Yhdysvaltojen Suurin pudottaja -ohjelman kuvausta 2009. Kuva: Reuters
Yhdysvaltojen Suurin pudottaja -ohjelman kuvausta 2009. Kuva: Reuters

Yhdysvaltojen Suurin pudottaja -ohjelman finalisti puhui Cracked-sivustolle suunsa puhtaaksi metkuista, joita tuotantoyhtiö käyttää tehdäkseen ylipainoisilla viihdettä.

Suukot kielletty

Tositelevisio ja ihmissuhteet ovat erottamaton parivaljakko. Valitettavasti Suurin pudottaja -ohjelman kolmannella kaudella kilpailleen Kai Hibbardin, 35, mukaan oikeita, kuvausten aikana syntyneitä suhteita salailtiin ainakin siihen pisteeseen asti, että suhteen osapuolet olivat laihtuneet tarpeeksi. "Kuka haluaa katsoa lihavia pussailemassa?" tuotantoyhtiö oli hänen mukaansa kysynyt.

Viikkopunnituksissa väliä jopa 3 viikkoa

Viikkopunnitusten väli saattoi olla jotain viiden päivän ja kolmen viikon välistä. Jos joku kilpailija pudotti yllättävän nopeasti valtavan määrän kiloja, saattoi se johtua siitä, että viikon sijaan pudotusaika olikin ollut kolme viikkoa. Katsojat kuitenkin pidettiin siinä uskossa, että paino mitataan tasaisesti viikon välein.

Ei yhteyttä ulkomaailmaan

Kai Hibbardin mukaan kilpailijat suljettiin ennen kuvausten alkua ulkomaailmasta. Heitä pidettiin hotellihuoneissa ilman, että edes omiin vanhempiinsa sai ottaa yhteyttä. Hibbard kertoo vanhempiensa ihmetelleen kolmen viikon ajan, missä heidän tyttärensä on.

Alla: Kai Hibbard vuonna 2007.

Epäinhimillisiä kilpailuita

Hibbardin kaudella yhtenä kilpailuista nähtiin "ravit", joissa painonpudottajat laitettiin juoksemaan kilpaa hevosradalla. Kun Hibbard kieltäytyi nöyryyttävästä juoksukisasta, hän sai ohjelmaa seuraavien fanien vihat niskoilleen. Samalla kaudella kilpaillut painonpudottaja sai Hibbardin mukaan jopa tappouhkauksia loukattuaan jalkansa ja kieltäydyttyään kilpailemasta.

Elinikäisiä terveyshaittoja

Hibbard kertoo nopean painonpudotuksen lopussa vartalonsa immuunijärjestelmän kärsineen niin pahasti, että hänen hiuksensa putosivat. Nykyään hänen polvensa ovat rikki, vaikka ne olivat ennen ohjelmaa kunnossa. Hibbard kertoi jo 2010 sairastuttuaan kilpailun takia vakavaan syömishäiriöön.

Myös Yhdysvaltojen tuoreimman, viidennentoista Suurin pudottaja -ohjelman tuotantokaudesta nousi kohu, kun kauden voittaja Rachel Frederickson, 24, laihdutti 185 000 euron suuruista voittoa tavoitellessaan noin 60 prosenttia lähtöpainostaan. Ohjelman jälkeen hän kertoi lihonneensa 10 kiloa ja löytäneensä vihdoin täydellisen painonsa. Alhaisimmillaan hänen painoindeksinsä oli 18.

Kai Hibbard kilpaili Biggest Loser -sarjassa 2006. Hän on puhunut jo vuodesta 2010 avoimesti tapahtumista ohjelman kulisseissa. Myös sarjan ensimmäisen kauden voittaja Ryan C. Benson on myöntänyt, ettei ohjelmassa ole kyse ihmisten auttamisesta, vaan viihteestä.

Ohjelman tuotantoyhtiö NBC on kuitannut puheet toteamalla, että kilpailijoiden terveydentilaa tarkkaillaan jatkuvasti, eivätkä muut monen tuotantokauden osallistujista ole kokeneet mitään tällaista.

Lähteet mm. Cracked, Huffington Post, New York Times ja ABC News.

Lue myös:

Suurin pudottaja -voittaja laihdutti 60 prosenttia painostaan – onko hän jo liian laiha?

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.