Putouksen sketsihahmo on ollut Antilla mietittynä jo viime kevään koekuvauksista lähtien. ”Olen jo ihan rakastunut siihen.”
Putouksen sketsihahmo on ollut Antilla mietittynä jo viime kevään koekuvauksista lähtien. ”Olen jo ihan rakastunut siihen.”

Uusi Putous-tähti, näyttelijä Antti Holma on teatterin ja kirjallisuuden­ monilahjakkuus, joka nauttii ­erakon ­elämästään. – En usko pysyvään onneen. Minua uuvuttaa ajatus, että pitäisi olla jonkun kanssa aina.

Teatterin nuori lupaus. ­Tämän hetken kiinnostavin miesnäyttelijä. Vuoden näyttelijätulokas 2010. Poikkeuksellinen karisma.

Näyttelijä-käsikirjoittaja Antti Holma, 31, on viime vuosina saanut osakseen ylistystä, mutta on siitä huolimatta ollut tunnettu lähinnä pienen pääkaupunkilaisen teatteriyleisön keskuudessa. Tänä syksynä kaikki taitaa muuttua.

Pari viikkoa sitten Antti julkaisi hienon esikoisromaaninsa Järjestäjä, ja ­koko Suomen kansalle hän tulee tutuksi viimeistään nyt, kun sketsisarja Putous alkaa.

Antti puhkuu intoa puhuessaan uudesta aluevaltauksestaan. Mukana on myös kaksi läheistä ystävää, Kari Ketonen ja Ville Tiihonen.

– Uskon tähän jengiin, siksi lähdin mukaan.

Putouksen aikaisempia kausia Antti on seurannut vaihtelevasti, sillä hän ei omista toimivaa telkkaria.

– Sketsihahmothan kuuluvat yleissivistykseen. Leena Hefnerin tyttönimi Herppeenluoma on peräisin päästäni, sillä ­nimi syntyi, kun lomailimme Armi Toivasen kanssa Italiassa, Antti paljastaa.  

Suosikkisarjaan mukaan lähtö ei hirvitä Anttia.

– Olen tehnyt puolet elämästäni näyttämöllä töitä. Olen tolkuttoman kyllästynyt teatteriin niin katsojana kuin tekijänä. Televisio on minulle uusi ja kiinnostava aluevaltaus. Sitä paitsi haluan tehdä töitä, jotka yllättävät minut itsenikin.

Teatteri, joka imaisi

Antin esikoisromaani Järjestäjä on räävitön, piikittelevä ja älykäs kuvaus teatterin maailmasta. Se ei anna ammattikunnasta siloteltua kuvaa: näyttelijät juoruilevat toistensa selän takana, juovat tolkuttomia määriä viinaa ja suoltavat tauotta ­rivouksia suustaan. Eikä tarinassa päästetä helpolla kriitikoita ja toimittajiakaan.

Tarinan suurta laitosteatteria, Suomalaista Teatteria, johtaa tiukoin ottein nainen. Näyttelijät ja muut työntekijät on kuvattu niin tarkasti, että romaania ­alkaa väistämättä lukea avainromaanina Kansallisteatterista, jossa Antti työskenteli uransa alussa neljä vuotta.

Anttia romaanin vastaanotto ei kuitenkaan jännitä.

–  Kirjan kaikki henkilöt ovat yhdistelmä itseäni ja monia muita. Ketään yksittäistä ihmistä en ole henkilöksi kirjoittanut, vaikka moni varmasti löytääkin itseään niistä. Minulla ei ole mitään kostomentaliteettia Kansallisteatteria kohtaa. Päinvastoin, se tulee aina olemaan kotiteatterini, ja olen silloiselle johtajalle Maria-Liisa Nevalalle paljosta kiitollinen, Antti kertoo.

Antti muistaa hyvin, millaista oli aloittaa Kansiksessa vuonna 2006. Oli outoa, että kaikki tervehtivät toisiaan käytävillä. Ja teatterin valtava koneisto oli teatterikorkeakoululaiselle järkytys.

– Ensimmäisissä lukuharjoituksissa suurelle näyttämölle oli rakennettu valtava rinki, jonka yli oli huudettava, jotta vastapäinen kuuli repliikit.

Anttiin talon arvokas ja ammattimainen henki teki kuitenkin vaikutuksen. ­Hänen mielestään laitosteattereita parjataan suotta.

– Taidetta tapahtuu, vaikka ollaan ajoissa ja kohteliaita, hän sanoo.

Nuori mies myös koki, että Kansallisteatteri oli hänen mahdollisuutensa ­uuteen alkuun.

– Olin koulussa ihan mulkku. Suojelin epävarmaa itseäni ilkeydellä ja kriittisyydellä. Kun sitten Kansallisteatterissa vanhemmat näyttelijät ottivat minut halaten hoiviinsa, tajusin olevani nuori ja urpo, ihan alussa, Antti kertoo.

Antti sanoo halunneensa kuvata teatterimaailman banaliteetteja ja nauraa niille, ei moralisoida.

– Taiteessa ollaan ylevien asioiden kimpussa. Sen kääntöpuoli on arkisuus. Ensin istutaan harjoituksissa puhumassa kohtaamattomuudesta ja sitten mennään kapakkaan silittelemään näyttelijäopiskelijoita. Samalla omat rouvat työntävät lastenvaunuja Prismassa.

Eikä Antti väitä olleensa yhtään muita puhtoisempi.

– Työyhteisö imi nopeasti mukaansa. Kuuluin röökipaikan pahimpaan kähinäosastoon, joka mietti, että mitähän se Maria-Liisa tästä ajattelee ja kukahan ­valitaan mukaan seuraavaan näytelmään, Antti nauraa.

Eroon krapulapäivistä

Paiskittuaan neljä vuotta töitä Kansallisteatterissa vastavalmistunut näyttelijä oli uupumuksen partaalla. Ison talon ohjelmistossa näyttelijä voi olla mukana kolmessakin esityksessä samaan aikaan, eikä rytmi sopinut Antille.

Myös taiteilijaelämä vaati veronsa. Antti sairasteli paljon ja tunsi itsensä jatkuvasti väsyneeksi, vihaiseksi ja huonovointiseksi.

– Lopulta peruin kaksi työtä ja tyhjensin pukuhuoneeni Kansallisteatterissa. Päätin, että teen töitä vasta, kun pystyn siihen.

Kuin vahingossa Antin elämässä alkoi elämänmuutos. Tupakanpolton mies oli jo lopettanut, ja nyt hän pakotti itsensä liikkeelle ja kuntosalille. Viimeiseksi ­paheeksi jäänyt tissuttelu loppui, kun Antti oli jo palanut töihin, tällä kertaa Teatteri Takomon lavalle. 

– Vielä keskiviikkona harjoituksissa kärsin darraa viikonlopun jäljiltä ja hikoilin kuin pieni possu. Lopulta tajusin, ettei näin voi jatkua: minun on valittava, haluan­ko tehdä tätä työtä vai kadota ­oopiumluolaan, Antti kertoo.

– Oli mahtava huomata, ettei minun tarvitse käydä bileissä ja juoda ja olla ­tekemisissä ihmisten kanssa saadakseni työkeikkoja. Mutta jos joku olisi viisi vuotta sitten sanonut, että eläisin joskus tällaista elämää, olisin nauranut hänelle päin naamaa ja sytyttänyt uuden tupakan. Tosin ystäväni, näyttelijä Ville Myllyrinne, on sanonut haluavansa olla paikalla silloin, kun kaikki tämä romahtaa, Antti nauraa.

Samoihin aikoihin Antti alkoi myös pohtia suhdettaan kirkkoon. Kaksi vuotta kestänyt etsikkoaika päättyi siihen, että Antti erosi kirkosta puoli vuotta sitten. Körttiläisyyden parissa kasvaneelle papin ja uskonnonopettajan pojalle se ei ollut helppo päätös.

– Istuin joka sunnuntai Agricolan kirkossa kuuntelemassa vanhan kaavan messua. Lopulta tein päätökseni, vaikka se tuntui surulliselta. Olen sitä mieltä, että tällä hetkellä kirkko mahdollistaa enemmän vihaa kuin rakkautta. En voi kuulua kirkkoon, jossa perustellaan kristillisillä ­arvoilla esimerkiksi abortin vastaisuutta ja parisuhteiden eriarvoisuutta.

Elämän kesä Lontoossa

Antti asui elämänsä ensimmäiset vuotensa Helsingissä Ratakadun Körttikodissa, jossa hänen isänsä toimi isäntänä. Kun esikoispoika oli viiden vanha, perhe muutti Sonkajärvelle Pohjois-Savoon. Lapsuus pikkupaikkakunnalla oli onnellinen ja sopivasti tylsä.

– Sonkajärvellä oli niin ankeaa, että meidän oli pakko keksiä tekemistä itse. Olin oikea taidehirviö: joka tiistai vedin koulussa aamunavauksen ja kuuluin kahteen omaan teatterikerhooni. Se oli sellaista höyryämistä ilman minkäänlaista filtteriä, Antti muistelee.

Isän ammatti pappina ei näkynyt perheen arjessa erityisesti. Lapsetkin ehdittiin viedä kirkkoon hädin tuskin kaksi kertaa vuodessa, koska aina kirkonmenojen aikaan isä oli töissä. 

15-vuotiaana Antti muutti pois kotoa. Hän aloitti Kallion ilmaisutaidon lukiossa Helsingissä, mutta välit vanhempiin ja neljään pikkusiskoon säilyivät lämpiminä.

– Kaiken hyvän elämässäni olen saanut vanhemmiltani. He ovat aina tukeneet minua, mutta eivät ole tyrkyttäneet uraohjeita tai olleet liian kiinnostuneita alastani.

Antti pääsi Teatterikorkeakouluun ­ensiyrittämällä. Vaikka hän oli aina ollut taitava kirjoittamaan, dramaturgilinja ei ollut vaihtoehto.

– Näytteleminen oli paljon seksikkäämpää.

Samaan aikaan tapahtui toinen iso asia. Antti päätti, että hänen on aika olla itselleen rehellinen seksuaalisesta suuntautumisestaan. 

– Vielä lukiossa uskottelin itselleni olevani aseksuaali. Luultavasti rankaisin sillä tavoin itseäni homoudestani.

Kaapista ulostulo oli Antille iso juttu, muttei yllättänyt ketään hänen läheisistään.

– Äitini sanoi, että hän on tiennyt asian siitä lähtien, kun olin kolmevuotias. Ja olinhan minä Sonkajärvellä ollut aina outo teatterinuori. Pukeuduin hassuihin vaatteisiin, Marimekon liskokuosi oli suosikkini, Antti naurahtaa.

Ulostulosta alkoi myöhäinen teini-ikä. 20-vuotias opiskelija lähti ­kesäksi Lontooseen ja oli jäädä sille ­tielle.

– Se oli elämäni kesä. Toivuin rakkaudesta, löysin uuden, rakastin, menin ­aamulla klubilta suoraan töihin Starbucksiin. Tein kaiken, mikä oli aikaisemmin jäänyt tekemättä. Muistan, miten kamalaa oli jättää Lontoo. Palattuani Suomeen menin katsomaan Ylioppilasteatterin esitystä, join vodkapullon ja itkin.

Anttia ei kiinnosta toimia homojen äänitorvena, muttei hän myöskään ­halua salailla seksuaalista suuntautumistaan.

– En halua antaa yhtään sellaista viestiä, että homoutta pitäisi peitellä tai ­hävetä. Ajattelen, että minun täytyy olla rohkea, sillä minulla on sosiaalinen velvoite maaseudun jätkiä kohtaan. Lan­della homous on edelleen yhtä kuin heikkous, kyvyttömyys ja huonous. Minulla menee hyvin, ja haluan näyttää esimerkkiä asiaa arpoville: ei ole mitään, mitä homo ei voisi tehdä siinä kuin heterokin.

Lupa elää yksin

Antti elää Helsingin keskustassa yksin. Päivät rytmittyvät vaihtuvien kirjoitushommien mukaan, ja neljä kerta viikossa mies käy nostelemassa painoja kunto­salilla.

Säästyäkseen päivittäiseltä ruoan miettimiseltä Antti kokkaa joka ilta ­itselleen saman aterian: puoli kiloa ­kanaa ja Oriental-pata-ainespussi.

– Olen nykyään ihan erakko. Rakastan työtäni tosi paljon ja koen sen kautta ­yhteyttä maailmaan.

Tällä hetkellä Antti kokee olevansa enemmän kirjoittaja kuin näyttelijä. ­Vakiokiinnitykselle teatteriin hän ei enää lähtisi, vaikka vieraileekin mielellään kiinnostavissa projekteissa.

– Kun kirjoitin romaanin teatterista, taisin samalla kirjoittaa itseni ulos teatterista, Antti sanoo.

Parisuhdetta elämään ei mahdu.

– En ole ikinä seurustellut, muttei ­minulla ole mitään romansseja vastaan. Pidän siitä, miten ne leimahtavat ja sitten sammuvat. En kuitenkaan ole yhden illan juttujen ystävä. En usko pysyvään onneen: onni käy aina kylässä, ja sitten se katoaa. Ihmiset ovat kauhean pitkästyttäviä, ja ­minua uuvuttaa ajatus, että pitäisi olla jonkun kanssa aina, Antti sanoo.

Anttia ärsyttää, että yksin asuvia ­ihmisiä pidetään usein outoina.

– Olen antanut itselleni luvan elää yksin. Yksinäisiin kohdistetaan usein sääliä, varsinkin vanhempiin naisiin, mutta yksin eläminen voi myös olla oma valinta.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 38/2014

Lue myös:

Näyttävätkö uudet Putous-näyttelijät etäisesti tutuilta? Näistä muistat heidät

Putous-näyttelijä Antti Holman esikoisromaani naurattaa, paljastaa ja hirvittää

Antti Holma

■ Syntyi Helsingissä 6.12.1982 ja kasvoi Sonkajärvellä. Asuu yksin Helsingissä.
■ Valmistui Teatterikorkeakoulusta vuonna 2008.
■ Rooleja näytelmissä Lasinen eläintarha, Perheenjäsen, Rakastaja ja Johtaja.
■ Esikoisromaani Järjestäjä on juuri ilmestynyt.
■ Mukana Putous-tv-sarjassa MTV:llä.

Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Niina Backman tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nyt hän haluaa tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään.

Radio Novan juontajalle Niina Backmanille, 34, Radiogaala osui hyvin erityiselle päivälle. Hänen esikoistyttärensä Peppi nimittäin täytti samana päivänä 14 vuotta.

Backman on erityisen iloinen siitä, että on onnistunut opettamaan teini-ikäiselle tyttärelleen sen, että kun asiat tekee kunnolla, elämässä aukeaa enemmän mahdollisuuksia.

– Peppi on pärjännyt koulussa hyvin, mutta olen myös pitänyt hänelle aika tiukkaa kuria siinä asiassa. En itse ollut koskaan hyvä koulussa, ja haluan, että hänellä on mahdollisuus itse valita, meneekö esimerkiksi lukioon, Backman kertoi perjantaina Radiogaalan punaisella matolla.

Backman itse jätti aikanaan lukion kesken ja lähti maailmalle luomaan mallinuraa. Entä jos tytär haluaisikin jatkaa äitinsä jalanjäljissä?

– Tietysti tukisin häntä, mutta korostaisin kyllä, että on niitä muitakin vaihtoehtoja. Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja. Itse jouduin kulkemaan monta sivupolkua ennen kuin löysin sen oman polkuni. Haluan, että lapseni saavat ne mahdollisuudet, joita minulla ei ollut.

”Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja.”

Backman sai Pepin 20-vuotiaana silloisen puolisonsa Wallu Valpion kanssa.

– Olinko silloin valmis äidiksi? No en todellakaan ollut, vaikka varmasti itse niin ajattelin. Nyt olen sitten ollut äiti 14 vuoden ajan. Teini-ikäisen kanssa on hauskaa se, että hänen kanssaan pystyy jo oikeasti keskustelemaan asioista. Siinä saa itsekin ihan uusia näkökulmia asioihin.

Niina Backmanilla on lisäksi kaksi nuorempaa lasta nykyisestä avioliitostaan juontaja Lorenz Backmanin kanssa.

Laura Voutilainen asuu 42-vuotiaana ensimmäistä kertaa elämässään yksin. – Haluan edelleen rakastaa ja olla rakastettu, mutta en halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Sekava uni on jäänyt pyörimään Laura Voutilaisen mieleen. Siinä hän oli palaamassa juhlista, mutta ei millään löytänyt uuteen kotiinsa Helsingissä. Kohta olisi jo pitänyt ehtiä laivallekin keikalle, mutta Laura vain harhaili pääsemättä kotiinsa.

– En ole näköjään vielä täysin juurtunut uuteen kotikaupunkiini, joulukuussa kirjansa siirtänyt laulaja aprikoi untaan.

42-vuotiaana Laura on ensimmäistä kertaa helsinkiläinen ja asuu ensimmäistä kertaa omassa yhden naisen kodissaan. Uuteen elämänvaiheeseen on tultu muutos kerrallaan. Niihin kuuluivat avioero 17 vuotta kestäneestä liitosta, aikuistuvien poikien muutto pesästä sekä luopuminen perheen kodista Heinolassa. Hulppean järvenrantatalon myyminen kesti kaksi vuotta, ja sen ajan Laura eli kuin välitilassa: uutta elämää ei voinut alkaa rakentaa ennen kuin vanhasta pääsisi irti.

Sitä muistellessaan Laura suoristaa niskansa, painaa leukansa alas ja levittää kätensä:

– Mutta nyt mennyt on kuollut ja kuopattu! hän jylisee ensin ja räjähtää sitten heleään nauruun.

– No mutta näinhän tilanne on, talon myynti oli yllättävän iso prosessi. Olin valmis lähtemään, mutta en halunnut päällekkäisiä vaiheita. Kapasiteettini ei olisi riittänyt siihen. Olen odottanut tätä hetkeä kauan: olen vapaa ja velaton ja voin vihdoin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Laura kuvailee fiilistään uuden elämänvaiheen alussa kutkuttavaksi.

– Tämä on hirveän jännittävää. Olen uuden alussa, mutta mukanani ovat myös ne eletyn elämän kokemukset ja ymmärrys, mitä kaikkea voi käydä. Tunne on vähän kuin lähtisi benjihyppyyn! Laura vertaa.

Kokeiluelämää

Uusi koti Helsingissä on kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, lähellä merenrantaa ja melkein näköyhteydessä satamaan, josta Lauran laivakeikat usein lähtevät. Entiselle maaseututalolliselle kerrostaloasuminen on ”käsittämättömän näppärää” ja palvelut ovat ”järkyttävän lähellä”. Kaikki on niin helposti saatavilla, ettei autoa tarvitse oikein mihinkään.

– Ja siinäpä se ensimmäinen kova homma onkin! Laura parahtaa.

– Yritän nyt opetella julkisten käyttämistä uudelleen, mutta se vaatii asennemuutosta. Minulle käy aina niin, että ratikka on juuri mennyt, kun vihdoin pääsen pysäkille. Silloin tekee mieli hypätä autoon, vaikka menisin ihan lähelle.

Lauran lapsuudenkodissa 1980-luvun Lahdessa ei ollut autoa. Kaikkialle kuljettiin bussilla tai polkupyörällä, myös soittotunneille sellokotelo selässä. Myöhemmin keikka-artistina Laura on ajanut paljon, vähintään 60 000 kilometriä vuodessa.

Nyt kaupungissa auto on jäänyt vähälle käytölle. Koska Lauran bändikin on helsinkiläinen, esiintymismatkat on kuljettu yhdessä keikkabussilla. Tällä hetkellä Laura pitää taukoa keikkailusta ja valmistautuu Mamma Mia! -musikaaliin, jota esitetään Helsingissä keskikesään.

– Autosta tuli aikoinaan turvapaikkani, vähän kuin toinen koti. Siellä on omia tarvikkeitani, vaatteita ja mielimusat. Tunnustelen nyt kaikessa rauhassa, miten kulkeminen käytännössä asettuu.

Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen
Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen

Samalla asenteella Laura on asettumassa koko uuteen elämänvaiheeseensa: kattellaan rauhassa. Uudet lempikahvilat, luontopolut ja hiihtoladut löytyvät kyllä ajallaan. Kotikin hakee vielä ilmettään.

– Toin vanhasta kodista vain muutamia tärkeimpiä tavaroita: tauluja, keittiötarvikkeita ja ulkomailta ostetun maton. Nyt minua vetävät puoleensa turkoosi, valkoinen ja meren sävyt sekä pehmeät sohvat. Aiemmin olin hankinnoissani äkkipikainen, nykyään yritän kestää paremmin kodin keskeneräisyyttä, Laura kuvailee.

– Ajattelen myös, että tämä on vasta kokeiluluontoista alkua. En ole varma siitäkään, millaiseen asumismuotoon tai mille alueelle haluan jäädä. Aiemmin hain rauhaa ja vastapainoa työlle arjesta: hiljaisesta hirsitalosta järven rannalla, kukkapenkin kitkemisestä tai lumen luomisesta. Nyt niiden tilalle on opeteltava muuta.

Ikävä iskee joka iässä

Heinolan-kotia tyhjentäessään Laura teki henkistä ja fyysistä luopumistyötä. Nostalgisissa hetkissä perheen kesken koetut tilanteet nousivat mieleen välähdyksinä: juuri tässä huoneessa askarreltiin tai täällä istuttiin porukalla iltaisin. Lasten aikuistuminen ja omilleen lähtö tulivat konkreettisesti todeksi tyhjässä talossa.

Sitten oli se fyysinen raivauspuoli, ullakon ja varastojen tyhjentäminen uusien asukkaiden tieltä.

– En ollut pitänyt itseäni hamstraajana, mutta kun menin ullakollemme, ihmettelin, onko tämä kaikki todella meidän. On sairasta, miten paljon ihminen voi kerätä tavaraa! Laura puhisee.

– Miksi kukaan tarvitsee niin monta patjaa, peittoa tai mattoa? Tai varastoi rinkkoja, joita ei koskaan käytä?

Kahdeksan jätesäkillistä kenkiä oli jäänyt odottamaan, milloin Laura toteuttaisi ideansa kenkänäyttelystä. Nyt ne ja röykkiö esiintymisasuja jatkoivat matkaansa kirppareille, Artistiasuun vuokrattaviksi, tarjolle teatteriin ja hyväntekeväisyyteen.

– 25 vuotta kestäneen uran aikana vaatetta on kertynyt, vaikka paljon olin jo raakannut poiskin. Kun nyt laitan uutta kotiani, yritän pitää mielessä, etteivät neliöt ole tavaran keräämistä varten.

”Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan.”

Lauran pojat asuvat Lahdessa, Leevi on 21-vuotias ja Veeti täyttää pian 17. Yhteyttä pidetään päivittäin.

– Totta kai ikävä iskee minkä ikäiseen lapseen tahansa, mutta muuttoni ei ole aiheuttanut mitään paniikkia. Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan, Laura naurahtaa.

– Välimatka on tehnyt yhdessä­olosta intensiivisempää. Nuorimman kanssa teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin asuessamme saman katon alla. Hän on liikkuvaisessa iässä, ja pääsemme helposti käymään toistemme luona.

Ei tullut yksinäistä sutta

Laura sanoo päätyneensä Helsinkiin, koska ei ollut aiemmin kokenut asumista siellä.

– Tällä hetkellä useimmat työjutut ja ystävät sijoittuvat Helsinkiin.

Laura on myös yhdistetty helsinkiläismieheen, mutta ihmissuhdettaan hän ei halua enää tuoda julkisuuteen, vaikka aiemmin teki niin. Entisen elämän esittely ei kuitenkaan tunnu hänestä virheeltä.

”Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.”

– Minä olen muuttunut, ja ajat ovat muuttuneet. Haluan nyt pitää sen osan elämästä itselläni. Jaksan paremmin, kun en ole kaikilta osin ihmisten oma.

Se on kuitenkin ennallaan, että Laura on edelleen perhekeskeinen ihminen, jolle rakkaus on tärkeä osa elämää.

