Yleisö valitsi Suvi Westin tekemän dokumentin Docpoint-festivaalin suosikiksi. Elokuvan pääosassa on Kaisa-sisko.
Yleisö valitsi Suvi Westin tekemän dokumentin Docpoint-festivaalin suosikiksi. Elokuvan pääosassa on Kaisa-sisko.

Kun on saamelainen, diakonissa ja lesbo, ei ole helppo elää omana itsenään. Märät säpikkäät -sarjasta tuttu Suvi West ei ole pelännyt puolustaa siskoaan. 

Kun Kaisa West kertoi isosiskolleen Suvi Westille rakastuneensa naiseen, tämä oli vain iloinen, että pikkusisko oli löytänyt onnen. Sen sijaan lähipiirin ja saamelaisyhteisön torjuva suhtautuminen homoseksuaalisuuteen tuli sokkina.

– He näkivät Kaisan yhtäkkiä ihan eri tavalla, vaikka hän ei muuttunut ihmisenä mitenkään, Märät säpikkäät -huumorisarjasta tutuksi tullut Suvi sanoo.

Kaisa sai kuulla vanhemmilta ihmisiltä ikäviä kommentteja, ja uskovaisimmat tuttavat poistivat hänet Facebookissa kavereistaan.

– Kyllähän se koettelee itsetuntoa, kun joutuu nuorena häpeämään itseään ja tuntemaan syyllisyyttä elämästään. Suvi oli onneksi isona tukena ja jaksoi aina puolustaa mua. Minä ajattelin, että ei mun tarvitse puolustella itseäni.

– Totta kai ahdasmielinen ajattelu sattui myös meihin, jotka rakastamme Kaisaa, Suvi sanoo.

Halusta puolustaa siskoa ja muuttaa samalla asenteita syntyi myös dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni). Juuri päättyneillä Docpoint-elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saanut elokuva valittiin festivaaliyleisön suosikiksi. Elokuva nähdään Yle TV1:llä 29. helmikuuta.

Kahden yhteisön torjuma

Kaisa kertoi homoseksuaalisuudestaan vasta parikymppisenä. Pikkupaikkakunnan ja saamelaisyhteisön asenteet homouteen olivat tehneet tehtävänsä.

– En tiennyt teini-ikäisenä yhtäkään homoseksuaalia Lapissa, ei ollut minkäänlaisia roolimalleja. Muuten olisin varmasti ymmärtänyt elää omana itsenäni jo aikaisemmin.

Saamelaisyhteisö ei ollut ainoa, jonka reaktioita diakonissaksi kouluttautunut Kaisa joutui miettimään. Hän ajatteli aina, että kirkon piirissä suhtaudutaan homouteen yhtä mustavalkoisesti kuin saamelaiskulttuurissa. Helsinkiin muutettuaan hän ymmärsi, ettei asia ollut niin.

– Opin, että homous ja uskonnollisuus voivat kohdata. Jos olisin jäänyt pohjoiseen, ajattelisin ehkä yhä, ettei kirkko hyväksy minua.

Miten asenteet ovat siskosten mielestä muuttuneet? Millaiset heidän välinsä ovat nyt? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 5/2016.

Vierailija

Suvi West siskonsa homoseksuaalisuudesta: ”Ahdasmielisyys sattui meihin kaikkiin”

"En tiennyt teini-ikäisenä yhtäkään homoseksuaalia Lapissa". En ihan ymmärrä. Asuin tuohon aikaa Lapissa (Inarissa tosin) ja muutama tuttuni oli julkihomoja, enkä muista siitä pahaa puhetta kuulleeni. Saamelaisten parlamentin, Saamelaiskäräjien hallituksessa, on ollut lesbo, eikä hän ole ollut mikään kaappihomo. Muidenkaan urakehitykselle homous ei näytä olleen haittana. Missä tynnyrissä tytöt ovat kasvaneet?
Lue kommentti

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Juttua muokattu 19.1.2018 klo 8.28: Korjattu sitaattia, jossa Niklas puhuu flimmeristä.