Smack- ja Lama-yhtyeistä tunnettu Rane Raitsikka kertoi Radio Rockilla rankoista vuosistaan.

Muusikko Rane Raitsikka, oikealta nimeltään Harri Jäntti, 49, muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1987 ja takaisin Suomeen vasta 21 vuotta myöhemmin. Hän muisteli Radio Rockilla rankkoja vuosiaan Hollywoodissa.

Rane on nykyään raitis, mutta Hollywoodissa hänen elämänsä täyttivät pitkään "sex, drugs and rock'n roll".

– Se ei todellakaan ollut mikään myytti, Rane kertoi haastattelussa.

Rane on kertonut aikaisemmin Me Naisten haastattelussa, että kun päihteet tulivat kuvioihin, hänen elämänsä muuttui todella raskaaksi. Jossain vaiheessa hän oli asunnoton ja hengaili jengiläisten ja erilaisten konnien kanssa. Jos yksi nappi tuntui hyvältä, piti testata, millaista olisi vetää viisi.

Lopulta elämäntyyli kävi liian rankaksi.

– Mä hiffasin, että kamanveto ja bailaaminen ei ollut enää hauskanpitoa. Yhtäkkiä sun piti saada kyseistä tuotetta tai muutamaa niistä koko ajan. Se meni kaiken edelle, ja sitten ei ollut mitään muuta. Päivä meni siihen, että mistä sais fyrkkaa, jotta sä voit vetää. Siinä lähtee kaikki alta, Rane muisteli Radio Rockilla.

Ranen mielestä Holywood on koitunut liian monen muusikon kohtaloksi. Yksi heistä on Ranen ystävä, Guns N' Rosesin Stevie Adler, joka ei Ranen mukaan ole vieläkään kuivilla.

– Siellä on aika moni soittaja joko täysin selvinpäin tai sitten ne on aika heikossa kondiksessa, niin kuin Stevie. Dear ystävä sekin jätkä. Mä oon ollut hoidossakin sen kanssa pari kertaa, mutta se ei oo ikinä päässyt eroon.

Rane kertoo itse päässeensä huumeriippuvuudesta eroon ”sätkittyään 86 päivää frendinsä vaatekaapissa”. Sieltä ulos tultuaan hän tajusi, että tulevaisuus on hänen omissa käsissään.
 
– Mulla oli mitta niin täynnä sitä kaikkea, mä tajusin että pohjimmiltaan, että se oli mun mielestä kiinni – että pitää alkaa kattoo, mitäs tää yläkerta mulle kertoo.

Lue myös:

Rane Raitsikka ja Manna: Huumeet erottivat rocksisarukset vuosiksi

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla