Timo Hännikäinen päätyi kirjoittamaan naisia solvaavia törkyviestejä juhannusyönä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela
Timo Hännikäinen päätyi kirjoittamaan naisia solvaavia törkyviestejä juhannusyönä. Kuva: Sanoma-arkisto / Markus Jokela

Kirjailija Timo Hännikäisen juhannuksenvietto kärjistyi alatyyliseksi viestittelyksi Naisten Linjan ja Naisasialiitto Unionin sivuilla. Hännikäinen ei aio kuitenkaan pyytää kirjoituksiaan anteeksi.

Kirjailija Timo Hännikäinen,35, herätti juhannuksena ihmetystä ja tyrmistystä Naisasialiitto Unionin ja Naisten Linjan julkisille Facebook-sivuille kirjoittamillaan, vihapuhetta sisältäneillä viesteillä. Naisten Linja on tukipalvelu, joka on suunnattu väkivaltaa ja sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille.

Hännikäinen oli kirjoittanut viestit juhannusaaton ja juhannuspäivän välisenä yönä. Juhannuspäivänä hän selitti tapahtunutta omilla julkisilla Facebook-sivuillaan näin:

– Eilisyönä muiden mentyä nukkumaan etsin facebookista minua solvanneiden ihmisten & järjestöjen sivuja ja kirjoitin sinne mm. toiveita kyseisten henkilöiden pikaisesta itsemurhasta ja kaikkea täysin painokelvotonta. Ilmeisesti joku kevään paskamyrskyn mittaan kertynyt v***tus saavutti saturaatiopisteen. En puolustele toimintaani enkä toisaalta esitä anteeksipyyntöjäkään. Kunhan totean tapahtuneen.

Hännikäisen kirjoittamat viestit synnyttivät laajaa keskustelua, johon muun muassa kirjailija Laura Honkasalo osallistui. Hänellä oli kollegalleen yksi kysymys:

– Voisitko vielä tarkentaa, miten esim. Naisten Linja, joka auttaa väkivaltaa kokeneita naisia, on "solvannut" sinua?

Tähän Hännikäisellä oli varsin ytimekäs vastaus:

– En voisi.

Sen sijaan Hännikäinen tarkensi tuntojaan juhannusyön kirjoituksistaan omilla Facebook-sivuillaan. Hän sanoo olevansa entistä tyytyväisempi, ettei ole esittänyt asiasta julkista anteeksipyyntöä.

– Sen sijaan pyydän anteeksi niiltä kollegoilta ja muilta ihmisiltä, jotka ovat humalaisen hölmöilyni takia tulleet tahtomattaan vedetyksi mukaan tähän sotkuun.

Naisasialiitto Unioni kirjoitti tänään puolenpäivän aikoihin vastineensa Timo Hännikäisen viesteihin. Vastineessaan Naisasialiitto Unioni vahvistaa, että Hännikäinen lähetti useita, nyt jo poistettuja, seksistisiä ja rasistisia postauksia heidän Facebook-sivuilleen.

– Millainen painoarvo viesteillä sitten on? Niiden kirjoittaja on julkisessa keskustelussa suurta näkyvyyttä saanut mielipidevaikuttaja. Hännikäinen on esseisti, jonka teoksia on käsitelty mediassa näkyvästi; hän kuuluu myös Suomen älymystöä edustavaan Helsingin Sanomien asiantuntijaraatiin.

Kirjoituksessaan Naisasialiitto Unioni sanoo Suomessa vallitsevan merkillisen kaksoisstandardin, jonka myötä yhteiskunnalliset vaikuttajat voivat vapaa-ajallaan solvata ihmisryhmiä, ihmisoikeusjärjestöjä tai järjestää äärioikeistolaisia tapahtumia ilman, että heidän asemansa kirjallisessa tai poliittisessa yhteisössä horjuu. Unioni toivoo, että jatkossa ollaan tarkempia siitä, minkälaisen analyyttisen kehyksen Hännikäisen ajattelu saa.

 

Juhannuspäivän aamuna kirjailija Timo Hännikäinen lähetti useita seksistisiä ja rasistisia postauksia...

Posted by Naisasialiitto Unioni on 22. kesäkuuta 2015

 

Timo Hännikäinen tunnetaan erityisesti seksinpuutetta kuvailleesta teoksestaan Ilman: Esseitä seksuaalisesta syrjäytymisestä (2009).

Anomuumi

Suomalaiskirjailija ei pahoittele naisiin kohdistuvia rajuja törkykirjoituksiaan – kuittasi vihapuheen "humalaiseksi hölmöilyksi"

Minusta on häiriintynyttä, ettei Timo saa anteeksipyyntöä aikaiseksi. Noin naisvihamielistä ihmistä ei pitäisi median nostaa esille laisinkaan. Hänet pitäisi hiljaa pyyhkäistä sivuun ja jättää pois asiantuntijaraadeista. Timon ajatukset ja käytös on kuin pimeältä keskiajalta. En yhtään ihmettele, että naiset kaikkoavat mokoman trollin luota. Jessus sentään mikä tylsä tyyppi. En kyllä ollut tietoinen, että hän kuuluu mihinkään eliittiin tai älymystöön. On ollut selvästi väärässä seurassa.
Lue kommentti
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista