Sukupuolensa korjannut Vera Räsänen ei pidä kilpailuaan naistensarjoissa epäreiluna. – Parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia.

Sukupuolensa miehestä naiseksi korjannut kuulantyöntäjä Vera Räsänen sai tällä viikolla ehdollisen kilpailuoikeuden Suomen Urheiluliiton alaisiin kilpailuihin naistensarjoissa. Hän saa esimerkiksi kisata parin viikon päässä järjestettävissä Kalevan kisoissa.

Veran kilpailuoikeus on herättänyt paljon keskustelua. Helsingin Sanomien Lauri Malkavaara kirjoitti viime torstaina julkaistussa pääkirjoituksessaan, että Veran osallistuminen naistensarjoihin on epäreilua muita kilpailijoita kohtaan. ”On tietenkin pähkähullua, että hän [Vera] saa kilpailla naisten sarjassa. Vaikka hän on nainen, hänellä on miehen voimat”, Malkavaara kommentoi.

Väite on Veran mielestä kuitenkin kyseenalainen. Hän aloitti viisi vuotta sitten hormonihoidot, jotka pitävät hänet fyysisesti mahdollisimman naisellisena. Vera haluaa päästä eroon kaikesta miehisyydestään. Esimerkiksi lihasten kasvua kiihdyttävä mieshormoni, testosteroni, on hänelle nykyään ”myrkkyä”.

– Enkä minä ole koskaan ollut täysiverinen mies, Vera muistuttaa.

Pienempi ja heikompi

Päätös hakea kilpailuoikeutta naistensarjoihin ei ollut Veralle helppo.

– Työstin asiaa mielessäni puoli vuotta. Mietin, onko moraalisesti oikein tehdä näin. Aluksi pidin ajatusta epäreiluna, mutta enää en tunne niin. Sitä paitsi parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia. Olen heitä pienempi ja heikompi.

Veran paras tulos kuulantyönnössä on 13,15 metriä. Naisten Suomen ennätys on 18,57 metriä. Maailman kärkitulos naisilla on 22,63 metriä. Vera kehottaakin miettimään, onko hän oikeasti niin ylivoimainen kuin moni väittää.

– Haluaisin myös tietää, pitävätkö kanssakilpailijat minua todellisena uhkana. Se voisi puhdistaa pöytää. Veikkaan, että suurin osa ei pidä tilannetta mitenkään mahdottomana, Vera järkeilee.

Veran mukaan monet ovat syyttäneet häntä epäreiluudesta aivan turhaan. Nettisivustoilla hän on saanut osakseen rajuja kommentteja.

– Minun mielestäni kritisoijien pitäisi kääntyä lajiliittojen puoleen. Se, että olen korjannut sukupuoleni ja haen lupaa kilpailla, ei ole laitonta. Tietenkin haluan kilpailla vahvimmassa lajissani.

Yhä rohkeammaksi naiseksi

Ennen sukupuolenkorjausta Vera tunnettiin miehenä nimeltä Vesa. Vaikka hän on harrastanut elämänsä aikana paljon urheilua, hän ei ole aikaisemmin kilpaillut kuulantyönnössä tällä tasolla.

Lajiliitolta tullut kilpailulupa on lisännyt Veran itseluottamusta ja varmuutta naisena. Nykyään hänen on paljon helpompi olla oma itsensä, kun kaikki tietävät hänen tilanteensa.

– Vuosi sitten olin vielä hyvin epävarma, enkä esimerkiksi uskaltanut mennä julkisilla paikoilla naistenvessaan. En myöskään vastannut puhelimeen etunimelläni, koska se olisi saattanut kummastuttaa soittajaa. Nyt olen paljon rohkeampi.

Vaikka Veran itsevarmuus on koko ajan kohoamaan päin, hän ei ole immuuni uteliaille katseille. Erityisesti kisapaikoilla hän on saanut osakseen epäluuloisia pälyilyjä ja jopa naureskelua.

– Kyllä Kalevan kisoihin osallistuminen tulee olemaan rankkaa, kun kaikki tuijottavat ja kameroita pörrää ympärillä.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!