Vaativan työnsä vastapainoksi oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi rakastaa kotonaan rutiineja. Koko perhe istahtaa joka ilta yhteiselle aterialle – eikä taustalla koskaan pauhaa musiikki.

Helsingin ytimessä, tunnelmallisen Töölön­torin kupeessa seisoo vihreä funkkistalo.

Ylhäältä pääty­ikkunoista avautuu huikaiseva näkymä alhaalla vellovalle Runebergin­kadulle. Näkymää katselee päivittäin oopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi-Ilves, jonka yleisö tuntee saman laitoksen mezzosopraanona. 

– Mieheni sanoo, että olohuoneemme on kuin ruotsinlaivan komentosilta – vain ruori puuttuu, Lilli sanoo lempipaikaltaan, valtavalta ruskealta sohvalta.

Talon suosituin paikka on valtavan kulmasohvan nurkkaus. Sohvalla lojuva alpakkatalja on Lillin tuliainen Sydneyn Chinatownista.

Lillillä ja hänen miehellään, Sibelius-Akatemian viulumusiikin lehtorilla Jaakko Ilveksellä kävi tuuri. Vakuutusyhtiön aiemmin omistamasta talosta oli sattumoisin myymättä vielä tämä huoneisto, kun he kymmenisen vuotta sitten etsivät itselleen uutta kotia. Maisemien lisäksi 1930-lukulainen tyyli, korkeat huoneet ja holvikaaret vetosivat pariskuntaan.

– Ei meidän tarvinnut kauaa miettiä. Tämä tuntui heti kodilta, Lilli sanoo.

Sittemmin Lilli tutki talonkirjoja ja sai selville, että moni muukin taiteilija Seela Sellasta Aku Korhoseen on asunut talossa. Ykköskerroksessa on kuvattu Suomisen perhe -elokuvia. Naapurihuoneistossa on puolestaan elellyt koululainen Rauli ”Badding” Somerjoki.

Taiteilijahenki puskee vastaan myös Lillin kotona, sillä seinät notkuvat maalauksia ja veistoksia. Ruokailuhuoneen pöydällä nököttävät marokkolaiset lautaset on tuotu Aix-en-Provencen keikkamatkalta.

Japanilainen keramiikkavati on muisto siitä, kun Lilli konsertoi ensi kertaa New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

– Minusta on hauskaa, jos esineisiin liittyy jokin juju. Ne kertovat minun tarinaani.

Oikeastaan mikään tunnelmallisessa huoneistossa ei näytä sattumanvaraiselta – paitsi olohuoneen lattianrajassa, flyygelin takana seinään nojaava muotokuva. Se on tunnetun valokuvaajan Yousuf Karshin ikuistama Sibelius. Onhan Jaakko Ilves kansallissäveltäjän lapsenlapsen lapsi.

– Taululle ei millään löytynyt sopivaa paikkaa, sillä seinätila alkaa uhkaavasti huveta, Lilli puolustautuu ja hörisee päälle hersyvää nauruaan.

Takkahuoneen seinälle on ripustettu muutaman vuoden takaiset maalaukset Sinistä ja Juhanista. ”Sain taiteilijalta erikoissudin, jolla pölyjä pitäisi tupsutella, mutta se menee jo vähän nysväämiseksi”, Lilli nauraa.

Surkastunut kokki

Lilli ja Jaakko ovat uudistaneet asuntoaan maltillisesti. Takkahuoneen seinät ovat saaneet kiinanpunaisen värityksen, pintoja on uusittu ja keittiön seinä kaadettu.

– Olemme sanoutuneet irti kaikesta remontoinnista. Annamme ammattilaisten hoitaa jopa ruuvaamisen ja naulaamisen. Ei meidän tarvitse kaikkea osata, Lilli sanoo.

Jaakon kädentaidot pääsevät oikeuksiinsa keittiössä. Kaapinovet on kuorrutettu keltaisilla muistilapuilla, joista  jokaiseen on raapustettu jokin resepti. Pöydällä pulputtaa usein vakuumikeitin, jossa ruuat kypsyvät hitaasti matalalla lämmöllä.

Joka päivä, kun kello lyö viisi, Jaakko ja Lilli sekä lapset Sini, 15, ja Juhani, 13, istahtavat ruokapöydän ääreen Jaakon valmistamalle päivälliselle. Se jää väliin ainoastaan erikoistapauksissa, sillä Aasia-henkiset, eksoottisilla mausteilla terästetyt lihapadat, kotitekoiset jälkiruokajäätelöt ja lukuisat muut Jaakon innovaatiot kelpaavat koko perheelle.

– Olin aikoinaan itse ihan hyväkin kokki, mutta olen surkastunut täysin Jaakon rinnalla. Se ei kuitenkaan haittaa. Päinvastoin – tuntee itsensä aika etuoikeutetuksi, kun herkullinen ruoka odottaa joka päivä, Lilli sanoo.

Pari kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä, Lilli ja Jaakko järjestävät jo
perinteeksi muodostuneet pippalonsa, parhaimmillaan liki viidellekymmenelle ystävälle. Silloin Jaakko katoaa keittiöön jo muutamaa viikkoa aikaisemmin suunnittelemaan ja valmistelemaan tarjoiluja.

Toisinaan juhlissa esiintyy Lillin ja hänen kahden siskonsa yhtye Paasikivi Sisters tai Jaakon viulunsoitonoppilaita.

– Cocktailkutsut eivät ole minua varten. Ehdottomasti hienoin tapa viettää aikaa ystävien kanssa on istua myöhään yöhön hyvän ruuan äärellä, väitellä ja vaihtaa ajatuksia, Lilli sanoo.

Jotakuinkin kerran kuussa sama ystäväporukka, lapset ja aikuiset, illallistavat töölöläisessä taitelijaravintola Elitessä.

– Kaikki ovat suunnilleen samassa elämäntilanteessa. Lapset ovat samanikäisiä ja usein myös elämän haasteet ja oivallukset kohtaavat, Lilli sanoo.

Ruuan yhdistämät

Jaakko ja Lilli tapasivat kokkaillessaan illallista ystäviensä luona kahdeksantoista vuotta sitten. Lilli arvostaa miehessään yhä niitä asioita, joihin silloin rakastui: inhimillisyyttä, kärsivällisyyttä, pitkämielisyyttä ja hauskuutta.

– Jaakko on hyvä isä ja hieno kumppani. Meillä on myös yhtenevät intohimot elämässä, kuten ruoka, musiikki ja huumori, Lilli listaa. 

Hänestä on eduksi, että puolisokin on muusikko, sillä silloin kaksikko elää valmiiksi samassa maailmassa ja ymmärtää toisiaan. Mutta yhteiselo olisi voinut käydä myös hankalaksi, jos Jaakkokin olisi poukkoillut yhtä ahkerasti maailmalla kuin Lilli sopraanovuosinaan.

– Saatoimme perustaa perheen, sillä Jaakon rutiinit ovat olleet niin erilaiset kuin omani. Ei siitä olisi muuten mitään tullut, Lilli sanoo.

Pariskunnan tiimissä on hioutunut muutenkin selvä työnjako. Kun Jaakko kiertää Hakaniemen hallit ja etniset pikku ruokapuodit, Lilli raijaa appelsiinimehua ja maitoa lähikaupasta. Organisoija kun on, hän hoitaa myös kaiken paperinpyörittämisen perheessä, kuten laskut ja matkajärjestelyt.

Loikoilua ilman paineita

Kodissa Lillille on tärkeintä yhdessäolo ja hyvä tunnelma. Sitä luovat muun muassa olohuoneen pöydälle antiikkisiin jalkoihin asetellut kynttilät. Tai sohvanmutkassa lojuva alpakkatalja, jonka pehmoiseen syleilyyn on mukava rojahtaa työpäivän päätteeksi.

Vaikka Lilli on innokas sisustaja, hän on joutunut jättämään kotona puuhastelun vähemmälle. Oopperan ohjelmiston suunnittelu ja
taiteellisesta linjasta vastaaminen vievät ajatukset toisaal­le.

– Koti on mieletön vastavoima työlleni. Mitä vaativampaa työ on, sitä tärkeämpää on, että kotona voi vain loikoilla ilman suorituspaineita ja tuloshakuisuutta. Onneksi koko perheemme on samanhenkinen. Viihdymme hyvin sohvalla, Lilli sanoo.

”Ajattelen aina toteuttavani sisustamisessa tiettyä tyyliä. Mutta sitten kun ihastun johonkin esineeseen, tungen sen tänne, vaikka se ei istuisikaan kokonaisuuteen. Kai tyylini on sitä, että isken vain yhteen ne tavarat, joista pidän.”

Paasikivi-Ilvekset käyvät iltaisin kiihkeitä keskusteluita ja tapittavat yhdessä telkkarisarjoja, jokainen omasta sohvannurkastaan.

– Tai sitten harjoittelen tulevia esityksiäni, kyselen lapsilta läksyjä tai naputan näille kaikesta siitä, mistä äidit nyt yleensä naputtavat, Lilli sanoo.

Toisinaan Lillistä kuitenkin tuntuu, ettei hän ehdi huomioida tarpeeksi rakkaimpiaan, ja Jaakko ja lapsetkin ovat joskus nurisseet yhteisen ajan puutteesta. Vaikka Lilli sulkee iltaisin läppärinsä ja työhuoneensa oven, ajatukset jäävät usein surisemaan työtaajuudelle.

– Ehkä naisen päähän on iskostettu huono omatunto, jos työt syövät aikaa perheeltä. Mutta toisaalta ihmisen pitää saada tehdä myös sitä, mistä on inspiroitunut ja motivoitunut. Perhe kyllä vaistoaa, että olen unelmatyössäni, ja nykyään lapsetkin suhtautuvat aika ymmärtäväisesti touhuamiseeni, Lilli sanoo.

Aikamoinen apinalauma

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, eikä tässä perheessä musisoida yhdessä. Lilli ei liioin kuuntele lainkaan musiikkia kotona, ja toivoo, että taustalla puliseva radiokin sammutetaan.

– Musiikki ei ole minulle taustahälyä. Se on vahva kokemus ja vaatii keskittymistä. Tietysti pääni sisällä soi koko ajan, mutta ne ovat teoksia, joita itse esitän.

Lilli myöntääkin olevansa välillä aika mustavalkoinen. Kenellekään tuskin jää epäselväksi, mitä mieltä äiti on asioista. Siinä missä Sini ja isä Jaakko ovat lauhkeampia luonteita, Juhani kävelee äitinsä tapaan tulisilla hiilillä.

– Emme ole haalean veden uimareita, vaan annamme tunteiden räiskyä. Toisaalta pidämme myös huumorista ja pelleilystä, ja meillä on useimmiten kauhean hauskaa yhdessä. Aikamoisia apinoita olemme koko lauma, Lilli sanoo.

Sisustamiseen hurahtanut Lilli pitää siitä, että koti elää vuodenaikojen mukaan. Tunnelma syntyy muun muassa kynttilöillä ja kukilla.

Vaikka Juhania tai Siniä ei ole Lillin mukaan patisteltu seuraamaan vanhempiensa askelmerkkejä, musiikki on niin olennainen osa perheen arkea, etteivät lapsetkaan voi siltä välttyä.

– Onhan lapset tietysti aika marinoitu musiikissa. Mutta emme me mitään
ammattimuusikoita heistä ole tekemässä. Minulle on paljon tärkeämpää, että he oppivat ymmärtämään ja puhumaan musiikin kieltä, Lilli sanoo.
Sini soittaa kitaraa ja harrastaa kuvataiteita. Juhanin instrumentti on piano, ja hän laulaa oopperan lapsikuorossa.

Ei merta edemmäs

Lavalla oopperadiivaksi muuntautuva Lilli ei ole turhan tarkka ulkomuodostaan liikuskellessaan omalla maaperällään Töölössä.

– Silloin minut saa helposti muoti­rikoksesta kiinni, ja saatan lähteä ulos vaikka kumppareissa, minkkiturkissa ja villapipon reuhkassa, Lilli vitsailee.

Oikeastaan Lillin koko elämä pyörii Töölössä, ja hän tunnustautuukin aika nurkkakuntaiseksi. Ennen kuin Lilli ryntää päiväpuhteilleen oopperaan, hän käyttää perheen koiran Jalon Töölönlahdella ja jumppaa naapurisalilla. Lähes joka aamu hän myös hulauttaa aamusumpit Cafe Tiinan telttakahvilassa.

– Töölöntori on henkireikäni. Kesällähän se on tietysti ihan loogista, mutta minä kahvittelen ulkona vielä talvellakin, Lilli nauraa.

Töölössä parasta on Lillin mukaan se, että vaikka kaupunginosan sijainti on keskeinen, siellä vallitsee omanlainen, tietyn aikakauden tunnelma. Tietysti etu on sekin, että kotoa töihin lompsii vajaassa seitsemässä minuutissa.

Maailmalla asuttujen vuosien jälkeen Lilli on myös oppinut arvostamaan sitä tunnetta, että kuuluu jonnekin. Ulkomailla hän on aina tuntenut olevansa vähän ulkopuolinen, eivätkä vieraan yhteiskunnan asiat ole olleet hänen omiaan.

– Tykkään asua täällä, ja ympärilläni on nyt kaikki, mitä tarvitsen. Pidän
rutiineista ja säännöllisyydestä. Siitä tunteesta, että kuulun jonnekin ja voin vaikuttaa asioihin.

Juttu on julkaistu Me Naiset -lehdessä 1/2014

Otsikkoa muokattu 27.10.

Lilla Paasikivi-Ilves

■ Syntynyt 22. heinäkuuta 1965 Imatralla. Asunut Helsingissä vuodesta 1995, aina Töölössä. Perheeseen kuuluvat viulistimies Jaakko Ilves ja lapset Sini, 15, ja Juhani, 13.

■ Aloitti Suomen kansallisoopperan taiteellisena johtajana 1. elokuuta 2013.

■ Sai mezzosopraanona kiinnityksen kansallisoopperaan vuonna 1998. Esiintynyt Suomen lisäksi toistuvasti eri puolilla maailmaa.

Pamela Tola ihmettelee Radio Aallon haastattelussa Aku Louhimiehen erikoista anteeksipyyntöä. Lisäksi hän hämmästelee, miksi Louhimies väittää, että kukaan ei olisi muka puhunut aikaisemmin kärsimyksistään.

Näyttelijä Pamela Tolaa harmittaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen esiintyminen maanantai-illan A-studiossaUseat tunnetut näyttelijät kertoivat maanantaina, että Louhimies on nöyryyttänyt ja alistanut etenkin naisnäyttelijöitä. Pihla Viitalan mukaan Louhimies oli Käsky-elokuvan kuvauksissa muun muassa laittanut tämän iholle torakan toukkia ja pakottanut syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Matleena Kuusniemen mukaan Louhimies teki hänestä pornonäyttelijän Levottomia markkinoidessa.

Louhimies oli A-studiossa vastaamassa syytöksiin. Hän pyysi ohjelmassa anteeksi, mutta ei sitä, että on nöyryyttänyt ja alistanut näyttelijöitä. Vaan sitä, etteivät näyttelijät ole pystyneet puhumaan hänelle, ja ettei hän ole osannut kuulla näyttelijöitä. Louhimies ei myöskään A-studiossa ottanut vastuuta omista teoistaan, vaan käänsi puheen useaan kertaan näyttelijöiden kokemuksiin ja muistoihin.

”Aku ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt.”

– Mua harmittaa se, että Aku kieltää niitä asioita, joita on tapahtunut kuvaustilanteissa. Niillä on aika paljon todistajia. Moni ei lähtenyt todistamaan nimellä, mikä on ihan ymmärrettävää, koska tässä joutuu aikamoiseen kohunsilmään, Pamela Tola sanoi tänään Radio Aallon Jenny Alexandrovan haastatelussa.

– Mua harmittaa se, että Aku pahoitteli sitä, että hänelle ei ole pystytty puhumaan. Hän ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt – sitä, miten hän on meitä kohtaan toiminut, Tola kritisoi Louhimiehen sanoja.

Pamela Tolan koko haastattelun voit kuunnella tästä.

Myös Matleena Kuusniemi huomautti, ettei Louhimiehen väite ole totta

Aku Louhimies kirjoitti maanantaina Facebookissaan, että häntä harmittaa se, etteivät näyttelijät ole koskaan aikasemmin kertoneet hänelle kärsineensä tehdessään töitä hänen kanssaan. Samaa hän sanoi A-studiossa. Näyttelijä Matleena Kuusniemi huomautti Louhimiehelle A-studiossa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kuusniemi kertoi puhuneensa Louhimiehelle – ja myös tuotantoyhtiön ihmisille – mutta kukaan ei kuunnellut häntä.

– Mä olen myöskin Riisutun mies -elokuvan yhteydessä pyytänyt sulta (Akulta), että voisitko pyytää anteeksi näitä, mitä on tapahtunut, mutta ei silloinkaan reagoitu, silloin vuosia myöhemmin. Kyllä näistä on puhuttu – ja muutkin naiset ovat mun ymmärtääkseni yrittäneet kertoa näistä kokemuksistaan – tuloksetta, Kuusniemi sanoi lähetyksessä. Näet sen kokonaan Areenasta.

”Työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää.”

Pamela Tola sanoo samaa, ettei Louhimiehen väite pidä paikkaansa.

– Hän pahoitteli, että ei olla pystytty puhumaan, joka on siis valhe. Me olemme puhuneet. Ja työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää, Tola sanoo radiohaasttellussa.

Tolan mukaan hän on itse esimerkiksi soittanut Louhimiehelle. Keskustelut eivät Tolan mukaan olleet kovin vuorovaikutuksellisia.

– Joko kielletään tai lähdetään yhtäkkiä kääntämään keskustelua johonkin ihme asiaan, Tola sanoi.

Myös elokuvaohjaaja Taru Mäkelä on ihmetellyt Louhimiehen niin sanottua anteeksipyyntöä.

– Hän (Louhimies) pyysi anteeksi, mutta hän moneen otteeseen nimenomaan kertoi pyytävänsä anteeksi näiden naisten kokemia tunteita ja muistoja asioista, Mäkelä kommentoi tiistaina aamu-tv:ssä.

Näyttelijä Samuli Vauramo tekee uraa Los Angelesissa, kaupungissa, jossa kilpailu rooleista on huippukovaa. Sopeutumisessa on auttanut puoliso Brittnie. – Brittnien asenne on riisunut laput silmiltäni.

Askeettisessa aamupalassa tiivistyy koko Samuli Vauramon, 36, elämäntilanne. Näyttelijä napsii vuoroin kuivattuja kotimaisia luomumustikoita, vuoroin amerikkalaista kuivalihaa, beef jerkyä suoraan pussista. Mustikat ovat Samulin synnyinmaasta, liha nykyisestä asuinmaasta. Molemmat rasvattomia ja täynnä energiaa, uudelleensuljettavissa pakkauksissaan aina valmiina lähtöön eri puolille maailmaa.

Samuli asuu muoti- ja designalalla työskentelevän kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa Los Angelesissa, mutta työt palauttavat miehen säännöllisesti Suomeen.

– Olo on yhtä kotoisa haistan sitten pakkasen tai aavikkotuulen. Menen sinne, missä työt ovat, mutta koti on siellä, missä läheiseni asuvat. Olen niin tottunut kulkemiseen, että yhteen paikkaan asettuminen tuntuisi vieraalta.

Samuli on jo sinut Los Angelesin kanssa, vaikka kotiutuminen sinne ei sujunut kivuitta. Kaupunki on upea, mutta siellä voi myös tuntea olonsa todella yksinäiseksi.

– Los Angeles ottaa nopeasti luulot pois.

Siksi moni siellä onneaan kokeillut palaa kotiin tai jatkaa muualle. Väkeä on paljon, ruuhkat tarkoittavat päivittäistä kaaosta, metropolin melu on taukoamaton ja eläminen maksaa. Kaupunki on niin laaja, että sitä on melkein mahdoton hahmottaa.

– Minulla kesti pitkään löytää kulmat, joilla viihdyn. Välillä asuin alueilla, joilla ei voinut kulkea iltaisin. Kodittomuus ja rikollisuus ovat jatkuvasti näkyvillä.

Samulikin on joutunut tekemisiin poliisin kanssa. Hänet on pysäytetty kadulla, koska yksinään kävelemistä pidettiin epäilyttävänä: kuka hullu kävelisi mihinkään ilman että olisi pahat mielessä. Pari kertaa Samuli on joutunut poliisihelikopterin valokeilaan.

– Sikäläinen reagoisi juoksemalla pois. Minä jähmetyin aloilleni ja vilkutin varovasti ylöspäin.

Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.
Samuli Vauramo ja Brittnie Jones menivät viime keväänä kihloihin. He aikovat pitää häät molempien kotimaissa.

Alussa Losiin tutustumisessa auttoi näyttelijäkaveri Peter Franzén, joka teki tuolloin uraa Yhdysvalloissa. Peter löi Samulin syliin tiiliskiven paksuisen Thomas Guide -karttakirjan, rengasti tussilla sen sivuille kätevimmät kauppa-alueet, tärkeimmät koekuvausosoitteet sekä punaisella värillä turvattomimmat alueet, joita oli syytä välttää.

– Olen kiitollinen, ettei siihen aikaan käytetty gps:iä vaan jouduin suunnistamaan kartan kanssa ja opettelemaan katujen nimet, Samuli sanoo.

– Kaupungin mittasuhteet valkenivat vasta arjessa. Kun joku Venice Beachilla ehdotti siirtymistä jatkoille Hollywoodiin, kaikki olivat että jees, lähdetään. Matka on sama kuin lähtisi Lahdesta jatkoille Stadiin.

Nyt Samuli osaa jo auttaa uusia tulijoita. Useimmat hän vie lempipaikalleen Griffith Parkin rinteeseen.

”Asumme paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli.”

– Kun pääsee ylös katutasolta, Losin voi nähdä kokonaisuutena. Minua näkymä auttoi hahmottamaan Losin paremmin. Joskus olen kiivennyt kukkuloille vain nähdäkseni tornitalon, jossa Brittnie oli töissä, Samuli kertoo.

– Asumme nytkin paikassa, josta voi iltaisin katsella auringonlaskua kaupungin yli. Se on lähes meditatiivinen hetki.

Katse pois itsestä

Samuli matkusti ensi kerran töiden perässä Yhdysvaltoihin vuonna 2007. Agentti oli varoittanut, että uran rakentamisesta tulisi pitkä juoksu, kuin täysimittainen maraton. Nyt 11 vuotta myöhemmin alun hiertymät ovat helpottaneet ja juoksu sujuu jo letkeämmin. Samuli on saavuttanut hyviä väliaikoja, mutta maaliin eli suureen läpimurtoon on vielä matkaa.

– Olen kasvanut pitkän tähtäimen tyypiksi ja mukautunut siihen kaaokseen, etten koskaan tiedä, mistä tai milloin seuraava työ tulee. Jos ailahtelua ei kestä, tämä olisi hurja tapa elää. Tulee huippuja ja tulee pohjia, mutta kumpaankaan ei saa kiinnittyä.

”Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena.”

Siinä onnistuakseen Samuli on omaksunut erilaisia näkökulmia ammattiinsa. Yhden niistä hän oppi Brittnieltä.

– Minulle on tehnyt hyvää olla suhteessa ihmisen kanssa, joka katsoo elokuvateollisuutta huvittuneena ja toteaa, että no, onhan tuokin duuni. Brittnien asenne on karistanut minusta totisuutta ja riisunut laput silmiltäni. Se on tämän parisuhteen antia, Samuli kuvailee.

– Työni on yhä tärkeää, mutta niin on kaupassa käyntikin ja se, että pyykit on pesty.

Toinen oivallus on ollut kääntää näkökulma pois itsestä. Sen Samuli on tehnyt konkreettisesti. Hän ei ole katsonut omia töitään enää vuosiin, ei sen jälkeen, kun tarttui opettajansa Judith Westonin heittämään sivulauseeseen vuonna 2008. Samuli suoritti silloin elokuvanäyttelemisen jatko-opintojaan Yhdysvalloissa. Kurssikaveri halusi tehdä erään harjoituksen uudestaan, koska omasta mielestään näytteli sen huonosti. Muista se oli mahtava.

– Opettaja heitti, että olisi mielenkiintoista nähdä, miten käy näyttelijälle, joka ei katsoisi valmiita töitään vaan keskittyisi olemaan läsnä tehdessään. Välttyisikö silloin tutulta ansalta: toistamasta jotain aiempaa onnistumista vain, koska se toimi silloin?

Tuohon aikaan Samuli oli juuri kuvannut Uutishuonetta ja nähnyt siitä neljä jaksoa.

– Mietin, että mitäpä, jos en katsokaan enempää.

Linja on pitänyt siitä lähtien.

– Pystyn keskittymään tarinan kertomiseen sen sijaan, että kelailisin omaa suoritustani. En mieti, olenko minä hyvä, vaan miten tarinasta tehdään hyvä, hän sanoo.

– Aika on nyt muutenkin sellainen, että näemme koko ajan kuvaa itsestämme. Minua ei kiinnosta olla objektina tai ihailtavana tai tuijotella omaa naamaani. Positiivinen sisäänpäin kääntyminen on avannut luovan työn tekemistäni.

Sitä paitsi Samulin työtapa on energiatehokas. Kun kohtaus on näytelty, elokuvan teossa seuraa liuta vaiheita, joihin näyttelijä itse ei voi vaikuttaa. Miksi murehtia niistä?

– En ole leikkauspöydällä valitsemassa, mikä otto valitaan. Miksi siis käyttäisin energiaani harmitteluun, että jaa, valitsivat sitten tuon. En jätä elokuviani katsomatta, koska pidän itseäni loistavana, vaan koska en voi vaikuttaa lopputulokseen enää sen jälkeen, kun kohtaukset on näytelty. Se on jonkun muun käsissä.

Siksi Samuli ei siis ole nähnyt miljoonayleisön tavoittanutta uutta Tuntematonta sotilasta, ei tuoretta ensi-iltaelokuvaansa Kääntöpiste eikä kohtauksiaan George Clooneyn kanssa The Americanissa.

– Alkuun piti tietysti voittaa uteliaisuus, mutta tämä on toiminut minulle. Nykyään kiehtovinta on, millaisen vaikutuksen leffa on tehnyt yleisöönsä.

Feikkaa kunnes breikkaat

Samuli on syntynyt Vantaalla, Brittnie taas on kotoisin Ventura Countystä, Losin läheltä. Molemmat ovat matkustelleet paljon ja nähneet, miten eri tavoin maailmassa eletään.

– Kokemus selittää sen, ettei yhteisessä arjessamme ole tullut kulttuurisokkeja tai -törmäyksiä. Ennemminkin tuntuu rikkaudelta löytää toisen kautta uusi ikkuna hänen kulttuuriinsa.

”Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle.”

Huomattavin ero näkyy sosiaalisuudessa ja verkostoitumisessa, joita Samuli on saanut opetella myös työssä pärjätäkseen.

– Brittnie on saanut minut enemmän liikkeelle. Small talk, huolettomuus ja jatkuva hymy eivät tule minulta yhtä luontevasti, mutta olen kehittynyt siinä. Teatterikoulussa ei tosiaankaan opetettu minglaamaan, mutta ymmärrän, että sekin on nyt osa ammattiani, Samuli miettii.

– Tosin yhä monesti käy niin, että kun minä jo haluaisin lähteä kotiin, Brittnie huomauttaa, etten ole vielä kätellyt viittäkään ihmistä.

Suomalaisen totisuuden tilalle Samulin on pitänyt omaksua amerikkalaisten kepeää positiivisuutta.

– Meillä ajatellaan, että näytöt puhuvat. Jenkeillä taas on sanonta: Fake it till you make it. Olemalla hauska ja persoonallinen voit jäädä paremmin mieleen, vaikka olisit vasta aloittelija, Samuli muotoilee.

– Kun alkuaikoina tutustuin päättävässä asemassa olevaan ihmiseen, menin helposti kipsiin, kun mietin, miten tässä nyt pitää olla ja mitä merkittävää osaisin sanoa. Brittnien avulla olen oppinut siitä eroon.

Sitten on toinenkin sanonta, jonka Samuli mieluusti istuttaisi suomalaisten ajatteluun. Rising tide lifts all boats – nousuvesi kohottaa kaikkia veneitä. Hän itse auttaa muita tulokkaita ja aloittelijoita aina kun pystyy.

– En ole siinä asemassa, että voisin avata ovia, mutta voin yhyttää ihmisiä ja neuvoa käytännön asioissa. Losin suomalaiset verkostoituvat jo enemmän, mutta olemme jäljessä vaikkapa muista Pohjoismaista. Meillä on yhä voimissaan ajattelu, että jokainen hoitaa oman torppansa.

Samuli vainuaa, että suomalaisuudesta ollaan maailmalla kiinnostuneita, mutta koomikko Ismo Leikolan kaltaisia läpimurtoja tarvittaisiin enemmän. Kollegat Peter Franzén ja Jasper Pääkkönen ovat siinä hilkulla: Viikingit-sarjan menestys poikii merkittävää näkyvyyttä. Samuli uppoutuu Suomi-puheeseen sellaisella energialla, joka maabrändityöryhmien kannattaisi valjastaa käyttöönsä.

– Eihän me osata hyödyntää vahvuuksiamme täysillä. Kuuraiset talvimaisemat, neljä vuodenaikaa tai liikenteen sujuminen pyryssäkin ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta ihme vaikkapa Kaliforniasta tulevalle, Samuli miettii.

– Brittnie kuvaili maagiseksi hetkeä, kun makasi mökillämme rantakalliolla meren liplatellessa vieressä. Itse reagoin, että no tossahan sitä kalliota riittää. Rehellisellä tavalla ylpeä suomalainen on harvinainen suomalainen.

Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”
Kun suurkaupungin häly ahdistaa, Samuli kiipeää Griffith Parkiin. ”Kalifornian luonto on mieletön. Saman päivän aikana voi lasketella ja vaeltaa aavikolla.”

Kuu taivaalta

Kaliforniassa Samulia pitelee paitsi parisuhde myös aurinko, monipuolinen luonto, rento ilmapiiri, loputon tekemisen tarjonta sekä ne tuhannet roolit, joita näyttelijöille on tarjolla vuosittain. Saman unelman perässä ovat tulleet muutkin, ja kilpailu töistä on hurjaa. Yhteen rooliin voi pyrkiä yhtä monta hakijaa kuin koko Suomessa on näyttelijöitä.

Silloin kun Samuli ei näyttele, hänen työtään on hakea töitä. Ennen juostiin koekuvauksissa, nykyään kuvataan itse näytevideo, ladataan se nettiin ja lähetetään roolittajalle. Tämän alkuvuoden aikana Samuli on tehnyt 4–5 self tapea, hurjimpana vuotena yli 30.

– Niistä yksi rooli toteutui.

Samulin vahvuuksia ovat kielitaito, pohjoisen pojan olemus sekä fyysisyys: Vauramo pyrkii tekemään kaikki stunttinsa itse. Lukioiässä sixpack hiveli itsetuntoa, nykyään kova kunto on valttia työtilanteissa.

” Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla.”

– Pysymällä fitissä varmistan toimintakykyni. Se, että voin tehdä kaiken itse, tekee tarinasta todellisemman. Iän mukana palautuminen tosin kestää pidempään.

Samuli ei ajattele ohimenneitä rooleja hylkäämisinä. Koekuvaukset ovat yksi työvaihe, homma siinä missä saadut roolitkin.

– Ei se ole sen kummempaa. Jos lannistuisin ohimenneistä töistä, olisin väärällä alalla. Saatan tehdä koenauhan rooliin, johon tiedän olevani väärä tyyppi, mutta video menee roolittajalle, joka voi keksiä minut toiseen produktioon.

Silloin Samulia kirpaisi, kun hän oli sadoista hakijoista valikoitunut kahden kärkeen, mutta olikin rahoittajan mielestä liian tuntematon nimi.

– Silloin olin valmis pakkaamaan kamani ja lopettamaan. Los Angeles tuntui yksinäiseltä paikalta. Ajattelin, ettei näin voi elää.

Neljä päivää myöhemmin Samuli oli jo matkalla Itävaltaan kuvaamaan roolia, josta hänet oli juuri tyrmätty. Joskus käännökset ovat arvaamattomia.

Oikeasti Samuli joutuu puntaroimaan paluuta Suomeen sitten, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi. Suomalainen päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pesevät mennen tullen kalifornialaisen keskivertopäiväkodin, jonka ikkunoissa on kalterit ja lapset leikkivät verkkoaidatulla asvalttikentällä.

– Eri asiat painavat eri elämäntilanteissa. Amerikassa on vapaus tavoitella kuuta taivaalta. Aina jostakusta voi tulla vaikkapa miljardööri. Suomessa taas on vapaus olla pelkäämättä, että vastoinkäymisissä menettäisi kaiken. Meillä on turvaverkko, amerikkalaisilla rajattomat unelmat.

  • Näyttelijä syntyi Vantaalla 22.10.1981. Asuu Los Angelesissa muoti- ja design­alalla toimivan kihlattunsa Brittnie Jonesin kanssa.
  • Pääosa Simo Halisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Kääntöpiste, ensi-ilta 2.3.
  • Oli vuonna 2009 yksi Shooting Stars -näyttelijöistä.
  • Leffaura alkoi Tyttö sinä olet tähti -filmistä 2005.