Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Kun luokkakaverit tykkäsivät poikabändeistä, Suvi Teräsniska ja Anna Heikkilä fanittivat Yön ”äijänkäppänöitä”. Fanius rikasti naisten elämää ja teki lopulta Suvista laulajan.

Kuvatekstissä lukee ”hot asses”. Yön kitaristi Daffy Terävä ja basisti Jukka ”Juki” Lewis siinä soittavat selin yleisöön. Moni näkisi kuvassa kaksi keski-ikäistä miestä huonosti istuvissa farkuissa, mutta Suvi Teräsniskalle ja Anna ”Landru” Heikkilälle ne merkitsivät pitkään kuumia pakaroita.

Oululainen Suvi, 23, ja porilainen Anna, 23, tapasivat kymmenen vuotta sitten Yö-fanien keskustelufoorumilla. Siitä alkoi ystävyys, joka on kestänyt tänne asti. Tytöt olivat aikoinaan outolintuja omissa kaveripiireissään, koska he eivät tykänneet poikabändeistä, vaan Yön ”äijänkäppänöistä”.

Kymmenessä vuodessa tytöistä on tullut naisia, ja Suvista yksi Suomen menestyneimmistä nuorista naisartisteista. Hänen levynsä ovat myyneet kultaa, platinaa ja tuplaplatinaa. Hän voittanut Kuorosodan, napsinut iskelmäpalkintoja ja Emma-ehdokkuuksia. Tällä viikolla Suvi julkaisee viidennen albuminsa Hän tanssi kanssa enkeleiden. Se sisältää hänen tulkintojaan Yön vanhoista hiteistä.

– Levy on omistettu Annalle, sillä ilman häntä en välttämättä olisi tässä, Suvi sanoo.

Yö-juoksuja

Keskustelupalstalla Anna esiintyi nimimerkillä ”Landru”, jonka johdosta Suvi luuli häntä aluksi pojaksi. Landrun sukupuoli selvisi Suville vasta, kun he vaihtoivat kotiosoitteita ja siirtyivät chatista perinteiseen kirjeenvaihtoon.

– Landru oli liimannut kirjeen reunaan kaikki koulukuvansa ekalta seiskalle, Suvi muistaa.

Suvi toipui pettymyksestä, koska hän oli kuitenkin löytänyt tyypin, jonka kanssa saattoi rauhassa hehkuttaa Yön mahtavuutta. Koska Landrulla ei ollut kotona nettiyhteyttä, tytöt kirjoittelivat toisilleen paperikirjeitä. Kirjeissä käytiin läpi myös ihastukset, sydänsurut ja murkkuiän angstit. Tytöt ehtivät olla kaksi vuotta kirjeenvaihdossa ennen kuin sopivat tapaamisen Aitoon Kirkastusjuhlille, missä Yö esiintyi.

Ensikohtaaminen on jäänyt molemmilla hyvin mieleen.

– Näimme Tampereen Rautatieasemalla. Landrulla oli urpot lipilapikengät, joissa luki Sportia – ja ärrävika! Vaikka tunsimme toisemme jo hyvin, emme olleet koskaan edes puhuneet puhelimessa, Suvi kertoo.

– Minä taas en tiennyt Suvin huulikorusta. Katsoin että mikä hemmetin hevari sieltä tulee, Anna sanoo.

Suvi ja Landru matkustivat vuosien varrella tuhansia kilometriä nähdäkseen suosikkibändinsä. Kun heillä ei ollut varaa hotelliin, he nukkuivat rautatieasemilla. Välillä keikoille oli ikäraja, ja silloin alaikäiset tytöt yrittivät meikata itsensä vanhemman näköisiksi tavaratalon vessassa.

– Fanittamiseen kuuluu, että bändistä valitaan suosikkityyppi, mutta ei meillä oikeasti ollut Yön tyypeistä romanttisia haaveita. Eivätkä hekään ole koskaan ehdotelleet meille mitään. Etenkin Ollilla on ollut meihin aina isällinen suhtautuminen, Suvi sanoo.

