Barbielle Manson blogikuvissaan. Barbiellen kuvaajakaveri on parannellut kuvankäsittelyllä meikkiä ja muokannut ihoa muovisen näköiseksi, mutta vartaloa ei ole käsitelty jälkikäteen. Barbielle ottaa uusia kuvia blogiinsa pari kertaa kuussa.
Barbielle Manson blogikuvissaan. Barbiellen kuvaajakaveri on parannellut kuvankäsittelyllä meikkiä ja muokannut ihoa muovisen näköiseksi, mutta vartaloa ei ole käsitelty jälkikäteen. Barbielle ottaa uusia kuvia blogiinsa pari kertaa kuussa.

Barbielle Manson -taiteilijanimeä käyttävä espoolainen perheenäiti tälläytyy viikonloppuisin barbienuken näköiseksi. Arkena hän on työssäkäyvä 2-vuotiaan tytön äiti.

Moni on ehkä nähnyt kuvan barbienuken näköisestä ukrainalaisesta Valeria Lukyanovasta, mutta meillä suomalaisillakin on oma barbienaisemme. Hän on espoolainen 2-vuotiaan tyttären äiti ja työssäkäyvä tradenomi, joka käyttää Barbielle Manson -taiteilijanimeä. Omaa nimeään hän ei halua paljastaa.

156 senttiä ja 42 kiloa

Barbielle aloitti harrastuksensa kaksi vuotta sitten.

– Olin tehnyt alusvaatemallin töitä ja ollut mallina taiteilijoille, mutta halusin alkaa tehdä omannäköisiäni kuvia, hän kertoo.

Barbiemaisen ulkomuodon saavuttaminen ei vaatinut suurta vaivannäköä, sillä vaaleahiuksinen, hoikka ja suuririntainen Barbielle muistutti jo valmiiksi esikuvaansa. Monet olivat tästä huomauttaneetkin. Rintansa Barbielle oli suurennuttanut jo vuosia aiemmin. 

– Olen ollut aina hoikka ja pienikokoinen. Olen 156 senttiä pitkä ja painan 42 kiloa. Vaatekokoni on 32–34 tai XS.

Onko barbie hyvä kauneusihanne?

Barbienukke ei vastaa kaikkien naisten kauneusihannetta, mutta Barbielle pitää tyylistään kiinni.

– Jokaisen naisen on oltava sen verran vahva, että luo itse oman tyylinsä. Naisella pitää halutessaan olla oikeus pukeutua barbieksi. Minulle on luontaista ilmaista omaa naiseuttani näin.

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä, vaan Barbielle on saanut osakseen arvostelua. Kitkeriä kommentteja on kirvonnut niin naisen ulkonäöstä kuin vähissä vaatteissa esiintymisestäkin.

– Yritän miettiä kritiikistä aina, onko siinä jotain rakentavaa. Yksityiselämäni ruotimisesta en kuitenkaan tykkää. Haluan suojella tytärtäni.

Barbiena kaksi kertaa viikossa

Barbielle laittautuu barbieksi yleensä viikonloppuisin ja joskus arki-iltaisin. Hänen 2-vuotias tyttärensä on vielä liian pieni ihmettelemään, miksi äiti on kovin erinäköinen kuin muiden äidit.

– Hän varmasti tottuu siihen, että näytän tältä.

Mies on Barbiellen harrastuksen, tai taiteen, kuten Barbielle itse sanoo, kanssa sinut.

– Hän on iloinen, että voin toteuttaa estetiikkaani.

Miten barbielta näytetään?

Esikuvansa näköisenä pysyminen onnistuu Barbiellen mukaan noudattamalla säännöllistä päivärytmiä ja syömällä järkevästi.

– Säännölliset elämäntavat ovat tärkeät. Lisäksi meditoin ja jumppaan joskus kotona.

Hän arvelee, ettei jatka harrastusta enää runsaan kymmenen vuoden kuluttua nelikymppisenä, mutta pyöristyvää suomalaisnaista hänestä tuskin tulee.

– En kyllä voisi olla ylipainoinen. Olen aktiivinen ja tiedostan ylipainoon liittyvät terveysriskit. En myöskään liho helposti, ainakaan vielä.

Barbielle ei halua enää viilata ulkonäköään barbimaisemmaksi vaan on siihen tyytyväinen. Harrastuksen alussa sattui joitakin ylilyöntejä.

– Kiristin esimerkiksi korsetin niin tiukalle, että minulle tuli tosi huono olo. Kaverini auttoi sen pois päältäni.

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.