Koko Hubara ei välillä voi mennä kauppaankaan ilman, että joku tai jokin muistuttaa häntä hänen ihonväristään. Kuva: Sanoma-arkisto/Benjamin Suomela
Koko Hubara ei välillä voi mennä kauppaankaan ilman, että joku tai jokin muistuttaa häntä hänen ihonväristään. Kuva: Sanoma-arkisto/Benjamin Suomela

– Valkoiset ja ruskeat ihmiset tulkitsevat tekstejäni ihan eri tavoin, Ruskeat Tytöt -kirjan kirjoittanut Koko Hubara sanoo.

Pari vuotta sitten krapulassa Koko Hubaralla, 32, välähti: hän perusti Ruskeat Tytöt -blogin, jonka sisältö oli suunnattu ruskealta naiselta toisille. Jo ensimmäisestä kirjoituksesta tykättiin Facebookissa 20 000 kertaa. Nyt blogi on laajentunut kirjaksi Ruskeat tytöt (Like Kustannus) ja Kokon päätoimittamaksi nettilehdeksi.

Vaikutat kirjasi perusteella yksinäiseltä. Milloin tunnet niin?

Jatkuvasti, sillä minua katsotaan usein ruskeuteni kautta: olinpa sitten kaupassa, leikkipuistossa tai luen kirjaa ja katson leffoja. Olin juuri design-tapahtumassa, jossa oli toistasataa ihmistä ja bongasin koko päivän aikana kaksi ihmistä, joissa oli ulkoisesti jotain samaa kuin minussa. Myös se luo yksinäisyyden tunnetta, että ruskeat ihmiset niputetaan helposti keskenään. Jo lapsena minut ja samassa koulussa ollut romanityttö nähtiin kuuluvaksi samaan ryhmään, vaikka taustamme oli ihan eri.

Toisaalta minulla on myös paljon hienoja ja tärkeitä kokemuksia, jolloin olen saanut olla ihan vain minä. Esimerkiksi koulussa juntin oloinen keski-ikäinen miesopettaja kehui minua taitavaksi kirjoittajaksi eikä koskaan kysynyt, mistä olen kotoisin.

Mikä on kirjasi tavoite?

Raivata julkiseen keskusteluun tilaa, jossa ruskeat ihmiset voivat puhua keskenään ruskeiden ihmisten asioista ilman, että sitä tarvitsee selittää valkoisille. Ja muistuttaa, että niinkin fyysinen asia, kuten kirja, on meille mahdollinen.

”Ilmeisesti valkoiset ihmiset kokevat tekstejäni lukiessaan jonkinlaista syyllisyyttä, mutta se ei ole minun vikani.”

Kirjoitustyylisi tuntuu toisinaan hyökkäävältä. Oletko saanut tällaista palautetta?

Valkoiset ja ruskeat tulkitsevat tekstejäni ihan eri tavoin. Valkoiset kysyvät minulta: miksi olet niin vihainen? Ruskeat taas ovat kehuneet, että olen loputtoman hauska. Ilmeisesti valkoiset kokevat tekstejäni lukiessaan jonkinlaista syyllisyyttä, mutta se ei ole minun vikani. Syyllisyydenpisto on silti hyvä asia. Silloin voi pysähtyä ja miettiä, mistä oma etuoikeuden tunne johtuu.

Tunnistan syyllisyyden myös itsessäni – minullakin on mielipiteitä toisen kotimaani Israelin politiikasta, mutta olen niissä keskusteluissa etuoikeutettu. Kirjoitan tästä kirjassanikin.

Kirjoitat myös feminismistä. Mitä kirjasi antaa naisille?

Toivottavasti paljon samaistumispintaa, kirjoitanhan ruskeuden lisäksi esimerkiksi kehonkuvasta, äitiydestä ja seksuaalisesta väkivallasta. Minun kohdallani ruskeus tosin luo naiseuteen vielä yhden ylimääräisen kerroksen. Vahvat naisäänet, kuten Girls -tv-sarjan luoja Lena Dunham, ovat esikuviani. Inspiroidun siis myös valkoisista naisista, mutta tekee kipeää, ettei tuosta yhteiskuntaluokasta löydy minun värisiäni. Viimeinen samaistumisen tunne jää puuttumaan.

Millaista palautetta olet saanut toisilta ruskeilta tytöiltä?

Palaute, joka kihelmöi kehossani ja humisi korvissani, tuli 14-vuotiaalta tytöltä: hän sanoi, että lukiessaan tekstejäni hänestä tuntuu, kuin oma äiti halaisi. Olen saanut myös kiitosta siitä, että olen sanoittanut sen omituisen tunteen, kun on samaan aikaan silmätikkuna ja yksin. Mutta lopulta edustan teksteissäni vain itseäni. Varmasti on niitäkin ruskeita tyttöjä, jotka ajattelevat minun olevan ihan pihalla.

Koko Hubara

Syntynyt 1984 Helsingissä.

Oikealta nimeltään Shirley Meital Hubara.

Toimittaja, kääntäjä, tunnettu Ruskeat tytöt -blogistaan.

Kokon isä on jemeninjuutalainen ja israelilainen, äiti suomalainen.

Hänellä on 5-vuotias tytär.

Tekorasismin vääntäminen kyyni...

Suosikkibloggaaja Koko Hubara, oletko hauska vai vihainen?

Rumaa haukkua juntiksi! "Esimerkiksi koulussa juntin oloinen keski-ikäinen miesopettaja kehui minua taitavaksi kirjoittajaksi eikä koskaan kysynyt, mistä olen kotoisin." Mielestäni Hubara ja kaltaisensa ideologian jakavat usein vain hakemalla hakevat rasismiakin aivan normaaleistakin asioista ja ilmiöistä, joita kaiken väriset ihmiset kohtaavat kaikkialla. Jotenkin on järkyttävää, jos tällainen ajattelu yleistyy - ja sitten ei-kantasuomalaiset juuret omaavat lapsetkin alkavat selittää aivan...
Lue kommentti

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti