Toisin kuin ikätoverina, Ellar Coltrane, Boyhood-elokuvan tähti, ei käytä sosiaalisia medioita. Kuva: Jan Ahlstedt / Rakkautta & Anarkiaa
Toisin kuin ikätoverina, Ellar Coltrane, Boyhood-elokuvan tähti, ei käytä sosiaalisia medioita. Kuva: Jan Ahlstedt / Rakkautta & Anarkiaa

Ellar Coltrane, 20, on käynyt läpi pitkän ja ainutlaatuisen näyttelijäkoulutuksen. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vieraileva jenkkitähti kertoo, millaista oli tehdä Boyhood-elokuvaa 12 vuotta ja kasvaa samalla pikkupojasta nuoreksi mieheksi.

Ellar Coltrane on nimi, joka kannattaa painaa mieleen. Teksasilainen 20-vuotias Coltrane on pääroolissa uudessa Boyhood -elokuvassa, jota kuvattiin peräti 12 vuotta. 

Ohjaaja Richard Linklaterin elokuvaa on jo kuukausia etukäteen povattu Oscar-menestyjäksi, eikä ihme. Vastaavaa aikamatkaa ei ole valkokankaalla nähty koskaan aikaisemmin.

Vuosina 2002-2013 kuvattu elokuva kertoo fiktiivisen kasvutarinan 6-vuotiaasta 18-vuotiaaksi kasvavasta Masonista ja tämän elämästä yksinhuoltajaäidin ja isosiskon kanssa. Kuvioihin kuuluu myös Alaskassa asunut isä, joka tekee yllättäen paluun perheensä pariin.

Boyhoodin koko näyttelijäkaarti pysyi samana koko kuvausajan. Pääosissa ovat äitiä esittävä Patricia Arquette, isä Ethan Hawke, Masonia näyttelevä Ellar Coltrane ja isosisko Samanthaa näyttelevä Lorelei Linklater, ohjaajan oma tytär.

Boyhood nähdään Helsingissä käynnissä olevan Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin päätöselokuvana. Me Naiset tapasi festivaalivieraaksi saapuneen elokuvan pääosanäyttelijän.

12 vuoden valokuva-albumi

Ellar Coltrane, mitä 12 vuotta kuvattu elokuva merkitsee sinulle?

On hyvin omituista katsoa elokuvaa, se on kuin valokuva-albumi. Näen itseni kasvamassa fyysisesti, mutta samalla elokuva on myös tarina, jota olin osaksi luomassa kasvaessani. Lapsena en välttämättä tietoisesti ajatellut sitä, mutta näyttelemällä pystyn ilmaisemaan itseäni.

Olen nähnyt elokuvan monta kertaa ja katsomiskokemukseni on muuttunut useasti. Ensimmäinen kerta oli tosi tunteellinen ja hyvin henkilökohtainen: tarkkailin itseäni ja muistelin asioita vuosien varrelta. Viime aikoina olen pystynyt katsomaan elokuvaa elokuvana ja erottamaan itseni siitä. Tarina ei kerro kuitenkaan minusta, vaan Masonista.

Mikä elokuvan tekemisessä oli parasta?

Oli luksusta, että meillä oli niin paljon aikaa. Meidän ei tarvinnut huolehtia elokuvan loppumisesta, vaan pystyimme luomaan jotain aitoa. Meillä ei ollut käytettävissä paljon rahaa eikä voiton tekeminen ollut tavoitteena, toisin kuin monessa projektissa nykyään. Kaikki olivat mukana elokuvassa, koska oikeasti halusivat.

Mikä yhdistää sinun ja roolihahmosi Masonin kasvutarinoita?

Elämäni on ollut hyvin erilaista kuin Masonin, vaikka jollain tapaa hänen elämänsä kulkee samoja polkuja kuin omani. En ole käynyt suoranaisesti läpi samoja asioita kuin roolihahmoni, mutta olen saanut vaikuttaa käsikirjoitukseen muokkaamalla repliikkini suuhuni sopiviksi.

Joitain asioita omasta elämästäni on tuotu elokuvaan. Esimerkiksi se, että pidän valokuvaamisesta ja se, etten pidä sosiaalisesta mediasta.

Elokuvaan minua ei siloteltu kauniiksi teiniksi, koska eihän kukaan oikeasti näytä siltä. Masonin hiustyylit ovat omiani, eikä minua meikattu kuvauksiin, vaan akneni jätettiin näkyviin. Sen sijaan ennen kuin laitoin korvakorut, kysyin Richardilta luvan. Hän sanoi, että se on ok, koska ihmisethän tekevät niin.

Miten vanhempasi suhtautuivat näyttelemiseesi?

Omat vanhempani olivat mukana kuvauksissa, kunnes täytin 18. He ihailevat suuresti ohjaaja Richard Linklaterin töitä (muun muassa Rakkautta ennen aamua), ja he näkivät, millainen positiivinen vaikutus elokuvanteolla voisi olla minuun.

Sekoitatko omat muistosi elokuvan tapahtumiin?

Tavallaan elokuva on minulle hyvin unenomainen ja surrealistinen: muistan elokuvan tapahtumia, mutta samalla muistan, että olen ollut omassa elämässäni ihan erilaisessa tilanteessa.

En muista kahdesta ensimmäisestä kuvausvuodesta mitään. Sen sijaan kaikki viime vuosien kuvaukset ovat hyvin tuoreessa muistissa, koska hahmoni Mason on suunnilleen samassa iässä kuin minä nyt. En osaa edes kuvitella, miten muistelen elokuvan tekemistä 10 vuoden päästä.

Tyttöjen huomio ujostuttaa

Halusitko lopettaa näyttelemistä missään vaiheessa?

En, se oli hauskaa ja nautin siitä. Se oli jännittävää, eikä oikeastaan edes vaativaa. Vaikka elokuvaa kuvattiin 12 vuotta, ei kerrallaan kuvattu kuin korkeintaan kaksi viikkoa. 

Oliko elokuvanteosta vaikeaa luopua?

Tavallaan se oli helpottavaa. Mutta on myös sydäntäsärkevää ja katkeransuloista tietää, että nyt se on todellakin tehty.

Joka vuosi olemme kuvanneet näihin aikoihin, elo-lokakuussa. Nyt on ensimmäinen vuosi, kun kuvauksia ei olekaan. On omituista, ja surullista, kun emme enää näekään toisiamme.

Sinulla on varmaankin jo paljon naispuolisia ihailijoita?

Jonkin verran, etenkin kotikaupungissani Austinissa. En ainakaan vielä saa rakkauskirjeitä, mutta ihmiset haluavat ottaa yhteiskuvia kanssani. Se tuntuu todella oudolta, koska olen tosi ujo. On vieläkin niin hämmentävää, että olen päätynyt tällaiseen tilanteeseen.

Millaista oli näytellä Ethan Hawken ja Patricia Arquetten kanssa?

Tunsin oloni tosi turvalliseksi heidän kanssaan. Vuosien aikana meistä tuli todella läheisiä. Unohdin, että he ovat julkkiksia. Ethan ja Patricia eivät painostaneet ja vaatineet, vaan kannustivat minua ja elokuvassa Mansonin Samantha-isosiskoa näyttelevää Loreleita. On vaara, että lapsinäyttelijöiltä saatetaan vaatia kamalasti ja siksi he yrittävät liikaa.

Somea vihaava leffafani

Olet sanonut, ettet pidä sosiaalisesta mediasta?

Totta, sen käyttö on mielestäni häiritsevää, enkä koe hyötyväni siitä. Mielestäni on vahingoittavaa, että opetamme itsemme viestimään toisten kanssa kirjoittamalla ja kuvin. Se on epäaitoa ja persoonatonta ja vahingoittaa kykyämme kommunikoida kasvotusten ja henkilökohtaisesti. Haluan mieluummin kommunikoida kasvotusten ihmisten kanssa.

Millaisista elokuvista pidät?

Katson paljon elokuvia, joten tuo on vaikea kysymys. Pidän visuaalisesti kauniista ja synkistä, taiteellisista ja tunteellisista elokuvista. Arvostan taidetta, joka muistuttaa ihmisiä ihmisyydestä. Jonkin aikaa sitten katsoin Kumiko, the Treasure Hunterin ja pidin siitä tosi paljon.  

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Haluan jatkaa näyttelemistä ja toivon, että pääsen tekemään jotain vastaavaa, pidempää projektia.

Mitä tiesit Suomesta?

Olen jo pitkään halunnut tulla Helsinkiin, koska pidän elokuvasta Night on Earth, jota on kuvattu Helsingissäkin. Nyt olen ehtinyt vain huomata, että täällä on todella kaunista ja vehreää.

Boyhood-elokuva nähdään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin päätöselokuvana sunnuntaina 28.9. sekä Suomen ensi-illassa perjantaina 10.10.

Lue myös:

Suosikkiohjaajan uutta elokuvaa kuvattiin 12 vuoden ajan

Rakkautta & anarkiaa -festareiden Mannerheim-parodia kiinnostaa Ruotsissa asti

Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Niina Backman tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nyt hän haluaa tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään.

Radio Novan juontajalle Niina Backmanille, 34, Radiogaala osui hyvin erityiselle päivälle. Hänen esikoistyttärensä Peppi nimittäin täytti samana päivänä 14 vuotta.

Backman on erityisen iloinen siitä, että on onnistunut opettamaan teini-ikäiselle tyttärelleen sen, että kun asiat tekee kunnolla, elämässä aukeaa enemmän mahdollisuuksia.

– Peppi on pärjännyt koulussa hyvin, mutta olen myös pitänyt hänelle aika tiukkaa kuria siinä asiassa. En itse ollut koskaan hyvä koulussa, ja haluan, että hänellä on mahdollisuus itse valita, meneekö esimerkiksi lukioon, Backman kertoi perjantaina Radiogaalan punaisella matolla.

Backman itse jätti aikanaan lukion kesken ja lähti maailmalle luomaan mallinuraa. Entä jos tytär haluaisikin jatkaa äitinsä jalanjäljissä?

– Tietysti tukisin häntä, mutta korostaisin kyllä, että on niitä muitakin vaihtoehtoja. Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja. Itse jouduin kulkemaan monta sivupolkua ennen kuin löysin sen oman polkuni. Haluan, että lapseni saavat ne mahdollisuudet, joita minulla ei ollut.

”Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja.”

Backman sai Pepin 20-vuotiaana silloisen puolisonsa Wallu Valpion kanssa.

– Olinko silloin valmis äidiksi? No en todellakaan ollut, vaikka varmasti itse niin ajattelin. Nyt olen sitten ollut äiti 14 vuoden ajan. Teini-ikäisen kanssa on hauskaa se, että hänen kanssaan pystyy jo oikeasti keskustelemaan asioista. Siinä saa itsekin ihan uusia näkökulmia asioihin.

Niina Backmanilla on lisäksi kaksi nuorempaa lasta nykyisestä avioliitostaan juontaja Lorenz Backmanin kanssa.

Laura Voutilainen asuu 42-vuotiaana ensimmäistä kertaa elämässään yksin. – Haluan edelleen rakastaa ja olla rakastettu, mutta en halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Sekava uni on jäänyt pyörimään Laura Voutilaisen mieleen. Siinä hän oli palaamassa juhlista, mutta ei millään löytänyt uuteen kotiinsa Helsingissä. Kohta olisi jo pitänyt ehtiä laivallekin keikalle, mutta Laura vain harhaili pääsemättä kotiinsa.

– En ole näköjään vielä täysin juurtunut uuteen kotikaupunkiini, joulukuussa kirjansa siirtänyt laulaja aprikoi untaan.

42-vuotiaana Laura on ensimmäistä kertaa helsinkiläinen ja asuu ensimmäistä kertaa omassa yhden naisen kodissaan. Uuteen elämänvaiheeseen on tultu muutos kerrallaan. Niihin kuuluivat avioero 17 vuotta kestäneestä liitosta, aikuistuvien poikien muutto pesästä sekä luopuminen perheen kodista Heinolassa. Hulppean järvenrantatalon myyminen kesti kaksi vuotta, ja sen ajan Laura eli kuin välitilassa: uutta elämää ei voinut alkaa rakentaa ennen kuin vanhasta pääsisi irti.

Sitä muistellessaan Laura suoristaa niskansa, painaa leukansa alas ja levittää kätensä:

– Mutta nyt mennyt on kuollut ja kuopattu! hän jylisee ensin ja räjähtää sitten heleään nauruun.

– No mutta näinhän tilanne on, talon myynti oli yllättävän iso prosessi. Olin valmis lähtemään, mutta en halunnut päällekkäisiä vaiheita. Kapasiteettini ei olisi riittänyt siihen. Olen odottanut tätä hetkeä kauan: olen vapaa ja velaton ja voin vihdoin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Laura kuvailee fiilistään uuden elämänvaiheen alussa kutkuttavaksi.

– Tämä on hirveän jännittävää. Olen uuden alussa, mutta mukanani ovat myös ne eletyn elämän kokemukset ja ymmärrys, mitä kaikkea voi käydä. Tunne on vähän kuin lähtisi benjihyppyyn! Laura vertaa.

Kokeiluelämää

Uusi koti Helsingissä on kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, lähellä merenrantaa ja melkein näköyhteydessä satamaan, josta Lauran laivakeikat usein lähtevät. Entiselle maaseututalolliselle kerrostaloasuminen on ”käsittämättömän näppärää” ja palvelut ovat ”järkyttävän lähellä”. Kaikki on niin helposti saatavilla, ettei autoa tarvitse oikein mihinkään.

– Ja siinäpä se ensimmäinen kova homma onkin! Laura parahtaa.

– Yritän nyt opetella julkisten käyttämistä uudelleen, mutta se vaatii asennemuutosta. Minulle käy aina niin, että ratikka on juuri mennyt, kun vihdoin pääsen pysäkille. Silloin tekee mieli hypätä autoon, vaikka menisin ihan lähelle.

Lauran lapsuudenkodissa 1980-luvun Lahdessa ei ollut autoa. Kaikkialle kuljettiin bussilla tai polkupyörällä, myös soittotunneille sellokotelo selässä. Myöhemmin keikka-artistina Laura on ajanut paljon, vähintään 60 000 kilometriä vuodessa.

Nyt kaupungissa auto on jäänyt vähälle käytölle. Koska Lauran bändikin on helsinkiläinen, esiintymismatkat on kuljettu yhdessä keikkabussilla. Tällä hetkellä Laura pitää taukoa keikkailusta ja valmistautuu Mamma Mia! -musikaaliin, jota esitetään Helsingissä keskikesään.

– Autosta tuli aikoinaan turvapaikkani, vähän kuin toinen koti. Siellä on omia tarvikkeitani, vaatteita ja mielimusat. Tunnustelen nyt kaikessa rauhassa, miten kulkeminen käytännössä asettuu.

Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen
Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen

Samalla asenteella Laura on asettumassa koko uuteen elämänvaiheeseensa: kattellaan rauhassa. Uudet lempikahvilat, luontopolut ja hiihtoladut löytyvät kyllä ajallaan. Kotikin hakee vielä ilmettään.

– Toin vanhasta kodista vain muutamia tärkeimpiä tavaroita: tauluja, keittiötarvikkeita ja ulkomailta ostetun maton. Nyt minua vetävät puoleensa turkoosi, valkoinen ja meren sävyt sekä pehmeät sohvat. Aiemmin olin hankinnoissani äkkipikainen, nykyään yritän kestää paremmin kodin keskeneräisyyttä, Laura kuvailee.

– Ajattelen myös, että tämä on vasta kokeiluluontoista alkua. En ole varma siitäkään, millaiseen asumismuotoon tai mille alueelle haluan jäädä. Aiemmin hain rauhaa ja vastapainoa työlle arjesta: hiljaisesta hirsitalosta järven rannalla, kukkapenkin kitkemisestä tai lumen luomisesta. Nyt niiden tilalle on opeteltava muuta.

Ikävä iskee joka iässä

Heinolan-kotia tyhjentäessään Laura teki henkistä ja fyysistä luopumistyötä. Nostalgisissa hetkissä perheen kesken koetut tilanteet nousivat mieleen välähdyksinä: juuri tässä huoneessa askarreltiin tai täällä istuttiin porukalla iltaisin. Lasten aikuistuminen ja omilleen lähtö tulivat konkreettisesti todeksi tyhjässä talossa.

Sitten oli se fyysinen raivauspuoli, ullakon ja varastojen tyhjentäminen uusien asukkaiden tieltä.

– En ollut pitänyt itseäni hamstraajana, mutta kun menin ullakollemme, ihmettelin, onko tämä kaikki todella meidän. On sairasta, miten paljon ihminen voi kerätä tavaraa! Laura puhisee.

– Miksi kukaan tarvitsee niin monta patjaa, peittoa tai mattoa? Tai varastoi rinkkoja, joita ei koskaan käytä?

Kahdeksan jätesäkillistä kenkiä oli jäänyt odottamaan, milloin Laura toteuttaisi ideansa kenkänäyttelystä. Nyt ne ja röykkiö esiintymisasuja jatkoivat matkaansa kirppareille, Artistiasuun vuokrattaviksi, tarjolle teatteriin ja hyväntekeväisyyteen.

– 25 vuotta kestäneen uran aikana vaatetta on kertynyt, vaikka paljon olin jo raakannut poiskin. Kun nyt laitan uutta kotiani, yritän pitää mielessä, etteivät neliöt ole tavaran keräämistä varten.

”Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan.”

Lauran pojat asuvat Lahdessa, Leevi on 21-vuotias ja Veeti täyttää pian 17. Yhteyttä pidetään päivittäin.

– Totta kai ikävä iskee minkä ikäiseen lapseen tahansa, mutta muuttoni ei ole aiheuttanut mitään paniikkia. Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan, Laura naurahtaa.

– Välimatka on tehnyt yhdessä­olosta intensiivisempää. Nuorimman kanssa teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin asuessamme saman katon alla. Hän on liikkuvaisessa iässä, ja pääsemme helposti käymään toistemme luona.

Ei tullut yksinäistä sutta

Laura sanoo päätyneensä Helsinkiin, koska ei ollut aiemmin kokenut asumista siellä.

– Tällä hetkellä useimmat työjutut ja ystävät sijoittuvat Helsinkiin.

Laura on myös yhdistetty helsinkiläismieheen, mutta ihmissuhdettaan hän ei halua enää tuoda julkisuuteen, vaikka aiemmin teki niin. Entisen elämän esittely ei kuitenkaan tunnu hänestä virheeltä.

”Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.”

– Minä olen muuttunut, ja ajat ovat muuttuneet. Haluan nyt pitää sen osan elämästä itselläni. Jaksan paremmin, kun en ole kaikilta osin ihmisten oma.

Se on kuitenkin ennallaan, että Laura on edelleen perhekeskeinen ihminen, jolle rakkaus on tärkeä osa elämää.

– Minusta ei ole tullut yksinäistä sutta, enkä näe itseäni yksineläjänä lopun elämääni. Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Silloin Laura ajatteli, että elämä olisi valmis paketti, kun siihen kuuluivat mies, perhe ja talo. Hän hyppäsi oman perheen perustamiseen suoraan lapsuudenkodistaan.

– Nyt tilanne on toinen: minulla ei ole pakkoa ja painetta mihinkään, ei parisuhteen etappeja, jotka pitäisi saavuttaa. Sen sijaan tärkein sääntö parisuhteen ja yhteisen tilan rakentamiseen on se, että sen rinnalla olevan kanssa on hyvä olla, Laura sanoo.

Suuremmat suunnitelmat tuntuisivat Laurasta kahlehtivilta.

– Tarkkailen ja haen vielä itseänikin tässä uudessa tilanteessa. Haluan antaa sille rauhan.

Hätätila päättyy

Rauhoittuminen toistuu Lauran puheissa päällimmäisenä teemana kaikilla elämänalueilla. Mutta se ei tarkoita hyytymistä tai toimettomuutta – pikemminkin paineettomuutta ja paniikittomuutta. Talouden kuntoon saaminen on ollut siinä isossa osassa. Vielä vuosi sitten Lauran varallisuus oli kiinni Heinolan-talossa ja firmalla oli tiukkaa. Laura tarttui jokaiseen keikkamahdollisuuteen samalla kun opetteli ottamaan vastuun yrityksen pyörittämisestä.

– Minulla oli freelancerin hätä päällä koko ajan, eikä hädässä aina tee hyviä ratkaisuja. Sinkoilin pistokeikoille pitkien matkojen päähän, vaikka tahdissa ei ollut mitään järkeä. Tein paljon, jotta perhe pysyi leivässä. Alitajunnassani oli koko ajan pelko perheen pärjäämisestä, Laura kertoo tiukoista ajoistaan.

Hätätila näkyi välillä psykosomaattisina oireina. Tavallisissa työtilanteissa Laura saattoi alkaa voida fyysisesti pahoin.

Mutta sitten kohdalle osuivat Vain elämää -ohjelma, jättihitti Miks ei sekä kiinnitys Mamma Mia!:n päärooliin.

”Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta.”

– Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta. Voin jaksottaa työni, pitää välissä taukoja ja suunnitella rauhassa. Haja-ammunta on vaihtunut elämän rytmittämiseen. Kun minun ei tarvitse vetää itseäni koko ajan tappiin, siitä on seurannut hyvän kierre, Laura sanoo.

– Menestys kohottaa myös itseluottamusta. Tunnen, että minulla on vielä annettavaa.

Juuri nyt Laura on keikkatauolla ja kerää voimiaan Mamma Mia!:n intensiiviseen harjoitus- ja esityskauteen. Kun musikaali toukokuussa alkaa, esitystahti on 6–8 show’ta viikossa. Keskikesällä tehdään taas keikkoja, syksyllä lähdetään konserttikiertueelle ja julkaistaan seuraava levy. Siltä ilmestyi juuri uusi sinkku,  Laura hoitaa.

Laura on musikaalihaasteesta innoissaan.

– Kärkirooli näin isossa tuotannossa on kunnia-asia. Innostun aina, jos minun täytyy opetella uusi taito tai minulta vaaditaan paljon, Laura sanoo.

– Seuraavat viikot keskityn pysymään kunnossa ja vaalin jaksamistani. Terveys on koko ajan mielessä.

Vielä ennen ensi-iltaa Lauraa käy Lontoossa katsomassa musikaalin brittiversion. Hän kuvailee tulevia viikkoja laskeutumiseksi rooliinsa.

– Totta kai oli tuuletuksen paikka, kun pääroolini varmistui. Ajattelin kuitenkin juhlia vasta myöhemmin. Katsotaan nyt ensin, millainen suorituksestani tulee.

  • Laulaja syntyi 17.5.1975 Jyväskylässä.
  • Asuu Helsingissä ensimmäistä kertaa omillaan. Kaksi aikuista lasta.
  • Mamma Mia! -musikaalin päärooli, ensi-ilta 4.5.
  • Uusin sinkku, Laura hoitaa, ilmestyi 16.2. Sen teksti on Saara Törmän käsialaa.