Leppoisa kassamies Jama Jama aikoo vielä palata Tampereelle.

Jama Jama juttelee Alice Wikströmin kanssa hitaalla kassalla Espoon Ison Omenan Citymarketissa. Juttu hitaalta kassalta löytyy Me Naisten numerosta 46/2011. Kuva Jaakko Martikainen

"Suosikkimyyjä muutti pois Tampereelta." (Tamperelainen 14.9.2011)

"Jama Jama jättää Turtolan marketin." (Aamulehti 28.3.2011)

"Mitä seuraavaksi, Jama Jama?" (Aamulehti 9.4. 2011)

Koko juttu kuulostaa keksityltä.

Nuori mies lähettää yli 50 työhakemusta, mutta vastauksia ei kuulu. Lopulta hän saa työpaikan marketin kassalta tamperelaisesta lähiöstä, ja päättää hoitaa homman niin hyvin kuin osaa. Hän hymyilee asiakkaille ja sanoo jokaiselle ystävällisen sanan.

Sana hymyilevästä kaupanmyyjästä alkaa kiiriä. Hänet valitaan vuoden positiivisimmaksi tamperelaiseksi, arjen sankariksi ja vuoden asiakaspalvelijaksi. Eräs asiakas perustaa Facebookiin faniryhmän, johon liittyy tuhansia ihmisiä.

Hän esiintyy tv:n keskusteluohjelmissa. Kun nuorukainen muuttaa, lehdet uutisoivat, että Turtolan K-Citymarketin sijaan hän palvelee asiakkaita nyt Espoon Ison Omenan Cittarissa.

Suosikkimyyjä Jama Jama, miksi kaupan kassan ystävällisyydestä tuli niin iso uutinen?

– Asiakaspalveluala on Suomessa aliarvostettua ja rankkaa työtä. Ihmiset eivät jaksa tehdä sitä hymy huulilla kovin pitkään. Suomessa on niin pitkä, tuskainen ja pimeä talvi ja ihmiset ovat usein maassa, mutta kun sydämessä paistaa ikuisesti aurinko ja hymyilee toisille sydämestä, niin hymy antaa hymyn.

Jama Jama päätyi Espooseen, kun hänen siellä asuva isänsä sai sydänkohtauksen. Poika halusi muuttaa perheensä tueksi. Jaman kaverit ja asunto ovat edelleen Tampereella, ja isäkin voi onneksi jo paremmin.

– Musta tuntuu, että pettäisin tamperelaiset, jos en palaisi, Jama sanoo.


Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla