Kuva Collmed.
Kuva Collmed.

Amerikkalainen tutkija-lääkäri Dana Flavin vierailee parhaillaan Helsingissä luennoimassa vaihtoehtoisista syöpähoidoistaan, joita hän suosittelee yhdistettäväksi perinteisen lääketieteen menetelmiin. Intohimoisen tutkijan motto on: ”Kaikkeen on kyllä hoito, meidän täytyy vain löytää se”.

Asiakkaasi sairastavat muun muassa diabetestä, suolistosairauksia ja erityisesti erilaisia syöpiä. Miksi syövät ovat niin yleisiä nykyään?

– Syöpien yleisyyteen on mielestäni kaksi pääsyytä: ympäristön vaikutus sekä stressi. Nyky-ympäristö kuormittaa meitä myrkyillään, ja me ihmiset itse kuormitamme itseämme stressaamalla.

Syöpien hoitoon käytetään tavallisesti leikkausta, sädehoitoa ja sytostaattihoitoja. Mitä sinä tarjoat niiden tilalle?

– Noilla hoidoilla eliminoidaan yleensä jokin yksi tietty oire, mutta minua kiinnostaa, mistä oire johtuu, eli esimerkiksi miksi syöpä on saanut alkunsa, ja iskeä hoidoilla alkulähteeseen. Yleisimmät syöpähoidot ovat myös niin rankkoja, että parantaessaan yhden vaivan ne aiheuttavat liudan uusia. Minä käytän hoidoissani viiden kohdan taktiikkaa: psykologiaa, liikuntaa, kehon puhdistusta, ruokavaliota sekä ravinteita. En ole syöpähoitoja vastaan vaan uskon, että hoidossa päästään parhaaseen tulokseen yhdistämällä perinteisen ja vaihtoehtoisen lääketieteen konsteja. On huikean kiehtovaa tutkia, miten solut toimivat ja reagoivat eri asioihin. Jo pikkutyttönä olin saada köniini veljeltäni, jonka leikkiautot ja lelulaivat purin osiin vain nähdäkseni mistä ne rakentuivat ja miten ne toimivat.

Miten viiden kohdan taktiikkaasi voi toteuttaa arjessa?

– Ensinnäkin pitämällä huolta mielestään. Joskus ihmiset murehtivat itsensä hengiltä. On elintärkeää tuntea rakkautta, olla katkeroitumatta ja antaa anteeksi kaikille niille, jotka ovat joskus loukanneet. Se ei ole helppoa mutta hirmu tärkeää. Toiseksi liikunta ja hapensaanti ovat valtavan tehokkaita lääkkeitä. Kolmanneksi elimistö täytyy pitää puhtaana myrkyistä, joita saamme ympäristöstä ja ruuasta. Detox-käsittely on perusta useimmille hoidoilleni. Siinä keho puhdistetaan raskasmetalleista, loisista, sienistä ja erilaisista viruksista. Sitten tulee ruokavalio, sopivilla ruuilla voidaan estää syöpäsolujen jakautuminen. Esimerkiksi porkkana, pinaatti, lehtikaali, parsakaali, avokado, punainen paprika, kurkku sekä varsiselleri sisältävät entsyymejä, joiden todistetusti tiedetään pysäyttävän syövän leviämisen. Viides kohta on huolehtia tarpeellisista ravinteista. Sairaudesta riippuen erilaiset vitamiinit ja ravinteet tukevat perinteisten syöpähoitojen tehoa, vähentävät sivuoireita, vahvistavat ihmisenomaa immuunijärjestelmää, lyhentävät toipilasaikaa sekä pidentävät terveenä pysymistä.

Elätkö itse kuten opetat?

– Valitettavasti! Hikoilen juoksumatolla 3-4 kertaa viikossa. Yritän olla murehtimatta ja pysyä iloisena. En pidä kännykkää korvallani koko päivää enkä tuo sitä yöksi makuuhuoneeseemme. Juon lasillisen punaviiniä iltaisin, mutta muuten vältän alkoholia. Ruokavaliossani olen joustava kasvissyöjä ja valitsen ruokavaliooni luomua aina kun voin. Eilen söin uunibataattia, munakoisoa, tomaatteja ja vuohenjuustoa. Syön luomumunia ja silloin tällöin lammasta, mutta nautaan, kanaan tai porsaaseen en koske. En myöskään sokeriin tai valkoiseen vehnään, vaan valitsen spelttiä tai kvinoaa. Uskon, että jos enimmäkseen syö terveellisesti, välillä voi vähän livetä. Minä teen syntiä sunnuntaisin, kun valitsen aamiaiseksi mukillinen cappucinoa ja croissantin.

Olet tehnyt koko urasi terveydenhoidon ja erityisesti tutkimuksen parissa. Mistä vielä haaveilet?

– Minulla on jatkuva nälkä löytää ja oppia uutta. Luen ihan koko ajan, siis tauotta, julkaisu ja tutkimus toisensa perään. Haluan tietää, mitä muut ovat löytäneet ja yhdistää oppeja omiin tutkimuksiini. Ihmisten parannus on intohimoni. Uskon, että maailmassa ei ole sairautta, josta ei voisi toipua.
Haaveilen, että jonain päivänä keksitään laite, jonkin sortin taajuuskorjain, joka voisi parantaa ihmisen vaikkapa syövästä. Tiedän, että unelmaani ei ajatella hyvällä isoissa lääkefirmoissa, syöpähoidot ja -lääkkeet ovat niille miljardiluokan bisnes, ja moni amerikkalaissairaala toimii vain, koska sen syöpäosasto rahoittaa muutkin toiminnot. Minua kuvottaa ajatus, että hoidot ovat saatavilla vain heille, joilla on niihin varaa. Siksi olen julkaissut kaikki oppini ja neuvoni kaikkien saataville. Perustin aikanaan myös säätiön: sitä kautta ne joilla on ylimääräistä, voivat kustantaa hoitoja niille, joilla ei ole varaa.

Olet kuulemma itsekin piffannut potilaallesi hoitoja?

– No niin… Eräältä irlantilaispotilaaltani löytyi greipin kokoinen syöpäkasvain suolistosta, mutta hänellä ei ollut rahaa kalliisiin hoitoihin. Nainen asui maaseudulla ilman sähköä tai mitään. Uskoin kuitenkin vahvasti, että hänen syöpänsä oli hoidettavissa. Kun muutama tuttuni lähti mukaan rahoittajiksi, järjestimme naiselle hoidot ja kotiin sähköt sekä mehukoneen, jolla hän sai toteutettua reseptejäni. Silloinen mieheni ihmetteli, mihin kaikki rahamme oikein hupenivat, mutta eihän ihmistä vain voi jättää hoitamatta. Puoli vuotta myöhemmin kasvain oli kadonnut.

Mottosi on, että kaikkeen kyllä löytyy hoito. Tunnetko koskaan toivottomuutta kaiken maailman sairauksien edessä?

– Tunnen oloni toivottomaksi silloin, kun asiakkaani ei oikeasti edes halua parantua. Jotkut ovat kokeneet elämässään niin kovan tragedian – menettäneet lapsensa tai eronneet puolisostaan – etteivät he tunnu pääsevän siitä yli millään. Jatkuva stressi on kuin ravintoa syöpäkasvaimille, ja vaikkapa masentuneen potilaan syövänhoito on kuin yrittäisit sammuttaa tulipaloa ämpärillisellä vettä. Jos potilas ei osaa päästää irti traumoistaan, paranemiselle on silloin vain heikot edellytykset. Minä en voi auttaa, jos potilas itse ei ota minkäänlaista vastuuta toipumisestaan.

Tohtori, tutkija Dana F. Flavin on Foundation for Collaborative Medicine and Research -säätiön perustaja ja johtaja. Alunperin amerikkalainen Flavin on asunut 20 vuotta Itävallassa ja Saksassa. Hän on erikoistunut farmakologiaan, sisätautioppiin sekä onkologiaan.

Helsingin tapahtuman järjestävät elokuvaprojekti "Elämää elävällä ravinnolla – Living with living foods " ja Elävän raakaravinnon ry.

Joukkorahoituksella syntyvän dokumentin on tarkoitus valmistua vielä tänä vuonna.

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Arabeski

Koulunkäyntiavustaja Hanna salaa homoseksuaalisuutensa oppilailtaan: ”Johdon mukaan järkyttää oppilaiden mieltä”

Koulun aikuisen seksuaalinen suuntautuneisuus ei kuulu oppilaille tai työkavereille. Pienillä kylillä homous voi edelleen ylikiinnostaa järkevän tekemisen puutteen takia. T. Hetero-ope pääkaupunkialueelta. Ps. Työpaikallani on virkeät ja iloiset homoporukat sekä lestadiolaiskimppa. Molemmat kivoja!
Lue kommentti
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.