Yleisö valitsi Suvi Westin tekemän dokumentin Docpoint-festivaalin suosikiksi. Elokuvan pääosassa on Kaisa-sisko.
Yleisö valitsi Suvi Westin tekemän dokumentin Docpoint-festivaalin suosikiksi. Elokuvan pääosassa on Kaisa-sisko.

Kun on saamelainen, diakonissa ja lesbo, ei ole helppo elää omana itsenään. Märät säpikkäät -sarjasta tuttu Suvi West ei ole pelännyt puolustaa siskoaan. 

Kun Kaisa West kertoi isosiskolleen Suvi Westille rakastuneensa naiseen, tämä oli vain iloinen, että pikkusisko oli löytänyt onnen. Sen sijaan lähipiirin ja saamelaisyhteisön torjuva suhtautuminen homoseksuaalisuuteen tuli sokkina.

– He näkivät Kaisan yhtäkkiä ihan eri tavalla, vaikka hän ei muuttunut ihmisenä mitenkään, Märät säpikkäät -huumorisarjasta tutuksi tullut Suvi sanoo.

Kaisa sai kuulla vanhemmilta ihmisiltä ikäviä kommentteja, ja uskovaisimmat tuttavat poistivat hänet Facebookissa kavereistaan.

– Kyllähän se koettelee itsetuntoa, kun joutuu nuorena häpeämään itseään ja tuntemaan syyllisyyttä elämästään. Suvi oli onneksi isona tukena ja jaksoi aina puolustaa mua. Minä ajattelin, että ei mun tarvitse puolustella itseäni.

– Totta kai ahdasmielinen ajattelu sattui myös meihin, jotka rakastamme Kaisaa, Suvi sanoo.

Halusta puolustaa siskoa ja muuttaa samalla asenteita syntyi myös dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni). Juuri päättyneillä Docpoint-elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saanut elokuva valittiin festivaaliyleisön suosikiksi. Elokuva nähdään Yle TV1:llä 29. helmikuuta.

Kahden yhteisön torjuma

Kaisa kertoi homoseksuaalisuudestaan vasta parikymppisenä. Pikkupaikkakunnan ja saamelaisyhteisön asenteet homouteen olivat tehneet tehtävänsä.

– En tiennyt teini-ikäisenä yhtäkään homoseksuaalia Lapissa, ei ollut minkäänlaisia roolimalleja. Muuten olisin varmasti ymmärtänyt elää omana itsenäni jo aikaisemmin.

Saamelaisyhteisö ei ollut ainoa, jonka reaktioita diakonissaksi kouluttautunut Kaisa joutui miettimään. Hän ajatteli aina, että kirkon piirissä suhtaudutaan homouteen yhtä mustavalkoisesti kuin saamelaiskulttuurissa. Helsinkiin muutettuaan hän ymmärsi, ettei asia ollut niin.

– Opin, että homous ja uskonnollisuus voivat kohdata. Jos olisin jäänyt pohjoiseen, ajattelisin ehkä yhä, ettei kirkko hyväksy minua.

Miten asenteet ovat siskosten mielestä muuttuneet? Millaiset heidän välinsä ovat nyt? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 5/2016.

Vierailija

Suvi West siskonsa homoseksuaalisuudesta: ”Ahdasmielisyys sattui meihin kaikkiin”

"En tiennyt teini-ikäisenä yhtäkään homoseksuaalia Lapissa". En ihan ymmärrä. Asuin tuohon aikaa Lapissa (Inarissa tosin) ja muutama tuttuni oli julkihomoja, enkä muista siitä pahaa puhetta kuulleeni. Saamelaisten parlamentin, Saamelaiskäräjien hallituksessa, on ollut lesbo, eikä hän ole ollut mikään kaappihomo. Muidenkaan urakehitykselle homous ei näytä olleen haittana. Missä tynnyrissä tytöt ovat kasvaneet?
Lue kommentti