Säteilevä Raakel Lingnell opettelee elämään ilman päivittäisiä himotreenejä ja aikuistuvia lapsiaan. Kuva: Sakari Majantie
Säteilevä Raakel Lingnell opettelee elämään ilman päivittäisiä himotreenejä ja aikuistuvia lapsiaan. Kuva: Sakari Majantie

Juontaja Raakel Lignell odottaa nyt pääsyä leikkaukseen. – Aiemmin en edes kokenut, että tarvitsen palautumista, Raakel sanoo.

Himoliikkuja Raakel Lignellillä, 48, on nyt edessään pakkolepo. Synnynnäinen rakennevika lonkassa on äitynyt niin pahaksi, että hän jonottaa pääsyä leikkaukseen.

Vamma on opettanut, että liikkumisen lisäksi keho tarvitsee lepoa.

– Aiemmin en edes kokenut, että tarvitsen palautumista, Raakel naurahtaa.

Hurja määrä treeniä

Yllätyksenä tullut pakkolepo ei ole ensimmäinen kerta, kun Raakel joutuu laittamaan rutiininsa uusiksi. Vuonna 2012 hän kertoi Me Naisten jutussa hurjasta elämäntaparemontistaan, jonka aikana hän pudotti 50 kiloa painoa ja pienentyi seitsemän vaatekokoon verran. Ruokavalio oli vaihtunut vähähiilihydraattiseen, ja Raxu hikoili body attackissa, pilateksessa, pumpissa, kävelylenkeillä ja salilla. Hän saattoi hikoilla päivässä peräti viidellä ryhmäliikuntatunnilla.

– Se on hyvän kierre, joka alkuun päästyään vain ruokkii itseään, Raakel kuvaili tuolloin kurinalaista elämäänsä.

Viime vuonna Raakel kertoi Raxun rinnalla -kirjansa julkkareissa, miten liian rankka treeni keikautti hormonitasapainon sijoiltaan ja käynnisti ennenaikaiset vaihdevuodet. Nyt Raakel keskittyy entistä enemmän tunteisiin ja itsetään huolehtimiseen.

Raakel kuulee paljon palautetta naisilta, jotka ovat käyneet läpi samanlaisia kamppailuja kuin hän itse.

– On voimaannuttavaa kuulla muiden naisten tarinoita. Monet meistä miettivät itsetuntoaan sekä omia tunteita ja tarpeita. Lopultahan kaikki lähtee siitä, miten uskaltaa elää ja vaatia itselleen hyviä asioita.

”En usko, että kipu jalostaa”

Sohvalle ei ole ollut helppo jäädä. Raakel sanoo topakasti, ettei hän näe mitään hyvää lonkkakivussa tai siinä, ettei pysty tekemään niitä asioita, joita haluaisi.

– En usko, että kipu jalostaa. Mutta tällaista elämä on: siinä on erilaisia vaiheita, hän sanoo.

Kuten kaikki Raakelin tekemiset, myös jälleen uusiksi menneet elintavat ovat nousseet netin keskustelupalstoille. Raakel itse suhtautuu siihen rennosti.

– Kaikkia ei voi koskaan miellyttää. Tämän ikäisenä tietää jo, miksi tekee sen, mitä tekee. Se on tärkeintä, hän sanoo.

Irti tehokkuudesta

Myös Raakelin perheessä on meneillään uusi elämänvaihe. Lignellien viisihenkinen lapsikatraan nuorimmatkin ovat jo teini-ikäisiä. Kesällä mökille tulee mukaan myös jälkikasvun tyttö- ja poikaystäviä, eikä äidin ja isän seuraa kaivata enää niin kuin ennen.

Raakel tekeekin poikkeuksellisesti töitä myös kesällä MTV3:n Studio 55 -ohjelman juontajana.

– Olen elänyt yli 20 vuotta lapsirumbassa. Siitä jää sisäänrakennettu tehokkuusvaatimus. Ei ole helppo ajatella, että jees, nyt vain olen, hän sanoo.

Lue lisää

50 kiloa laihtunut Raakel Lignell: ”Paino tuntui arjessani koko ajan”

Liian kova treeni käynnisti Raakel Lignellin vaihdevuodet

Nicke Lignell: ”En ole kertaakaan sanonut Raakelille, että älä lähde salille”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla