Saara ehti miettiä ulostuloaan pitkään. ”Ystävieni kanssa puhumme usein siitä, miten varsinkin syrjäkylien homonuorilla ei ole kannustavia esikuvia. Nyt minä voin olla se, joka rohkaisee heitä olemaan omia itseään.”
Saara ehti miettiä ulostuloaan pitkään. ”Ystävieni kanssa puhumme usein siitä, miten varsinkin syrjäkylien homonuorilla ei ole kannustavia esikuvia. Nyt minä voin olla se, joka rohkaisee heitä olemaan omia itseään.”

Kun laulaja Saara Aalto kohtasi tyttöystävänsä, rakkaus yllätti hänet täysin. – En ollut ikinä kuvitellut itselleni
tällaista puolisoa. Kun luovuin vanhoista kriteereistäni, löysin Meristä täydellisen sielunkumppanini.

Yleensä syntymäpäiväyllätykset menevät niin päin, että päivänsankari on se, joka tulee yllätetyksi. 28-vuotispäivänään laulaja Saara Aalto vastasi ylläristä kuitenkin itse. Juhlapäivänään Saara kertoi Facebookissa rakastuneensa naiseen ja julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Merinsä, 26, kanssa.

Saaran faneille uutinen tuli puskista. Laulaja oli aiemmin julkisuudessa kertonut yhdeksän vuotta kestäneestä suhteestaan ja kipeästä erostaan tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa.

– Olin miettinyt päivityksen tekemistä pitkään. Kysyin etukäteen Teemun, siskoni ja äitini mielipidettä, ja vielä viime hetkellä soitin ystävälleni, että uskallanko julkaista asiani näin. Kaikki kannustivat, että todellakin! Saara kertoo.

Päivityksen tehtyään oli Saaran vuoro yllättyä.

– Olin tottunut ajatukseen, etteivät suomalaiset aina oikein tykkää muiden onnesta. Odotin ehkä enemmän suvaitsemattomuutta näissä asioissa. Palaute onkin ollut todella kannustavaa, ja ihmisten avoimuus on yllättänyt minut täysin. Kaikki on ollut niin siistiä, Saara hehkuttaa.

Pyristelyä rakkautta vastaan

Oikeastaan suhde tuli Saarankin elämään vähän puskista ja odottamatta. Eronsa jälkeen hän ei ollut haku päällä eikä ainakaan ollut osannut kuvitella itselleen Merin kaltaista puolisoa.

– Mitä rakkauteen tulee, olen aina kokenut, ettei sukupuolella ole merkitystä. En ole joutunut tukahduttamaan tunteitani tai pelkäämään, miten läheiseni reagoisivat, jos minulla olisi tyttöystävä, Saara sanoo.

– Muuten olin mielessäni kuvitellut puolisolleni tarkkoja kriteereitä. Että hänenkin kuuluisi tietää paljon musiikista, hänellä olisi samanlainen koulutus ja kulttuuritausta, ja tietenkin hän harrastaisi samoja asioita kuin minä. Nyt tuntuu melkein naurettavalta, miten sitä nuorempana itse lokeroi ja tyypitteli itsensä.

Saara ja Meri vaihtoivat ensimmäiset sanansa netissä kolme vuotta sitten, kun Meri lähetti tsemppiviestin Saaralle, joka oli sijoittunut toiseksi The Voice of Finland -laulukilpailussa. Huikeaääninen laulaja oli herättänyt paljon kiinnostusta ja sai ohjelman aikana niin paljon postia, että hädin tuskin ehti lukea kaikkea ja vastatakin vain osaan. Merin viesti tarrautui kuitenkin mieleen.

– Viestin henkinen ja syvällinen sävy liikutti minua. Vaikka ehdin vastata Merille vain lyhyesti, jäin miettimään, noinkohan me vielä joskus kohtaisimme kasvotusten.

Meni melkein vuosi ennen kuin Meri tuli katsomaan Saaran keikkaa ja naiset palasivat juttusille. Saara ja Meri ystävystyivät. Vaikka naiset tulivat täysin erilaisista taustoista, heitä yhdistivät samanlaiset arvot ja elämänkatsomus. Saaran puheissa toistuvat esimerkiksi positiivisuus, universumin energiat ja usko siihen, että elämänkäänteillä on ennalta määrätty tarkoitus.

– Yhtäkkiä oli täysin selvää, että tämä ihminen oli sielunkumppanini, Saara kuvailee.

– Aina kun olin hänen seurassaan, minuun laskeutui vahva rauhan tunne ja oli helppo hengittää. Aloin tajuta, etten pysty olemaan ilman Meriä.

Yleensä Saara kuuntelee herkästi sydäntään ja tuntemuksiaan. Nyt hän kuitenkin yritti jarrutella rakastumista.

– Olin niin jumiutunut vanhoihin kuvitelmiini ”ihannepuolisosta”. Minun piti käydä läpi tietoinen prosessi ymmärtääkseni mitä halusin. Oli siisti tunne, kun päätin, ettei noilla ulkoisilla tekijöillä olisi mitään väliä. Tajusin, etten voisi taistella universumia vastaan tässä asiassa, Saara kertoo.

– Meidän on niin hyvä yhdessä, ettei siinä ole melkein mitään järkeä, hän nauraa.


Saara kirjoitti uudelle levylleen kaksi uutta laulua ex-miehensä kanssa. ”Biisit käsittelevät eroamme. Niiden teko oli kuin terapiaa. Se taas vei eteenpäin omaa prosessiani tähän uuteen aikakauteen elämässäni.”

Pelko sai salailemaan

Saaran kikatus on kuplivaa ja kevyttä. Sellaiseksi hän kuvailee oloaankin nyt rakastuneena.

– Olen taas rempseä, hersyvä ja höpsö. Sellainen todellinen Saara. Tunnen, että tämä rakkaus tuo esille parhaat ja aidoimmat puoleni.

Saara kuvailee olleensa ”vähän hukassa” ennen kuin ensin päästi uuden rakkauden elämäänsä ja myöhemmin uskalsi kertoa siitä läheisilleen. Säveltäminen ja luova työ olivat alkaneet tuntua tukkoisilta ja oman levymerkin pyörittäminen raskaalta. Saarasta stressi kuului hänen äänessään, laulu ei kulkenut ja kurkussa tuntui usein puristava tunne. Vaikka uralla aukeni hienojakin esiintymistilaisuuksia ja keikkoja ulkomaille, oli sellaisiakin aikoja, kun Saara oli valmis lopettamaan uransa.

– Olin välillä aika huonossa kunnossa. Niissä hetkissä punnittiin, onko laulajanura todella intohimoni ja elämäntyöni, mihin minut on tarkoitettu.

Murehtiminen heijastui myös siihen, miten Saara kohteli itseään. Hän tunsi epävarmuutta tekemisissään, moitti itseään laiskaksi ja ensimmäistä kertaa löysi itsensä arvostelemasta ulkonäköään.

– Aloin puhua itselleni rumasti, mikä oli minulta täysin vierasta. Olen aina ollut hyvä kehumaan ja tsemppaamaan itseäni. Nuorempana kehuin peilin edessä, että oletpas söpö ja hämmästyin, kun kaverit eivät tehneetkään niin. Nyt säikähdin sitä, miten tylysti puhuin itselleni.

Saara sävelsi ja keikkaili nuoruudenrakkaansa Teemun kanssa, mutta ahdistui aina, kun haastatteluissa viitattiin menneeseen eroon. Pari kertoi suhteensa muuttuneen sisarelliseksi, ja utelut uusista kuvioista Saara kuittasi kierrellen ja kaarrellen.

– Olisin halunnut huutaa ääneen, että olen löytänyt ihanan ihmisen elämääni ja olen taas onnellinen. Sen sijaan pimitin onneni, koska en ollut varma, miten siihen reagoitaisiin. Eikö suurimmissa sodissakin ole kyse rakkauden ja pelon taistelusta – ja harmillisen usein pelko voittaa.

Saara kipuili myös ristiriitaa oman musiikillisen sanomansa ja yksityiselämänsä salailun välillä.

– Artistina tärkein sanomani on ollut inspiroida muita ja välittää rakkautta, iloa ja positiivisuutta. Koko urani perustuu sille ajatukselle. Kirjoitan elämästäni ja tunteistani. Oli tuskaista julistaa lauluissa, että kaikki on mahdollista, kun samaan aikaan salailin niin tärkeää osaa elämästäni, Saara kertoo.

– Salaaminen sai minut voimaan huonosti. Koin, että jouduin koko ajan olemaan varuillani ja varomaan sanomisiani. Minä, joka olin aina toitottanut avoimuuden ja iloisuuden puolesta ja hokenut, että rakkaus voittaa kaiken.

Vyyhti purkautuu

Sitten alkoi tapahtua. Viime vuonna, juuri niihin aikoihin kun Saara pohti jaksaisiko enää jatkaa musiikkiuraansa, hän sai viestin vanhalta tutultaan Englannista. Naismuusikoiden valmentamiseen erikoistunut elämäntapaohjaaja otti yllättäen yhteyttä. Naiset eivät olleet puhuneet kolmeen vuoteen. Nyt life coach kertoi ajatelleensa Saaraa viime päivät ja kysyi, oliko kaikki hyvin.

Saara kertoi valmentajalle kaiken: haasteista työssään, luomisen vaikeudesta ja salaamastaan rakkaussuhteestaan Meriin.

– Siitä vyyhti sitten alkoi purkautua. Alkoi avoimuuden aika.

Life coach seurasi ja tsemppasi Saaraa kolmen kuukauden ajan. Opasti uraan liittyvissä kysymyksissä, auttoi yksityiselämän askelissa ja rohkaisi kuuntelemaan sydämen ääntä, tekemään ratkaisut intuitiosta lähtöisin.

Saara nimittää uutta elämänvaihettaan rehellisyyden prosessiksi.

– Uskalsin lopulta kertoa sukulaisilleni, että minulla on tyttöystävä. Tiesin kyllä, että perheeni tukee minua kaikissa valinnoissani, mutta silti jännitin kertomista eri tavalla kuin jos olisin esitellyt uuden poikaystävän. Mikäköhän siinäkin on?

Saara on kiitollinen läheistensä kannustavasta asenteesta.

– Olen superonnekas siinä, ettei minun ole koskaan tarvinnut pelätä jääväni ilman perheeni hyväksyntää. Olen kasvanut boheemissa ja sallivassa ilmapiirissä. Ei ole tullut mieleenkään, että läheiseni kääntäisivät minulle selkänsä suuntaumukseni takia.

Niitä tarinoita Saara on kuullut homo- ja lesboystäviltään pelottavan paljon.

– Minun on mahdoton käsittää, miten esimerkiksi perhe voi sanoa, että et saa olla onnellinen omalla tavallasi. Miten kenenkään onni voi olla toiselta pois?

Elämäntehtävänä esimerkki

Lopulta Saara koki tärkeäksi tulla ulos ja julki naissuhteensa kanssa.

– Olen usein halunnut tukea seksuaalivähemmistöjen kampanjoita, mutta aina miettinyt, paljastaisiko se minut. Nyt ymmärrän, että voin olla jollekin toiselle rohkaiseva esimerkki. Seksuaalisuuteen liittyy edelleen harmillisia tabuja. Vaikka asenteet ovat jo muuttuneet, täydelliseen sallivuuteen on vielä matkaa.

Sitä Saara kummastelee, miksi artisteissa ja taiteentekijöissä niin harva nainen on tuonut julki homoseksuaalisuutensa, kun taas miehet kertovat siitä hyvinkin avoimesti.

– Miehille sallitaan kaikenlainen itsevarmuus ja rohkeus helpommin kuin naiselle. Toivottavasti voin osaltani olla muuttamassa niitä asenteita: voin pukeutua miten vain, laulaa miten vain ja olla suuntaumukseltani millainen vain.

Omassa arjessaan Saara sanoo vain harvoin törmänneensä seksuaalisuuteensa liittyviin ennakkoluuloihin.

– Onhan se vähän hassua, että uusiin ihmisiin tutustuessa joudun jossain vaiheessa korjaamaan oletuksen, että puolisoni olisi mies. Miten mahtavaa olisi elää sellaisessa ajassa, ettei jokaiselle seksuaaliselle suuntaumukselle edes tarvitsisi olla omaa termiään ja olisi yhdentekevää, esitteleekö rakkaakseen tytön tai pojan.


Jos Saara olisi etsinyt kumppania deittipalvelusta, hän tuskin olisi pysähtynyt Merin kohdalle. ”Siellä listattavat ominaisuudet olisivat olleet niin erit kuin mitä kuvittelin etsiväni. Keskustellessa valkeni, että hän on sielunkumppanini. Kohtaamisemme on suuri ihana ihme.”

Saara 2.0

Saara kuvailee kulunutta vuotta paitsi avoimuuden myös aikuistumisen ajaksi. Hän on löytämässä uutta, päivitettyä versiota itsestään.

– Kasvaessa sitä huomaa, ettei elämä menekään yhtään niin kuin olin kuvitellut.

Saara esimerkiksi oli aina pitänyt itseään äitityyppinä ja oli täysin varma, että hankkisi omia lapsia. Nyt hän on tarkastellut uusiksi niitäkin haaveita.

– Mietin, onko minua sittenkään tarkoitettu omien lasteni äidiksi. Mitä jos heidän sijaan voisinkin auttaa koko joukkoa maailman lapsia, Saara heittää ja alkaa puhua pulputtaa ideoistaan kansainvälisen avustustyön parissa.

– Samalla kun moni asia elämässä on mennyt uusiksi, samalla kaikki on alkanut näyttää selkeämmältä. Merin seurassa ajatukseni ovat kirkastuneet, ja sisäinen ääneni kuuluu taas vahvana.

Erilaisista taustoistaan huolimatta pari on löytänyt paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Saara on oppinut Meriltä hyvinvoinnista ja itsensä huolehtimisesta.

– Meri aina hokee, että ole armollinen itsellesi. Aluksi olin, että mitä se tarkoittaa, mutta nyt alan jo päästä jyvälle.

Saara puolestaan on vienyt Meriä teatteriin ja konsertteihin ja yllättynyt, miten samanlainen musiikkimaku parilla on.

– Aiemmassa suhteessani keskityttiin työhön ja ura oli yhteinen intohimomme. Nyt en vie niin paljon töitä kotiin ja keskustelumme täyttyvät kaikesta muusta. Se on tehnyt minulle hyvää ja tehnyt elämästäni paljon rikkaampaa. Jos nyt listaisin ihannekumppanin ominaisuuksia, hän ei olisi musiikkialalta.

Teemusta puheen ollen, mies on edelleen tuttu näky Saaran ja Merin nykyisessä kodissa.

– Teemu on minulle rakas perheenjäsen. Hän tulee loistavasti juttuun Merin kanssa. Asumme lähekkäin ja Teemu poikkeaa meillä usein iltapalalla, Saara kertoo uusista kuvioista.

Saara ja Meri ovat asuneet yhdessä vajaan vuoden.

– Kodissamme on onnelliset energiat, jonka myös ystävämme ovat huomanneet. Jos heillä on paha olla, he tulevat luoksemme voidakseen paremmin. Elämäni on nyt taianomaista. Tunnen, että Merin kanssa kaikki on mahdollista.

Sisäinen Disney-prinsessa

Saara kokee, että yksityiselämässä alkanut avoimuuden aika on avannut jumeja myös uralla. Tammikuussa toteutui pitkäaikainen haave, kun Saara kutsuttiin duetoimaan maailmantähti Andrea Bocellin kanssa, ja huhtikuussa Saara ja Teemu saivat ilmoille yhteisen levynsä Tonight. Nyt Saara odottaa mahdollista uutta kutsua Kiinaan sekä kesää, jolloin ehtisi säveltää uutta musiikkia.

– Olen aina kirjoittanut paremmin onnesta kuin surusta. Haluan jakaa positiivisuutta: olen vähän tällainen sisäinen Disney-prinsessa. Nyt kun voin näyttää rakkauteni, tiedän olevani myös vapaampi luomaan uutta. Minulla oikein sormet syyhyävät päästä taas säveltämään, laulaja intoilee.

– Totta kai jännitän, miten fanit suhtautuvat elämänmuutokseeni. Mutta uskon vahvasti, että kun saan olla vapaa yksityiselämässäni, osaan olla parempi myös taiteessani. Eikö tämä silloin käänny voitoksi kaikille?

Lue lisää:

Saara Aalto: ”Aika vähän on niitä ihmisiä, jotka uskaltavat tulla kaapista”

Ex-pari Saara Aalto ja Teemu Roivainen: Näin pysytte ystävinä eron jälkeen

Miksi Saara Aalto ei kelpaa radioon? Musiikkipäälliköt vastaavat

Saara Aalto

Laulaja-lauluntekijä syntyi Oulunsalossa 2.5.1987. Asuu Helsingissä kumppaninsa Merin kanssa.

Julkaissut viisi albumia omalla Yume Records -levymerkillään. Tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa tehty levy Tonight ilmestyi huhtikuussa ja sisältää kansainvälisiä viihdesävelmiä sekä kaksi uutta suomenkielistä laulua.

Saara ja Teemu keikkailevat parhaillaan Casino Helsingissä. Ex-pari sävelsi ensimmäisen yhteisen laulunsa vuonna 2002.

Saara duetoi tammikuussa Andrea Bocellin kanssa.

Valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi.

Yks lepakko-neiti

Suhteensa julkistanut Saara Aalto: Näistä syistä rakastuin naisystävääni

Miten niin vain jokin kokeilu tuo Saara Aallon suhde toisen naisen kanssa? Asuvat yhdessä omassa talossa ja nyt on mennyt kihloihinkin tämän naispuolisen kumppaninsa kanssa. Jotkut ihmiset ovat aina sitä mieltä, että jos nainen tai mies ja varsinkin nainen kertoo olevansa suhteessa omansukupuolensa edustajan kanssa se on muka joku kokeilu, varsinkin, jos on joskus aiemmin ollut yhdessä vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Eikö ihminen voi rakastaa ihmistä, oli hän sitten mies tai nainen?...
Lue kommentti

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.