Toisin kuin ikätoverina, Ellar Coltrane, Boyhood-elokuvan tähti, ei käytä sosiaalisia medioita. Kuva: Jan Ahlstedt / Rakkautta & Anarkiaa
Toisin kuin ikätoverina, Ellar Coltrane, Boyhood-elokuvan tähti, ei käytä sosiaalisia medioita. Kuva: Jan Ahlstedt / Rakkautta & Anarkiaa

Ellar Coltrane, 20, on käynyt läpi pitkän ja ainutlaatuisen näyttelijäkoulutuksen. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla vieraileva jenkkitähti kertoo, millaista oli tehdä Boyhood-elokuvaa 12 vuotta ja kasvaa samalla pikkupojasta nuoreksi mieheksi.

Ellar Coltrane on nimi, joka kannattaa painaa mieleen. Teksasilainen 20-vuotias Coltrane on pääroolissa uudessa Boyhood -elokuvassa, jota kuvattiin peräti 12 vuotta. 

Ohjaaja Richard Linklaterin elokuvaa on jo kuukausia etukäteen povattu Oscar-menestyjäksi, eikä ihme. Vastaavaa aikamatkaa ei ole valkokankaalla nähty koskaan aikaisemmin.

Vuosina 2002-2013 kuvattu elokuva kertoo fiktiivisen kasvutarinan 6-vuotiaasta 18-vuotiaaksi kasvavasta Masonista ja tämän elämästä yksinhuoltajaäidin ja isosiskon kanssa. Kuvioihin kuuluu myös Alaskassa asunut isä, joka tekee yllättäen paluun perheensä pariin.

Boyhoodin koko näyttelijäkaarti pysyi samana koko kuvausajan. Pääosissa ovat äitiä esittävä Patricia Arquette, isä Ethan Hawke, Masonia näyttelevä Ellar Coltrane ja isosisko Samanthaa näyttelevä Lorelei Linklater, ohjaajan oma tytär.

Boyhood nähdään Helsingissä käynnissä olevan Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin päätöselokuvana. Me Naiset tapasi festivaalivieraaksi saapuneen elokuvan pääosanäyttelijän.

12 vuoden valokuva-albumi

Ellar Coltrane, mitä 12 vuotta kuvattu elokuva merkitsee sinulle?

On hyvin omituista katsoa elokuvaa, se on kuin valokuva-albumi. Näen itseni kasvamassa fyysisesti, mutta samalla elokuva on myös tarina, jota olin osaksi luomassa kasvaessani. Lapsena en välttämättä tietoisesti ajatellut sitä, mutta näyttelemällä pystyn ilmaisemaan itseäni.

Olen nähnyt elokuvan monta kertaa ja katsomiskokemukseni on muuttunut useasti. Ensimmäinen kerta oli tosi tunteellinen ja hyvin henkilökohtainen: tarkkailin itseäni ja muistelin asioita vuosien varrelta. Viime aikoina olen pystynyt katsomaan elokuvaa elokuvana ja erottamaan itseni siitä. Tarina ei kerro kuitenkaan minusta, vaan Masonista.

Mikä elokuvan tekemisessä oli parasta?

Oli luksusta, että meillä oli niin paljon aikaa. Meidän ei tarvinnut huolehtia elokuvan loppumisesta, vaan pystyimme luomaan jotain aitoa. Meillä ei ollut käytettävissä paljon rahaa eikä voiton tekeminen ollut tavoitteena, toisin kuin monessa projektissa nykyään. Kaikki olivat mukana elokuvassa, koska oikeasti halusivat.

Mikä yhdistää sinun ja roolihahmosi Masonin kasvutarinoita?

Elämäni on ollut hyvin erilaista kuin Masonin, vaikka jollain tapaa hänen elämänsä kulkee samoja polkuja kuin omani. En ole käynyt suoranaisesti läpi samoja asioita kuin roolihahmoni, mutta olen saanut vaikuttaa käsikirjoitukseen muokkaamalla repliikkini suuhuni sopiviksi.

Joitain asioita omasta elämästäni on tuotu elokuvaan. Esimerkiksi se, että pidän valokuvaamisesta ja se, etten pidä sosiaalisesta mediasta.

Elokuvaan minua ei siloteltu kauniiksi teiniksi, koska eihän kukaan oikeasti näytä siltä. Masonin hiustyylit ovat omiani, eikä minua meikattu kuvauksiin, vaan akneni jätettiin näkyviin. Sen sijaan ennen kuin laitoin korvakorut, kysyin Richardilta luvan. Hän sanoi, että se on ok, koska ihmisethän tekevät niin.

Miten vanhempasi suhtautuivat näyttelemiseesi?

Omat vanhempani olivat mukana kuvauksissa, kunnes täytin 18. He ihailevat suuresti ohjaaja Richard Linklaterin töitä (muun muassa Rakkautta ennen aamua), ja he näkivät, millainen positiivinen vaikutus elokuvanteolla voisi olla minuun.

Sekoitatko omat muistosi elokuvan tapahtumiin?

Tavallaan elokuva on minulle hyvin unenomainen ja surrealistinen: muistan elokuvan tapahtumia, mutta samalla muistan, että olen ollut omassa elämässäni ihan erilaisessa tilanteessa.

En muista kahdesta ensimmäisestä kuvausvuodesta mitään. Sen sijaan kaikki viime vuosien kuvaukset ovat hyvin tuoreessa muistissa, koska hahmoni Mason on suunnilleen samassa iässä kuin minä nyt. En osaa edes kuvitella, miten muistelen elokuvan tekemistä 10 vuoden päästä.

Tyttöjen huomio ujostuttaa

Halusitko lopettaa näyttelemistä missään vaiheessa?

En, se oli hauskaa ja nautin siitä. Se oli jännittävää, eikä oikeastaan edes vaativaa. Vaikka elokuvaa kuvattiin 12 vuotta, ei kerrallaan kuvattu kuin korkeintaan kaksi viikkoa. 

Oliko elokuvanteosta vaikeaa luopua?

Tavallaan se oli helpottavaa. Mutta on myös sydäntäsärkevää ja katkeransuloista tietää, että nyt se on todellakin tehty.

Joka vuosi olemme kuvanneet näihin aikoihin, elo-lokakuussa. Nyt on ensimmäinen vuosi, kun kuvauksia ei olekaan. On omituista, ja surullista, kun emme enää näekään toisiamme.

Sinulla on varmaankin jo paljon naispuolisia ihailijoita?

Jonkin verran, etenkin kotikaupungissani Austinissa. En ainakaan vielä saa rakkauskirjeitä, mutta ihmiset haluavat ottaa yhteiskuvia kanssani. Se tuntuu todella oudolta, koska olen tosi ujo. On vieläkin niin hämmentävää, että olen päätynyt tällaiseen tilanteeseen.

Millaista oli näytellä Ethan Hawken ja Patricia Arquetten kanssa?

Tunsin oloni tosi turvalliseksi heidän kanssaan. Vuosien aikana meistä tuli todella läheisiä. Unohdin, että he ovat julkkiksia. Ethan ja Patricia eivät painostaneet ja vaatineet, vaan kannustivat minua ja elokuvassa Mansonin Samantha-isosiskoa näyttelevää Loreleita. On vaara, että lapsinäyttelijöiltä saatetaan vaatia kamalasti ja siksi he yrittävät liikaa.

Somea vihaava leffafani

Olet sanonut, ettet pidä sosiaalisesta mediasta?

Totta, sen käyttö on mielestäni häiritsevää, enkä koe hyötyväni siitä. Mielestäni on vahingoittavaa, että opetamme itsemme viestimään toisten kanssa kirjoittamalla ja kuvin. Se on epäaitoa ja persoonatonta ja vahingoittaa kykyämme kommunikoida kasvotusten ja henkilökohtaisesti. Haluan mieluummin kommunikoida kasvotusten ihmisten kanssa.

Millaisista elokuvista pidät?

Katson paljon elokuvia, joten tuo on vaikea kysymys. Pidän visuaalisesti kauniista ja synkistä, taiteellisista ja tunteellisista elokuvista. Arvostan taidetta, joka muistuttaa ihmisiä ihmisyydestä. Jonkin aikaa sitten katsoin Kumiko, the Treasure Hunterin ja pidin siitä tosi paljon.  

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Haluan jatkaa näyttelemistä ja toivon, että pääsen tekemään jotain vastaavaa, pidempää projektia.

Mitä tiesit Suomesta?

Olen jo pitkään halunnut tulla Helsinkiin, koska pidän elokuvasta Night on Earth, jota on kuvattu Helsingissäkin. Nyt olen ehtinyt vain huomata, että täällä on todella kaunista ja vehreää.

Boyhood-elokuva nähdään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin päätöselokuvana sunnuntaina 28.9. sekä Suomen ensi-illassa perjantaina 10.10.

Lue myös:

Suosikkiohjaajan uutta elokuvaa kuvattiin 12 vuoden ajan

Rakkautta & anarkiaa -festareiden Mannerheim-parodia kiinnostaa Ruotsissa asti

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Olen kokenut epäasiallisia tilanteita, Miss Universum -kisoihin valmistautuva Michaela Söderholm toteaa.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja on saanut naisia tuomaan esille heihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. 

Myös tuore Miss Suomi Michaela Söderholm, 25, pitää kampanjaa herättävänä.

– Olen kokenut elämässäni tilanteita, jotka mielestäni eivät ei ole olleet asiallisia. Miss Suomena tilanteet ovat olleet lähinnä yhteiskuvatilanteissa, jossa ihailijan käsi on saattanut mennä liian alas tai puristaa liian kovaa. Olen selvinnyt näistä huomauttamalla napakasti asiasta.

– Pitää muistaa, että myös miehet voivat kokea tällaisia tilanteita. Olen lukenut viikon aikana paljon kertomuksia asian ympäriltä. Niihin verrattuna olen päässyt elämässä aika vähällä.

Stoppi suhdehuhuille

Tämän viikon 7 päivää -lehdessä kerrotiin huhuista, joiden mukaan Tähdet, tähdet -ohjelmasta suljetulla Tomi Metsäkedolla, 47, ja Michaelalla olisi orastava suhde.

Michaela kumoaa väitteet.

– Olin viime sunnuntaina Tähdet tähdet -ohjelmassa Marko Björsin kutsumana. Ohjelman jälkeen menimme koko ryhmän kanssa ulos syömään. Samassa pöydässä istui muitakin ohjelman tähtiä, kuten Erja Lyytinen. Jostain syystä se, että istuimme samassa pöydässä isommassa porukassa, nousi uutiseksi. Minä en ole saanut Tomilta mitään viestejä.

Tällä hetkellä Michaela keskittyy Miss Universum -kilpailuihin, jonne hän lähtee jo reilun kahden viikon kuluttua. Treffailulle ei ole tällä hetkellä aikaa.

– On minulle tullut jonkun verran viestejä miehiltä, mutta keskitytään nyt Universumeihin. Katsotaan sen jälkeen, onko aikaa nähdä ihmisiä.

”Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia.”

Personal trainerin avulla kisoihin

Käytännössä valmistautuminen alkoi jo maaliskuussa. Michaelan jalkapöytä murtui vuoden alussa, mutta hän halusi pitää kroppansa tanssikisoja varten muuten kunnossa. Siksi Michaela palkkasi personal trainerin.

Saman valmentajan kanssa hän on valmistautunut Universumeihin.

– Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia. Treenien lisäksi käyn hypoxissa ja yritän varata aikaa unelle ja palautumiselle.

Lue myös: Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera testasi, onko hypoxista hyötyä, jos ei laihduta