Hiihtäjä Mika Myllylän perheessä roolit ovat heittäneet kuperkeikkaa. Miehensä uralle ja kolmelle pienokaiselle omistautunut vaimo ryhtyy kuuden kotona vietetyn vuoden jälkeen yrittäjäksi. – On minun vuoroni tehdä jotain omaa, Suvi Myllylä kertoo rohkeasta ratkaisustaan. Nyt on karpaasin vuoro seisoa tukijoukoissa.
Haastattelu on julkaistu Me Naiset -lehdessä 18.7.2002

Haastattelu on julkaistu Me Naiset -lehdessä 18.7.2002. ( Linkki tiedostoon )

Mika, 32, ja Suvi Myllylän, 29, mökkipaikka Posiolla on kuin pieni metsäparatiisi.

Ympäri vuoden asuttava torppa sijaitsee rauhallisen tien varrella, kauniissa järvenrantamaisemassa. Rehevä metsä suojaa pihapiirin vieraiden katseilta.

Piilopirtti rantasaunoineen on mitä mainioin paikka rauhoittumiseen ja latailuun. Pesueen pienokaisille Benjamille, 5, Olivialle, 3, sekä vuoden ja kahden kuukauden ikäiselle Wiljamille ympäristö tarjoaa tilaisuuden seikkailuun ja irrotteluun.

Tänä kesänä Myllylän huushollin lomaviikot jäävät vähiin Suvin opiskelukiireiden vuoksi. Ennen yksinomaan ammattimaiseen hiihtämiseen keskittyneessä perheessä Mikan ja Suvin roolit ovat heittäneet kuperkeikkaa.

Yhä suurempi vastuu kotiaskareista jää karpaasin kontolle, kun on vaimon vuoro rakentaa uraa. Suvi on astumassa yksityisyrittäjän saappaisiin ja toteuttamassa pitkäaikaista haavettaan omasta lastenvaateliikkeestä.

Williriiheksi nimetty putiikki avaa ovensa Myllylöiden kotikylässä Haapajärvellä elokuussa.

– Olen ollut kotona esikoisemme Benjamin syntymästä lähtien. Arkeni on ollut lasten ja kodin hoitamista sekä Mikan tukemista hänen urheilu-urallaan. Mutta nyt on minun vuoroni päästä tekemään jotain omaa, määrätietoinen Suvi kertoo.

Jäi vain tyhjyyden tunne

Myllylöiden arki on ollut yhtä myllerrystä Lahden MM-kisojen jälkeen. Kansan suuri suosikki, esikuva ja kunnioitettu sankari muuttui dopingkärähdyksen myötä sylkykupiksi ja petturiksi. Tai ainakin niin kävi julkisuudessa.

– Vaikka toisaalta minähän myös olin osaksi kohde, vuosien ajan elin Mikan rinnalla hiihtouran vaatimusten ja aikataulujen mukaan, tingin omista haaveistani hänen uransa vuoksi. Se oli kova päivätyö minullekin. Kun Lahden jälkeen matto oli yhtäkkiä vetäisty jalkojemme alta, tilalle jäi vain suuri tyhjyyden tunne.

Lapset olivat pelastava tekijä

Pahimpien jälkilöylyjen aikoihin Myllylät saivat kolmannen lapsensa. Pikku-Wiljamin syntyessä oli jaksettava iloita uudesta elämästä ja rakkautta oli riitettävä myös kahdelle vanhemmalle lapselle. Uusi pienokainen toi muuta ajateltavaa synkkien tuulien keskelle.

– Meidän oli keskitettävä kaikki energia lapsiin ja omaan jaksamiseemme, Suvi kertoo.

– Lapset olivat myös valtava voimanlähde. Heidän arkensa jatkui leikkeineen ja touhuineen, tapahtuipa ympärillä mitä tahansa, sama meno oli aina päällä sateella ja paisteella. He pakottivat nousemaan aamuisin ja pysymään kiinni arkiaskareissa. Mikalle lapset olivat varmasti pelastava tekijä.

Suvi kuvailee itseään ”tilannesitkeäksi” tyypiksi, joka vastatuulessa sinnittelee eteenpäin. Väsyminen ja luovuttaminen tulevat vasta pitkällä aikavälillä, pahimpien karikkojen jälkeen. Suvi olikin Mikan piinanhetkillä perheen piiskuri, joka patisti miehensä sängystä ylös masennuksen tai väsymyksen uhatessa.

– Vasta myöhemmin minulta loppui usko. Mika oli puskurini silloin, kun aloin murehtia, mitä jatkossa tekisimme ja millä eläisimme. Mika on kuitenkin äärimmäisyyksiin asti sitkeä, hänellä on uskomaton sisu. Hän on enemmän pintatunneherkkä, kuohahtaa hetkessä, mutta hänen sisimpäänsä eivät pikkukolhut vaikuta, Suvi sanoo.

Suvi ei osaa sanoa, milloin ikävät kokemukset laitettiin takaalalle tai koska vastoinkäymisistä päästiin yli. Suvi vertaa kokemuksiaan surutyöhön, jolloin tasapainoillaan luopumisen ja uuden alun välillä ja jonka kestoa ei tarkalleen voi määrittää.

Suvilla on tapana pitää leuka pystyssä ja katse eteenpäin, ja hän yrittää löytää kaikesta tapahtuneesta positiivisia puolia. Hän huomauttaa, että Mikan menestymisen vuosinakin heillä on ollut paljon kestettävää. Kunnia ei tullut karpaasille ilmaiseksi.

Näin jälkeenpäin Suvi näkee Lahden jälkeisen ajan myös opettavaisena ja terapeuttisena. Se antoi tilaisuuden aloittaa alusta. Kun ei ollut enää kiinni missään, oli tulevaisuus suunniteltava uusiksi. Muutoksien myötä hän kokee kasvaneensa myös aiempaa empaattisemmaksi.

– Se, mitä elämässä tapahtuu, on tarkoitettu kestettäväksi. Täytyy vain ajatella, mitä kaikkea vielä voi tulla ja tapahtua, mitä kaikkea meillä vielä on elämättä.

Suvi on rohkeampi

Suvi ja Mika ovat olleet yhdessä kolmetoista vuotta, he alkoivat seurustella Suvin ollessa 16-vuotias. Kesällä heidän häistään tulee seitsemän vuotta. Suville kolme lasta alkaa tuntua riittävältä määrältä, mutta Mika naureskellen suunnittelee oman jalkapallojoukkueen hankkimista.

Mikan rinnalla Suvi joutui tottumaan yksinoloon, sillä huippuurheilua elettiin paljon yhteisen ajan kustannuksella. Perheen kasvettua Suvin oli helpompi jäädä kotiin kuin reissata Mikan perässä koko pesueen voimalla.

Myllylät ovat kuitenkin pitäneet kiinni jokavuotisesta perinteestään päästä kahdenkeskiselle lomamatkalle. Tänä vuonna he rentoutuivat romanttisessa Pariisissa.

Suvi kertoo taannoisten koettelemusten yksinomaan lähentäneen heidän suhdettaan.

– Wiljamin syntymän aikoihin tunsin kuin en olisi riittänyt kaikille. Uudesta vauvasta huolehtiessani en pystynyt olemaan tarpeeksi läsnä Mikaa varten, minusta ei ollut tukemaan häntä yhtä paljon kuin olisin halunnut. Mutta niin vain me selvisimme siitä ajasta, Suvi huokaa.

Myllylät elävät toisenlaista, positiivisempaa kriisiaikaa nyt Suvin yrittäjyyden kynnyksellä. Kun Mikalla on aikaa kotona olemiseen, aikaisempaa suurempi vastuu kotiaskareista jakaantuu hänenkin kontolleen. Entisessä elämässä mies oli tottunut kävelemään valmiiseen pöytään, mutta tällä kertaa onkin Mikan vuoro seisoa tukijoukoissa.

– Nyt olen ehtinyt iloita lapsistamme paljon enemmän kuin aiemmin. Olen saanut seurata Wiljamin kasvua ja nauttia isyydestä aivan uudella tavalla. Vaikka se tietäisikin tekemistä, on ollut palkitsevaa nähdä, että isääkin tarvitaan kotona, Mika tuumii.

Päätös Suvin töihin lähdöstä tehtiin pitkien keskustelujen ja harkintojen jälkeen, eikä se syntynyt kivuttomasti. Suvi opiskelee parhaillaan yrittäjätutkintoa varten ja nauraa, ettei vieläkään oikein varmuudella tiedä, mikä hänestä tulee isona. Hän kuitenkin saa täyden tunnustuksen Mikalta.

– Minä en varmasti olisi uskaltanut tehdä mitään yhtä radikaalia. Suvi on paljon rohkeampi kuin minä, Mika sanoo ylpeyttä äänessään.

Oma elämä hallussa

Idea lastenvaateliikkeen perustamisesta syntyi käytännön tarpeista. Omalta asuinseudulta sellainen puuttuu, ja tähän asti Myllylät ovat hakeneet naperoidensa vaatteet isoista kaupungeista tai tuoneet tuliaisina ulkomaanmatkoilta.

Äitinä Suvi on oppinut, mikä lastentarvikkeissa käytännössä toimii ja eritoten, missä heikkoudet piilevät. Omaan liikkeeseen hän hankkii tuotteita niin Suomesta kuin maailmalta. Benjami, Olivia ja Wiljami saavat toimia koekaniineina.

Suvi aikoo työskennellä putiikissaan niin paljon kuin se perhe-elämän puitteissa on mahdollista. Hän on myös päättänyt välttää näännyttämästä itseään.

Yrittäjäksi ryhtyminen on Suville suuri haaste, johon on vastattava nyt tai ei koskaan.

Vastuu ei Suvia pelota, hän kuvailee itseään selviytyjäksi, joka mieluiten on oman elämänsä herra. Kuusi lasten kanssa kotona vietettyä vuotta ovat olleet antoisaa aikaa, mutta vaihteeksi hän tahtoo tehdä asioita itselleenkin.

– Nyt on minun vuoroni kokeilla kykyjäni, ottaa aikaa itselleni. Vaikka rakastan lapsiani yli kaiken ja nautin suuresti kotona olemisesta, ei minusta ole ikuiseksi kotiemoksi. Olen vielä nuori tekemään ja kokemaan. Sitä paitsi ei se raha puussa kasva, Suvi perustelee.

– Elämä on viime vuosina opettanut sen, ettei sitä kannata suunnitella kauhean pitkälle. Paras vain elää päivä kerrallaan, nauttia onnesta tässä ja nyt, muutoin voi pudota tyhjän päälle, Suvi hymyilee itsevarmasti.

”Jos joku olisi sanonut, että tulet olemaan koditon, en ikinä olisi uskonut.” Paula Vuotila tietää, että kenelle tahansa voi käydä huonosti – ja että pahimmasta voi selvitä. 

Tuntuuko asunnottomuus kaukaiselta? Joltakin sellaiselta, joka koskee ehkä likaisia, vanhoja ja alkoholisoituneita miehiä? Jos ajattelit niin, on syytä vaihtaa ajattelutapaa.

– Ihmiset pitää elämää hirveän simppelinä. Entä, kun tulee jotakin odottamatonta? kysyy Paula Vuotila.

Hän on 61-vuotias helsinkiläinen terveydenhoitoalan ammattilainen: alun perin apuhoitaja, sittemmin erikoissairaanhoitaja ja perhepsykoterapeutti.

Hän joutui asunnottomaksi vuonna 2015.

20 vuotta sitten Paula Vuotilalla oli kaikki erinomaisen hyvin. Hän asui mukavasti miehensä ja lastensa kanssa ja teki rakastamaansa työtä terveydenhuollossa. Oman asunnon lisäksi perheellä oli itse suunniteltu vapaa-ajan asunto ja vene. He matkustelivat yhdessä.

– Olin pullantuoksuinen äiti. Koti ja lapset olivat minulle ykkösiä. Jos joku olisi minulle silloin sanonut, että tulet olemaan koditon, kerjäät yöpaikkaa ja lasket kolikoita, en ikinä olisi uskonut. En koskaan, Paula kertoo. 

Sitten kävi niin kuin usein käy; tuli ero. Pariskunnalla oli paljon velkaa, mutta ei avioehtoa. Velat menivät puoliksi puolisolle ja Paulalle, joka teki lähinnä keikkatöitä ja sijaisuuksia. Vaikka velkojen maksaminen oli vaikeaa, elämä tyttären kanssa kaksin sujui muuten hyvin.

Muutaman vuoden Paula eleli kaksin nuorimman tyttärensä kanssa. 

– Sitten vastaan tuli mies, jossa oli näköä, kokoa ja tyyliä. Tutustuimme pikkuhiljaa.

Pian alettiin suunnitella yhteenmuuttoa. 

– Olen analysoinut, mikä sokaisi minut. En nähnyt vaaran merkkejä.

Paula muutti kuitenkin. Aluksi yhteiselo sujui. Ensimmäisenä yhteisenä jouluna oli mukava tunnelma. Arkisin tehtiin hyvää ruokaa kaksin tai kavereiden kanssa, ja usein käytiin ravintoloissa ja baareissa.

Kodittomuus tuntui lohduttomalta ja toivottomalta, Paula Vuotila kertoo.
Kodittomuus tuntui lohduttomalta ja toivottomalta, Paula Vuotila kertoo.

Vaikeudet alkavat

Jo vuoden päästä Paulalle valkeni, että arki oli muuttunut. Miehelle tuli vaikeuksia työelämässä. Hän alkoi käyttää yhä enemmän alkoholia ja tarvitsi toisinaan myös rahaa.

Sitten selvisi, että miehen asunnon vastikkeet olivat maksamatta. Asia oli etenemässä käräjille: jos vastikkeita ei maksettaisi, asunto otettaisiin haltuun. 

– Kävin kesken työpäivän maksamassa vastikkeet, ettei lähtenyt katto pään päältä. 

Kerran kun Paula tuli iltavuorosta, kotoa olivat katkenneet sähköt. Selvisi, että sähkölaskut olivat maksamatta.

Siitä lähin Paula kertoo maksaneensa heidän suhteessaan kaiken. Lisäksi hänen piti selvitä omista vanhoista veloistaan.

– Tein hirveän paljon töitä, että sain kaiken maksettua, Paula kertoo.

”Minulle tuli hirveä häpeän tunne itseäni kohtaan.”

Lopulta se ei riittänyt, ja hän sai maksuhäiriömerkinnän. Rahavaikeudet eivät olleet suhteen ainoita ongelmia. Paulan mukaan mies käytti henkistä ja lopulta fyysistäkin väkivaltaa, jos Paulalla ei ollut rahaa tai hän ei suostunut miehen vaatimuksiin.

– Minulle tuli hirveä häpeän tunne itseäni kohtaan, Paula kertoo.

Hän lähti miehen luota kerran, mutta palasi kuitenkin lopulta takaisin. Parisuhde oli niin kuluttava, että Paula huomasi huolestuneena käyttävänsä itsekin liikaa alkoholia. 

– Mikä siinä oli, että kestin sitä niin kauan? Ehkä usko siitä, että se muuttuu. Ja kun tarpeeksi lytätään henkisesti, turhautuminen ja pettymys on niin kovaa, ettei jaksa lähteä siitä. Kaikkihan minulle sanoivat, että lähde helvettiin sieltä. Totesin, että kyllä se siitä.

Viimeinen tappelu oli erityisen raju. 

– En ikinä unohda sitä katsetta, joka hänellä oli silmissään. En tänä päivänäkään tiedä, miten pääsin siitä. 

Paula pääsi luikahtamaan ulos. Paikalle saapui poliisi, ja Paula pääsi turvakotiin. 

Kiitos Piia, Riikka ja Nina

Kaikkien vaikeuksien aikana Paula kävi aktiivisesti töissä. Alkoholiongelma ei ollut niin paha, etteikö hän olisi suoriutunut aamuvuoroon seitsemäksi.

Turvakodissa oli hyvin täyttä, ja kun Paulan tuttava tarjosi yöpaikkaa vähäksi aikaa, Paula siirtyi asumaan tuttavan luo.

– Ajattelin, että kyllä varmaan jostakin sen asunnon saan.

Se ei ollutkaan niin helppoa. Paula haki kymmeniä asuntoja, mutta vanha maksuhäiriömerkintä teki hänestä ei-toivotun vuokralaisen. Piti punkata ystävien luona ja joskus rappukäytävissäkin. Paulan lapset eivät asu Helsingissä, eikä hänellä ole muuta perhettä.

Nuorimmista lapsista ja ystävistä oli kuitenkin tukea.

– Ei tarvitse olla kuin yksi tai kaksi ihmistä, niin se jo auttaa. Minulla oli kolme sellaista naista, jotka ovat kaikki kokeneet elämässä paljon. Piia, Riikka ja Nina. He eivät pystyneet auttamaan rahallisesti eivätkä hankkimaan asuntoa, mutta he pystyivät juttelemaan, kuuntelemaan ja antamaan patjapaikan. Silloin kun olin heikoimmillani, he aina tsemppasivat, Paula sanoo.

Lopulta Paulalle löytyi Helsingistä mukavalta alueelta kaksio. Sen kuukausivuokra oli 860 euroa, vuokrankorotuksen jälkeen 890 euroa. Vuokra oli liikaa pienituloiselle, velkoja maksavalle yksineläjälle, mutta Paula ajatteli raapivansa rahat kokoon jostakin. 

Taas asunnottomaksi

Vaikeudet kuitenkin jatkuivat: tasan vuosi sitten Paula sai aivoverenvuodon. Hänet kuitenkin löydettiin ajoissa, ja hän jäi henkiin.

Aluksi Paula pääsi liikkumaan vain hyvin hitaasti rollaattorin kanssa. Kuntoutuminen lähti kuitenkin etenemään hyvin. Paula pysyi ehdottoman raittiina ja katkaisi välit päihdemaailmasta tuntemiinsa ihmisiin.

Sairastumisen jälkeen Paula eli peruspäivärahan varassa. Hän laski, että kaksion hurjan vuokran ja muiden välttämättömyyksien jälkeen käteen jäisi 50 euroa kuussa. Hän yritti vaihtaa pienempään asuntoon, mutta sellaista ei löytynyt. Lopulta oli palattava kodittomaksi. 

– Oli lohduton ja toivoton olo. Tuntui, että kaikki asiat alkoivat kasaantua. Pelkäsin tulevaisuutta ja mietin, mitä seuraavaksi tapahtuu. 

Paula tunsi itsensä myös katkeraksi. Ei itselleen tai ex-avomiehelleen, vaan elämälle. 

– Olin raatanut 40 vuotta hoitotyössä, lähtenyt aikaisiin vuoroihin ja yövuoroihin. Mietin, että tämäkö on se palkkio? 

Asunnottomuus tuntui häpeälliseltä, ja siksi Paula ei kertonut siitä töissä. Hän teki sijaisuuksia eri työpaikoissa hoitoalalla.

– Kun menin pukukopille, vedin päälleni toisen roolin. 

”En ole koskaan ollut luovuttaja.”

Paula oli pidetty työntekijä, ja työ auttoi jaksamaan. Se oli pakopaikka ja turvapaikka.

– Tein hirveästi ylimääräisiä vuoroja ihan siksi, että se oli hyvä paikka, eikä asunnottomuus pyörinyt koko ajan mielessä.

Jokainen työvuoro kuitenkin loppui joskus. Sitten piti alkaa miettiä, kenelle kavereista kehtaisi soittaa vai menisikö yöksi rappukäytävään. Ystävät ja tuttavat olivat parhaansa mukaan avuksi. Heillä oli kuitenkin omat elämänsä, joten Paula ei kehdannut viettää heillä pitkiä aikoja. 

Vaatteiden huoltaminen ja peseytyminen oli vaikeaa. Rahasta oli tiukkaa, ja asioiden selvittäminen takkusi. Asunnon etsintä vaatii soittelemista, netin käyttöä ja lomakkeiden täyttämistä, mikä ei kadulla käy kovin sujuvasti. 

– Ajattelin kuitenkin, että kyllä tästä jotenkin eteenpäin. En ole koskaan ollut luovuttaja.

Pelastava Y-säätiö

Tämän vuoden keväällä löytyi vihdoin pysyvä ratkaisu. Paula keksi ottaa yhteyttä Vailla vakinaista asuntoa -yhdistykseen. Sieltä ehdotettiin, että hän soittaisi Y-säätiöön, joka jälleenvuokraa asuntoja asunnottomille. 

Kun Y-säätiö ehdotti Paulalle kohtuuhintaista asuntoa Helsingistä, hän allekirjoitti vuokrasopimuksen heti, näkemättä asuntoa.

