Antti Reinin kuvaaminen jännitti Marika Kiviharjua. Kuvat: Liina Aalto-Setälä
Antti Reinin kuvaaminen jännitti Marika Kiviharjua. Kuvat: Liina Aalto-Setälä
Kiviharjun kirja alastomista suomalaisista julkkiksista ilmestyy keväällä 2015.
Kiviharjun kirja alastomista suomalaisista julkkiksista ilmestyy keväällä 2015.
Marika Kiviharju on joutunut vetämään päiväkännit punaviinillä rentouttaakseen kuvattavansa.
Marika Kiviharju on joutunut vetämään päiväkännit punaviinillä rentouttaakseen kuvattavansa.

Valokuvaaja Marika Kiviharju, 34, haluaisi ikuistaa Paavin nakuna.

Teit jo valokuvanäyttelyn alastomista julkkiksista ja nyt puuhaat kirjaa. Etkö saa tarpeeksesi nakuista julkimoista?

En, olen kyltymätön! Kuvani eivät ole eroottisia, vaan ne näyttävät ihmisen omana itsenään, ilman suojakuorta. Keksin tiedottajani kanssa idean näyttelyyn, kun mietimme, miten saisin potkua uralleni. Olin juuri palannut äitiyslomalta, ja kaipasin jotain erilaista ja ­tajunnanräjäyttävää. Onnistuimme yli odotusten. Vaikka olen vuosia kuvannut mallikansioita, pin up -kuvia ja lehti­kuvia, minut tunnetaan nykyään alastomien julkkisten kuvaajana. Se on kiva titteli, eikä minulla ole valittamista.

Olet vihjannut, että kirjassasi nähdään A-luokan julkkiksia. Paljasta nimiä!

Ristomatti Ratia on lähdössä mukaan, ja olen keskustellut Aira Samulinin ja Miina Äkkijyrkän kanssa. Osaa en paljasta vielä, mutta kovia nimiä nekin ovat!

Kenet haaveilet vielä ikuistavasi alasti?

Paavi olisi mahdottomuudessaan todella kova. Jos hänet saisin ­kameran eteen, maailmankirjat menisivät sekaisin. ­Haluan tehdä enemmän myös tavallisten ihmisten nudekuvauksia.

Oletko itse sinut alastomuuden kanssa?

Olen estoton tyyppi, joten alastomuus ei ole minulle mikään juttu. Kotona unohdan usein sulkea verhot, joten naapurin insinöörimies on varmasti nähnyt minut alasti monta kertaa. Alastomuus ei ujostuta minua kuvauksissa, ennemminkin menen puihin, jos kuvattava on tosijulkkis. Esimerkiksi Antti Reini oli aivan mahtava tyyppi ja jokanaisen päiväuni. Myös minun.

Millainen tunnelma kuvauksissasi on?

Kuvaustilanne on niin intiimi, että ­minun pitää pystyä heti vakuuttamaan ihmiset osaamisestani, ansaita luottamus ja rentouttaa tunnelma. Keinoja on monia, mutta jutteleminen toimii aina. Ihmiset eivät yleensä jännitä alastomuuttaan, mutta kerran vedimme ­kuvattavan kanssa päiväkännit. Hän ei olisi suostunut kuviin ilman punaviiniä.

Mikä on rohkein tekemäsi päätös?

Olen aina ollut vähän hullu, ja tehnyt radikaaleja vetoja päästäkseni tavoitteisiini. Olin jo menossa töihin yrityshautomoon Lahteen, mutta irtisanoinkin sopimuksen, myin kämppäni ja muutin Helsinkiin, vaikka en tuntenut kaupungista ketään.

Miten otat ilon irti kesäpäivistä?

Ottamalla aurinkoa koko päivän. ­Makaan reporankana miesystäväni ­uima-altaalla. Kuuntelen vain musiikkia, ja mieheni toimii pool boyna eli tarjoilee minulle drinkkejä pyytämättä.

Lue myös:

Me Naiset riisui: Tältä näyttää naisen vartalo

Marika Kiviharju

■ Valokuvaaja syntyi vuonna 1980 Lopella. Asuu Helsingissä kahden lapsensa kanssa.

■ Piti We Want You – Naked! -näyttelyn ­keväällä Helsingissä.

■ Kirja alastomista julkkiksista julkaistaan ensi keväänä.

■ Harrastaa golfia.

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.