Linda Dale ja Cris Owen ovat tunteneet vasta reilun vuoden. ”Meillä on täydellisen hyvä olla yhdessä”, rakastunut aviopari tuumaa. Kuva: Jouni Harala
Linda Dale ja Cris Owen ovat tunteneet vasta reilun vuoden. ”Meillä on täydellisen hyvä olla yhdessä”, rakastunut aviopari tuumaa. Kuva: Jouni Harala

Tuottaja Cris Owenin, 54, elämä on ollut sarja mullistuksia. Kaksitoista vuotta sitten Cris korjautti sukupuolensa naisesta mieheksi. Runsas vuosi sitten hän rakastui norjalaiseen laulajaan, Linda Daleen, 36. Nyt tuore aviopari haaveilee lapsesta.

Tuottaja Cris Owenia ei ole julkisuudessa liiemmälti näkynyt sen jälkeen, kun hän vuonna 2002 muutti Suomesta Ruotsin Växjöön. Lähtöä edelsi uutispommi. Vuonna 1998 Cris kertoi Me Naisten haastattelussa olevansa transukupuolinen, mies naisen kehossa.

Tänään studiolle astuu huomattavasti itsevarmempi ihminen. Sukupuolenkorjausleikkauksen ja vuosia kestäneiden hormonihoitojen jälkeen Crisin lihakset ja parta ovat kasvaneet, ja ääni madaltunut. Nyt hän on ulkoiselta olemukseltaankin viimein se, joksi on aina itsensä tuntenut. Mies.

– Suomessa asuessa kävin missä toiletissa huvitti. Nyt olen tämmöinen keski-ikäinen äijä, joka ei voi mennä naisten vessaan, Cris nauraa.

Fyysisiä muutoksia suurempi ihme tapahtui runsas vuosi sitten. Cris tapasi muusikkojen leirillä Espanjassa norjalaisen laulajan ja lauluntekijän, Linda Dalen.

– En halunnut salata mitään. Löin kaikki kortit pöytään ja sanoin, että let’s make this very easy, tehdään tämä helpoksi. Mää olen tämmönen. Kerro sinä nyt, kuka olet ja mitä elämältä haluat, Cris muistelee.

Lindaan Crisin avoimuus vetosi.

–  Minua ei häiritse se, että Cris on ollut ennen nainen. Rakastuimme toisiimme silmittömästi, Linda kertoo.

Konservatiivinen mies

Viime elokuussa avioitunut pari haaveilee jo seuraavasta etapista, omasta perheestä. Cris ja Linda eivät pysty saamaan lasta yhdessä, mutta keinohedelmöitys olisi mahdollinen. Tällöin Linda voisi synnyttää lapsen.

– Minulle on ollut aina selvää, että haluan jonakin päivänä äidiksi. Aiemmissa suhteissani en ole ollut siihen valmis. Crisin kanssa varmuus tuli heti. Tiedän, että hänestä tulisi loistava isä, Linda sanoo.

Myös Crisille lapsi olisi unelmien täyttymys, vaikka 54 vuoden ikä mietityttääkin.

– Olen isäksi aika vanha, mutta onneksi Linda on lisääntymisiässä.

Homoliittoihin Crisillä on yllättävä kanta.

– Tiedän, että tämä kuulostaa suustani todella ristiriitaiselta, mutta näen avioliiton vain miehen ja naisen välisenä. En vieläkään hyväksy esimerkiksi homojen adoptio-oikeutta.

– Olen niin konservatiivinen, että minua itseänikin välillä häiritsee se. Yksi syy voi olla se, että olen yrittänyt olla aina vimmatusti normaali. Siksi odotan raameja ja sääntöjä muultakin maailmalta, Cris arvelee.

Miten Lindan perhe ja ystävät ovat ottaneet vastaan Crisin? Entä minkälaiset olivat pariskunnan häät? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 50/2014.

Katso myös video:

Mikä on seksikkäintä vaimossasi, Cris Owen?

Cris Owen

Tuottaja syntyi 14.4.1960 Tukholmassa.

Musiikkiura käynnistyi pop-ja rock-musiikilla vuonna 1977, kun Cris julkaisi Right Here I am -albumin.

Vuonna 1989 Cris tuli toiseksi Suomen euroviisukarsinnassa kappaleellaan Vad finns kvar.

Julkaisi 2002 My Life a Lie -omaelämäkerran, jossa kertoi transsukupuolisuudestaan.

Linda Dale

Laulaja-lauluntekijä syntyi 7.11.1978 Tukholmassa, jossa asuu yhä. Sukujuuret Norjassa ja Virossa.

Avioitui Cris Owenin kanssa viime elokuussa.

Opiskellut musiikkitieteitä Tukholman yliopistossa. Harrastanut viulunsoittoa.

Luonut musiikkiuransa säveltämällä ja sanoittamalla lauluja muille artisteille.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.