Yhdysvaltojen Suurin pudottaja -ohjelman kuvausta 2009. Kuva: Reuters
Yhdysvaltojen Suurin pudottaja -ohjelman kuvausta 2009. Kuva: Reuters

Yhdysvaltojen Suurin pudottaja -ohjelman finalisti puhui Cracked-sivustolle suunsa puhtaaksi metkuista, joita tuotantoyhtiö käyttää tehdäkseen ylipainoisilla viihdettä.

Suukot kielletty

Tositelevisio ja ihmissuhteet ovat erottamaton parivaljakko. Valitettavasti Suurin pudottaja -ohjelman kolmannella kaudella kilpailleen Kai Hibbardin, 35, mukaan oikeita, kuvausten aikana syntyneitä suhteita salailtiin ainakin siihen pisteeseen asti, että suhteen osapuolet olivat laihtuneet tarpeeksi. "Kuka haluaa katsoa lihavia pussailemassa?" tuotantoyhtiö oli hänen mukaansa kysynyt.

Viikkopunnituksissa väliä jopa 3 viikkoa

Viikkopunnitusten väli saattoi olla jotain viiden päivän ja kolmen viikon välistä. Jos joku kilpailija pudotti yllättävän nopeasti valtavan määrän kiloja, saattoi se johtua siitä, että viikon sijaan pudotusaika olikin ollut kolme viikkoa. Katsojat kuitenkin pidettiin siinä uskossa, että paino mitataan tasaisesti viikon välein.

Ei yhteyttä ulkomaailmaan

Kai Hibbardin mukaan kilpailijat suljettiin ennen kuvausten alkua ulkomaailmasta. Heitä pidettiin hotellihuoneissa ilman, että edes omiin vanhempiinsa sai ottaa yhteyttä. Hibbard kertoo vanhempiensa ihmetelleen kolmen viikon ajan, missä heidän tyttärensä on.

Alla: Kai Hibbard vuonna 2007.

Epäinhimillisiä kilpailuita

Hibbardin kaudella yhtenä kilpailuista nähtiin "ravit", joissa painonpudottajat laitettiin juoksemaan kilpaa hevosradalla. Kun Hibbard kieltäytyi nöyryyttävästä juoksukisasta, hän sai ohjelmaa seuraavien fanien vihat niskoilleen. Samalla kaudella kilpaillut painonpudottaja sai Hibbardin mukaan jopa tappouhkauksia loukattuaan jalkansa ja kieltäydyttyään kilpailemasta.

Elinikäisiä terveyshaittoja

Hibbard kertoo nopean painonpudotuksen lopussa vartalonsa immuunijärjestelmän kärsineen niin pahasti, että hänen hiuksensa putosivat. Nykyään hänen polvensa ovat rikki, vaikka ne olivat ennen ohjelmaa kunnossa. Hibbard kertoi jo 2010 sairastuttuaan kilpailun takia vakavaan syömishäiriöön.

Myös Yhdysvaltojen tuoreimman, viidennentoista Suurin pudottaja -ohjelman tuotantokaudesta nousi kohu, kun kauden voittaja Rachel Frederickson, 24, laihdutti 185 000 euron suuruista voittoa tavoitellessaan noin 60 prosenttia lähtöpainostaan. Ohjelman jälkeen hän kertoi lihonneensa 10 kiloa ja löytäneensä vihdoin täydellisen painonsa. Alhaisimmillaan hänen painoindeksinsä oli 18.

Kai Hibbard kilpaili Biggest Loser -sarjassa 2006. Hän on puhunut jo vuodesta 2010 avoimesti tapahtumista ohjelman kulisseissa. Myös sarjan ensimmäisen kauden voittaja Ryan C. Benson on myöntänyt, ettei ohjelmassa ole kyse ihmisten auttamisesta, vaan viihteestä.

Ohjelman tuotantoyhtiö NBC on kuitannut puheet toteamalla, että kilpailijoiden terveydentilaa tarkkaillaan jatkuvasti, eivätkä muut monen tuotantokauden osallistujista ole kokeneet mitään tällaista.

Lähteet mm. Cracked, Huffington Post, New York Times ja ABC News.

Lue myös:

Suurin pudottaja -voittaja laihdutti 60 prosenttia painostaan – onko hän jo liian laiha?