Hjallis Harkimo kertoo olevansa esimerkki siitä, mihin ihminen pystyy, jos jotain päättää. Kuva: Sanoma-arkisto/Leena Koskela
Hjallis Harkimo kertoo olevansa esimerkki siitä, mihin ihminen pystyy, jos jotain päättää. Kuva: Sanoma-arkisto/Leena Koskela

Purjehtija, liikemies Hjallis Harkimon voimabiisiin liittyy erikoinen tarina.

Liikemies Hjallis Harkimo paljasti lauantain SuomiLOVE-jaksossa, että erääseen kappaleeseen liittyy hänellä erityisen paljon muistoja – ja vieläpä hyvin kipeitä, voisi sanoa.

Hjalliksen lähtiessä yksin maailmanympäripurjehdukselle 1985, tämä euroviisukarsintoihinkin osallistunut hitti soi paljon radiossa. Hjallis valitsi sen myös yksinpurjehduksensa tunnusbiisiksi.

– Ei varmaan ole yhtään biisiä, joka toisi enemmän muistoja kuin tämä, Hjallis sanoi Ylen ohjelmassa ja kertoi saaneensa kappaleesta voimaa.

– Musiikista on iso apu, kun on huono fiilis tai on masentunut.

Voimaa tarvittiinkin keskellä yksinäistä valtamerta. Ohjelmassa Hjallis kertoi kovasta särystä, joka häntä vaivasi ennen Kapkaupunkiin saapumista.

– Tämä kuvastaa sitä, mitä ihminen pystyy tekemään, jos se on päättänyt lähteä tuollaiselle purjehdukselle ja sen ainoa määränpää on maali. Silloin tulee tehtyä aika paljon asioita, joita ei tässä maailmassa voisi kuvitella, että tekisi muuten. Esimerkiksi ensimmäisellä etepilla mulla oli kauhea hammassärky, ja tietysti siellä ei ollut hammaslääkäreitä kauheesti mukana, niin mä hain työkalupakista hohtimet ja vedin sen hampaan ulos.

– Ihminen kun päättää jotain, se pystyy ihmeellisiin tekoihin.

Hjalliksen rakas voimabiisi on Riki Sorsan Haaveissa vainko oot mun?

Lue myös:

Hjallis Harkimo: ”Leena oli suurin rakkauteni”

Julkisuudessa kasvanut Joel Harkimo: ”Minulla on kova näyttämisen nälkä”

Hjallis Harkimon äiti paljasti: Tästä syytä poikani vetoaa naisiin

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla