Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck sävähdytti hauskalla solmukkeella. Kuva: Jonna Öhrnberg
Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck sävähdytti hauskalla solmukkeella. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eilisissä Linnan juhlissa nähtiin kaksi miestä, jotka saivat suomalaiset innostumaan. Ja vastoin ennakko-odotuksia, kumpikaan heistä ei ollut Teemu Selänne.

Tuntuu kuin koko Suomi olisi tänään puhunut vain kahdesta miehestä. Toinen heistä on 101-vuotias sotaveteraani Hannes Hynönen ja toinen Hannesta 40 vuotta nuorempi Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck, 61.

Mikkeliläistä Hannesta ja helsinkiläistynyttä Brucea yhdistää se, että molemmat herrat osallistuivat eilisiin Linnan juhliin, eikä sosiaalisessa mediassa ole tänään puhuttu juuri muista kuin heistä.

Tammikuussa 102-vuotta täyttävä Hannes hämmästytti juhlia seuranneet suomalaiset skarpilla otteellaan, sydämellisellä olemuksellaan, ja mainiolla huumorintajullaan. Presidentin puolison Jenni Haukion tapaamisesta suunnattomasti riemastunut satavuotias sulatti väistämättä paatuneimmatkin sydämet. Mikä superpappa, todellista idoliainesta! Ainakin allekirjoittaneelle ja ilmeisen monelle muullekin Hannes oli illan ehdoton kuningas.

Eilen Bruce Oreck juhli Linnassa veikeässä rusetissaan, mutta tämän päivän Helsingin Sanomissa herra onnistui ravistelemaan juuri itsenäisyyspäiväänsä juhlineita suomalaisia. Haastattelussa Oreck sanoo rakastavansa Suomea, mutta toteaa maan olevan täynnä pessimismiä, pinttyneitä ajatusmalleja ja tarpeettoman kovaan itseruoskintaan taipuvaisia ihmisiä.

Eikä siinä kaikki. Bruce ilmoittaa olevansa kyllästynyt suomalaisten valitukseen siitä, ettemme pärjää globaalissa kilpailussa sen takia, ettemme muka osaa markkinoida itseämme ja tuotteitamme.

Ja mitä tapahtuukaan! Sen sijaan, että me suomalaiset loukkaantuisimme tai ryhtyisimme inttämään vastaan, Twitter täyttyykin viesteistä, joissa kiitellään Brucen suorapuheisuutta.

"Kirjoitin muistiin Hesarista Brucen 5 pointin ohjelman. Ehkä yritän käyttää sitä työssä ja johtamisessa", sanoo yksi ja "Viihdyttävän viiltävää analyysiä Bruce Oreckilta. Jospa nauttisimmekin enemmän ja ruikuttaisimme vähemmän", toteaa toinen.

Tänä vuonna Linnan juhlat tarjosivat siis paljon muutakin pohdittavaa ja ruodittavaa kuin pukumuodin (jossa muuten myös oli paljon kiinnostavaa, katso vaikka).

Virkistävää! Kiitos Hannes ja Bruce.

Lue myös:

Kolmikymppiset hurahtivat mummoiluun - isoäiti on julkkistenkin idoli

Kysy nämä kysymykset vanhemmiltasi ennen kuin on liian myöhäistä

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5

Naisystävä Katja ei aio esiintyä suuremmin miehensä rinnalla julkisuudessa.

Laulaja Ressu Redford, 56, esitteli torstai-iltana uuden naisystävänsä Katjan ravintola Pincho Nationin avajaisissa Turussa.

– Hyvin menee ja kesää vietetään yhdessä. Kesän kohokohta on nyt, kun aurinko paistaa, Ressu jutteli.

Silminnähden rakastunut pariskunta on seurustellut jo jonkin aikaa. Katja on käynyt miehensä keikoilla ja myönsi ihastuneensa tämän huumorintajuun.

– Muun muassa siihen, hän virnisti.

Katja totesi myös, ettei aio esiintyä julkisuudessa isommin, vaan aikoo pysytellä yksityishenkilönä. Hän kertoi työskentelevänsä ”aivan eri alalla” kuin Ressu.

– Minä olen syntyperäinen turkulainen, ja Katja on tästä läheltä, Ressu lisäsi.

Ressu Redford oli naimisissa lähes 20 vuotta Nina Björkfeltin kanssa. Pari erosi virallisesti joulukuussa 2016. Heillä on kaksi poikaa: vuonna 1998 syntynyt Frans ja vuonna 2000 syntynyt Elliot.