Ohjaaja Taru Mäkelä uurasti vuosia elokuvantekijöiden vilttiketjussa, kunnes nyt tuli menestys nimeltä Varasto ja Jussi-ehdokkuus. Syöpään sairastuminen lopetti jossittelun. – Tajusin, että elämällä on rajat ja tästä eteenpäin kaikki on lisäaikaa.

Susanna Kekkonen

Ohjaaja Taru Mäkelä, 52, ei ole halunnut jäädä vain yhden lajin taituriksi. Yli kaksikymmentä vuotta kestäneen uransa aikana hän on ohjannut, käsikirjoittanut ja leikannut elokuvia, dokumentteja, näytelmiä ja sketsisarjoja. Televisiopuolella tunnetuimpia töitä on miljoonayleisön 1980-luvulla napannut Hymyhuulet-sarja, joka poiki hänelle myös vakituisen työpaikan Yleisradiosta. Tosin vain kahdeksi viikoksi.

– Irtisanouduin itse, kun tajusin, etteivät vakkaripesti ja kahdeksasta neljään -työaika ole minua varten. Kai se oli silloin jotain kolmenkympin kriisiäkin.

Tarun uusin tuotanto, Varasto, onkin hyvä esimerkki elokuvasta, joka poikkeaa valtavirrasta ja silti menestyy. Yli sata tuhatta katsojaa tähän mennessä kerännyt elokuva kilpaili kahdesta Jussi-palkintoehdokkuudesta.

Arto Salmisen romaaniin pohjautuva elokuva kertoo maalikaupassa työskentelevistä duunareista, jotka etsivät paikkaansa keinoja kaihtamatta.

Perverssi rakkaustarina

Kirjat ovat aina kiehtoneet elokuvasuvusta ponnistanutta Tarua. Herkullisia seikkailuja tarjosivat niin fiktiiviset hahmot kuin historialliset tositarinatkin, joista etenkin Ranskan suuri vallankumous kolahti Taruun jo kymmenvuotiaana.

– Jokaisen kirjan kautta löysin aina uuden aiheen tai henkilön, josta halusin tietää lisää – kuten Ranskan kuninkaan puolison Marie-Antoinetten ja tietysti Aurinkokuninkaan.

Tarinoiden kanssa Taru halusi olla tekemisissä myös työkseen, joten hän hakeutui lukion jälkeen yliopistoon lukemaan taidehistoriaa ja alkoi kirjoittaa lehtiin elokuvakritiikkejä.

Vuonna 1982 äidin ja isän varsinainen painajainen toteutui: Taru pääsi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen linjalle.

– Isä oli kauhuissaan, kun hän kuuli siitä. Kai hän oli yrittänyt varjella minua tältä alalta ja toivonut, että löytäisin itselleni ammatin jostain muualta.

Taru opiskeli leikkaajapuolella mutta teki lopputyön myös ohjauksesta. Ammatin lisäksi koulusta tarttui mukaan aviomies: komea kuvaajaopiskelija Jouko Seppälä, jonka kanssa Taru sai Metin, 21 ja Veikon, 18.

– Ajattele, että tapaamisestamme on jo 25 vuotta! Välillä mietin, että minun ja Joukon suhteessa täytyy olla jotain todella perverssiä, kun kaikki eroavat, mutta me vain pysymme yhdessä, ohjaaja nauraa ja myöntää, ettei vieläkään tajua, miten se kuuluisa erilleen kasvaminen oikein tapahtuu.

– Usein kuulee sanottavan, että onnistuneen parisuhteen edellytys on jatkuva asioiden puinti. Saatan viettää Joukon kanssa mökillä aikaa viikkokaupalla, ja ainoat käymämme keskustelut ovat 'lämmitätkö saunan' tai 'käydäänkö laskemassa verkot veteen'. Minun mielestäni puhuminen on yliarvostettua.

Syöpä asetti rajat

Kun Tarulla seitsemän vuotta sitten todettiin syöpä, hän pyysi Joukoa avuksi kuvaamaan videopäiväkirjaa sairauden eri vaiheista: kolmesta leikkauksesta, sädetyksistä ja lukuisista lääkärikäynneistä. Se oli ohjaajan tapa käsitellä viisi vuotta kestäneitä syöpähoitoja, joissa kasvain sai lopulta kyytiä.
Turha silti kuvitellakaan, että videopäiväkirjasta olisi tulossa liikuttavaa dokumenttia.

– Syöpä on juuri niitä aiheita, joita käsitellään elokuvissa ja tv-sarjoissa aina niin kliseisesti – sairaus todetaan, tukka lähtee ja surulliset viulut soivat. Tässä ajassa sairainta on terveyden ihannointi. Siihen liittyy jotain kummallista arjalaista heikkouden pelkoa, Taru miettii.

Jälkikäteen ajateltuna syöpädiagnoosista on ollut myös hyötyä. Sen myötä Taru kertoo hyvästelleensä jossittelun.

– Tavallaan oli armollistakin saada selkeät rajat elämään ja tajuta, että tästä eteenpäin kaikki on lisäaikaa. Loppui se turha tšehovilainen lilluminen.


Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.