Timo Hännikäinen päätyi kirjoittamaan naisia solvaavia törkyviestejä juhannusyönä. Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto / Markus Jokela</span>
Timo Hännikäinen päätyi kirjoittamaan naisia solvaavia törkyviestejä juhannusyönä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

Kirjailija Timo Hännikäisen juhannuksenvietto kärjistyi alatyyliseksi viestittelyksi Naisten Linjan ja Naisasialiitto Unionin sivuilla. Hännikäinen ei aio kuitenkaan pyytää kirjoituksiaan anteeksi.

Kirjailija Timo Hännikäinen,35, herätti juhannuksena ihmetystä ja tyrmistystä Naisasialiitto Unionin ja Naisten Linjan julkisille Facebook-sivuille kirjoittamillaan, vihapuhetta sisältäneillä viesteillä. Naisten Linja on tukipalvelu, joka on suunnattu väkivaltaa ja sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille.

Hännikäinen oli kirjoittanut viestit juhannusaaton ja juhannuspäivän välisenä yönä. Juhannuspäivänä hän selitti tapahtunutta omilla julkisilla Facebook-sivuillaan näin:

– Eilisyönä muiden mentyä nukkumaan etsin facebookista minua solvanneiden ihmisten & järjestöjen sivuja ja kirjoitin sinne mm. toiveita kyseisten henkilöiden pikaisesta itsemurhasta ja kaikkea täysin painokelvotonta. Ilmeisesti joku kevään paskamyrskyn mittaan kertynyt v***tus saavutti saturaatiopisteen. En puolustele toimintaani enkä toisaalta esitä anteeksipyyntöjäkään. Kunhan totean tapahtuneen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hännikäisen kirjoittamat viestit synnyttivät laajaa keskustelua, johon muun muassa kirjailija Laura Honkasalo osallistui. Hänellä oli kollegalleen yksi kysymys:

– Voisitko vielä tarkentaa, miten esim. Naisten Linja, joka auttaa väkivaltaa kokeneita naisia, on "solvannut" sinua?

Tähän Hännikäisellä oli varsin ytimekäs vastaus:

– En voisi.

Sen sijaan Hännikäinen tarkensi tuntojaan juhannusyön kirjoituksistaan omilla Facebook-sivuillaan. Hän sanoo olevansa entistä tyytyväisempi, ettei ole esittänyt asiasta julkista anteeksipyyntöä.

– Sen sijaan pyydän anteeksi niiltä kollegoilta ja muilta ihmisiltä, jotka ovat humalaisen hölmöilyni takia tulleet tahtomattaan vedetyksi mukaan tähän sotkuun.

Naisasialiitto Unioni kirjoitti tänään puolenpäivän aikoihin vastineensa Timo Hännikäisen viesteihin. Vastineessaan Naisasialiitto Unioni vahvistaa, että Hännikäinen lähetti useita, nyt jo poistettuja, seksistisiä ja rasistisia postauksia heidän Facebook-sivuilleen.

– Millainen painoarvo viesteillä sitten on? Niiden kirjoittaja on julkisessa keskustelussa suurta näkyvyyttä saanut mielipidevaikuttaja. Hännikäinen on esseisti, jonka teoksia on käsitelty mediassa näkyvästi; hän kuuluu myös Suomen älymystöä edustavaan Helsingin Sanomien asiantuntijaraatiin.

Kirjoituksessaan Naisasialiitto Unioni sanoo Suomessa vallitsevan merkillisen kaksoisstandardin, jonka myötä yhteiskunnalliset vaikuttajat voivat vapaa-ajallaan solvata ihmisryhmiä, ihmisoikeusjärjestöjä tai järjestää äärioikeistolaisia tapahtumia ilman, että heidän asemansa kirjallisessa tai poliittisessa yhteisössä horjuu. Unioni toivoo, että jatkossa ollaan tarkempia siitä, minkälaisen analyyttisen kehyksen Hännikäisen ajattelu saa.

 

Juhannuspäivän aamuna kirjailija Timo Hännikäinen lähetti useita seksistisiä ja rasistisia postauksia...

Posted by Naisasialiitto Unioni on 22. kesäkuuta 2015

 

Timo Hännikäinen tunnetaan erityisesti seksinpuutetta kuvailleesta teoksestaan Ilman: Esseitä seksuaalisesta syrjäytymisestä (2009).

Anomuumi

Minusta on häiriintynyttä, ettei Timo saa anteeksipyyntöä aikaiseksi. Noin naisvihamielistä ihmistä ei pitäisi median nostaa esille laisinkaan. Hänet pitäisi hiljaa pyyhkäistä sivuun ja jättää pois asiantuntijaraadeista. Timon ajatukset ja käytös on kuin pimeältä keskiajalta. En yhtään ihmettele, että naiset kaikkoavat mokoman trollin luota. Jessus sentään mikä tylsä tyyppi. En kyllä ollut tietoinen, että hän kuuluu mihinkään eliittiin tai älymystöön. On ollut selvästi väärässä seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla