaan, heitä meikataan ja kuvataan. Pöydät notkuvat jenkki­herkuista, ja kattoterassilla kaadetaan laseihin kuplajuomaa. Kaikki saavat kotiinviemisiksi uutuushuulirasvaa, eivät yhtä purkkia, vaan jokaisen sävyn.

Juhlissa muodostuu selviä kuppi­kuntia. Kauemmin blogimaailmassa vaikuttaneet lyöttäytyvät yhteen, ja uudet kasvot pysyvät omissa porukoissaan.

– Alussa piirit olivat niin pienet, että suuri osa bloggaajista tiesi toisensa. Vanhat tekijät ovat hitsautuneet yhteen, Jenni sanoo.

Hän muistaa, miten hämmentävää oli, kun hän vuonna 2008 sai ensimmäistä kertaa kutsun pr-toimistoon. Niihin aikoihin­ firmat alkoivat kiinnostua blogimarkkinoinnista. Pari vuotta myöhemmin Jenni alkoi saada rahaa kirjoituksistaan.

Nyt Jennin tulot koostuvat blogin mainoskampanjoiden tuomasta rahasta ja palkkiosta. Sitä hänelle maksaa Lily.fi-sivusto, jossa Pupulandia sijaitsee. Luultavasti Jenni pystyisi elättämään itsensä pelkillä blogituloillaan, mutta lisäksi hän tekee viestintähommia yrityksille.

Keskustelupalstoilla bloggaajien tulot kiinnostavat kovasti.

– Lukijat ajattelevat, että bloggaajalla on velvollisuus kertoa, paljonko hän saa rahaa. Eiväthän kaikki kerro tuollaista omille ystävilleenkään, Jenni sanoo.

Hän muistuttaa, ettei Pupulandian suosio tullut yhdessä yössä.

– Moni ajattelee tämän olevan kivaa ja helppoa työtä. Kivaa se onkin, mutta jos sitä haluaa tehdä kunnianhimoisesti, se vaatii paljon.

Jennin mielestä menestyvissä blogeissa toistuu sama kaava: hyvä teksti, laadukkaat kuvat ja tasainen julkaisutahti. Kaikkein tärkeintä hänestä kuitenkin on aito intohimo aihetta kohtaan.

Kyyneleitä kameran edessä

Intohimo yhdistää sekä Pupulandian Jenniä että Iina-Katariina Haatajaa, 21, vaikka he muuten ovat täysin erilaisia bloggaajia.

Espoossa Iina-Katariina on juuri päässyt töistä. Hän syö, avaa postin ja ulkoiluttaa koiraa – viettää siis ihan tavallista­ iltapäivää. Hänen yleisönsä kuitenkin odottaa. Siispä tonnikalaraejuustoateria syödään ja kirjeet avataan kameran edessä. Iina-Katariina asettelee kamerajalustan, korjaa hiuksiaan ja tuijottaa linssiin.

– Moikka ja mukavaa torstaita teille kaikille, hän lausuu ja heilauttaa kättään.

Iina-Katariina aloitti kirjoittamalla blogia, mutta ajatteli sitten, että puheliaana tyyppinä hän pystyisi ilmaisemaan itseään paremmin videon välityksellä. Kun hän puoli vuotta sitten laittoi ensimmäisen­ videonsa Youtubeen, hän ei tiennyt, millaiseen leikkiin oli ryhtynyt. Video sai kommenttivyöryn ja parissa yössä Iina-Katariina parisataa seuraajaa.

– Kummastelin, että mitä ihmettä täällä tapahtuu.

Pian Iina-Katariina jäi koukkuun kameran­ edessä höpöttämiseen. Hänestä tuli­ vloggaaja eli videobloggaaja, ja nyt hänen videoitaan seuraa viikoittain yli 5000 katsojaa.

Iina-Katariina ei varo videoilla kiroilua, itkemistä tai alkoholinkäyttöä. Hän saattaa kyynelehtiä ja kannustaa katsojiaan pitämään ystävistään kiinni. Ehkä siksi hänestä pidetäänkin.

– Monet näyttävät pelkästään iloisia asioita, joten taisi olla hyvä veto julkaista itkuinenkin video. Kai minulla vain on niin kiinnostava elämä.

Vessaharjalla naamaan

Iina-Katariinan silmät on sidottu. Vloggaaja Joonas Vimpari hakee wc-harjan ja alkaa tökkiä sillä häntä kasvoihin. 

– Hyi! En halua! Onks se saippua? Hammasharja? Hiusharja? Ei kai wc-pöntön harja?

Seuraavaksi Iina-Katariinan kasvoja kosketellaan vielä basilikalla ja ukulelella. Vloggaajat toteuttavat yhdessä Whats on my face eli Mitä naamallani on -haastetta. Ideat haastevideoihin tulevat­ usein ulkomaisilta vloggaajilta.

Yleisö on Iina-Katariinalle niin tärkeä, että sen takia kannattaa antaa tökkiä itseään vessaharjalla. Kerran hän heitti maidot naamalleen, koska seuraaja oli pyytänyt. Postia Iina-Katariinalle lähettävät yleensä nuoret tytöt. Kirjeiden lisäksi­ hän on saanut pieniä esineitä, syötävää ja piirustuksia itsestään sekä Mini-koirastaan. Kun Iina-Katariina oli käymässä kotikaupungissaan Kajaanissa, vaateliikkeessä kaksi pientä tyttöä tuli viereiseen sovituskoppiin ja väitteli siitä, kumpi rohkaisee itsensä: "Mee sä puhuun sille." "En mä uskalla, mee sä."

– Tuntuu, että minua pidetään julkkiksena, vaikka en edes ole kovin suosittu, Iina-Katariina nauraa.

Suosituimmilla videobloggaajilla onkin­ vielä huimasti enemmän seuraajia. Suomalainen Eeddspeaks on kerännyt itselleen yli 120 000 tilaajaa. Hänen videoillaan­ on jo mainostajiakin.

Iina-Katariina ei juuri saa rahallista hyötyä nimeään kantavasta blogistaan. Hän tekee yhteistyötä lävistyskoruja myyvän nettisivun kanssa ja saa palkkioksi lahjakortteja.

Iina-Katariinan mielestä videoiden julkaiseminen on koukuttavaa, koska se on terapeuttista.

– Jos minulla on oikein huono päivä, on ihanaa, että pääsen purkamaan asioitani kameralle. Näin voin rohkaista myös muita.

Videobloggaajat tapaavat toisiaan myös vapaa-ajallaan. Silloin he pyörivät kaupungilla kuten muutkin ikäisensä. Erona on se, että videokamera seuraa lähes­ kaikkialle.

Videoblogit ovat usein päiväkirjamaisia toisin kuin monet blogit. Etenkin suosituimmat bloggaajat ovat tarkkoja yksityisyydestään. Se ei ole ihme, sillä suosio tuo mukanaan ikäviäkin asioita.

Kiitti mulle riitti

Bloggaamisen nurjan puolen on joutunut kokemaan esimerkiksi No Fashion Victims -blogin kirjoittaja Emmi Tissari, 25.

– Sen olen oppinut, että kenenkään naamaa en enää blogiini laita, vaikka se olisikin hänelle ok. Toisen on vaikea ymmärtää,­ ­mitä siitä voi seurata.

Hänen entinen poikaystävänsä teki aikoinaan rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, kun häntä arvosteltiin toisen blogin kommenteissa. Myös radion aamuohjelmassa puhuttiin­ miehestä pilkalliseen sävyyn.

– Itseeni kohdistuviin uhkauksiin suhtauduin ennen huumorilla, mutta nyt olen alkanut miettiä, kuinka inhottavia nekin ovat. Joku kommentoi kerran, että jos näen sinut, heitän päällesi mutaa.

Pahempiakin viestejä on tullut.

– Sain sähköpostin, jossa uhattiin fyysisellä väkivallalla. En kuitenkaan tehnyt rikosilmoitusta, koska ajattelin, etten voi olla kenellekään niin iso asia.

Viime vuoden kesäkuussa Emmille tuli kuitenkin seinä vastaan. Omassa elämässä myllersi, blogimaailma ei tuntunut enää omalta ja Emmin parisuhdekin päätyi 7 päivää -lehteen. Hän mietti menestyviä blogeja eikä kokenut kuuluvansa porukkaan. Uudet kasvot taas perustivat blogeja mielessään julkisuus, ilmainen tavara­ ja kivat juhlat. Päivän pohdinnan jälkeen Emmi päätti panna viisivuotiaan lifestylebloginsa jäihin.

Kun hän julkaisi lopetuspostauksen, kommentteja alkoi virrata.

– Aloin pillittää ja mietin, teenkö nyt hirveän virheen, kun lukijat ovat niin ihania tyyppejä. Moni kuitenkin ymmärsi päätökseni. He olivat huomanneet, etten enää kuulostanut itseltäni.

Emmi pakkasi ja lähti reissuun. Arki muuttui, kun blogia ei ollut.

– Huomasin, etten enää kiinnittänyt niin paljoa huomiota ulkonäkööni. En esimerkiksi käyttänyt kolmeen kuukauteen meikkiä. En haluaisi myöntää olevani heikko, mutta kyllä se menee nahan alle, kun saa kerran päivässä kuulla olevansa väärän näköinen.

Syksyllä Emmi jatkoi viestinnän opintojaan ja alkoi tehdä kandin tutkielmaa nimeltä "Mä laitoin minut nettiin". Silloin ikävä yllätti Emmin. Hän oli aina nauranut bloggaajille, jotka pitivät taukoa, joten tuntui hölmöltä palata takaisin. Kun hän tajusi miettivänsä liikaa muiden sanomisia,­ oli ratkaisu selvä. No Fashion Victims avattiin uudelleen.

– Tuntuu, että inhottavat lukijat ovat kadonneet kommentoimasta. Yksityiselämääni ei enää ruodita niin paljon.

Emmi on päättänyt tehdä asiat tällä kertaa eri tavalla. Hän ei enää postaa niin usein eikä ota stressiä, jos on hiljaa viikon. Rahaa hän tekee huomattavasti vähemmän kuin ennen taukoa.

Jo useita vuosia bloggaajia on laitettu paremmuusjärjestykseen blogigaaloissa. Emmi haluaa pysyä niistä kaukana.

– Olen otettu, jos saan ehdokkuuden, mutta kieltäydyn kunniasta. Inhottaa, että luodaan kilpailua ihmisten välille. Se vain lisää kyräilyä ja kateutta.

Pupulandian Jenni Rotosen on hankala kuvitella, millaista elämä ilman blogia olisi, sillä hän on pitänyt sitä melkein koko­ aikuisikänsä. Blogi on myös muovannut hänen elämäänsä.

– Kun etsin uutta asuntoani, oli yksi kriteereistä se, että siellä on hyvä valo. En voisi asua pimeässä loukossa, koska otan niin paljon kuvia.

Jenni itse ei lukisi blogia, joka ei ole huoliteltu, joten siksi hän ei näytä asuntoaan sotkuisimmillaan. Hänen mielestään ihmiset näkevät tarpeeksi sotkua omissa kodeissaan. Blogi onkin tehnyt hänestä siistimmän ihmisen.

– Pitää kuitenkin muistaa, että se mitä­ blogiin valikoituu, on vain osatotuus.

Bloggaamisesta saattaa tulla yhä ammattimaisempaa, mikä näkyy jo länsinaapurissa. Ruotsalainen bloggaaja Elin Kling on luonut muoti-imperiuminsa, johon kuuluvat oma aikakauslehti, vaatemerkki ja useita työntekijöitä.

Toisaalta Jenni uskoo, ettei kotikutoisuus katoa kokonaan.

– Osa lukijoista kaipaa tavallisten ihmisten­ tavallisia asioita.

Lue myös:

Anna ja Sebastian julistavat rakkauttaan netissä – ihanaa vai imelää?

Bloggaaja Peppi Lankisen rankka lapsuus: "Osasin luetella huumeet nimeltä jo nelivuotiaana"

Sisältö jatkuu mainoksen alla