Mokoma-keulakuvan Marko Annalan masennuksen taustalla on rankka kouluaika.

Kouluajat olivat yhtä helvettiä Mokoma-yhteen keulakuvalle, laulaja Marko Annalalle, 43.

Hän kertoi Radio Rockin haastattelussa, että häntä välteltiin kuin spitaalista ja pakotettiin tekemään sairaita asioita.

– Se on edelleen trauma. Ruuvien ja mutterien syöminen ei ollut edes pahinta, mitä on tapahtunut. Sitä on juostu karkuun koulun kattoja pitkin ja etsitty jatkuvasti pakopaikkaa. On ollut pää syvällä vessanpöntössä, Annala kertoi.

Pahinta kiusaaminen oli seitsemännellä luokalla. Tuolloin Annalalla ei ollut yhtään ystävää.

– Yhtäkkiä ei ollut yhtään ihmistä, ja vanhatkin kaikkosivat, koska he pelkäsivät, että saavat oman osansa kaikesta paskasta.

”Yksi jätkistä, joka kiusasi, heitti opettajan lasiovesta läpi.”

Annalan mukaan opettajat tiesivät kiusaamisesta, mutta eivät uskaltaneet tehdä mitään.

– Yksi jätkistä, joka kiusasi, heitti yhden opettajan lasiovesta läpi, Annala muisteli.

Pahimmat kiusaajat oli Annalaa vanhempia, ja terrori loppui vasta siinä vaiheessa, kun kiusaajat pääsivät yläasteelta. Moni yritti jatkaa kiusaamista, mutta pahimpien kiusaajien lähdettyä Annala pystyi panemaan hanttiin.

– Olin siinä vaiheessa sen verran rohkaistunut, että uskalsin sanoa, etten tee enää mitään. Vuoden ajan kaikki piti hajurakoa, mutta kukaan ei enää kiusannut. Luojan kiitos ysillä tuli uusia oppilaita, jotka eivät tienneet mun historiaa, ja sain ystäviä. Yhden pikkuveli soittaa meidän bändissä.

Psykoosi lähellä

Annalalla on todettu keskivaikea masennus, mistä hän puhuu myös hiljattain ilmestyneessä Error – Mielen häiriöitä -kirjassa. Yksi tekijä masennuksen taustalla on juuri rankka kouluaika.

Radio Rockin haastattelussa Annala kertoi, että on oppinut elämään masennuksensa kanssa. Hän puhuu siitä mieluummin ominaisuutena kuin sairautena. Annalalla on ollut elämänsä aikana useita masennuskausia.

”Ihan nuorena miehenä masennuskaudet olivat raskaampia.”

– Ensimmäisessä masennuksessa psykoosiin vajoaminen oli lähellä. Mutta ihan nuorena miehenä masennuskaudet olivat paljon raskaampia. Sen jälkeen kaikki kaudet on jääneet sellaiseen keski-ikäisen miehen tuskaan – sitä ei ole ollut veitsi kädessä niin kuin nuorempana.

2457755
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...