Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Muotisuunnittelija Tiia Vanhatapion elämältä potkaistiin lyhyessä ajassa pohja pois. – Nyt osaan jo ajatella, että ehkä sillä oli tarkoituksensa, että elämäni laitettiin kerralla uusiksi.

Suunnittelija Tiia Vanhatapion, 43, kauhujen vuosi alkoi kesällä 2011, kun hän erosi avomiehestään. Ero tuli Tiialle yllätyksenä. Samaan aikaan hän kamppaili vaateliikkeidensä taloushuolien kanssa ja lopulta firma ajautui konkurssiin. Sitten Tiian isä sai sydänkohtauksen ja menehtyi.

– Ai niin, lisäksi muutama kuukauksi aiemmin oli kuollut koirani! Olin lopulta niin loppu, etten jaksanut enää edes nousta vuoteesta. Se oli vähän niin kuin Titanic olisi törmännyt jäävuoreen, sillä erotuksella että minä en ihan kuitenkaan uponnut. Tuli vain vuotokohtia runkoon, Tiia kuvailee.

Tiia Vanhatapio on yksi Suomen tunnetuimmista vaatesuunnittelijoista. Tiia Vanhatapion mallistot on esitelty Pariisin ja New Yorkin muotiviikoilla, ja hänen tavaramerkikseen nousseet mustanpuhuvat cocktailmekot ovat kelvanneet burleskitähti Dita von Teesellekin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eron ja konkurssin jälkeen Tiialla diagnosoitiin masennus, ja hän joutui ensimmäistä kertaa elämässään turvautumaan ulkopuoliseen apuun selvitäkseen ongelmistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Siihen asti olin ajatellut, että on pärjättävä vaikka pää kainalossa. Mutta en olisi selvinnyt ilman terapiaa. Lääkkeet eivät olleet minulle missään vaiheessa vaihtoehto. Isäni kuolemaa työstän yhä mielessäni. Olin isän tyttö, Tiia kertoo.

Fatalisti

Ero avomiehestä oli Tiialle kova paikka siksikin, että hän oli ollut koko aikuisikänsä parisuhteessa. Eron jälkeen hän asui ensimmäistä kertaa yksin. Konkurssi taas jätti Tiialle velkoja ja hän joutui miettimään rahankäyttöään uusiksi.

Vuosi 2013 on käynnistynyt kuitenkin jo valoisissa merkeissä. Tiia on perustanut uuden yrityksen, luovan strategisen suunnittelutoimiston, yhdessä kollegansa Miika Saksin kanssa. Konkurssin myötä Tiia joutui luopumaan nimeään kantavista liikkeistä. Se ei harmita, sillä Tiia sanoo saaneensa tarpeeksi putiikinpitämisestä.

 Minut tunnetaan ensisijaisesti vaatesuunnittelijana, mutta voin suunnitella paljon muutakin. Kangas on minulle vain yksi väline.

Hauskuutta elämään on tuonut myös julkkisten uimahyppykilpailu Splash, josta muistona Tiialla on yhä turkoosit kinesioteipit vasemmassa jalassa. Tiialta menivät kilpailussa nivelsiteet, mutta se on pieni hinta uudesta harrastuksesta, jonka hän ohjelman takia löysi.

– En ole uskonnollinen, mutta olen fatalisti. Nyt osaan jo ajatella, että ehkä sillä oli tarkoituksensa, että elämäni laitettiin kerralla uusiksi, Tiia sanoo.


Miksi Tiiasta tuli suorittaja? Entä miksi ero avomiehestä oli rankempi juttu kuin Tiian avioero ensimmäisestä puolisosta? Lue Tiian koko Matkalla minuksi -tarina Me Naisten numerosta 24/2013.
Sisältö jatkuu mainoksen alla