Marja-Liisa Kirvesniemi voitti urallaan seitsemän olympiamitalia, joista kolme oli kultaa. Kuva: Sanoma-arkisto/Sirpa Räihä
Marja-Liisa Kirvesniemi voitti urallaan seitsemän olympiamitalia, joista kolme oli kultaa. Kuva: Sanoma-arkisto/Sirpa Räihä

Entinen huippuhiihtäjä muistelee Mertaranta ja legendat -ohjelmassa järkyttävää tilannetta.

Hiihtäjälegenda Marja-Liisa Kirvesniemi, 60, kertoo Mertaranta & legendat -ohjelmassa uransa rankimmasta kokemuksesta. Hän joutui sukupuolitestiin Val di Fiemmen MM-kilpailuissa vuonna 1991.

Marja-Liisa voitti hopeaa perinteisen viidellä kilometrillä – vain kahdeksan kuukautta sen jälkeen, kun oli synnyttänyt toisen tyttärensä. Lähes heti maaliin saapumisen jälkeen hiihtäjä vietiin yllättäen sukupuolitestiin.

”Siellä oli kaksi miesgynekologia, ja minut vietiin johonkin pimeään koppiin.”

– Yks kaks otettiin aika tiukasti hihasta kiinni, että tuonne pimeään huoneeseen. Voin sanoa, että oli elämäni rajuin kokemus. Kun siellä oli kaksi miesgynekologia, ja minut vietiin johonkin pimeään koppiin. En yleensä ole aggressiivinen, mutta siinä olin. Potkin, huusin ja raivosin, Marja-Liisa muistelee jaksossa.

Pelkona mitalin menetys

Yleensä urheilijat saavat ottaa dopingtestiin tueksi esimerkiksi joukkueen lääkärin, mutta Marja-Liisa ei saanut ottaa sukupuolitestiin ketään mukaansa. Hänen mukaansa tilanne oli "kamala", mutta hän ei uskaltanut olla menemättäkään, koska pelkäsi, että menettäisi muuten MM-hopeansa.

Marja-Liisaa ihmetytti sukupuolitesti siksikin, että hän oli juuri synnyttänyt toisen lapsensa. Lisäksi hänellä oli mukanaan todistus, josta ilmeni, että hänen sukupuolensa on nainen.

– Toivon sydämestäni, ettei kenellekään naisurheilijalle – ei minkään maalaiselle, ei kenellekään – tule sellaista kohtelua.

Ohjelmassa kaikki muut ex-urheilijat järkyttyvät kuulemastaan. Ex-suunnistaja Minna Kauppi ja ex-uimari Hanna-Maria Seppälä miettivät, että tapahtunut kuulostaa jopa raiskaukselta.

Marja-Liisa sanoo, ettei halua syyllistää tapahtuneesta ketään. Hän olisi silti toivonut, että asia olisi hoidettu toisin.

Mertaranta ja legendat ohjelma alkaa TV5:llä keskiviikkona 10.2. klo 21.00.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.