Stand up -koomikko Niko Kivelä kiertää parhaillaan Suomea Toinen minä! -soolokiertueensa kanssa. Kuva Kaisu Jouppi
Stand up -koomikko Niko Kivelä kiertää parhaillaan Suomea Toinen minä! -soolokiertueensa kanssa. Kuva Kaisu Jouppi

Juuri eronnut stand up -koomikko Niko Kivelä ehti olla vaimonsa kanssa yhdessä 17 vuotta. – Itse en seurustelisi hetkeäkään itseni kanssa, Niko sanoo.

Lavalla stand up -koomikko Niko Kivelä, 34, on hauska mies, mutta yksityiselämässä häntä koettelee tuore avioero. Niko ehti olla vaimonsa kanssa yhdessä 17 vuotta ennen eroa.

– Tämä ura on hajottanut kaiken ympäriltäni. Se on varmasti ainakin osasyy eroomme. Läheisiltäni vaaditaan tässä ammatissa enemmän kuin minulta. Kun lähden kiertueelle, suljen kotioven ja jätän seuraavaksi viideksi päiväksi kaiken taakseni, Niko kertoo.

Parilla on yksi lapsi, nelivuotias poika. Jotkut ottavat perheensä mukaan reissuilleen, mutta Niko ei ole halunnut vetää rakkaitaan mukaan kiertue-elämän hullunmyllyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Itse en seurustelisi hetkeäkään itseni kanssa. Minun kanssani elämällä ei ole mitään kaavaa. Olen fiilistelijä, enkä suunnittele asioita etukäteen. En sitä paitsi usko, että ketään on lopulta luotu elämään pitkiä aikoja ilman kotia. Reissaaminen tuhoaa paitsi parisuhteen, se tuhoaa myös reissaajan itsensä, Niko pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viinaa, naisia ja rokkenrollia

Nikon mukaan stand up -koomikoiden elämä on kuin klisee rokkareiden kiertuearjesta: keikanjälkeinen alkoholinkäyttö ja pikkutunneille juhliminen ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

– Alkoholi on minulle pelkkää turrutusta varten. Kun otan ensimmäisen kulauksen tuopista, vastuu siltä illalta lähtee harteiltani.

Silti Niko on baarissa myös edustamassa itseään. Siellä pyörii katsojia, keikkajärjestäjiä ja työkontakteja. Moni keikka onkin syntynyt puolivahingossa baaritiskiin nojaillen ja ihmisiä jututtaen.

– Minun täytyy olla baarissa. Se on käyntikorttini ja mahdollisuus uusiin töihin.

Myös bändärit kuuluvat jo koomikoidenkin maailmaan. Monissa kaupungeissa on faneja, jotka tulevat katsomaan stand up -keikkoja yhä uudestaan.

– Seuraa saisi aina, kun haluaa. Oikea rakkaus on kuitenkin asia erikseen. Minulle on ihan ok, jos joku haluaa olla koomikko-Nikon kanssa, mutta sen oikean Nikon lähelle pääseminen on eri juttu. Jos mimmi yhteisen illan jälkeen pyytää lounaalle, en lähde.

Me Naisten numerossa 13/2014 Niko kertoo myös uupumuksestaan, sydänkohtauksestaan, parhaan ystävänsä kuolemasta ja siitä, miksi hän kaikesta huolimatta tekee stand upia työkseen. Voit ostaa digilehden täältä. Joka päivä -tilaajana voit lukea koko jutun täältä.

Lue lisää

Stand up -koomikko Niko Kivelä: "Bailaamme kovempaa kuin rokkarit"

Niko Kivelä

■ Stand up -koomikko syntyi 23.7. 1979 Seinäjoella. Asuu Helsingissä. 4,5-vuotiaan pojan isä.

■ Tehnyt stand upia vuodesta 2001. Työskennellyt myös radiojuontajana Kiss FM:llä ja Voicella. Esiintyi teini-iässä seinäjokelaisessa yhtyeessä Dollarihymy.

■ Nikon soolokiertue Toinen minä! jatkuu toukokuuhun asti. Seuraavat esitykset 28.3. Kajaanissa, 29.3. Jyväskylässä ja 2.4. Vantaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla