Kun Suvi Teräsniska keikkailee Kolarissa, hän pääsee Seija-mummonsa hoiviin. – Seuraavaksi ruvetaan sitten häitä järjestämään, Seija kiusoittelee avoliittoon muuttanutta tyttärentytärtään.

Laulaja Suvi Teräsniskan, 23, mummo Seija Uusitalo, 69, seuraa eturivistä lapsenlapsensa keikkaa Ylläksen Äkäshotellin ravintolassa. Keikan jälkeen hän puikkelehtii tottuneesti hotellin takahuoneeseen tapaamaan Suvia ja bändin poikia. Ylläksellä esiintyminen taas on Suvin mieleen siksi, että hän pääsee työvuoron jälkeen mummolaan yöksi.

Puuroa ja pullaa

Seuraavana aamuna mummo on keittänyt puolukkapuuron valmiiksi ja sulattanut pakastimesta itse leipomaansa pullaa, kun Suvi vasta heräilee. Hanna-tädin pikkuleipiäkin on.

– Suvi on niin kova juomaan maitoa, että tätä pitää varata aina monta purkillista, Seija touhottaa ja kaataa tyttärentyttären lasin aivan piripintaan. Kahvit juodaan erikseen siroista pienistä kupeista.

– Minulla on keikkojen jälkeen yleensä kamala nälkä. Viime yönäkin söin kylmiltään puolikkaan lenkkimakkaran ennen kuin menin nukkumaan. Mummolassa yöpyminen on aina ihan luksusta, kun täällä saa kunnon kotiruokaa, Suvi tunnustaa ja kehottaa pitkin keittiötä touhottavaa mummoa rauhoittumaan.

– Kerran vein mummon Ylläkselle katsomaan Yö-yhtyettä. Tanssimme ja fiilistelimme eturivissä. Kun keikan jälkeen Olli Lindholm oli hetkisen jutellut mummoni kanssa, hän tokaisi, että nyt hän ei ihmettele enää yhtään, keneltä minä olen luonteeni perinyt, Suvi kertoo.

Häitä järjestämään

Nykyään Suvi tekee kolme, neljä keikkaa viikossa. Oman toiminimen perustamisen jälkeen arkeen ovat tupsahtaneet myös ilmiöt nimeltä yrittäjäeläke ja arvonlisävero.

– Joskus kun seuraan vierestä serkkujeni ja muiden omanikäisteni tekemisiä, tulee haikea olo, sillä tajuan, että minulta on jäänyt nuoruus elämättä. Vietin viikonloput keikoilla jo lukioikäisenä, enkä ehtinyt opiskelijaelämän biletykseen. Jouduin hyppäämään aikuisen kenkiin aika varhain, Suvi sanoo.

Viime kesänä Suvin elämään tupsahti toivottu muutos: sinkkuna tähän asti viihtynyt laulaja löysi sielunkumppanin työkaveristaan Simosta. Bändin tekniikasta vastaava mies on tuttu näky Suvin keikoilla, mutta muuten hän viihtyy mieluummin taustajoukoissa.

– Uskon siihen, että meille jokaiselle on olemassa se yksi ainoa ja oikea kumppani. Minä olen sen nyt löytänyt, mutta naimisiinmenon kanssa en halua kiirehtiä, Suvi sanoo.

Nuoripari on asunut kimpassa vuodenvaihteesta asti Suvin kerrostalokolmiossa Oulussa. Mummollekin sulhokandidaatti on jo esitelty.

– Kiva poikahan tuo on. Seuraavaksi ruvetaan sitten häitä järjestämään, Seija kiusoittelee.

– No siinä sitä onkin sitten järjestämistä. Kun äiti ja isä menivät 1980-luvulla naimisiin, kutsuja oli kuulemma lähtenyt neljäsataa. Sama juttu on kaikkien perhejuhlien kanssa: minun ylioppilasjuhliini tuli mummon puolelta viisikymmentä henkeä, Suvi huomauttaa.

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Tuomas Enbusken naisystävä Sarian Antila kehuu rakastaan Instagramissa.

Toimittaja Tuomas Enbusken, 40, naisystävä Sarian Antila kertoo julkisella Instagram-tilillään, mihin ihastui Tuomaksessa. Sarian on julkaissut kuvan viikko sitten ja kertoo kuvatekstissä myös, miten parin suhde sai alkunsa. Tuomas on kertonut aikaisemmin tv:ssä, että pari on seurustellut vuoden. 

”Maailman ihanin ja ihmeellisin friikki.”

– Vuosi sitten tapasin Tavastialla tyypin, joka hilautui koko ajan viereen ja kertoi rakastavansa Itä-Pasilaa ja monia muita asioita, joita minäkin. Tyypistä paljastui maailman ihanin ja ihmeellisin friikki, joka saa mut nauramaan pelkällä olemassaolollaan ja jonka kanssa kaikki on mahdollista. Onnea elämäsi parhaasta vuodesta @tuomasenbuske, Sarian on kirjoittanut. Häshtageiksi hän on lisännyt #loveu #anniversary #stockholmsyndrome.

Sarian on työskennellyt muun muassa Autismisäätiön tiedottajana. Twitterissä hän esittelee itsensä termeillä egoisti, marttyyri ja Itä-Pasilan Äiti Amma. Tuomas ja Sarian ovat molemmat mukana uudessa poliittisessa liikkeessa Liike Nyt. Heidän lisäkseen liikkeessä ovat mukana kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, yrittäjä Alex Nieminen, väitöskirjatutkija Karoliina Kähönen ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin lukeutuva Helene Auramo.

Tuomaksella on kaksi lasta suhteestaan Hannah Norrenan kanssa.

 

@sall1a pääsi myös fanikuvaan Uniikin kanssa. #keppuligaala

Henkilön TuomasEnbuske (@tuomasenbuske) jakama julkaisu

Myös Tuomas on julkaissut Instagram-tilillään useita yhteiskuvia Sarianin kanssa. Tämä kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina.