Marjo Niittyviidan perheessä eletään nyt rauhallisempaa aikaa.  "Enää ei ole kuin normaaleja, pieniä murheita", hän sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko
Marjo Niittyviidan perheessä eletään nyt rauhallisempaa aikaa. "Enää ei ole kuin normaaleja, pieniä murheita", hän sanoo. Kuva: Sanoma-arkisto / Lauri Rotko

Samaan aikaan kun Supermarjo ja tytöt -televisio-ohjelmaa kuvattiin, Marjo Niittyviita valvoi yöt imettäen ja mietti lukuisia kertoja, ettei jaksa.

Hiustenlähtöä, rajua laihtumista, jopa hampaiden irtoamista suusta. Näin hurjista oireista tv:n Supermarjona tunnetuksi tullut Marjo Niittyviita, 41, kertoo kärsineensä, kun hänen lapsensa olivat pieniä.

Marjo kertoi Marja Hintikka Live -tv-ohjelmassa, että jo toisen lapsen kanssa oli raskasta, sillä tämä nukkui vain vartin pätkiä. Ensimmäisen kokonaisen yönsä lapsi nukkui kahden vuoden iässä.

Marjo ja hänen miehensä halusivat silti kolmannen lapsen ja elättelivät toivetta helposta vauva-ajasta. Jo raskausaikana Marjo kuitenkin päätteli lapsen liikkeistä kohdussa, että valvottuja öitä olisi taas luvassa.

– Tuli valvoja, joka nukkui tunnin yöunia putkeen. Imetin jopa kymmenen kertaa yössä, mikä oli tosi vähän verrattuna keskimmäiseen, Marjo muisteli ohjelmassa.

Kun kolmas lapsi syntyi muutama vuosi sitten, Marjo  oli niin uupunut, että suusta irtosi useita hampaita. Hän kertoi valvoneensa 700 vuorokautta.

Raskaat vuodet

Herää kysymys, eikö kukaan auttanut? Kysyimme Marjolta, jonka mukaan tv-lähetyksessä ei ehtinyt kertoa kaikkea.

– Vanhempani auttoivat niin paljon kuin pystyivät ja mieheni tottakai myös. Hän kuitenkin pyöritti myös muuta arkea. Varmaan olisin saanut muutakin apua, mutta olen huono pyytämään sitä.

Samaan aikaan kuvattiin Supermarjo ja tytöt -realitya, jossa Marjosta rakennettiin kuva kaikkeen pystyvänä yli-ihmisenä. Nyt Marjo kertoo eläneensä silloin tosi raskasta vaihetta. Valvomisten lisäksi perhettä huolettivat tappouhkaukset, tyttären koulun homeongelmat ja nuorimmaisen kuumekouristukset.

– Lähipiirissämme sattui myös kaksi vanhojen ihmisten kuolemaa, Marjo lisää.

Hän kertoo itkeneensä televisio-ohjelmassa menetyksiä ja huoliaan, mutta käsikirjoituksen avulla suru saatiin näyttämään hänen vetämänsä tanssiryhmän sisäiseltä draamalta. Vaikka televisiossa ei siltä näyttänyt, Marjo kertoo joutuneensa vähentämään työntekoaan reilusti noina aikoina.

Tytöt auttoivat surussa

Hampaiden lisäksi Marjolta lähti hiuksia ja useita kiloja jo ennestään hoikasta vartalosta. Hänen urheilijataustansa oli pelastus.

– Vaikka sykkeet nousivatkin älyttömiksi, ja urheilutermein voisi puhua, että koko ajan mentiin maksimikestävyydessä, sain voimaa ulkoilusta.

– Tytöt olivat onneksi jo niin isoja, 7 ja 10 vuotta. He yrittivät auttaa raahaamalla minut väkisin kokeilemaan kaikkea uutta, kuten kiipeilyä ja kartingia. Niiden parissa minun oli pakko unohtaa kaikki. Vaikka urheilu ei vie väsymystä pois, se vie surun hetkeksi.

Valvominen ja yhteensä kahdeksan vuoden imetys kuluttivat kuitenkin niin paljon energiaa, ettei Marjon paino ole vieläkään palannut entisiin lukemiinsa, vaikka hän kertookin voivansa nyt hyvin.

Lapset menivät kuitenkin itsestä huolehtimisen edelle.

– Moni mietti, onko minulla syömishäiriö. Laiminlöin itseäni niin, etten jaksanut miettiä sellaisia asioita. Minulle lapset ovat koko elämä ja tärkeämmät kuin mikään muu.

Perhe jäi kuitenkin toivottua pienemmäksi, koska nuorimpien lasten kanssa oli niin raskasta.

– Päädyimme siihen, että lapsiluku on täynnä, vaikka olisin halunnut ison perheen.

Ei voi ymmärtää

Supermarjon rankka vauva-arki: hampaat irtosivat valvomisen vuoksi

Eiköhän lie lapsi ollut nälkäinen kun on syönyt 10 kertaa yössä..? Se mitä tätä ohjelmaa seurasin niin s-Marjo ei itse syönyt juuri muuta kuin suklaata..samoin muunkin perheen ruokailu oli ihan onnetonta. Jatkuvaa touhotusta ja esillä oloa joka jaksossa. Marjo on anorektinen. Ei tule hänestä kyllä mieleen urheilija. Ryhtikin ihan kamala. Mitähän gloriaa tälläkin nyt yrittää ja sitten on vielä toisessa ohjelmassa muita neuvomassa. Taas yksi turha julkkis onnettomilla avuilla. Samalla viivalla...
Lue kommentti

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.