Sukupuolensa korjannut Vera Räsänen ei pidä kilpailuaan naistensarjoissa epäreiluna. – Parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia.

Sukupuolensa miehestä naiseksi korjannut kuulantyöntäjä Vera Räsänen sai tällä viikolla ehdollisen kilpailuoikeuden Suomen Urheiluliiton alaisiin kilpailuihin naistensarjoissa. Hän saa esimerkiksi kisata parin viikon päässä järjestettävissä Kalevan kisoissa.

Veran kilpailuoikeus on herättänyt paljon keskustelua. Helsingin Sanomien Lauri Malkavaara kirjoitti viime torstaina julkaistussa pääkirjoituksessaan, että Veran osallistuminen naistensarjoihin on epäreilua muita kilpailijoita kohtaan. ”On tietenkin pähkähullua, että hän [Vera] saa kilpailla naisten sarjassa. Vaikka hän on nainen, hänellä on miehen voimat”, Malkavaara kommentoi.

Väite on Veran mielestä kuitenkin kyseenalainen. Hän aloitti viisi vuotta sitten hormonihoidot, jotka pitävät hänet fyysisesti mahdollisimman naisellisena. Vera haluaa päästä eroon kaikesta miehisyydestään. Esimerkiksi lihasten kasvua kiihdyttävä mieshormoni, testosteroni, on hänelle nykyään ”myrkkyä”.

– Enkä minä ole koskaan ollut täysiverinen mies, Vera muistuttaa.

Pienempi ja heikompi

Päätös hakea kilpailuoikeutta naistensarjoihin ei ollut Veralle helppo.

– Työstin asiaa mielessäni puoli vuotta. Mietin, onko moraalisesti oikein tehdä näin. Aluksi pidin ajatusta epäreiluna, mutta enää en tunne niin. Sitä paitsi parhaat kuulantyöntäjänaiset ovat minua paljon parempia. Olen heitä pienempi ja heikompi.

Veran paras tulos kuulantyönnössä on 13,15 metriä. Naisten Suomen ennätys on 18,57 metriä. Maailman kärkitulos naisilla on 22,63 metriä. Vera kehottaakin miettimään, onko hän oikeasti niin ylivoimainen kuin moni väittää.

– Haluaisin myös tietää, pitävätkö kanssakilpailijat minua todellisena uhkana. Se voisi puhdistaa pöytää. Veikkaan, että suurin osa ei pidä tilannetta mitenkään mahdottomana, Vera järkeilee.

Veran mukaan monet ovat syyttäneet häntä epäreiluudesta aivan turhaan. Nettisivustoilla hän on saanut osakseen rajuja kommentteja.

– Minun mielestäni kritisoijien pitäisi kääntyä lajiliittojen puoleen. Se, että olen korjannut sukupuoleni ja haen lupaa kilpailla, ei ole laitonta. Tietenkin haluan kilpailla vahvimmassa lajissani.

Yhä rohkeammaksi naiseksi

Ennen sukupuolenkorjausta Vera tunnettiin miehenä nimeltä Vesa. Vaikka hän on harrastanut elämänsä aikana paljon urheilua, hän ei ole aikaisemmin kilpaillut kuulantyönnössä tällä tasolla.

Lajiliitolta tullut kilpailulupa on lisännyt Veran itseluottamusta ja varmuutta naisena. Nykyään hänen on paljon helpompi olla oma itsensä, kun kaikki tietävät hänen tilanteensa.

– Vuosi sitten olin vielä hyvin epävarma, enkä esimerkiksi uskaltanut mennä julkisilla paikoilla naistenvessaan. En myöskään vastannut puhelimeen etunimelläni, koska se olisi saattanut kummastuttaa soittajaa. Nyt olen paljon rohkeampi.

Vaikka Veran itsevarmuus on koko ajan kohoamaan päin, hän ei ole immuuni uteliaille katseille. Erityisesti kisapaikoilla hän on saanut osakseen epäluuloisia pälyilyjä ja jopa naureskelua.

– Kyllä Kalevan kisoihin osallistuminen tulee olemaan rankkaa, kun kaikki tuijottavat ja kameroita pörrää ympärillä.

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.