Aki on kotiutunut Sveitsiin hyvin. Hän puhuu lapsille suomea, vaimo Linda sveitsiä ja lähipiiri ranskaa. ”Lapsillani on kaksoiskansalaisuus. Minulle on tärkeää, että myös suomalainen identiteetti tulee heille tutuksi.”
Aki on kotiutunut Sveitsiin hyvin. Hän puhuu lapsille suomea, vaimo Linda sveitsiä ja lähipiiri ranskaa. ”Lapsillani on kaksoiskansalaisuus. Minulle on tärkeää, että myös suomalainen identiteetti tulee heille tutuksi.”

Formulatähtien ja huippu-urheilijoiden lääkärinä tunnettu Aki Hintsa, 56, kadotti elämänsä hallinnan reilu kymmenen vuotta ­sitten. – Minun täytyi tarkistaa, kuka olen ja mitkä ovat tavoitteeni.

Päivän ensimmäinen asiakas odottaa jo Aki Hintsaa tämän yksityisklinikan loungessa Sveitsin Genevessä. Koska Aki on jumittanut liikenneruuhkassa, hän ei ole ehtinyt lukea assistenttinsa kokoamaa tietopakettia asiakkaasta vaan pyytää tämän kylmiltään sisään ja kysyy: ”Miksi tulit?”

Hintsa Performancen vastaanotolla hoidetaan fyysisiäkin vaivoja, mutta ennen kaikkea klinikka tunnetaan erilaisten menestyjien hyvinvointivalmennuksesta.

Asiakas esittäytyy yhdeksi maailman rikkaimmista, menestyneimmistä ja kilpailuhenkisimmistä miehistä. Hän on saavuttanut kymmenkertaisesti sen, mistä oli 25-vuotiaana unelmoinut. Liikemies voisi ostaa kaiken mitä keksii haluta, vaikka tämän Hintsan lasiseinäisen klinikan tuosta vain. Silti hän ei pääse pakoon ahdistustaan.

Mies kertoo menettäneensä kaiken: vaimon, yhteyden lapsiinsa, otteen koko elämään: ”Tiedän kuuluvani maailman onnettomimpiin ihmisiin. Minua arvostetaan vain, koska tililläni on hirveä summa rahaa. En muista, milloin olen hymyillyt”, hän sanoo.

Lääkärinä Aki on myötätunnosta monesti sanonut asiakkailleen, potilailleen tai näiden läheisille, että tietää, miltä heistä tuntuu. Nyt Aki kuitenkin tarkoittaa joka sanaa. Hän tietää täsmälleen, miltä tuntuu kadottaa oman elämänsä hallinta.

Kaikki sumenee

Aki Hintsa, 56, kutsuu sitä aikaa henkilökohtaisen elämänsä lamavuosiksi. 2000-luvun alussa hän oli jo maailmaa nähnyt lääkäri ja ortopedi, jonka osaamiseen nojasivat kotimaiset ja kansainväliset huippu-urheilijat, Olympiakomitea sekä menestyneimmät F1-tähdet. Pelkästään formuloiden nimissä Aki matkusti sataviisikymmentä päivää vuodessa. Kotona odottivat vaimo ja neljä lasta.

– Kuvittelin vilpittömästi, että hoidin loistavasti oman osuuteni tiimissämme. Oletin, että kova työntekoni palveli yhteistä hyväämme, mutta eihän se niin mennyt, Aki sanoo silloisesta perhe-elämästään.

Aki ja Marketta olivat menneet naimisiin vuonna 1984. Avioliitto oli kestänyt nuoren perheen ruuhkavuodet, Annastiinan, Lotan, Nooran ja Niklaksen vaipparumban sekä vuodet alkeellisissa oloissa Etiopiassa, jonne Akin ura oli vienyt nuoren perheen.

Mutta sitä avioliitto ei kestänyt, kun Akin kilpailuhenkisyys otti Afrikan-vuosien jälkeen määräävän aseman. Mies oli tiiviimmin naimisissa työnsä kuin vaimonsa kanssa ja touhusi lastensa kanssa vain silloin, kun uraltaan ehti.

– Ei ole paha asia menestyä tai haluta menestystä, mutta sen voi tehdä fiksumminkin. Mittasin onnellisuutta materialla, joka meitä ympäröi. Aina kun saavutin yhden tavoitteen, halusin saavuttaa vielä seuraavankin. Mielessäni en koskaan päässyt maaliin, jossa olisin voinut vain hengitellä rauhassa.

