"On luonnotonta kasvaa aikuiseksi julkisuushärdellissä, jossa kaikki ovat rakastavinaan sinua. Kuvittelin, että se mitä minä haluan, on maailman tärkeintä", Mariko kertoi Me Naisten haastattelussa elokuussa. Kuva: Jouni Harala
"On luonnotonta kasvaa aikuiseksi julkisuushärdellissä, jossa kaikki ovat rakastavinaan sinua. Kuvittelin, että se mitä minä haluan, on maailman tärkeintä", Mariko kertoi Me Naisten haastattelussa elokuussa. Kuva: Jouni Harala

Kwan-yhtyeen Mariko Pajalahti muisteli We Want More -ohjelmassa yhtyeen villejä vuosia, jolloin bändi haluttiin keikalle hinnalla millä hyvänsä. "Se vieraannuttaa ihmisen todellisuudesta."

Kwan-yhtyeen keulakuvat Mariko Pajalahti ja Tidjan Ba sekä muut bändin jäsenet kertoivat We Want More -ohjelmassa, millaista heidän elämänsä oli suosion huipulla.

Kwanin ensimmäinen levy Dynasty myi platinaa vuonna 2001 ja toinen The Die Is The Cast triplaplatinaa. Bändistä tuli nopeasti supersuosittu, ja keikkoja oli jopa 150 vuodessa. Jossain vaiheessa suosio alkoi näkyä myös bändin jäsenten käytöksessä.

– Raha ei ollut este. Meidät haluttiin keikalle toiselle puolelle Suomea saman päivän aikana – makso mitä makso. Meidät käytiin hakemassa yksityislentokoneella keikalle. Ja vielä sanottiin, että nimetkää, mitä haluatte. Ne oli niitä hetkiä, jotka todella vieraannuttaa ihmisen todellisuudesta, Mariko muisteli ohjelmassa.

"Ranskassa asuneena kulinaristina" Tidjan kertoi käyttäneensä tilaisuudet aina hyväkseen ja tilanneensa häpeilemättä luksusherkkuja.

– Halutessamme oltiin kyllä ihan sietämättömiä, Kwanin rumpali ja nykyään Jenni Vartiaisen bändissä soittava Risto Rikala kertoi jaksossa.

Kitaristi Antti (vas.), basisti Kusti, dj Amara, rumpali Risto ja kosketinsoittaja Tatu. Edessä Mariko ja Tidjan. Kuva: Yle

Välit alkoivat rakoilla

Myös juhliminen alkoi mennä rankaksi, vaikka Mariko ja Tidjan olivatkin vaativia. Heidän periaatteenaan oli, että lavalla jokainen antaa kaikkensa, eikä henkilökohtaiset ongelmat saa näkyä kenenkään käytöksessä. Dj Amaralla on vain hataria muistikuvia keikoista, koska hän otti aina ilon irti backstage-tarjoiluista.

– En mäkään mikään kuoropoika ollut. Mä tykkään juhlia, ja tietenkin siinä juhlittiin, Tidjan sanoi.

– Joku saattoi mennä lavalle siinä kondiksessa, ettei todellakaan pitäisi mennä, Risto muisteli.

Kun Kwanin musiikillinen ja visuaalinen ilme muuttuivat kolmannella levyllä rockimmaksi, jäsenten välit alkoivat rakoilla. Silloin bändistä sai lähteä dj Amara, sillä dj:lle ei enää ollut tarvetta.

Kosketinsoittaja Tatu Ferchenin mielestä bändin lopettamiseen vaikutti lopulta se, että he olivat "aika laiskoja".

– Me oltiin saatu niin paljon ilmaiseksi ja nopeasti. Jos yhtäkkiä olisi pitänyt alkaa tehdä duunia, niin ei. Oltiin totuttu, että tällasta tää nyt on: tossa on 93 000 ihmistä Kaivarissa kattomassa meitä. Ei siinä pysähdytty, että mä oon niin etuoikeutettu, että saan olla tässä mukana. Se arvostus tuli vasta myöhemmin, Tatu sanoi.

Marikon mielestä bändin hajoamiseen vaikutti myös se, ettei paljon puhuttu ulkomaanvalloitus edennyt puheita pidemmälle.

We Want More, Kwanin jakso uusintana TV2:ssa tänään ma 13.10 klo 18. Jakson voi katso myös Yle Areenasta.

Ohjelmassa muistellaan lopettaneiden bändien tarinaa. Kwanin lisäksi siinä ovat mukana Neon 2, Miljoonasade, Don Huonot ja Mascara. Bändit tekevät comebackin Barona Areenassa marraskuussa.

Lue myös:

Mariko Pajalahti: "Olin ennen täysi mulkku"

Mihin katosit, Kwan-Mariko?

Tällaisissa murjuissa Mariko asui New Yorkissa: laukauksia, hometta ja jengiriitoja

Lisää ohjelman bändeistä:

Neon2-yhtyeen Jussi Rainio itsemurhayritykseltä: "Vaimo pelasti minut"

Neon 2 -yhtyeen rankka 90-luku: itsemurhayritys ja alkoholismi

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.