Sukupuolensa korjannut Vera Räsänen ei pidä kilpailuaan naistensarjoissa epäreiluna. – Parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia.

Sukupuolensa miehestä naiseksi korjannut kuulantyöntäjä Vera Räsänen sai tällä viikolla ehdollisen kilpailuoikeuden Suomen Urheiluliiton alaisiin kilpailuihin naistensarjoissa. Hän saa esimerkiksi kisata parin viikon päässä järjestettävissä Kalevan kisoissa.

Veran kilpailuoikeus on herättänyt paljon keskustelua. Helsingin Sanomien Lauri Malkavaara kirjoitti viime torstaina julkaistussa pääkirjoituksessaan, että Veran osallistuminen naistensarjoihin on epäreilua muita kilpailijoita kohtaan. ”On tietenkin pähkähullua, että hän [Vera] saa kilpailla naisten sarjassa. Vaikka hän on nainen, hänellä on miehen voimat”, Malkavaara kommentoi.

Väite on Veran mielestä kuitenkin kyseenalainen. Hän aloitti viisi vuotta sitten hormonihoidot, jotka pitävät hänet fyysisesti mahdollisimman naisellisena. Vera haluaa päästä eroon kaikesta miehisyydestään. Esimerkiksi lihasten kasvua kiihdyttävä mieshormoni, testosteroni, on hänelle nykyään ”myrkkyä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Enkä minä ole koskaan ollut täysiverinen mies, Vera muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienempi ja heikompi

Päätös hakea kilpailuoikeutta naistensarjoihin ei ollut Veralle helppo.

– Työstin asiaa mielessäni puoli vuotta. Mietin, onko moraalisesti oikein tehdä näin. Aluksi pidin ajatusta epäreiluna, mutta enää en tunne niin. Sitä paitsi parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia. Olen heitä pienempi ja heikompi.

Veran paras tulos kuulantyönnössä on 13,15 metriä. Naisten Suomen ennätys on 18,57 metriä. Maailman kärkitulos naisilla on 22,63 metriä. Vera kehottaakin miettimään, onko hän oikeasti niin ylivoimainen kuin moni väittää.

– Haluaisin myös tietää, pitävätkö kanssakilpailijat minua todellisena uhkana. Se voisi puhdistaa pöytää. Veikkaan, että suurin osa ei pidä tilannetta mitenkään mahdottomana, Vera järkeilee.

Veran mukaan monet ovat syyttäneet häntä epäreiluudesta aivan turhaan. Nettisivustoilla hän on saanut osakseen rajuja kommentteja.

– Minun mielestäni kritisoijien pitäisi kääntyä lajiliittojen puoleen. Se, että olen korjannut sukupuoleni ja haen lupaa kilpailla, ei ole laitonta. Tietenkin haluan kilpailla vahvimmassa lajissani.

Yhä rohkeammaksi naiseksi

Ennen sukupuolenkorjausta Vera tunnettiin miehenä nimeltä Vesa. Vaikka hän on harrastanut elämänsä aikana paljon urheilua, hän ei ole aikaisemmin kilpaillut kuulantyönnössä tällä tasolla.

Lajiliitolta tullut kilpailulupa on lisännyt Veran itseluottamusta ja varmuutta naisena. Nykyään hänen on paljon helpompi olla oma itsensä, kun kaikki tietävät hänen tilanteensa.

– Vuosi sitten olin vielä hyvin epävarma, enkä esimerkiksi uskaltanut mennä julkisilla paikoilla naistenvessaan. En myöskään vastannut puhelimeen etunimelläni, koska se olisi saattanut kummastuttaa soittajaa. Nyt olen paljon rohkeampi.

Vaikka Veran itsevarmuus on koko ajan kohoamaan päin, hän ei ole immuuni uteliaille katseille. Erityisesti kisapaikoilla hän on saanut osakseen epäluuloisia pälyilyjä ja jopa naureskelua.

– Kyllä Kalevan kisoihin osallistuminen tulee olemaan rankkaa, kun kaikki tuijottavat ja kameroita pörrää ympärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla