Theresa Mayn valinta pääministeriksi varmistui maanantaina, kun vastaehdokas Andrea Leadsom vetäytyi kisasta. May oli selvästi kokeneempi ehdokas, ja Leadsom sai kielteistä julkisuutta osakseen korostettuaan äitiyttään. Kuva: Reuters
Theresa Mayn valinta pääministeriksi varmistui maanantaina, kun vastaehdokas Andrea Leadsom vetäytyi kisasta. May oli selvästi kokeneempi ehdokas, ja Leadsom sai kielteistä julkisuutta osakseen korostettuaan äitiyttään. Kuva: Reuters

Theresa May ilmoitti nuorena, että haluaa Britannian ensimmäiseksi naispääministeriksi. Nyt hänestä tuli toinen.

Britannian konservatiivipuolueen johtajaksi ja pääministeriksi valittu Theresa May, 59, on maan ensimmäinen naispuolinen pääministeri sitten Margaret Thatcherin. Rautarouvana tunnettu Thatcher oli Britannian pääministeri vuosina 1979–1990.

Ballerinatossut, seeprakuvioiset korkokengät, niiteillä koristellut loaferit... Kun Britannian pääministeristä etsii kuvia, löytää perinteisten poliittikko-otosten lisäksi hämmentävän paljon lähikuvia hänen kengistään.

Guardianin jutussa vertaillaan sitä, miten brittilehdistö on ottanut uuden pääministerin vastaan Thatcherin aikoina ja nyt. Esimerkiksi vuonna 1979 The Sun -lehden etusivulla oli kättään heiluttava Thatcher ja voiton huumaa, vuonna 2016 Mayn leopardikorkkarit ja teksti ”heel, boys”. Moni on pitänyt syystä uutisointia seksistisenä.

Pääministerikikilvassa puhalsivat ummehtuneet tuulet jo viime viikonloppuna, kun Mayn kilpakumppani Andrea Leadsom sanoi olevansa Mayta sitoutuneempi Britannian tulevaisuuteen, koska hän on kolmen lapsen äiti. May on kertonut julkisuudessa surevansa sitä, etteivät hän ja hänen puolisonsa Philip May voi saada lapsia.

Leadsom vetäytyi lopulta kisasta. Ennakkosuosikki May oli selkeä voittaja, vaikka viimeinen äänestys jäi pitämättä. May keräsi viime viikolla puolueen äänestyksessä 199 ääntä, kun tuolla kierroksella kakkoseksi jäänyt Leadsom sai 84 ääntä.

Leadsomin äitikommentteja on luonnehdittu likaiseksi peliksi, kun taas May säilytti asiallisen linjan. Mayta on kutsuttu tiukaksi, vakavaksi ja ahkeraksi asiapoliitikoksi – ja myös Thatcherin legendaarisella lempinimellä rautarouva.

Konservatiivipuolueen konkari ja moninkertainen ministeri Kenneth Clarke sanoi hiljattain Sky-kanavan toimittajalle, että May on ”hiton vaikea nainen” ja vertasi tätä Thatcheriin. Clarke ei huomannut, että mikki on päällä. Lausahdus jäi elämään, ja May onnistui kääntämään möläytyksen edukseen.

”Seuraava henkilö, joka tulee huomaamaan, että olen 'hiton vaikea nainen' on Jean-Claude Juncker.”

– Seuraava henkilö, joka tulee huomaamaan, että olen ”hiton vaikea nainen” on Jean-Claude Juncker, May sanoi viitaten Eu-komission puheenjohtajaan.

Mayn vaativin urakka onkin Britannian EU-eron toteuttaminen. May oli ennen historiallista kansanäänestystä eroamista vastaan, mutta nyt hän on sanonut, että ”brexit tarkoittaa brexitiä”.

Kunnianhimoinen konkari

Kaakkois-Englannin Oxfordshiressä kasvaneella Maylla on keskiluokkainen tausta. Hänen isänsä Hubert oli pastori.

Kun May, tuolloin sukunimeltään Brasier, oli 25-vuotias, Hubert kuoli auto-onnettomuudessa. Pian Mayn äiti Zaidee kuoli MS-tautiin.

Mayta ärsytti, kun Thatcher ehti ensin.

Konservatiivipuolueen huipulla ei ole nähty monia naisia. BBC:n mukaan kunnianhimoinen May puhui jo nuorena siitä, kuinka hän haluaa maan ensimmäiseksi naispuoliseksi pääministeriksi. Vanha opiskelutoveri kertoi vuonna 2011 BBC:n haastattelussa, että Mayta ärsytti, kun Thatcher ehti ensin.

Margaret Thatcherin tapaan May opiskeli maineikkaassa Oxfordin yliopistossa pääaineenaan maantiede. Opiskelutoverit sanovat, ettei May ollut lainkaan niin ankara kuin hänen julkisuuskuvansa antaa ymmärtää. Humalatörttöilystä ei kulje tarinoita, mutta ystäviensä mukaan hän ymmärsi hauskan ja sosiaalisen elämän päälle.

Valmistuttuaan vuonna 1977 May meni töihin Englannin pankkiin. Hänen pitkä poliittinen uransa alkoi 1980-luvulla, jolloin hän lähti mukaan kunnallispolitiikkaan. Vuonna 1997 Maysta tuli kansanedustaja.

Theresa May vuonna 2010, kun hänet oli juuri valittu sisäministeriksi David Cameronin hallitukseen. Kuva: Reuters
Theresa May vuonna 2010, kun hänet oli juuri valittu sisäministeriksi David Cameronin hallitukseen. Kuva: Reuters

May on tehnyt historiaa ennen pääministerivalintaansakin: vuodesta 2010 asti sisäministerinä toiminut poliitikko on maan toiseksi pitkäaikaisin sisäministeri viimeisen sadan vuoden aikana.

Arvoliberaali ja feministi

Pääministerinä hän vie Helsingin Sanomien analyysin mukaan konservatiivipuoluetta ja hallitusta kohti poliittista keskustaa.

Maahanmuuttopolitiikassa pitkäaikainen sisäministeri on edustanut kovaa linjaa. Hänen sisäministeriaikanaan Britanniassa ajelivat valtion rekat, joiden kyljissä kehotettiin paperittomia siirtolaisia ”menemään kotiin tai tulemaan pidätetyiksi”. Rekassa siirtolaiset saivat apua kotiinpaluuseen. Operaatio, jota moni piti rasistisena, sai 11 ihmistä lähtemään Britanniasta.

May solahtaa monella tapaa konservatiivipuolueen valtavirtaan, mutta arvoiltaan hän kuuluu puolueen liberaaliin joukkoon. Feministinä ja naispoliitikkojen esikuvana tunnettu May esimerkiksi kannatti sukupuolineutraalia avioliittoa.

Toisaalta May on ajanut Britannian irtaantumista Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, vaikka peruikin myöhemmin puheensa. Vuonna 2012 hän esitti, että abortin tekemisen raja pitäisi laskea 24 viikosta 20 viikkoon.

Theresa ja Philip May puhuivat tiedotusvälineille, kun Theresan valinta pääministeriksi oli varmistunut maanantaina. Kuva: Reuters
Theresa ja Philip May puhuivat tiedotusvälineille, kun Theresan valinta pääministeriksi oli varmistunut maanantaina. Kuva: Reuters

30 vuoden kumppanuus

Kolmantena opiskeluvuotenaan vuonna 1976 Theresa tapasi Philip Mayn konservatiiviopiskelijoiden juhlissa. Mirrorin mukaan kaksikko löysi heti yhteisen sävelen ja juteltavaa riitti, sillä molemmat suhtautuivat intohimoisesti krikettiin. Pari meni naimisiin vuonna 1980.

Philip on menestynyt pankkiiri. Parin jo Oxford-ajoilta tunteva konservatiivikansanedustaja Alan Duncan sanoo Daily Mailille, että Philip tulee varmasti olemaan Theresan ”peruskallio” samaan tapaan kuin Dennis Thatcher oli vaimolleen tämän pääministeriaikana.

”Philip tekisi mitä vain Theresan puolesta, mutta hän on myös tämän kovin kriitikko.”

– Philip tekisi mitä vain Theresan puolesta, mutta hän on myös tämän kovin kriitikko. Hän kuuntelee tämän puheet tarkkaan, jotta voi antaa palautetta niistä, sanoo toinen parin ystävä lehdelle.

May avautuu harvoin yksityiselämästään. Sen verran hän on paljastanut, että harrastaa satunnaista patikointia ja ruuanlaittoa. May on kertonut omistavansa sata keittokirjaa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.