Janne Kontkasen työnjälki nähtiin muun muassa Shrek 3 -elokuvassa. Shrekin vihreä nahka ei näyttäisi yhtä eläväiseltä ilman Kontkasta. Kuva MVPhotos
Janne Kontkasen työnjälki nähtiin muun muassa Shrek 3 -elokuvassa. Shrekin vihreä nahka ei näyttäisi yhtä eläväiseltä ilman Kontkasta. Kuva MVPhotos

Janne Kontkanen on ensimmäinen suomalainen Oscar-voittaja – ja silti melko vaatimaton.

San Franciscossa asuva Janne Kontkanen, 39, on ensimmäinen suomalainen, joka palkitaan Oscar-palkinnolla – mutta ei aivan sellaisella kuin voisi kuvitella. Tekniikan tohtori saa niin kutsutun teknisen Oscarin Dreamworks-elokuvayhtiölle kehittämästään 3D-teknologiasta, jota on käytetty vuodesta 2008 lähtien Dreamsworksin kaikissa animaatioissa.

Kontkasen teknologian ansiosta esimerkiksi vihreä Shrek-hirviö näyttää nykyään eläväisemmältä kuin elokuvasarjan ensimmäisissä osissa. Tekninen Oscari jaetaan 19 teknisestä saavutuksesta 52 henkilölle.

Miltä tällaisen tunnustuksen saaminen tuntuu?

Se antaa itsetuntoboostin töissä. Hyvä itsetunto on tärkeä, jotta on parhaimmillaan töissä: kestää enemmän kritiikkiä, uskaltaa ottaa riskejä eikä aina tarvitse olla äänessä. Ainakin hetkellisesti tulee sellainen olo, että hyvin pyyhkii.

Kuinka kauan teknologian kehittämiseen meni?

Tein samanaikaisesti myös muita asioita, joten projektin kimpussa kului vuosia – ja teknologiaa kehitetään edelleenkin. Tekisin sitä itse asiassa vieläkin mielelläni, jos olisin leffateollisuudessa töissä. Projektissa oli minun lisäkseni kolme insinööriä ja artisteja.

Janne Kontkanen.

Työskentelet nykyään Googlen karttatiimissä, mutta jos etsit tulevaisuudessa töitä, aiotko mainita Oscar-palkinnosta ansioluettelossasi?

Laitan sen varmaankin jonnekin CV:n loppuun, mutta en tiedä onko sillä niin kauheasti merkitystä. Kaipa se ohjelmistopuolellakin jotain painaa, ainakin siitä näkee, että olen saanut jotain järkevää aikaan.

Onko tunnustus huomioitu nykyisessä työpaikassasi?

Googlen perustajat Larry Page ja Sergei Brin mainitsivat asiasta palaverissa, joten viimeistään sen jälkeen kaikki tiesivät. Googlelta palkittiin kyllä muitakin. 

Elokuvatähdet valmistautuvat Oscar-gaalaan päiviä, miten sinä valmistaudut palkintojenjakoon?

Minulla on smokki, jota käytän, mutta rusetti piti hankkia. Vaimoni hankki iltapuvun tilaisuutta varten. Puheen olen kirjoittanut melko valmiiksi, mutta sitä pitäisi vielä lyhentää.

Helsingin Sanomien jutusta selviää, että Yhdysvaltain elokuva-akatemia haastatteli sinua hartaasti ennen kuin teki päätöksen palkinnosta. Oliko teknologian kehittäjä vaikea määritellä?

Se ei ollut helppo tehtävä. En oikeastaan tiedä itsekään, menikö se lopulta oikeaan osoitteeseen. Se on valintakysymys, kenen nimi palkintoon pannaan, kun koodauspuolta oli tekemässä kolme muutakin ihmistä. Aloitin projektin, joten ehkä langat johtivat minuun.

Olet asunut nyt seitsemän vuotta ulkomailla, haaveiletko paluusta Suomeen?

Emme me ihan ensi vuonna ole palaamassa, mutta takaisinmuutto tuntuu helpolta, kun Suomessa tehdään niin paljon kaikkia hienoja asioita juuri nyt. Se on tosi hyvä juttu.

Janne Kontkanen saa teknisen Oscarin Suomen aikaa varhain sunnuntaiaamuna 16.2.2014. Kontkanen on toinen suomalainen, joka pääsee noutamaan Oscar-palkinnon. Jörn Donner on käynyt aikaisemmin lavalla Ingmar Bergmanin palkitun Fanny ja Alexander -elokuvan tuottajana.

Virallinen Oscar-gaala järjestetään sunnuntai-iltana 2. maaliskuuta, Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä. Tänä vuonna parhaan lyhytelokuvan Oscarista kilpailee suomalainen Pitääkö mun kaikki hoitaa?  Ennen Selma Vilhusen ohjaamaan lyhytelokuvaa Oscar-ehdokkaana on ollut ainoastaan Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

Tänä vuonna Oscar-gaala näytetään Yle Teemalla. 

Lue myös:

Suomalainen lyhytelokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Suomalaiset näkevät sittenkin Oscar-gaalan suorana

Tällaista on olla töissä pelifirmassa: pallomeri, kisailua ja vapaus huseerata

Angry Birdsin markkinointivelho: "Minulla on joku bitti väärin päin"

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.

Veikka ja Henna Gustafsson menivät naimisiin vuonna 2010.

Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson, 50, ja hänen puolisonsa Henna Gustafsson, 43, (o.s. Meriläinen) ovat eronneet. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudesta vahvistetaan Me Naisille, että pari on jättänyt yhdessä avioerohakemuksen 17.10.2017.  Toisen vaiheen hakemusta Gustafssonit eivät käräjäoikeuden mukaan ole jättäneet.

Veikka ja Henna menivät naimisiin vuonna 2010. Heillä on kaksi lasta, jotka ovat 8- ja 5-vuotiaita.

Henna Meriläinen tuli julkisuuteen vuonna 1994, kun hänestä tuli Miss Suomi. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine
Henna Meriläinen tuli julkisuuteen vuonna 1994, kun hänestä tuli Miss Suomi. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Laine

Avierosta uutisoi ensimmäisenä Seiska. Lehden mukaan Henna on muuttanut pois parin yhteisesta kodista, joka sijaitsee Kirkkonummella.