Tuulilla olisi käyttöä autotallille ja työhuoneelle. Kuva Jouni Harala
Tuulilla olisi käyttöä autotallille ja työhuoneelle. Kuva Jouni Harala

Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén tykkää hirsitaloista ja vanhoista huonekaluista.

Harva tietää, että purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén, 29, on myös viittä vaille valmis arkkitehti. Olympiamitalisti kuvaa kisareissuillaan mielellään kauniita rakennuksia ja surffaa netistä asuntojen myynti-ilmoituksia.

Mutta minkälaisen kodin Tuuli rakentaisi itselleen?

– Voisin haluta modernin hirsitalon, joka ei kuitenkaan saisi näyttää mökiltä. Suomen oloissa olisi tärkeää myös, että rakennusmateriaalien hiilijalanjälki olisi mahdollisimman pieni, Tuuli kaavailee.

Kerrostalokaksiossa Helsingin Lauttasaaressa asuva Tuuli voisi kuvitella muuttavansa pääkaupunkiseudun laitamille, jos kulkuyhteydet olisivat hyvät.

– Vaikka meri on minulle tärkeä elementti, kaipaan ajoittain myös metsää ja peltomaisemaa.

Lahjatonttia odotellessa

Tuuli ei ymmärrä suomalaisten vimmaa rakennuttaa itselleen 200–300-neliöisiä taloja.

– Minusta oleellista ei ole talon koko, vaan toimiva pohjaratkaisu. Minulle riittäisi, jos saisin oman työhuoneen sekä autotallin, jossa voisin säilyttää purjelautaani.

Sisustuksessa Tuuli suosii vaaleita sävyjä ja sekoittelee mielellään uutta ja vanhaa.

– Minulla on muutamia ihania perintöhuonekaluja, kuten vanha arkku, joka seuraa aina mukanani. Mutta en minä halveksi Ikeaakaan. Se nyt vain on fakta, että heillä on toimivia ja edullisia sisustusratkaisuja.

Suunnitelma unelmakodille on jo valmiina. Enää puuttuu se tontti.

– Olen vähän odotellut, että missä se viipyy. Ehkä sitten Rio de Janeiron olympialaisten jälkeen, mitalisti virnuilee.


Tuulin haastattelu Me Naisten numerossa 3/2013.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.