Asunto osoittautui siistiksi ja kauniiksi. 

– Ajattelin, että onko tämä varmasti minulle. 

Ensimmäisenä iltana nykyisessä kodissa Paulalta pääsi itku. Ei tarvinnut enää pelätä. 

Nyt Paulan elämä on jälleen tavallista ja hyvää. Hän lenkkeilee ja käy joka arkiaamu vertaistukiryhmä Vesterissä. Kirjojen lukeminen ja oman, vielä joskus julkaistavan kirjan kirjoittaminen tuovat iloa. Kerran viikossa on jooga ja kuntosali, ja parin viikon välein nuorin tytär tulee opiskelupaikkakunnaltaan käymään. Äiti ja tytär ovat hyvin läheisiä.

– Myös Vesteri on tärkeä. Siellä on joka aamu keskusteluryhmä, ja sen jälkeen sinne voi jäädä hengailemaan. Leivomme, teemme käsitöitä ja käymme retkillä. Kesällä ideoin, että sovimme treffit seitsemäksi Kauppatorille ja katsoimme, kun tori herää, Paula kertoo.

Paula haluaa puhua asunnottomuudesta, koska hänen mielestään kodittomaksi joutuminen ei ole häpeä. Se voi tapahtua kenelle vain ja omista valinnoista riippumatta.

– Miksi ihminen häpeää sitä, että joutuu asunnottomaksi? Se on yhteiskunnan häpeä. Asunto on ihmisen perusoikeus, eikä kenenkään paikka ole kadulla, Paula sanoo.

Asunnottomien yötä vietetään tänään 17.10.

Paulan tarinasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.


Paula käy melkein joka aamu kävelylenkillä ennen vertaistukiryhmään menemistä.
Paula käy melkein joka aamu kävelylenkillä ennen vertaistukiryhmään menemistä.

Nanna Karalahti ei vielä keväällä uskonut, että hän ja Jere pystyvät jatkamaan avioliittoaan. Hän kertoo ajatuksistaan Radio Aallon haastattelussa.

Nanna Karalahti kertoo Radio Aallon haastattelussa hänen ja ex-jääkiekkoilija Jere Karalahden, aviokriisin taustoista. Pari erosi keväällä, mutta palasi yhteen loppukesästä. Nanna näkee omassa toiminnassaan asioita, jotka vaikuttivat eroon.

”Olen aina ollut tosi vaativa.”

– Mä vaadin tosi paljon. Halusin Jeren kehittyvän reippaammin siitä vanhasta Jerestä tähän uuteen Jereen, joka on itsetutkiskelevampi. Olen aina ollut tosi vaativa parisuhteissa tietyllä tavalla, Nanna kertoo.

Blogissaan Nanna kertoi aikaisemmin, että aviokriisiin vaikutti myös rankka vauva-arki ja sekä hänen että Jeren vahvat egot. Nyt Nanna sanoo, ettei olisi uskonut, että parilla olisi tulevaisuutta muuten kuin Jax-pojan vanhempina.

– En olisi uskonut, että me palataan yhteen – en missään nimessä. Kyllä ero oli tietyllä tavalla lopullinen päätös, Nanna sanoo radiohaastattelussa.

Toisin kuitenkin kävi. Asiat alkoivat muuttua siinä vaiheessa, kun Nanna luovutti.

”Paras keino on luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä.”

– Puhun armollisesta itsekurista eli luovuttamisesta. Jos joku asia ei toimi, paras keino on riisua kaikki ne huolet ja murheet. Luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä. Kun murrat koko paletin, on paljon helpompi lähteä rakentamaan tyhjältä pöydältä. Luovuttaminen oli parasta, mitä meille kävi, Nanna miettii.

Aikaisemmin Nanna kertoi blogissaan myös, että he antavat Jeren kanssa toistensa olla nyt sellaisia kuin ovat.

– Onneksi olemme nyt toistemme puolella täysin alasti. Ihana olla oma itseni ja samalla antaa toisen olla. Kaikilla on hyvä olla, ja se heijastuu siihen kaikkein tärkeimpään eli meidän poikaan.

Me Naiset ja Radio Aalto kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.