Hintsat erosivat vuonna 2006, ja Aki muutti Sveitsiin. Lapsista Lotta, tuolloin 18-vuotias, reagoi eroon sairastumalla anoreksiaan ja joutumalla sairaalahoitoon. Lääkäri-isälle se oli raju isku. Perheensä tuella Lotta kuitenkin toipui. Vuonna 2013 hänet kruunattiin Miss Suomeksi.

Pikkuhiljaa oma työkin alkoi tuntua Akista raatamiselta.

– Muistin jostain vanhoista vaaleista sloganin, ettei lamaan ole pakko alistua. Tajusin, ettei minun ole pakko alistua voimaan huonosti, Aki sanoo.

– Minun täytyi tarkistaa, kuka olen, mitkä ovat tavoitteeni ja pystynkö kontrolloimaan elämääni. Se oli rankka henkilökohtainen keissi, mihin tarvittiin ystävien tukea, aikaa itsekseni ja paljon pohdiskelua rantakallioilla.

Toinen kierros

Akin työtä on ollut saada huippu-urheilijoista irti maksimisuoritus. Vuosien mittaan hän on huomannut, ettei täystehoja saavutettu vain terveellä kropalla tai oikealla ravinnolla. Aki kehitteli teorian Menestyksen ympyrästä. Sen ytimessä on ihmisen oma identiteetti, johon vaikuttivat kuusi osa-aluetta: henkinen hyvinvointi, aktiivisuus, ruokavalio, terveys, biomekaniikka eli liikunta sekä palautuminen eli lepo.

Aki havahtui, että sama ympyrä voisi toimia avaimena hyvään oloon myös henkilökohtaisessa elämässä.

– Tein listan asioista, jotka vaikuttivat onnellisuuteeni. Halusin eroon kroonisesta aikaeroväsymyksestä, päivittäisestä matkustamisesta ja formulasirkuksesta.

Sittemmin Aki on pistänyt syyniin kaikki Menestyksen ympyrän osa-alueet elämässään. Hän on vähentänyt kompromisseja syömisissään ja pitää huolen, että lautasella on paljon värikästä. Hän nukkuu enemmän eikä nipistä unelta aikaa keskeneräisille töille. Urheilua hän on harrastanut aina, mutta nyt treenaaminen ei tarkoita itsensä repimistä äärirajoille.

– Vastoin kaikkia entisiä epäilyjäni vannon hyötyliikunnan nimeen.

Suurin muutos on tapahtunut henkisen energian, tai kuten Aki sanoo, sosiaalisen viitekehyksen alueella. Aki on toistamiseen naimisissa, nyt sveitsiläisen lentoemännän Lindan kanssa, ja parilla on kaksi yhteistä lasta.

– Tällä kertaa olen vähän parempi isä ja aviomies. Tiedostan, että minun olisi pitänyt hoitaa roolini toisella tapaa ensimmäisessäkin avioliitossani, mutta historiaan on mahdotonta palata.

Aki pitää huolta, että ehtii osallistua lastensa puuhiin ja arkitöihin vaimon kanssa. Hän kaivaa taskustaan kännykän ja sieltä kuvan kolmevuotiaasta Niinasta, joka opettelee luistelemaan. Tytön nojapuuna seisoo onnellisen näköinen Aki.

– Nämä jutut ovat ykkösprioriteettejani. Kun tulen kotiin, en vastaa meileihin tai työpuheluihin. Ne ehtivät odottaa huomiseen.


Vähän parempi kuin eilen

Akin klinikalla Genevessä ei hoideta ja valmenneta enää vain huippu-urheilijoita. Hintsa toteuttaa holistista hyvinvointifilosofiaansa myös eri alojen yritysjohtajiin ja osaajiin. Tuntuu hassulta, että älykkäät menestyjät tarvitsevat ohjausta lopulta varsin yksinkertaisissa perusasioissa.

– Usein yksinkertaisia asioita kohdellaan itsestäänselvyyksinä. Niistä ei pidetä huolta.

Kovien miesvaikuttajien lisäksi hyvinvointivalmennuksessa käy yhä enemmän menestyviä naisia.

– On vanhanaikaista ajatella, että kilpailuhenkisyys olisi vain miesten juttu. Yhteiskunta on odotuksissa ja vaatimuksissa tasa-arvoisempi. Naiset ovat myös kovempia itselleen. Siinä missä miehet menevät kaljalle ja päästelevät höyryjään, naiset kohtelevat itseään armottomammin, Aki sanoo.

Ensimmäiseksi hän neuvoo asiakkaitaan tutustumaan itseensä. Onko liikemiehen ykkösprioriteetti olla maailman paras yritysjohtaja vai jotain muuta?

– Jos haluat olla superjohtaja, ole! Elä sen mukaan ja unohda perheesi, Aki rohkaisee.

– Mutta älä hajota itseäsi toimimalla toisin kuin sisimpäsi sanoo.

Työ pitää Akin edelleen kiireisenä. Nytkin hän on viikon sisällä ehtinyt operoida Geneven lisäksi Lontoossa, Barcelonassa ja Helsingissä. Jatkossa Akia nähdään täällä säännöllisemmin, kun Hintsa Performancen tiede- ja tuotekehityspuolen toiminnot jalkautuvat Suomeen. Hanke työllistää jo 30 ihmistä ja lisää on luvassa, Akin sanoin ”nakkikioskista on kasvamassa kauppa”.

– Hyvinvointifilosofian kehittelyssä, tutkimustyössä ja klinikan perustamisessa on 90-prosenttisesti kyse unelmani toteuttamisesta. Katsotaan kasvaako siitä lopusta hyvä bisnes.

Mies pyrkii elämään kuten opettaa, mutta suhtautuu tavoitteeseensa armollisesti.

– Kukaan ei ole täydellinen, eikä tarvitsekaan. Riittää, jos olen vähän parempi kuin eilen. Roolini on myös helpottunut: olen enää palanen isossa kokonaisuudessa, en vastaa kaikesta yksin.

Menneistä vuosistaan ja entisestä elämästään kaipaamiaan asioita Aki joutuu miettimään pitkään.

– Ainakaan en kaipaa sitä, ettei minulla ollut selkeää kuvaa identiteetistäni ja että tavoitteeni muuttuivat jatkuvasti. Enkä kolmea täyttä kalenteria ja sekasotkua, joka niistä seurasi, Aki aloittaa.

– Jos jotain kaipaan niin seesteistä Afrikan-aikaamme. Siellä kaikki elämää häiritsevät tekijät olivat poissa. Emme olleet koskaan eläneet yhtä niukoissa olosuhteissa, mutta perheenä elimme varmasti onnellisinta aikaa.

Isä, ei valmentaja

Helsingissä käydessään Aki tapaa aikuiseksi kasvaneita lapsiaan. Silloin mennään yhdessä syömään tai vain ajelulle juttelemaan.

– Emme ehkä tapaa useammin kuin ennenkään, mutta tunnen olevani paremmin läsnä lasteni elämässä. Suhteemme on muuttunut läheisemmäksi, kun lapset ovat kasvaneet, Aki kertoo.

– Lapsilleni olen isä enkä elämäntapavalmentaja. En usko siihenkään, että vanhemmat voisivat olla hyviä urheiluvalmentajia lapsilleen. Olen ylpeä heidän valinnoistaan ja onnellinen, jos he ovat onnellisia. Arvostan heitä siksi, että he ovat lapsiani – en siksi, mitä he tekevät.

Tuttavapiiri on suhtautunut ymmärtävästi miehen perhe ensin -ajatteluun. Viime käynnillään Aki soitti tutulleen, joka on yrittänyt sopia tapaamista jo puolen vuoden ajan.

– Sanoin, että sorry. Tämä ei ole henkilökohtaista enkä tarkoita mitään pahaa, mutta sinä et ole enää ykkösenä listallani. Nykyään siellä ovat lapseni.

Lue lisää:

Miss Suomi Lotta Hintsa: "Kaduttaa, että olen voinut pilata mahdollisuuteni saada lapsia"

Anoreksiasta toipunut Miss Suomi: ”Pahimmillaan makasin letkuissa sairaalassa”

Aki Hintsa

Lääkäri, ortopedi ja yrittäjä syntyi 11.9.1958 Seinäjoella. Asuu perheineen Sveitsissä. Lapset Niina, 3, ja Tomi, 1.

Miss Suomi 2013 Lotta Hintsa on Akin tytär edellisestä avioliitosta.

Jätti F1-varikkolääkärin työt vuonna 2013. Johtaa McLarenin inhimilliseen suorituskykyyn liittyvää ohjelmaa.

Hintsa Performance on poikkeuksellinen tekijä hyvinvointialalla, sillä sen opit perustuvat tieteeseen.

Akin filosofiaa avataan tuoreessa Oskari Saaren kirjassa Voittamisen Anatomia (WSOY).