Linda Dale ja Cris Owen ovat tunteneet vasta reilun vuoden. ”Meillä on täydellisen hyvä olla yhdessä”, rakastunut aviopari tuumaa. Kuva: Jouni Harala
Linda Dale ja Cris Owen ovat tunteneet vasta reilun vuoden. ”Meillä on täydellisen hyvä olla yhdessä”, rakastunut aviopari tuumaa. Kuva: Jouni Harala

Tuottaja Cris Owenin, 54, elämä on ollut sarja mullistuksia. Kaksitoista vuotta sitten Cris korjautti sukupuolensa naisesta mieheksi. Runsas vuosi sitten hän rakastui norjalaiseen laulajaan, Linda Daleen, 36. Nyt tuore aviopari haaveilee lapsesta.

Tuottaja Cris Owenia ei ole julkisuudessa liiemmälti näkynyt sen jälkeen, kun hän vuonna 2002 muutti Suomesta Ruotsin Växjöön. Lähtöä edelsi uutispommi. Vuonna 1998 Cris kertoi Me Naisten haastattelussa olevansa transukupuolinen, mies naisen kehossa.

Tänään studiolle astuu huomattavasti itsevarmempi ihminen. Sukupuolenkorjausleikkauksen ja vuosia kestäneiden hormonihoitojen jälkeen Crisin lihakset ja parta ovat kasvaneet, ja ääni madaltunut. Nyt hän on ulkoiselta olemukseltaankin viimein se, joksi on aina itsensä tuntenut. Mies.

– Suomessa asuessa kävin missä toiletissa huvitti. Nyt olen tämmöinen keski-ikäinen äijä, joka ei voi mennä naisten vessaan, Cris nauraa.

Fyysisiä muutoksia suurempi ihme tapahtui runsas vuosi sitten. Cris tapasi muusikkojen leirillä Espanjassa norjalaisen laulajan ja lauluntekijän, Linda Dalen.

– En halunnut salata mitään. Löin kaikki kortit pöytään ja sanoin, että let’s make this very easy, tehdään tämä helpoksi. Mää olen tämmönen. Kerro sinä nyt, kuka olet ja mitä elämältä haluat, Cris muistelee.

Lindaan Crisin avoimuus vetosi.

–  Minua ei häiritse se, että Cris on ollut ennen nainen. Rakastuimme toisiimme silmittömästi, Linda kertoo.

Konservatiivinen mies

Viime elokuussa avioitunut pari haaveilee jo seuraavasta etapista, omasta perheestä. Cris ja Linda eivät pysty saamaan lasta yhdessä, mutta keinohedelmöitys olisi mahdollinen. Tällöin Linda voisi synnyttää lapsen.

– Minulle on ollut aina selvää, että haluan jonakin päivänä äidiksi. Aiemmissa suhteissani en ole ollut siihen valmis. Crisin kanssa varmuus tuli heti. Tiedän, että hänestä tulisi loistava isä, Linda sanoo.

Myös Crisille lapsi olisi unelmien täyttymys, vaikka 54 vuoden ikä mietityttääkin.

– Olen isäksi aika vanha, mutta onneksi Linda on lisääntymisiässä.

Homoliittoihin Crisillä on yllättävä kanta.

– Tiedän, että tämä kuulostaa suustani todella ristiriitaiselta, mutta näen avioliiton vain miehen ja naisen välisenä. En vieläkään hyväksy esimerkiksi homojen adoptio-oikeutta.

– Olen niin konservatiivinen, että minua itseänikin välillä häiritsee se. Yksi syy voi olla se, että olen yrittänyt olla aina vimmatusti normaali. Siksi odotan raameja ja sääntöjä muultakin maailmalta, Cris arvelee.

Miten Lindan perhe ja ystävät ovat ottaneet vastaan Crisin? Entä minkälaiset olivat pariskunnan häät? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 50/2014.

Katso myös video:

Mikä on seksikkäintä vaimossasi, Cris Owen?

Cris Owen

Tuottaja syntyi 14.4.1960 Tukholmassa.

Musiikkiura käynnistyi pop-ja rock-musiikilla vuonna 1977, kun Cris julkaisi Right Here I am -albumin.

Vuonna 1989 Cris tuli toiseksi Suomen euroviisukarsinnassa kappaleellaan Vad finns kvar.

Julkaisi 2002 My Life a Lie -omaelämäkerran, jossa kertoi transsukupuolisuudestaan.

Linda Dale

Laulaja-lauluntekijä syntyi 7.11.1978 Tukholmassa, jossa asuu yhä. Sukujuuret Norjassa ja Virossa.

Avioitui Cris Owenin kanssa viime elokuussa.

Opiskellut musiikkitieteitä Tukholman yliopistossa. Harrastanut viulunsoittoa.

Luonut musiikkiuransa säveltämällä ja sanoittamalla lauluja muille artisteille.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”