– Minusta ei ole tullut yksinäistä sutta, enkä näe itseäni yksineläjänä lopun elämääni. Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Silloin Laura ajatteli, että elämä olisi valmis paketti, kun siihen kuuluivat mies, perhe ja talo. Hän hyppäsi oman perheen perustamiseen suoraan lapsuudenkodistaan.

– Nyt tilanne on toinen: minulla ei ole pakkoa ja painetta mihinkään, ei parisuhteen etappeja, jotka pitäisi saavuttaa. Sen sijaan tärkein sääntö parisuhteen ja yhteisen tilan rakentamiseen on se, että sen rinnalla olevan kanssa on hyvä olla, Laura sanoo.

Suuremmat suunnitelmat tuntuisivat Laurasta kahlehtivilta.

– Tarkkailen ja haen vielä itseänikin tässä uudessa tilanteessa. Haluan antaa sille rauhan.

Hätätila päättyy

Rauhoittuminen toistuu Lauran puheissa päällimmäisenä teemana kaikilla elämänalueilla. Mutta se ei tarkoita hyytymistä tai toimettomuutta – pikemminkin paineettomuutta ja paniikittomuutta. Talouden kuntoon saaminen on ollut siinä isossa osassa. Vielä vuosi sitten Lauran varallisuus oli kiinni Heinolan-talossa ja firmalla oli tiukkaa. Laura tarttui jokaiseen keikkamahdollisuuteen samalla kun opetteli ottamaan vastuun yrityksen pyörittämisestä.

– Minulla oli freelancerin hätä päällä koko ajan, eikä hädässä aina tee hyviä ratkaisuja. Sinkoilin pistokeikoille pitkien matkojen päähän, vaikka tahdissa ei ollut mitään järkeä. Tein paljon, jotta perhe pysyi leivässä. Alitajunnassani oli koko ajan pelko perheen pärjäämisestä, Laura kertoo tiukoista ajoistaan.

Hätätila näkyi välillä psykosomaattisina oireina. Tavallisissa työtilanteissa Laura saattoi alkaa voida fyysisesti pahoin.

Mutta sitten kohdalle osuivat Vain elämää -ohjelma, jättihitti Miks ei sekä kiinnitys Mamma Mia!:n päärooliin.

”Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta.”

– Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta. Voin jaksottaa työni, pitää välissä taukoja ja suunnitella rauhassa. Haja-ammunta on vaihtunut elämän rytmittämiseen. Kun minun ei tarvitse vetää itseäni koko ajan tappiin, siitä on seurannut hyvän kierre, Laura sanoo.

– Menestys kohottaa myös itseluottamusta. Tunnen, että minulla on vielä annettavaa.

Juuri nyt Laura on keikkatauolla ja kerää voimiaan Mamma Mia!:n intensiiviseen harjoitus- ja esityskauteen. Kun musikaali toukokuussa alkaa, esitystahti on 6–8 show’ta viikossa. Keskikesällä tehdään taas keikkoja, syksyllä lähdetään konserttikiertueelle ja julkaistaan seuraava levy. Siltä ilmestyi juuri uusi sinkku,  Laura hoitaa.

Laura on musikaalihaasteesta innoissaan.

– Kärkirooli näin isossa tuotannossa on kunnia-asia. Innostun aina, jos minun täytyy opetella uusi taito tai minulta vaaditaan paljon, Laura sanoo.

– Seuraavat viikot keskityn pysymään kunnossa ja vaalin jaksamistani. Terveys on koko ajan mielessä.

Vielä ennen ensi-iltaa Lauraa käy Lontoossa katsomassa musikaalin brittiversion. Hän kuvailee tulevia viikkoja laskeutumiseksi rooliinsa.

– Totta kai oli tuuletuksen paikka, kun pääroolini varmistui. Ajattelin kuitenkin juhlia vasta myöhemmin. Katsotaan nyt ensin, millainen suorituksestani tulee.

  • Laulaja syntyi 17.5.1975 Jyväskylässä.
  • Asuu Helsingissä ensimmäistä kertaa omillaan. Kaksi aikuista lasta.
  • Mamma Mia! -musikaalin päärooli, ensi-ilta 4.5.
  • Uusin sinkku, Laura hoitaa, ilmestyi 16.2. Sen teksti on Saara Törmän käsialaa.