Sukupuolensa korjannut Vera Räsänen ei pidä kilpailuaan naistensarjoissa epäreiluna. – Parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia.

Sukupuolensa miehestä naiseksi korjannut kuulantyöntäjä Vera Räsänen sai tällä viikolla ehdollisen kilpailuoikeuden Suomen Urheiluliiton alaisiin kilpailuihin naistensarjoissa. Hän saa esimerkiksi kisata parin viikon päässä järjestettävissä Kalevan kisoissa.

Veran kilpailuoikeus on herättänyt paljon keskustelua. Helsingin Sanomien Lauri Malkavaara kirjoitti viime torstaina julkaistussa pääkirjoituksessaan, että Veran osallistuminen naistensarjoihin on epäreilua muita kilpailijoita kohtaan. ”On tietenkin pähkähullua, että hän [Vera] saa kilpailla naisten sarjassa. Vaikka hän on nainen, hänellä on miehen voimat”, Malkavaara kommentoi.

Väite on Veran mielestä kuitenkin kyseenalainen. Hän aloitti viisi vuotta sitten hormonihoidot, jotka pitävät hänet fyysisesti mahdollisimman naisellisena. Vera haluaa päästä eroon kaikesta miehisyydestään. Esimerkiksi lihasten kasvua kiihdyttävä mieshormoni, testosteroni, on hänelle nykyään ”myrkkyä”.

– Enkä minä ole koskaan ollut täysiverinen mies, Vera muistuttaa.

Pienempi ja heikompi

Päätös hakea kilpailuoikeutta naistensarjoihin ei ollut Veralle helppo.

– Työstin asiaa mielessäni puoli vuotta. Mietin, onko moraalisesti oikein tehdä näin. Aluksi pidin ajatusta epäreiluna, mutta enää en tunne niin. Sitä paitsi parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia. Olen heitä pienempi ja heikompi.

Veran paras tulos kuulantyönnössä on 13,15 metriä. Naisten Suomen ennätys on 18,57 metriä. Maailman kärkitulos naisilla on 22,63 metriä. Vera kehottaakin miettimään, onko hän oikeasti niin ylivoimainen kuin moni väittää.

– Haluaisin myös tietää, pitävätkö kanssakilpailijat minua todellisena uhkana. Se voisi puhdistaa pöytää. Veikkaan, että suurin osa ei pidä tilannetta mitenkään mahdottomana, Vera järkeilee.

Veran mukaan monet ovat syyttäneet häntä epäreiluudesta aivan turhaan. Nettisivustoilla hän on saanut osakseen rajuja kommentteja.

– Minun mielestäni kritisoijien pitäisi kääntyä lajiliittojen puoleen. Se, että olen korjannut sukupuoleni ja haen lupaa kilpailla, ei ole laitonta. Tietenkin haluan kilpailla vahvimmassa lajissani.

Yhä rohkeammaksi naiseksi

Ennen sukupuolenkorjausta Vera tunnettiin miehenä nimeltä Vesa. Vaikka hän on harrastanut elämänsä aikana paljon urheilua, hän ei ole aikaisemmin kilpaillut kuulantyönnössä tällä tasolla.

Lajiliitolta tullut kilpailulupa on lisännyt Veran itseluottamusta ja varmuutta naisena. Nykyään hänen on paljon helpompi olla oma itsensä, kun kaikki tietävät hänen tilanteensa.

– Vuosi sitten olin vielä hyvin epävarma, enkä esimerkiksi uskaltanut mennä julkisilla paikoilla naistenvessaan. En myöskään vastannut puhelimeen etunimelläni, koska se olisi saattanut kummastuttaa soittajaa. Nyt olen paljon rohkeampi.

Vaikka Veran itsevarmuus on koko ajan kohoamaan päin, hän ei ole immuuni uteliaille katseille. Erityisesti kisapaikoilla hän on saanut osakseen epäluuloisia pälyilyjä ja jopa naureskelua.

– Kyllä Kalevan kisoihin osallistuminen tulee olemaan rankkaa, kun kaikki tuijottavat ja kameroita pörrää ympärillä.

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.