"On luonnotonta kasvaa aikuiseksi julkisuushärdellissä, jossa kaikki ovat rakastavinaan sinua. Kuvittelin, että se mitä minä haluan, on maailman tärkeintä", Mariko kertoi Me Naisten haastattelussa elokuussa. Kuva: Jouni Harala
"On luonnotonta kasvaa aikuiseksi julkisuushärdellissä, jossa kaikki ovat rakastavinaan sinua. Kuvittelin, että se mitä minä haluan, on maailman tärkeintä", Mariko kertoi Me Naisten haastattelussa elokuussa. Kuva: Jouni Harala

Kwan-yhtyeen Mariko Pajalahti muisteli We Want More -ohjelmassa yhtyeen villejä vuosia, jolloin bändi haluttiin keikalle hinnalla millä hyvänsä. "Se vieraannuttaa ihmisen todellisuudesta."

Kwan-yhtyeen keulakuvat Mariko Pajalahti ja Tidjan Ba sekä muut bändin jäsenet kertoivat We Want More -ohjelmassa, millaista heidän elämänsä oli suosion huipulla.

Kwanin ensimmäinen levy Dynasty myi platinaa vuonna 2001 ja toinen The Die Is The Cast triplaplatinaa. Bändistä tuli nopeasti supersuosittu, ja keikkoja oli jopa 150 vuodessa. Jossain vaiheessa suosio alkoi näkyä myös bändin jäsenten käytöksessä.

– Raha ei ollut este. Meidät haluttiin keikalle toiselle puolelle Suomea saman päivän aikana – makso mitä makso. Meidät käytiin hakemassa yksityislentokoneella keikalle. Ja vielä sanottiin, että nimetkää, mitä haluatte. Ne oli niitä hetkiä, jotka todella vieraannuttaa ihmisen todellisuudesta, Mariko muisteli ohjelmassa.

"Ranskassa asuneena kulinaristina" Tidjan kertoi käyttäneensä tilaisuudet aina hyväkseen ja tilanneensa häpeilemättä luksusherkkuja.

– Halutessamme oltiin kyllä ihan sietämättömiä, Kwanin rumpali ja nykyään Jenni Vartiaisen bändissä soittava Risto Rikala kertoi jaksossa.

Kitaristi Antti (vas.), basisti Kusti, dj Amara, rumpali Risto ja kosketinsoittaja Tatu. Edessä Mariko ja Tidjan. Kuva: Yle

Välit alkoivat rakoilla

Myös juhliminen alkoi mennä rankaksi, vaikka Mariko ja Tidjan olivatkin vaativia. Heidän periaatteenaan oli, että lavalla jokainen antaa kaikkensa, eikä henkilökohtaiset ongelmat saa näkyä kenenkään käytöksessä. Dj Amaralla on vain hataria muistikuvia keikoista, koska hän otti aina ilon irti backstage-tarjoiluista.

– En mäkään mikään kuoropoika ollut. Mä tykkään juhlia, ja tietenkin siinä juhlittiin, Tidjan sanoi.

– Joku saattoi mennä lavalle siinä kondiksessa, ettei todellakaan pitäisi mennä, Risto muisteli.

Kun Kwanin musiikillinen ja visuaalinen ilme muuttuivat kolmannella levyllä rockimmaksi, jäsenten välit alkoivat rakoilla. Silloin bändistä sai lähteä dj Amara, sillä dj:lle ei enää ollut tarvetta.

Kosketinsoittaja Tatu Ferchenin mielestä bändin lopettamiseen vaikutti lopulta se, että he olivat "aika laiskoja".

– Me oltiin saatu niin paljon ilmaiseksi ja nopeasti. Jos yhtäkkiä olisi pitänyt alkaa tehdä duunia, niin ei. Oltiin totuttu, että tällasta tää nyt on: tossa on 93 000 ihmistä Kaivarissa kattomassa meitä. Ei siinä pysähdytty, että mä oon niin etuoikeutettu, että saan olla tässä mukana. Se arvostus tuli vasta myöhemmin, Tatu sanoi.

Marikon mielestä bändin hajoamiseen vaikutti myös se, ettei paljon puhuttu ulkomaanvalloitus edennyt puheita pidemmälle.

We Want More, Kwanin jakso uusintana TV2:ssa tänään ma 13.10 klo 18. Jakson voi katso myös Yle Areenasta.

Ohjelmassa muistellaan lopettaneiden bändien tarinaa. Kwanin lisäksi siinä ovat mukana Neon 2, Miljoonasade, Don Huonot ja Mascara. Bändit tekevät comebackin Barona Areenassa marraskuussa.

Lue myös:

Mariko Pajalahti: "Olin ennen täysi mulkku"

Mihin katosit, Kwan-Mariko?

Tällaisissa murjuissa Mariko asui New Yorkissa: laukauksia, hometta ja jengiriitoja

Lisää ohjelman bändeistä:

Neon2-yhtyeen Jussi Rainio itsemurhayritykseltä: "Vaimo pelasti minut"

Neon 2 -yhtyeen rankka 90-luku: itsemurhayritys ja alkoholismi

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.