Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Muotisuunnittelija Tiia Vanhatapion elämältä potkaistiin lyhyessä ajassa pohja pois. – Nyt osaan jo ajatella, että ehkä sillä oli tarkoituksensa, että elämäni laitettiin kerralla uusiksi.

Suunnittelija Tiia Vanhatapion, 43, kauhujen vuosi alkoi kesällä 2011, kun hän erosi avomiehestään. Ero tuli Tiialle yllätyksenä. Samaan aikaan hän kamppaili vaateliikkeidensä taloushuolien kanssa ja lopulta firma ajautui konkurssiin. Sitten Tiian isä sai sydänkohtauksen ja menehtyi.

– Ai niin, lisäksi muutama kuukauksi aiemmin oli kuollut koirani! Olin lopulta niin loppu, etten jaksanut enää edes nousta vuoteesta. Se oli vähän niin kuin Titanic olisi törmännyt jäävuoreen, sillä erotuksella että minä en ihan kuitenkaan uponnut. Tuli vain vuotokohtia runkoon, Tiia kuvailee.

Tiia Vanhatapio on yksi Suomen tunnetuimmista vaatesuunnittelijoista. Tiia Vanhatapion mallistot on esitelty Pariisin ja New Yorkin muotiviikoilla, ja hänen tavaramerkikseen nousseet mustanpuhuvat cocktailmekot ovat kelvanneet burleskitähti Dita von Teesellekin.

Eron ja konkurssin jälkeen Tiialla diagnosoitiin masennus, ja hän joutui ensimmäistä kertaa elämässään turvautumaan ulkopuoliseen apuun selvitäkseen ongelmistaan.

– Siihen asti olin ajatellut, että on pärjättävä vaikka pää kainalossa. Mutta en olisi selvinnyt ilman terapiaa. Lääkkeet eivät olleet minulle missään vaiheessa vaihtoehto. Isäni kuolemaa työstän yhä mielessäni. Olin isän tyttö, Tiia kertoo.

Fatalisti

Ero avomiehestä oli Tiialle kova paikka siksikin, että hän oli ollut koko aikuisikänsä parisuhteessa. Eron jälkeen hän asui ensimmäistä kertaa yksin. Konkurssi taas jätti Tiialle velkoja ja hän joutui miettimään rahankäyttöään uusiksi.

Vuosi 2013 on käynnistynyt kuitenkin jo valoisissa merkeissä. Tiia on perustanut uuden yrityksen, luovan strategisen suunnittelutoimiston, yhdessä kollegansa Miika Saksin kanssa. Konkurssin myötä Tiia joutui luopumaan nimeään kantavista liikkeistä. Se ei harmita, sillä Tiia sanoo saaneensa tarpeeksi putiikinpitämisestä.

 Minut tunnetaan ensisijaisesti vaatesuunnittelijana, mutta voin suunnitella paljon muutakin. Kangas on minulle vain yksi väline.

Hauskuutta elämään on tuonut myös julkkisten uimahyppykilpailu Splash, josta muistona Tiialla on yhä turkoosit kinesioteipit vasemmassa jalassa. Tiialta menivät kilpailussa nivelsiteet, mutta se on pieni hinta uudesta harrastuksesta, jonka hän ohjelman takia löysi.

– En ole uskonnollinen, mutta olen fatalisti. Nyt osaan jo ajatella, että ehkä sillä oli tarkoituksensa, että elämäni laitettiin kerralla uusiksi, Tiia sanoo.


Miksi Tiiasta tuli suorittaja? Entä miksi ero avomiehestä oli rankempi juttu kuin Tiian avioero ensimmäisestä puolisosta? Lue Tiian koko Matkalla minuksi -tarina Me Naisten numerosta 24/2013.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.

 

Minttu Murphy-Kaulanen kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan, ettei Rianna-tyttären neuvolakäynti sujunut toivotusti.

Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen, 37, kirjoittaa Kauppiaanrouva-blogissaan siitä, miten suuri huoli voi lapsesta olla. Minttu huolestui, kun kävi tällä viikolla neuvolassa hänen ja tv:stä tutun kauppias Sampo Kaulasen, 38, Rianna-tyttären kanssa.

– Mun 4-vuotiaalla kuului sydämestä sivuääni. Ilmeisesti tavanomaista leikki-ikäisillä, mutta tutkia täytyy. Se mahan pohjasta kouriva tunne joka kerta, kun ajattelen asiaa saa mut voimaan fyysisesti niin pahoin. Tiedän järjellä, että olisi meillä kaiketi muitakin oireita, jos vakavasta sydänoireesta olisi kyse, mutta ei se minun tunnetta paranna,  Minttu kirjoittaa blogissaan.

”Rakastan lapsiani enemmän kuin elämää.”

Minttu kertoo kirjoituksessaan pohtineensa myös rokotuksia. Lisäksi hän miettii, että huoli lapsista helpottaa tuskin koskaan. Mintulla on kolme tytärtä ja yksi bonuslapsi, joka on Sampon edellisestä avioliitosta.

– Mä rakastan lapsiani enemmän kuin elämää. On kyse flunssaisesta 12-vuotiaasta tai vauvarokon kourissa olevasta pienestä tai 17-vuotiaasta, jolta poistetaan nielurisat, tämä mun huoli ja tunne lapsista on yhtälainen. 

Kokemusta kahdesta keskenmenosta

Tänä syksynä Minttu ja Sampo kertoivat Me Naisten haastattelussa, ettei yhteisen lapsen saaminen ollut itsestäänselvää. Ennen yhteisen Rianna-tyttären syntymää Minttu koki kaksi keskenmenoa. Molemmat olivat niin sanottuja tuulimunaraskauksia.

”Pohdin, haluanko tätä todella.”

– Pettymys ja suru oli suuri. Erityisesti siksi, että tiesin Sampon toivovan lasta kiihkeästi. Halusin suoda sen hänelle. Aloin väkisinkin miettiä, olenko jo liian vanha koko touhuun. Pohdin, haluanko tätä todella, Minttu kertoi haastattelussa tänä syksynä.