Alicia Vikander on Ruotsin suurin elokuvatähti sitten Ingrid Bergmanin. Hänet palkittiin juuri Oscarilla parhaasta naissivuosasta elokuvassa Tanskalainen tyttö.

Olo ei selvästikään ole mukava, kun 27-vuotias näyttelijä istuu venetsialaishotellin juhlasalissa hyvin tyylikkäässä ja hyvin vartalonmyötäisessä tummassa mekossaan.

– Alan tottua näihin, Alicia Vikander sanoo.

Siltä ei kuitenkaan näytä, ja sen Alicia tietää itsekin. Punaiset matot ja esiintymiset gaaloissa ovat haasteita ruotsalaisnäyttelijälle, vaikka hänestä puhutaankin Ruotsin suurimpana elokuvatähtenä yli puoleen vuosisataan, Ingrid Bergmanin jälkeen.

Alicia kertoo, että huomion keskipisteenä olemisesta on mahdotonta nauttia.

– Ensimmäisellä kerralla Cannesin punaisella matolla iltapukuni oli niin tiukka, etten pystynyt vastaamaan, kun Valentino kysyi, onko se hyvä, hän nauraa.

Myötätuntoa löytämässä

Punaiselle matolle Alicia asteli jälleen viime viikonloppuna, kun Hollywood jakoi tärkeimmät palkintonsa Oscar-gaalassa. Alicia Vikander voitti parhaan naissivuosan Oscarin elokuvasta Tanskalainen tyttö. Kiitoksissa hän muisti suomalaismanageriaan Laura Munsterhjelmiä.

Leffaa kuvattiin vuosi sitten, ja silloin sen miespääosassa nähtävä Eddie Redmayne voitti parhaan miespääosan Oscarin roolistaan Stephen Hawkingina elämäkertaelokuvassa Kaiken teoria.

Myös Tanskalainen tyttö perustuu tositapahtumiin. Siinä Redmayne esittää tanskalaista taidemaalaria Einar Wegeneriä, joka ymmärtää olevansa nainen miehen ruumiissa.

Vikander näyttelee hänen vaimoaan Gerda Wegeneriä, joka on valmis luopumaan kaikesta rakkaimpansa onnellisuuden vuoksi.

Rooli ei ole helppo. Gerda nousee tarinassa yhtä tärkeäksi kuin puolisonsa ja käy läpi valtavan tunnekuohun.

– Gerda oli hämmästyttävä nainen, Alicia kuvailee.

– Kuka tahansa olisi voinut näytellä hänen suruaan, mutta todellinen haaste oli löytää se myötätunto, jolla Gerda näkee aviomiehessään Lilin.

Alicia Vikander ja Eddie Redmayne olivat molemmat Oscar-ehdokkaina elokuvasta Tanskalainen tyttö.
Alicia Vikander ja Eddie Redmayne olivat molemmat Oscar-ehdokkaina elokuvasta Tanskalainen tyttö.

Einar Wegeneristä tuli Lili Elbe kaikkien aikojen ensimmäisessä sukupuolenkorjausleikkauksessa. Ensin Einar ryhtyy käyttämään naisten vaatteita. Se menee vielä leikistä.

Tilanteen vakavuus paljastuu Gerdalle, kun naiseksi pukeutunut Einar lähestyy toista miestä juhlissa. Kyse ei ole välttämättä seksuaalisesta pyrkimyksestä, vaan hyväksynnän hakemisesta. Eikä paluuta ole.

– Gerda uhraa paitsi parisuhteen, myös oman elämänsä. Toisaalta hänestä tulee vahvempi.

Naisasianaisia

Alicia Vikanderin ura on edennyt samankaltaisesti kuin Ingrid Bergmaninkin. Alicia opiskeli balettia, sai Ruotsin televisiosta näyttelijärooleja ja näytteli sitten Mads Mikkelsenin rinnalla naispääosassa tanskalaisessa draamassa Kuningas ja henkilääkäri. Kun elokuvasta tuli Oscar-ehdokas kolme vuotta sitten, Alicia oli jo kuvannut roolin brittiläisessä Anna Karenina-elokuvassa Keira Knightleyn rinnalla.

”Olen töissä erittäin miesvaltaisella alalla.”

Tietty pohjoismaalaisuus näkyy Aliciassa selvästi. Hänen jämpti olemuksensa huokuu käytännönläheisyyttä. Hän on asiallinen ja vakava, mutta ei tosikko. Hän ei kehuskele ketään turhaan. On vaikea edes kuvitella häntä pitämään sellaisia makelevia puheita, joita Hollywoodin gaaloissa usein kuullaan.

– Olen töissä erittäin miesvaltaisella alalla. Minulla ei ole juurikaan ollut naispuolisia ohjaajia. Viime vuoden aikana tein neljää elokuvaa, eikä niistä yhdessäkään ollut kohtausta, jossa keskustelisin toisen naisen kanssa jostain muusta kuin miehistä, Alicia sanoo.

Havainto on raju, sillä näyttelijä on tehnyt nimenomaan laatuelokuvia, vakavia draamoja, joiden voisi kuvitella olevan ajatusmaailmaltaan keskimääräistä tasa-arvoisempia.

Tietenkin Tanskalainen tyttö tavallaan rikkoo kaavaa, mutta siinäkin naista näyttelee mies, Redmayne.

– En tiedä, kykeninkö ajattelemaan näytteleväni naisen kanssa, Vikander sanoo varovasti, vaikka voisi hehkuttaa vastanäyttelijänsä osaamista vuolaamminkin.

– Mutta koin, että hän on elokuvan alusta alkaen Lili. Alussa Einar on kuori, jonka alta Lilin on tultava esiin. Eddie tekee hämmästyttävän hienoa työtä.

Elämä matkalaukuissa

Alicialla on takanaan ensimmäinen loma pariin vuoteen. Edessä on yhä isompia työjuttuja: kesällä odotetaan ensi-iltaan tähden tähänastisista kalleinta elokuvaa, viidettä Jason Bourne -seikkailua. Sen miespääosassa on Matt Damon.

Tanskalainen tyttö on vakavana draamana tyypillinen Vikander-elokuva. Viime vuonna Suomenkin valkokankailla nähtiin peräti kolme elokuvaa, joissa hänellä on iso rooli. Ex Machina oli kehuttu ja älykäs tieteistarina. Koodinimi U.N.C.L.E. oli nokkela agenttiseikkailu ja parodia, Liekeissä taas Bradley Cooperin tähdittämä draamakomedia mestarikokista.

Seuraavaksi valmistuu draama The Light Between Oceans, jonka miespääosaa esittää Michael Fassbender, Alician miesystävä.

Yhden elokuvatyön Vikander teki taannoin kotimaahansa. Hänet kuultiin dokumentissa Ingrid Bergman: Omin sanoin ruotsalaislegenda Bergmanin äänenä, lukemassa tämän kirjeitä ja päiväkirjaa.

Kirjeissä Bergman avautui ruotsalaisille ystävilleen siitä, kuinka ihmeellistä luksuselämä oli 1940-luvun Hollywoodissa. Ensin hän oli asunut kylmässä Tukholmassa ja käynyt katsomassa Alfred Hitchcockin elokuvia sekä Tuulen viemää. Yhtäkkiä hän oli Kaliforniassa, asui Tuulen viemää -tuottaja David O. Selznickin vierastalossa, ja Hitchcock pyysi häntä pääosaan.

Vastaavat asiat ovat tapahtuneet Alicia Vikanderillekin.

– Ihailemani elokuvantekijät pyytävät minua rooleihin ja pitävät minua kiinnostavana. Sitten teemme töitä yhdessä. Se on uskomatonta, hän sanoo.

– Ja sen jälkeen, kun olen työskennellyt näiden alansa parhaiden kanssa, palaan ystävieni ja perheen pariin. Se tuntuu yhä oudolta. Upealta, mutta oudolta.

”Minulla ei ole ollut kotia sen jälkeen, kun lähdin Ruotsista viisi vuotta sitten.”

Eräällä tavalla Alician elämänvaihe poikkeaa kovasti siitä, miten megatähtiä leivottiin Ingrid Bergmanin aikaan. Nyt elokuvia ei enää tehdä yhdessä paikassa vaan ympäri maailmaa, ja näyttelijät ovat freelancereita, eivät sopimussuhteessa yhden studion kanssa.

Tanskalaista tyttöä kuvattiin muun muassa Berliinissä, Kööpenhaminassa ja Lontoossa. The Light Between Oceans kuvattiin Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, Ex Machina puolestaan Lontoossa ja Norjan maaseudulla.

– Minulla ei ole ollut kotia sen jälkeen, kun lähdin Ruotsista viisi vuotta sitten, Vikander tunnustaa.

– Kaikki omaisuuteni mahtuu kolmeen matkalaukkuun. Olen matkustanut kuvauksista toisiin niin, etten osaa edes arvioida lentojen määrää.

Lähes jokaisessa elokuvassa ympäröivä ydintyöryhmä vaihtuu kokonaan. Siksi ammatti on yksinäinen.

– Se on vaikeinta. Olen yksin. Tutustun uusiin ihmisiin, ja sitten taas lennän jonnekin, yksin. Aivan aluksi kuvittelin, että menetän yhteyden oikeisiin ystäviini ja perheeseeni, mutta ei se onneksi ihan niinkään mennyt.

Koska niin monta elokuvaa on tehty lontoolaisstudioilla, uusia tuttavuuksiakin on alkanut syntyä kirjaimellisesti kulisseissa.

– Nyt tunnen jo monia kuvausryhmien jäseniä, jotka järjestävät valaistusta ja asentavat studiossa lavasteita ja kameroita. Tanskalaisessa tytössä oli paljon aiemmista leffakuvauksista tuttuja naamoja.

 


”Pidän mukavista ja käytännöllisistä vaatteista. Sitä kai sanotaan skandinaaviseksi tyyliksi, mutta emme me sitä Ruotsissa niin näe. Se on vain makuni”, Alicia sanoo.

 

Kaksi perfektionistia

Tanskalaista tyttöä tehdessä Alicia Vikander näytti, mistä pohjoismaiset naiset on tehty.

Ensin Vikander nimittäin epäili, että käsikirjoituksen Gerda on aivan liian pyhimysmäinen. Hän kyseenalaisti suoraan Kuninkaan puheesta Oscarin saaneen ohjaaja Tom Hooperin ja palkitun käsikirjoittaja Lucina Coxonin näkemykset.

– Kävin pitkiä keskusteluja Tomin kanssa, Alicia kertoo.

– Pohdimme sitä, miten Gerda käsittelee tätä kaikkea. Minulla oli vaikeuksia ymmärtää häntä. Halusin tuoda selvemmin esiin epäilykset, joita Gerda salaa kokee.

On osin Alician ansiota, että Tanskalainen tyttö on niin paljon myös elokuva Gerdasta. 

”Jokaikisen elokuvani kuvauksessa tunnen epäilyksiä.”

Alicia sanoo kuitenkin elokuvanteon olevan edelleen raskasta, koska hän ei ole itse tarpeeksi hyvä.

– Jokaikisen elokuvani kuvauksessa tunnen epäilyksiä, hän sanoo.

– Yksikään kohtaus ei voi olla täydellinen, mutta voisiko se olla vähän parempi? Baletissa sain mennä takaisin yleisön eteen joka ilta ja ajatella, että ehkä tänään menee loistavasti. Leffanteossa kuvaamme, ohjaaja sanoo kiitos, siirrymme seuraavaan kohtaukseen ja minä jään ajattelemaan, että voi paska, olisin halunnut yrittää uudelleen. Ja uudelleen.

Oscar-gaalassa Alicia Vikander oli ehdolla toisen perfektionistin kanssa. Hänen miesystävänsä Michael Fassbender oli ehdolla roolistaan Applen perustajana Steve Jobsina.

Kumpikaan ei ole puhunut julkisesti suhteestaan, mutta ei se enää ole salaisuus: lähes vuoden ajan yhdessä viihtynyt pariskunta lähti tammikuun alussa Golden Globe -gaalasta yhdessä. Julkisia hellyydenosoituksia oli odotettu jo niin, että valokuvat käsi kädessä kävelevistä tähdistä olivat sensaatio britti- ja ruotsalaislehdille.

Maailmantähti Alicia Vikanderilla on vielä yksi haaste, joka tuo elämään epävarmuutta.

– En usko, että osaan englantia tarpeeksi hyvin. Ajoitus on näyttelemisessä tärkeintä. Joskus lauseet tulevat liian myöhään, koska keskityn liikaa. Ehkä vielä joskus lakkaan jännittämästä tätä, hän sanoo hieman ujosti, aivan erinomaisella englannillaan.

Alicia Vikander

  • Syntyi 3.10.1988 Göteborgissa, Ruotsissa.
  • Opiskeli tanssitaidetta Tukholmassa.
  • Esiintynyt seitsenvuotiaasta: ensin Göteborgin oopperan musikaalituotannoissa ja lukuisissa televisiorooleissa.
  • Ensimmäinen kokoillan näytelmäelokuva Se mikä on kaunista 2010, josta sai parhaan naispääosan Guldbagge-palkinnon ja kansainvälisiä työtarjouksia.
  • Toinen isoäiti oli suomalainen.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.