– Kyllähän minä joskus yritin Daffylle vähän jotain ehdotella, mutta sehän on varattu ja vielä niin ujokin, ettei siitä sitten mitään tullut, Landru nauraa.


Koko juttu Me Naisten numerossa 6/2013.
 

Katso video: Mitä sinulle tulee mieleen sanasta seksikäs, Suvi Teräsniska?

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi. 

 

Kun näyttelijä Emmi Pesonen alkoi seurustella ohjaaja Paavo Westerbergin kanssa, hän sai kaupan päälle neljä lasta.   

– Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo.

Kun näyttelijä Emmi Pesonen, 40, ensimmäisen kerran vieraili ohjaaja-käsikirjoittaja Paavo Westerbergin, 44, luona, hän katseli lasten kuvia seinällä. 

– Ihmettelin, kun rivistö vain jatkui ja jatkui, ja kaikki ne kuulemma olivat Paavon eri lapsia.

Lapsikatras ei kuitenkaan 27-vuotiasta Emmiä säikäyttänyt, päinvastoin.

– Olin aina ajatellut, että haluan paljon lapsia. Useimmat harjoittelevat äitiyttä lapsi kerrallaan, mutta minulle kaikki iät tulivat yhteen syssyyn, Emmi kertoo. Myöhemmin joukko kasvoi seitsemän hengen suurperheeksi.

– Suurin lahja, joka Emmi on minulle antanut on se, että hän on rakastanut lapsiani, Paavo sanoo.

Vaikeinta aikaa heidän suhteessaan elettiin, kun Paavo ja Emmi teatteritöiden ja arjen pyörittämisen lisäksi remontoivat omakotitaloa.

– Silloin vaatimusten määrä kotona oli niin valtava ja stressitasot niin koholla, että kun pääsi teatterille ja sulki oven takanaan, tuntui päässeensä turvaan ja melkein lomalle, Emmi sanoo. 

– Mutta ainakin elämän tarkoitus oli silloin selvä. Ei ollut aikaa fokusoida itseensä tai kriisiyttää parisuhdetta, kun piti vaan selvitä arjesta, Paavo jatkaa.

Toimiva taiteilijaliitto

Tammikuun alussa ensi-iltansa saa Emmin ja Paavon yhdessä käsikirjoittama ja Paavon ohjaama elokuva Viulisti.

Viulisti on Paavon ensimmäinen leffaohjaus ja Emmin esikoiskäsikirjoitus, jonka tekemiseen hän hyppäsi samalla pelottomalla asenteella kuin suurperheen äidiksi – ilman että ensin olisi vaikkapa kirjoittanut jonkun lyhytelokuvan käsiksen.

Kirjoittaminen oli Emmille monella tapaa avartavaa ja vapauttavaa.

– Näyttelijä on työnsaannin suhteen usein alisteisessa asemassa suhteessa ohjaajaan. Se on välillä tosi kuluttavaa. Kun kirjoitan, saan tehdä ihan mitä haluan, hän sanoo.

Yhdessä pari on työskennellyt aiemminkin.

– Työnteko yhdessä ei ole ikinä ollut meille vaikeaa, sillä työpaikalla roolimme ovat selvät. Eikä Paavo minua ainakaan helpommalla päästa kuin muita.  Siviilielämässä vastuun jakaminen on paljon vaikeampaa, Emmi sanoo.

– Kunnioitamme työtä ja työyhteisöä niin paljon, ettemme siellä rupea riitelemään. Eiväthän muutkaan tuo työpaikalle kotiasioitaan, Paavo jatkaa.

Mihin Emmi Paavossa ihastui? Miten seitsenhenkisen perheen arkea pyöritettiin? Voiko vain taiteilija ymmärtää toista taiteilijaa? Miltä tuntuu, kun lapset muuttavat pois kotoa? Lue lisää Me Naisten numerosta 50-51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.