Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck sävähdytti hauskalla solmukkeella. Kuva: Jonna Öhrnberg
Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck sävähdytti hauskalla solmukkeella. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eilisissä Linnan juhlissa nähtiin kaksi miestä, jotka saivat suomalaiset innostumaan. Ja vastoin ennakko-odotuksia, kumpikaan heistä ei ollut Teemu Selänne.

Tuntuu kuin koko Suomi olisi tänään puhunut vain kahdesta miehestä. Toinen heistä on 101-vuotias sotaveteraani Hannes Hynönen ja toinen Hannesta 40 vuotta nuorempi Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck, 61.

Mikkeliläistä Hannesta ja helsinkiläistynyttä Brucea yhdistää se, että molemmat herrat osallistuivat eilisiin Linnan juhliin, eikä sosiaalisessa mediassa ole tänään puhuttu juuri muista kuin heistä.

Tammikuussa 102-vuotta täyttävä Hannes hämmästytti juhlia seuranneet suomalaiset skarpilla otteellaan, sydämellisellä olemuksellaan, ja mainiolla huumorintajullaan. Presidentin puolison Jenni Haukion tapaamisesta suunnattomasti riemastunut satavuotias sulatti väistämättä paatuneimmatkin sydämet. Mikä superpappa, todellista idoliainesta! Ainakin allekirjoittaneelle ja ilmeisen monelle muullekin Hannes oli illan ehdoton kuningas.

Eilen Bruce Oreck juhli Linnassa veikeässä rusetissaan, mutta tämän päivän Helsingin Sanomissa herra onnistui ravistelemaan juuri itsenäisyyspäiväänsä juhlineita suomalaisia. Haastattelussa Oreck sanoo rakastavansa Suomea, mutta toteaa maan olevan täynnä pessimismiä, pinttyneitä ajatusmalleja ja tarpeettoman kovaan itseruoskintaan taipuvaisia ihmisiä.

Eikä siinä kaikki. Bruce ilmoittaa olevansa kyllästynyt suomalaisten valitukseen siitä, ettemme pärjää globaalissa kilpailussa sen takia, ettemme muka osaa markkinoida itseämme ja tuotteitamme.

Ja mitä tapahtuukaan! Sen sijaan, että me suomalaiset loukkaantuisimme tai ryhtyisimme inttämään vastaan, Twitter täyttyykin viesteistä, joissa kiitellään Brucen suorapuheisuutta.

"Kirjoitin muistiin Hesarista Brucen 5 pointin ohjelman. Ehkä yritän käyttää sitä työssä ja johtamisessa", sanoo yksi ja "Viihdyttävän viiltävää analyysiä Bruce Oreckilta. Jospa nauttisimmekin enemmän ja ruikuttaisimme vähemmän", toteaa toinen.

Tänä vuonna Linnan juhlat tarjosivat siis paljon muutakin pohdittavaa ja ruodittavaa kuin pukumuodin (jossa muuten myös oli paljon kiinnostavaa, katso vaikka).

Virkistävää! Kiitos Hannes ja Bruce.

Lue myös:

Kolmikymppiset hurahtivat mummoiluun - isoäiti on julkkistenkin idoli

Kysy nämä kysymykset vanhemmiltasi ennen kuin on liian myöhäistä