"Toisen voi tehdä onnelliseksi pienillä hemmotteluhetkillä. Käymme yhdessä treffeillä, leffassa ja kylpylöissä", Lara kertoo.
"Toisen voi tehdä onnelliseksi pienillä hemmotteluhetkillä. Käymme yhdessä treffeillä, leffassa ja kylpylöissä", Lara kertoo.

Amadeus Lundberg ja Lara Del Mar Sánches uskovat, että johdatus on saatellut heidät yhteen. – Sitoutuminen on vaatinut meiltä kompromisseja, muusikko-taiteilijapari sanoo.

Neljä vuotta sitten Amadeus Lundbergin elämässä kaikki tuntui menevän päin seiniä.

Hän oli 22-vuotias, parin vuoden takainen tangokuningas ja ajanut kahtasataa tutkaan. Muusikonura takkuili. Lisäksi hän oli juuri eronnut teinivuosien tyttöystävästään, jonka kanssa ehti seurustella kuusi vuotta.

– Tein virheitä, enkä ollut selkärankainen ja pitkäjänteinen kuten nyt, Amadeus kertoo nyt.

– En kaivannut sekoilua ja epävarmuutta. Tarvitsin vierelleni vahvan kumppanin.

Sen hän löysi Larasta.

Amadeus, 26, ja kuvataiteilija Lara Del Mar Sánches, 37, muuttivat satavuotiaaseen hirsitaloon Järvenpäähän tammikuussa. Koti on pariskunnalle kolmas yhteinen.

Talosta huomaa nopeasti, että siellä asuu kaksi taiteilijaa. Olohuonetta koristaa Amadeuksen kitara ja seiniä Laran maalaukset. Ruokailutilan nurkassa nököttävät Laran pensselit. Lipaston päällä on Amadeuksen kultalevy ja patsas, jonka kyljessä lukee Tangokuningas 2009.

Parin esikoispoika Rio nukkuu rattaissa kuistilla päiväuniaan. Rappusten alta pilkistää hoitopöytä. Kun nousee portaat ylös, löytää Laran 12-vuotiaan pojan ja 10-vuotiaan tyttären huoneet.

– Tämä koti on meille juuri sopiva. Lisäksi saimme tämän valmiiksi remontoituna ja alennuksella, Amadeus kertoo olkiaan kohauttaen.

– Unelmamme olisi 200-neliöinen, rapattu kivitalo, jossa olisi kylpyläosasto ja Ampulle autotalli täynnä huippuautoja. Mutta onhan tämä tosi kiva, Lara naurahtaa.

Puoliso pikkutunneilta

Yhteinen koti ei ole pariskunnalle itsestäänselvyys. Suhteen alussa sitoutuminen ahdisti kumpaakin. Amadeus ja Lara tapasivat tammikuussa 2011 helsinkiläisen Tiger-ravintolan pihalla.

Lara tunsi olonsa orvoksi baarin bassonjytkeessä. Ympärillä pyörivät ihmiset muistuttivat muovisia nukkeja.

Ulkona Laran selän taakse ilmestyi nuori mies, joka esitteli itsensä jäyhästi. Hän oli Amadeus.

Kun jossain vaiheessa Amadeukselta valahti kihara korvan takaa kasvoille, Lara huomasi ajattelevansa, kuinka söpö Amadeus onkaan.

Seuraavana päivänä Amadeus soitti Laralle pitkän puhelun Porvoon saaristosta.

– Puhuimme paljon politiikasta ja huomasimme nopeasti, että meillä on samanlainen maailmankuva. Vallankumouksellinen. Tajusimme, että kummankin mielestä yhteiskunnassa ja maailmassa on paljon vikaa. Se oli todella viehättävää, Amadeus muistelee.

– Oli kuitenkin työn tulos, että sitouduimme niin vahvasti. Emme välttämättä ole sellaisia ihmisiä. Olemme omien teidemme kulkijoita, ja sitoutuminen vaati kompromisseja, Lara sanoo.

– Amppu oli niin nuori, ettei hän ehtinyt viettää sinkkuelämää. Minun ahdistukseeni vaikutti edellisen avioliiton karahtaminen. Muistin, miten jokin kaunis voi muuttua nopeasti arkipäiväiseksi.

"Parisuhteessa joutuu näkemään omat huonot puolensa."

Sinkkuelämä kiehtoi Amadeusta, mutta tuntui myös epämiellyttävältä ajatukselta.

– Sinkkuelämä on kertakäyttöistä. Siinä ajatellaan vain hyötysuhdetta ja seksuaalista tyydytystä. Se sumentaa todellista miehen ja naisen välistä täydellistä yhdessäoloa ja muuttaa ihmistä, Amadeus sanoo.

Hän on hiljaa, ennen kuin jatkaa:

– En sano, että avioliitto olisi helppo asia. Sekin vaatii ihmiseltä paljon.

Lara nyökkää.

– Parisuhteessa joutuu koko ajan näkemään omat huonot puolensa, koska toinen heijastaa säröjä, joita itsessä on. Avioliitto hioo enimmät särmät pois.

Ikä- ja aikuistumiskriisi

Lara ja Amadeus menivät naimisiin viime vuoden tammikuussa. Kaikki särmät eivät suinkaan ole kadonneet.

Alussa Lara muistutti Amadeusta monta kertaa, että hän oli yli kymmenen vuotta vanhempi ja perheellinen.

– Ikä oli minulle suurempi kysymys kuin Ampulle. Mietin, ajattelevatko kaikki muut, että tämä on ihan pimeää touhua. Amppua asia ei haitannut, Lara kertoo.

Pari on oppinut elämään ikäeronsa kanssa, mutta joissain asioissa se edelleen näkyy.

– No, peilikuvani näyttää aamulla räjähtäneemmältä kuin Ampun. Enkä tiedä, pelaavatko ikäiseni miehet yhtä paljon pleikkaa kuin hän, Lara naurahtaa.

Pari tunsi suhteen alussa olevansa henkisesti samalla tasolla, mutta Lara näki Amadeuksen vielä etsivän itseään.

– Alle 25-vuotiaana tehdään isoja päätöksiä, ja elämä on kriisejä täynnä, koska ei ole varma, mihin suuntaan pitäisi mennä. Kun tapasimme, Ampulla oli identiteettikriisi. Yksi syy siihen oli varmasti se, että julkisuutta oli tullut niin paljon jo nuorena, Lara kuvailee.

– Minulla oli aikuistumiskriisi. Siihen liittyi epävarmuutta urasta ja tulevaisuudesta. Nyt kaikki on selkeämpää. Päässä ei ole pelkkää höttöä, Amadeus kertoo.

 


 

Eroperheiden lapset

Amadeus kasvoi äitinsä ja siskonsa kanssa. Hän vihasi keittiönpöydillä lojuneita meikkejä ja piti oman huoneensa aina tiptop-kunnossa.

Amadeuksen isä on romani, mutta äiti ei.

– Äitini kasvatti minut, joten olen saanut kantasuomalaisen kasvatuksen. En pidä itseäni romanina, Amadeus sanoo.

Laran ja Amadeuksen uusperheessä kasvatusmetodit aiheuttavat joskus eripuraa.

– Lara on saanut tiukan kasvatuksen, minä vapaan, Amadeus naurahtaa.

– Ja se kyllä näkyy. Amppu on kasvattanut itse itsensä ja joutunut opettelemaan asioita kantapään kautta, Lara sanoo.

– Olen nähnyt elämäni aikana lähestulkoon kaiken paitsi sen, että joku kuolee. Siksi stressaan kasvatuksesta vähän. Mutta arvostan sitä, miten Lara kasvattaa lapsiamme, Amadeus jatkaa.

Nuorena Amadeus eli hetken romaniperinteitä noudattaen. Hän käytti esimerkiksi perinteeseen kuuluvia suoria housuja.

– Kasvoin siitä kuitenkin ulos. Vaikka en valinnut kulttuurini ohjaamaa tietä, kannan sitä mukanani musiikissa, Amadeus kertoo.

Romanikulttuuriin liittyviä sääntöjä, kuten pukeutumista ja vanhempien ihmisten kunnioittamista hyvin yksityiskohtaisilla tavoilla Amadeus ei halua kritisoida.

– Jos olisin kulttuurin täysin tyytyväinen, olisin yhä siinä mukana. Siellä on sääntöjä, jotka voivat mennä liiallisuuksiin. Minusta jokaisella pitäisi olla vapaus valita, Amadeus sanoo.

Kulttuurin yhteisöllisyyttä ja ihmisten aitoutta hän arvostaa syvästi.

– Romanikulttuurissa ihmisiä ei arvoteta tittelin, menestyksen tai palkan perusteella, Amadeus jatkaa.

– Vaikka pidän itseäni suomalaisena, haluan ehdottomasti puolustaa myös juuriani. Haluan tunnustaa taustani, koska tavallaan se on vähemmistön puolella olemista.

Larasta Amadeuksen tausta tuntui heti kotoisalta. Hän on itse puoliksi espanjalainen.

– Kun kohtasin Ampun, tunsin hänessä tietyn tuttuuden. Amppu voisi olla vaikka espanjalaisromani kitaransoittaja, Lara kertoo.

Laran vanhemmat erosivat, kun tytär oli nelivuotias. Hän on pienestä pitäen vieraillut isänsä luona Malagassa, ja nyt perhe reissaa Espanjassa vuosittain.

Avioeroa Amadeus ei halua oman lapsensa koskaan kohtaavaan.

– Olen eroamista vastaan. Mielestäni lasten eteen pitäisi uhrata itsensä, oli mikä vain, hän sanoo.

Intohimo vs. vaipparalli

Ennen tämän vuoden tammikuuta Amadeus ei tiennyt isyydestä mitään. Kun nyt on aika vaihtaa lapselle vaippa, Amadeus koppaa pojan syliinsä. Samalla suusta kajahtaa kappale Sinun silmiesi tähden.

– Meillä on hyvä työnjako. Teen kotitöitä mielelläni, koska niiden hoitamisen jälkeen tulee sellainen olo, että olen ansainnut oman aikani yksin, hän sanoo.

– Aluksi Amadeus ajatteli, että naisena minun pitää hoitaa suurin osa kotihommista. Minä panin vastaan. Vaikka olen nainen, koti ei ole pelkästään minun vastuullani, Lara jatkaa.

Amadeus ehti tottua vapautukseen kotitöistä edellisessä suhteessaan, jossa tyttöystävä hoiti lähes kaiken. Se oli toista kuin hänen lapsuudenkodissaan – tai nyt täällä Laran kanssa.

Amadeuksen suhde Laran vanhempiin lapsiin on aina ollut enemmän kaverillinen kuin isällinen.

– Olisi iän puolesta naurettavaa, jos Amppu olisi heille isäpuoli. Hän on paremminkin eno tai aikuiskaveri. Isän roolia heidän kanssaan ei ole tarvinnut edes yrittää, koska heillä on oma hyvä isä, Lara sanoo.

– Minä kuitenkin koen olevani tämän talon isäntä. Kyllä lapset pitävät minua auktoriteettina, Amadeus kertoo.

"Avioliitto on jotain pyhää. Se on pidettävä puhtaana ja kauniina."

Lapsiperheen arki lohkaisee parisuhteelta oman aikansa. Yhteinen lapsi on kuitenkin tuntunut vahvistavan Laran ja Amadeuksen liittoa.

– Yksittäisiin hetkiin joutuu lataamaan paljon. Kun pääpaino on perheessä, pitää nähdä vaivaa, jos haluaa romantiikkaa, Lara kertoo.

Pariskunta kuitenkin pyrkii pitämään huolta myös seksielämästään.

– Tällä hetkellä emme ole intohimon huipulla, koska lapsi on tässä. Mutta varmasti pääsemme sen huipulle, kun aika koittaa, Lara toteaa.

– Intohimo on luonnollinen ja tärkeä osa suhdetta. Se on läheisyyden korkein muoto. Sitä lähemmäs ei toista pääse, Amadeus jatkaa.

– Ilman sitä meillä ei olisi tätä vauvaakaan! Lara sanoo ja hyppyyttää nauravaa lasta sylissään.

Pyhä avioliitto

Aikuistumiskriisi, sitoutumiskriisi, perhekriisi, urakriisi. Amadeus ja Lara myöntävät, että nelivuotiseen suhteeseen on mahtunut töyssyjä.

– Meillä on aina jokin kriisi meneillään. Mutta tietenkin välillä on hyviä vaiheita, Lara sanoo.

Arki rytmittyy lasten ja töiden ympärille. Amadeus musisoi useassa eri kokoonpanossa ja tekee omaa musiikkiaan. Lara maalaa ja opettelee tatuoimista.

Tulevaisuuteen pariskunta uskoo lujasti.

– Avioliitto on jotain pyhää. Se on pidettävä puhtaana ja kauniina, Amadeus kuvailee.

Pariskunnan kohtaaminen Helsingin yössä neljä vuotta sitten voisi olla onnekasta sattumaa. Amadeus ja Lara uskovat, että heidät vei yhteen johdatus.

– Minun ja Laran kohtaamista edeltävänä iltana rukoilin Jumalalta, että anna minulle elämäni rakkaus. Sain sitä, mitä tilasin, Amadeus kertoo.

Hän luottaa kristittyihin arvoihin ja siihen, että Jumala ohjaa ihmisen oikeaan suuntaan. Myös Lara uskoo kohtaloon, vaikka hänen uskonsa ei olekaan samanlainen kuin puolisollaan.

– Jos Amppu lähtisi yhtäkkiä pois, kotini ja perheeni menettäisi sielun. Elämässäni ei olisi enää sielua, Lara sanoo.

– En osaa kuvitella elämääni ilman Laraa, Amadeus sanoo.

Amadeus Lundberg

  • Laulutaiteilija syntyi 29.3.1989 Helsingissä.
  • Tekee yhteistyötä Riku Niemi Orchestran kanssa. Esittää Olavi Virran musiikkia ympäri Suomea.
  • Amadeuksen ja Riku Niemi Orchestran uusin albumi Puhu minulle rakkaudesta ilmestyi tänä syksynä. Albumi Vain rakkaus -ilmestyi vuonna 2014.
  • Tekee tällä hetkellä uutta musiikkia.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.