Marja Hintikka voisi hyvin elää ilman esiintymisen tuomaa jännitystä, niin raskasta se on fyysisesti. Kuva: Jouni Harala
Marja Hintikka voisi hyvin elää ilman esiintymisen tuomaa jännitystä, niin raskasta se on fyysisesti. Kuva: Jouni Harala

Ennen esiintymistä juontaja Marja Hintikan koko kroppa voi mennä sekaisin. Jännitystä hän purkaa sullomalla suun täyteen pastilleja ja pukeutumalla voimavaatteisiin.

Se oli kuin vatsatauti: ruoka ei maistunut, sisuskunnissa velloi, ja koko kroppa oli sekaisin.

Vaikka tv-juontaja Marja Hintikka on kokenut esiintyjä, hän eli viikon ”vatsataudissa” ennen elämänsä jännittävintä esiintymistä Berliinissä syyskuussa.

”Olin edeltävän viikon ihan yrjöt suussa, olin niin kauhuissani.”

Marja oli ehdolla Montrealin kultaisen ruusun voittajaksi ja päässyt kolmen parhaan joukkoon. Jo se on hieno saavutus, mutta huimaavan jännittävän tilaisuudesta teki se, että finalistit joutuivat esittelemään ohjelmansa maailmankuululle tuomaristolle ja kahdelle muulle finalistille.

Englanniksi.

Tasan seitsemässä minuutissa.

Ja vastaamaan vielä viiden minuutin ajan muiden yllättäviin kysymyksiin nokkelasti ja asiantuntevasti.

– Olin edeltävän viikon ihan yrjöt suussa, olin niin kauhuissani. En edes muistanut, miten paljon ihminen voi jännittää! Marja nauraa.

Viimeksi hän kärsi yhtä pahasta esiintymiskammosta juontaessaan ensimmäistä suoraa Emma-gaalaa kymmenisen vuotta sitten. Silloin hän lamaantui.

– Menin ohjelman jälkeen pukukoppiin enkä suostunut tulemaan ulos, kun olin ollut mielestäni niin paska. Olin pettynyt myös siihen, etten tuntenutkaan mitään euforiaa.

Kekkosnäytelmä jätti jäljen

Marjaa esiintyminen on jännittänyt aina – kuten varmaan kaikkia. On sinänsä hassua, että hän teki siitä myös ammattinsa. Itsensä ylittämisen ja sanomisen halu oli kuitenkin suurempi kuin julkisen puhumisen kammo.

– Esiintymisjännitys on siitä jännä asia, että ihan pienet lapset eivät vielä tajua sitä. Itsekin juoksin 3-vuotiaana päiväkerhon juhlassa kaikkien keskelle laulamaan omiani, jotta saisin keksin. Se oli ihan luontevaa.

Paniikki muiden eteen menosta alkoi iskeä vasta yläasteella, jolloin ihminen on muutenkin herkimmillään ja etsii itseään. Apua, mitä ne minusta ajattelevat?

– Se on hämmentävä ikä olla arvosteltavana. Muistan historiallisen Kekkos-näytelmämme, joka sai katsojilta eli luokkakavereilta murskavastaanoton. Se ei mennyt putkeen lavalla, eikä sen ikäisiä kauheasti kekkoset kiinnosta. Ahdisti niin, etten olisi halunnut mennä seuraavana päivänä kouluun.

Siitä jäi mieleen kuva mokaamisesta ja sitä seuranneesta häpeästä: älä mene toisten eteen, jos et osaa asiaasi.

– Suomessa on edelleen vallalla sellainen kulttuuri, ettei mokata saisi, vaikka jo lavalle pääseminen vaatisi jännityksen ylittämistä.

” Pelkään sitä, etten olisi tehnyt parastani eli kelpaa itselleni.”

Mikä oikeastaan pelottaa?

Moni esiintyjä on puhunut siitä, että pelon taakse pääsee, jos ymmärtää, mitä pelkää. Näyttävänsä hölmöltä muiden edessä? Avaavansa itseään liikaa? Sitä, ettei kelpaakaan?

– Minä pelkään kaikkein eniten blackoutia. Se olisi pahinta, mitä voisi tapahtua. Sen takana pelkään kuitenkin sitä, etten olisi tehnyt parastani eli kelpaa itselleni.

”Jos olisin antanut jännitykselle vallan, se olisi pilannut urani.”

Emma-gaalan traumakin oli vain Marjan päässä. Muut eivät nähneet virheitä.

Sen vuoksi Marja päätti, ettei voi antaa pelolle valtaa. Vaikka jo ajatus uusista esiintymisistä lamaannutti, hän otti seuraavan tv-työn vastaan eikä piiloutunut enää radioon, jossa voi pitää yllä illuusiota leppoisasta juttelusta kaverille.

– Jos olisin antanut jännitykselle vallan, se olisi pilannut urani. Ajattelin, että jos annan, kadun.

Marja huomauttaa, että hänelle jännittävämmäksi esiintymisen tekee edelleen se, ettei hänellä ole roolia, jonka taakse piiloutua. Kun hän heittäytyy Marja Hintikka Livessä pakkosyötettäväksi tai vapaapainijoiden läpsittäväksi, hän on silloin tavallinen äiti, joka yrittää ymmärtää lapsen maailman, eikä toimittaja tai juontaja.

– Näyttelijällä on rooli suojanaan. Minulla ei ole mitään.

– Kokemuksen myötä olen kuitenkin oppinut, että kun hyppään rohkeasti jännityksen aallolle ja surffaan sillä, se muuttuu myös todella hienoksi kokemukseksi ja antaa sitä euforiaa.

Rankka jälkitila

Entäs sen aallon loppu?

Jos jännitys vetää kaikki aistit täysille ja ylivirittää koko kehon, ei se lopu esitykseen. Kun kierrokset ovat olleet kovat vaikkapa ennen suoraa lähetystä, kestää tunteja myös laskea ne takaisin ja huutaa kotiovelta, että äiti täällä, miten menee.

– Ymmärrän hyvin, miksi jotkut ottavat alkoholia rauhoittuakseen. Minä nollaan kävelemällä yksin työpaikalta Pasilasta kotiin.

– Vaikka sanotaan, että jännitys on hyvä asia ja kertoo, että esiintyminen ja asia ovat tärkeitä, se on kokonaisuutena fyysisesti niin raskasta, että voisin ihan hyvin elää ilman sitä, Marja sanoo.

”Minä nollaan kävelemällä yksin työpaikalta Pasilasta kotiin.”

Berliinissäkin syke jyskytti korvissa. Marja näki, että katsomossa istui Uutisvuodon keksijä John Lloyd, hänen idolinsa. Marja hengitteli syvään ja oli hipihiljaa. Sitten piti sanoa, että olen Marja Suomesta, moi.

Seitsemän minuuttia meni hyvin, niin myös yllättäviin kysymyksiin vastailu.

Kultainen ruusu meni silti BBC:lle.

– Ei harmita! Olisi harmittanut, jos olisi jäänyt olo, etten tehnyt parastani. Nyt tein.

Marja Hintikka

Syntyi 10.9.1978 Jyväskylässä. Asuu Helsingin Töölössä.

Tv- ja radiojuontaja. Juontanut muun muassa SuomiLovea, Puoli seitsemää ja nyt Marja Hintikka Liveä.

Perheeseen kuuluvat toimittaja-­aviomies Ilkka Uusivuori sekä 3,5- ja 1,5-vuotiaat pojat. Kolmas lapsi tulossa.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...